2021. március 18. 11:36 - SzabadulósBlog

Szabadítsd ki a játékmestert!

A kényszer szülte a karantén alatt, mégis világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a különböző divatos angol szavakkal illetett "live", "remote" "webkamerás" szabadulószobák, amelyekben a ténylegesen berendezett pályát játszhatják végig a csapatok, azonban mindeközben otthon ülnek (sőt esetleg a csapattagok külön-külön otthon). A dolog lényege tehát, hogy a szabadulószobában ott van a játékmester, és a csapat távolról irányítja őt, hogy mit csináljon. Kamerán keresztül mutatja meg, amit látni lehet, és ő a csapattagok keze, aki beállítja a megfelelő kódokat. A dolog elsőre furcsának hangozhat, és sokáig mi is úgy álltunk hozzá, hogy kényszer-megoldásnak jobb, mint a semmi, de egyre inkább olyan visszajelzések érkeztek, hogy ez igenis nagyon jó móka, sőt egyre többen úgy tekintenek a dologra, mint egy hatalmas lehetőségre, hogy a világ bármely pontján található szabadulószobát lejátszhassák anélkül, hogy oda kellene utazniuk. Most azt szeretnénk megmutatni, a magyarországi szabadulószobák közül melyeknél van lehetőségünk otthonról ilyen "live" játékra. Zárójelben jegyeznénk meg, hogy egy amerikai blog viszonylag naprakész listát vezet az ilyen "remote" játékokról a világ minden tájáról, itt megnézhetitek a táblázatot, ha nem gond az angol, akkor bőven van választék. Sőt, rajtuk keresztül akár ingyen is játszhattok, számos cég ajánl fel hétről hétre tesztjátékokat, amit a bloggerek az olvasókkal együtt játszanak le, részletek itt. Egy angliai blog, pedig egy inkább vicces, de azért kellően informatív diagramot tett közzé itt, amely segíthet eligazodni a nemzetközi piacon (a "live" játékok mellett minden más otthonról játszhatót is belevettek).

livelogo1.jpg

Sok tekintetben úttörő a Sweet Escape cég a hazai szabadulószoba piacon, és a karanténra adott reakciójukban is élen járnak. Mind a digitális, mind a városismereti posztunkban írtunk már róluk sok jót, folyamatosan bővítik ezeket a jelen helyzettel kompatibilis játékokat, ráadásul ingyenes tartalmakkal is. Így talán nem meglepő, hogy elsők között voltak, akik kialakítottak egy LIVE szabadulószobát, ahol a játékmestert webkamerán át irányítva játszhatunk élőközvetítéses üzemmódban. Az ő esetükben ez nem az egyik már meglévő szoba adaptálása, hanem egy teljesen új játékmenetet. A történet szerint szegény játékmester egy állásinterjún ragadt, és onnan kellene kiszabadítani.

etr.jpg

A legszélesebb palettát a műfajból az Exit the Room sorakoztatja fel. Bár valahogy nem jutottunk odáig (még a régi szép "előtte" időkben), hogy kipróbáljuk a játékaikat, de bizonyára sokaknak ismerős a nevük, hiszen változatos tematikákban építettek ki szabadulószobákat (bomba, zombie, stb). Most jószerével ezek köszönnek vissza online formában, és a honlapjukon található bemutatóvideó alapján egy alaposan átgondolt és megfelelő technikai hátterű koncepciónak tűnik. Illetve úgy tűnik, hogy az utóbbi időben más szabadulós cégek szobáit is bekebelezték. Így a korábban a PortalQuest márkanév alatt futó Japán és Azték szobákat is most rajtuk keresztül játszhatjuk (ez utóbbit próbáltuk is még élőben, az indián posztunkban olvashattok róla). Illetve a MindQuest szobái szintén ide kerültek át (Noo'zaca, Portál, Mátrix, Pokolgép, Gyémántrablás), ezek közül is a dél-amerikai tematikát játszottuk.

Régi ismerősünk az Időcsapda, akik inkább a klasszikus / hagyományos pályáikról ismertek (volt róluk szó a varázslós és a börtön témájú posztban is), ők is szinte azonnal reagáltak a megváltozott elvárásokra, és az egyik pályájukat távoli üzemmódban is játszhatóvá tették.

Minket is az újdonság erejével ért, mikor a Google kidobta a Home Unity nevű csapatépítőkre specializált céget az online szabadulószoba kulcsszavakra. Megkeresésünkre a tulaj kedvesen és szinte azonnal válaszolt, így egyből meghozta a kedvünk, hogy bevegyük őket ebbe a posztba, már csak azért is, mert valóban foglalkoznak "remote" szabadulószobákkal. Ők nem már létező szabadulószobákat alakítottak távolról lejátszhatóra, hanem teljesen új játékokat hoztak létre ebben a műfajban. Itt is egy moderátor irányítja a távolról bekapcsolódó csapattagokat, viszont a játékosoknak egy különleges virtuális feladatokkal tarkított online rejtélyt kell megoldani. A program csapatépítős elemeket is tartalmaz, eleve rászámolnak a játékra egy "megérkező" szakaszt, a moderátor ez alatt különböző bevezető játékokat vezet le, míg arra várnak, hogy mindenki becsatlakozzon. A moderátor(ok) az ezt követő játék és online keresgélés során is végig követik a csapatokat, szükség esetén segítséget adnak. Próbálni nem próbáltuk, de így látatlanba a digitális és a remote live szabadulószobák hibridjének tűnik ez a műfaj. A témákat pedig népszerű filmekből / sorozatokból kölcsönözték: Sherlock, Jóbarátok, Harry Potter, Wall street farkasai, Star Wars.

Reméljük hamarosan bővíthetjük még a felsorolást, de persze ezzel párhuzamosan továbbra is ajánljuk a digitális posztunkat, illetve az otthon játszható szabadulós kalandokat (magyar nyelvű, angol nyelvű), a nyomtasd és játszd szabadulószobákat, a szabadulós könyveket, vagy most a jó idő beköszöntével a szabadtéri városfelfedező kincskereséseket (1. rész, 2 rész).

Szólj hozzá!
2020. október 05. 13:19 - SzabadulósBlog

Olvasnivaló krimik

Tavasszal már volt egy nagy szabadulószoba-zár, most meg itt nézegetünk a második hullám kellős közepén. Persze valahol szerencsésnek nevezheti magát, aki a hobbija miatt aggódik és nem az egészsége vagy a napi betevő miatt... de mivel ez utóbbiakon mi nem tudunk sajnos segíteni, úgy döntöttünk ha már a szabadulószobás posztjaink pihenőpályán vannak hozunk mást, ami érdekes lehet. Persze számos otthon játszható "szabadulós" opciót bemutattunk már (linkek a poszt alján), illetve a városismereti nyomozások (1. és 2. rész) szintén jó alternatívát kínálnak. Saját tapasztalatból viszont azt látjuk, hogy a rendkívüli helyzetben egyre inkább visszafordultunk a "klasszikus" szórakozáshoz, nevezetesen a krimi-olvasáshoz. Akármennyire is kevésbé interaktív, mégis remek időtöltés, és bármikor megszakítható, ha épp csak tíz percem volt, akkor annyit olvastam.

Csak hogy ne hagyjam ki a klasszikusokat, szeretnék legalább egy mondatot szánni rá, hogy Agatha Christie krimijei és John le Carré kémregényei mindmáig megállják a helyüket, akár újraolvasni is érdemes, ami a polcon pihen. De mivel most épp nyitva vannak a könyvtárak és könyvesboltok, akár valami újabb és modernebb vonalba is belevethetjük magunkat. Talán a skandináv krimik vonala a legfelkapottabb most, és nem véletlen, minket is teljesen beszippantott ez a sejtelmes és mégis valóságos világ. Itthon az Animus kiadó a legnagyobb ezen a piacon, illetve ha virtuális közösséget keresünk, akkor érdemes lehet a Skandináv Krimi Olvasói Körhöz csatlakozni ajánlásokért.

skandinav_krimi.jpg

Mit ajánlunk mi? Nos, ez csak egy személyes szubjektív lista lesz, és messze nem vagyunk hozzáértők, de bízunk benne, hogy ami nekünk tetszett az másnak is kedvére lehet.

Kristina Ohlsson könyveivel azt hiszem nem nagyon lehet kezdésnek melléfogni. Fredrika Bergman sorozatként vált ismertté, bár szerintem többen mások is legalább annyira központi szereplők, mint Fredrika. Kellemesen erős az emberi oldala a könyveknek, de ettől még nem szorul háttérbe nyomozós rész sem. A teljes sorozatot még nem olvastam, de három könyv után töretlen kedvencem, fordulatos, agyalós pont jó arányban váratlan és feltevéseinket igazoló, miközben hús-vér szereplők vannak előttünk a maguk jó és rossz, de mindig emberi tulajdonságaival. Több helyen olvastam, hogy azért is jó kezdésnek, mert nincsenek benne brutális véres jelenetek, ami tényleg igaz, de ettől függetlenül egy-két könyve számomra nagyon felkavaró volt, mert például gyerekáldozatokat és gyászoló szülőket mutat testközelből. Mindezzel együtt a műfaj kedvelőinek nagyon tudom ajánlani.

Yrsa Sigurðardóttir izlandi írónő, három egymásra épülő, de önálló cselekményű könyvét ajánlanánk: 1. Gének, 2. Örvény, 3. Exit. Nekem személy szerint a Gének tetszett a legjobban, szerencsés egybeesés, hogy időrendben is ez a legkorábbi, mert úgyis ezzel érdemes kezdeni. Nagyon jó stílusban van a könyv megírva, részteles betekintést kapunk egy hátborzongatóan különös gyilkosságba, hatásos leírásokon keresztül ismerhetjük meg a szereplőket és motivációikat, és a történet végén a csavar is nagyon hatásos. Extra bónusz, hogy a nyomozás közben előkerülnek bizonyos feladványok, ezennel kihívom a szabadulószoba-rajongókat, hogy fejtsék meg mielőtt az írónő felfedi a megoldást. A sorozat második-harmadik részét is jó volt olvasni, addigra már megszerettem a fő szereplőpárost, de akkor is az indítás volt a legerősebb. Két önálló kötete is kezembe akadt még az írónőnek, Az utolsó rítus minden furcsaságával együtt tetszett, bár nem kiemelkedő, az Emlékszem rád  viszont az a könyv volt, amit nem tudtam végigolvasni. Szóval a magam részéről a Gének-et nagyon ajánlom, de azóta se találtam hasonlóan jót az írónőtől.

Jussi Adler-Olsen tollából származik a Q-ügyosztály néven ismertté vált sorozat (jelenleg 8 könyvből áll, de 10 kötetesre van tervezve). Változó, hogy melyik rész mennyire rántott be, de összességében élvezettel olvastam végig mindet (érdemes sorban olvasni!). A szereplők jelleme fokozatosan mélyül, ahogy egyre többet megtudunk rólunk, és bár egyik könyv se tökéletes, van amelyikben a magánéleti szál tetszett nagyon, van ahol a felderítendő bűntény darabkái sikerültek különösen hatásosra, néhol kifejezetten szórakoztató volt a humora, másutt meg egész elgondolkodtató eszmefuttatásokkal találkoztunk... szóval mindegyik könyvben volt valami, ami miatt érdemes volt elolvasni. Ezt a sorozatot inkább lassabb tempó jellemzi, ennek megfelelően a nyomozás alapos és életszerű. És persze minden lassúsága ellenére a végére felpörögnek az események, előtérbe kerül az izgalom é az akció.

Méltán nagyon népszerű a Lars Kepler álnéven publikáló házaspár Joona Linna sorozata, amely szintén nem ért még a végéhez. Én személy szerint ezt picit nehezebben szerettem meg, bár tudom róla, hogy rögtön az első regénnyel robbantak, nekem az első kötetekben valahogy döcögős volt a stílusa meg zavaró perspektívaváltások voltak benne. De ennek ellenére érdekelt annyira, hogy haladjak vele és a harmadik részben (Tűz tanúja) már nagyon beszippantott, alig várom az idén őszre már bejelentett hetedik kötetet. A sorozat névadója egy svédországi finn rendőr, az ő karaktere és életútja dominál a sorozatban, határozottan tetszett ahogy derültek ki "dolgok" a múltjáról és amilyen testi-lelki utat megjárt könyvről könyvre. Az egész sorozat meglehetősen tárgyilagos stílusban íródott, de a végére ezt is megszerettem, és tetszett, hogy sokszor a fegyverekről és egyéb technikai dolgokról is tudunk meg részleteket. Változatos gonoszok és motivációk tárulnak elénk könyvről könyvre, könnyen be lehet vonódni ennek a sorozatnak a világába is.

Talán a legismertebb név a skandináv krimik palettáján Jo Nesbø. A Harry Hole sorozata az, amit a műfaj legtöbb rajongója etalonnak tekint, személy szerint én is nagyon kedvelem mind Harry karakterét, mind az egész sorozatot, bár csak a Vörösbegy-től olvastam, mert anno ezt tanácsolták, és azóta se volt bátorságom az első két (állítólag gyengébb) kötetet kiolvasni. Mindenesetre remek bűntényeket és gondosan kidolgozott karaktereket kapunk itt is, sokszor teljesen beteg, de maximális élethű gonoszokkal. Fel kell készülni, hogy nemegy szeretetre méltó karaktertől brutális módon kell elbúcsúznunk, és hiába derül fény a bűntények megoldására, klasszikus happy end soha nincs Harry Hole sötét világában. Nesbø-nek egyébként vannak önálló kötetei is, ami már-már ritkaság, úgy tűnik a skandináv krimik sorozatként a legnépszerűbbek. Érdemes azonban például A fiú címűt elolvasni, de ugyanígy a Machbeth vagy a Vér a havon is nagyon tetszett a szerzőtől. Mindhárom különleges a maga módján, izgalmas és fordulatos, de egyben mély és elgondolkodtató. Nesbø-re egyébként is jellemző, hogy irodalmi stílusban ír, anélkül hogy hosszúra nyúlnának a leírásai, nagyon erős hangulatfestő tájleírásai vannak például.

Viszonylag friss és fiatal név Stefan Ahnhem, azonban a negyedik Fabian Risk kötet után már ő is ismertnek számít, és sokan nagyon szeretik. Most pont úgy áll a sorozat, hogy az utolsó könyv rengeteg elvarratlan szállal ért véget, és mostanra eleve talán túl sok szál gyűlt össze, de az első három könyv nagyon tetszett, szóval biztosan fogom tovább olvasni, ha lesz mit. Eleve furcsa, hogy a másodikként megjelent könyv időrendben az első előtt következne (szóval szerintem 2-1-3 sorrendben érdemes olvasni), és mivel a történet középpontja, hogy a svéd és a dán rendőrség is főszerepben van, ezért hamar nagyon nagyra (már-már követhetetlenre) duzzad a fontos szereplők száma, akiknek aztán a negyedik részben már nem jut elég hely. Persze nagyon bízom benne, hogy a következő részekben a helyére kerülnek a magánéleti és a szakmai bonyodalmak egyaránt, de egyelőre picit csalódott vagyok az utolsó részben, és inkább azt javaslom, hogy csak az első hármat olvassátok.

Önálló kötetként olvastam a Agnete Friis · Lene Kaaberbøl szerzőpáros Cigányátok című könyvét, ami bár nem életlem meghatározó olvasmánya, de mindenképp különleges volt egy olyan skandináv krimit olvasni, ami egy magyar szállal indul. Az alap konfliktus érdekes felvetés volt, bár a történet elég lassan hömpölygött, és sokszor furcsa volt a magyar dolgokról olvasni, a budapesti jelenetek valahogy nem tűntek igazinak, bár meg kell hagyni, hogy a vidéki cigányságot viszont nagyon szépen bemutatta. Valószínű nem kezdésnek ajánlanám, de többedik könyvnek érdekességképp szerintem remek.

Szintén egykönyves olvasmány Jonny Rogeb-től a Leona - Pókerjátszma című krimi. Nehéz úgy írni róla, hogy ne lőnék már le előre egy-két poént, úh inkább nem sokat árulok el róla, de mindenképp különleges könyv, ráadásul jó stílusban és fordulatos cselekménnyel. Vannak benne szívszorító részek, bár brutális gyilkosságtól (sőt bármilyen gyilkosságtól) mentes, ennek ellenére jókora adagot kapunk nyomozásból és rendőri munkákból, nomeg kidolgozott karakterekben sincs hiány, főleg a főhős (Leona) nagyon összetett bemutatást kap, mind a gondolatain mind a cselekedetein keresztül. Ez a könyv is olvastatja magát rendesen, szóval garantáltan okoz majd egy-két álmos reggelt, de megéri.

Egyelőre ennyi hoztunk, de persze ennél jóval bőségesebb a felhozatal, főleg ha régebbi skandináv krimikhez is visszanyúlunk, akkor meg méginkább főleg, ha nem csak skandinávot olvasunk, de gondoltuk kezdésnek ez jó lesz, kinek-kinek az olvasókája szerint, de egy jódarabig biztos kitart.

Aztán mire kiolvastuk magunkat, reméljük lehet újra maszkmentesen szabadulószobába menni (ami mellett persze nyugodtan olvassunk csak tovább, a krimi örök!) :)

Apropó, az otthon játszható szabadulós / nyomozós kalandok között is már fel-felüti a fejét a skandináv vonal. Az egyik legnépszerűbb Kickstarter projekt volt az Escapages nevű szabadulószoba könyveket forgalmazó cég Flatpak nevű gyermeke, ami a kampány zárultával is megvásárolható, és egy skandináv bútorbolt (nevezzük IKEA-nak?) katalógusának álcázva tartalmaz feladványokat és nyomoznivalót. Illetve az itthon is népszerűnek mondható "kiskártyás" Sherlock sorozatból a Propagation névre hallgató darab Oslo egy laboratóriumában játszódik. (További szabadulós könyvek és otthon játszható angol illetve magyar nyelvű játékok, továbbá print & play és digitális kalandok a korábbi posztjainkban.)

Szólj hozzá!
2020. július 16. 15:22 - SzabadulósBlog

Digitális szabadulószobák

Nemrégiben a Beszarsz szabadulós cég posztolt azzal a szöveggel, hogy "Megalkották a 2020-as esztendőt leginkább jellemző logót". Aki szereti a fanyar humort, nézze meg, bár pont őnáluk nem szabadultunk még, de ha másért nem a mémeikért követjük őket. Ez pedig most különösen találó, valóban az egész év alaposan beintett a szabadulószobáknak (is), mi is most kezdjük csak összeszedni magunkat. De, hogy némiképp pozitívabb vizekre evezzünk, meg kell mondani, hogy szépen látszik, ezt a műfajt kreatív emberek üzemeltetik, akiket a szűkös idők még többre és még jobbra sarkalltak, világméretű tendencia, ami hazánkban is így van, hogy az otthon játszható szabadulós kalandok egyértelműen pozitívan kerültek ki a karanténből. Bővítjük is szorgosan a két otthon játszható posztunkat (angol nyelvű és magyar nyelvű külön van, és persze ne feledkezzünk meg a nyomtasd és játszd kategóriáról sem)! Mindezek mellett viszont szeretnénk most egy merőben új poszttal előrukkolni, az általunk digitális szabadulószobaként elnevezett játékokkal. A dolog lényege természetesen itt is az, hogy feladatokat megoldva teljesítünk egy szabadulószoba-szerű küldetést. Mindezt az otthonunk (vagy tetszőleges helyszín) kényelméből. És ez esetben teljes mértékben digitálisan anélkül, hogy nyomtatnunk kellene, vagy bármi kézzelfoghatót megvásárolnunk. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez a műfaj jelentős leegyszerűsítését jelenti, mégsem erről van szó, bátran állíthatjuk, hogy ami játékokat próbáltunk, bebizonyították, hogy rengeteg lehetőség rejlik az online formátumban. És zárójelben hozzá kell tennem, hogy nem arról van szó, hogy a szabadulószobák visszatérnének a "point & click" stílushoz, amit sokan a jelenség elődjének tekintenek.

Ebben a posztban leginkább a magyar nyelvű játékokra fókuszálunk, de persze rengeteg digitális szabadulószoba érhető el más nyelveken, sok közülük teljesen ingyen; ezekről szép gyűjtemények születtek már máshol. Kiemelnénk az Escape The Roomers "stay home" posztját, ami ugyan csak egy egyszerű felsorolás, de több mint ezer játék szerepel benne szépen egy táblázatba rendezve szempontok szerint (külön fülön találhatók a digitális szabadulószobák). A másik nagyon hasznos az Escape the Review blog írása, ők vették a fáradtságot és az összes (az adott pillanatban) elérhető ingyenes digitális szabadulószobát végigjátszották, és értékelik. Mi pedig lássuk a magyar játékokat!

Elsősorban a családokat célozza a nemzetközi nevű, de 100%ig magyar Game of City cég nyomozós ismeretterjesztő játékaival. Két fő termékcsaládjuk közül választhatunk: vannak városfelfedező (sétálós) küldetéseik, illetve otthonról számítógépen játszható kalandok. Most természetesen a második kategóriára fókuszálunk, de azért is fontos egyben látni a teljes képet, mert a digitális (otthoni) játékok is minden esetben egy adott városrészben játszódnak, és még ha fizikailag nem is megyünk oda, de a játék során a helyszínen "mászkálunk", és mindig az ott található dolgokhoz köthető, ami történik velünk. Szóval ha úgy tetszik ez a városfelfedező játékok téliesített, megfázásbiztos, verziója. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyon be se kell mutatnom őket, mert csináltak ők maguk egy rövid bemutatkozó játékot A titokzatos könyvtár címen, ezt teljesen ingyenesen bárki kipróbálhatja, és máris képet alkothat róla, hogy mire is számítson. Érdemes egyébként igyekezni, mert most a normál játékok is akcióban vannak, és például az általunk is játszott Várboszorkány átka küldetés során, hogy mást ne mondjak, elég sürgős segítségre lenne szüksége a világmindenségnek. Hogy ne csak rébuszokban beszéljek (bár mindenki, aki itt van szereti a rejtélyeket, ugye?), saját tapasztalatunk az volt, hogy nagyon szépen fókuszáltan összeszedett információmorzsákat kapunk a játék során a várban található vagy a korszakhoz kapcsolódó történelmi mindefélékről. Ez van átszőve egy olyan kitalált történettel, ami miatt már kisebb gyerekek figyelmét is jó eséllyel leköti a játék. A feladatok pedig vegyesen vagy olyasmik, amit akár nyomtatásban is el lehetne képzelni (de most képernyőn kapjuk meg), vagy olyasmik, amihez kicsit ki kell lépni a böngészőablakból és más oldalakon is kutakodni. Mindez egy képekkel és videókkal szépen illusztrált játékkörnyezetben.

img_7170.JPG

A Homescape rögtön négy tematikát kínál azoknak, akik szeretnének beruházni egy digitális szabadulószobába, azt hiszem ezzel ők a legtermékenyebb cég a hazai piacon. Az Időgép nevű játékukat kipróbálva pedig mindenkit csak biztatni tudok, hogy tegye ezt. Maximálisan betartják azt az ígéretet, hogy a játék logikai, képes, szöveges, hangalapú és interaktív feladatokat tartalmaz; mondanám, hogy milyen hosszú szórakozást kapunk a pénzünkért, de ránk nem jellemzően kevéssé professzionálisan annyira belemerültünk a játékba, hogy nem mértük az időnket - mindenesetre elvárható hosszúságú volt, csak épp nagyon magával ragadó. Jópár hasonló játék kipróbálása után üdítő volt az általuk választott technikai megoldás, nevezetesen, hogy letölthető formátumban megkapjuk a teljes játékot (tehát a többi hasonló kalandtól eltérően nem szükséges internetkapcsolat), viszont csak lépésről lépésre férünk hozzá a következő helyszínekhez, mivel azokat jelszó védi (ahhoz hasonlóan ahogy a szabadulószobában nyílnak a lakatok). A történetek fent vannak a honlapon, etekintetben a játékok követik a bevett szabadulós sémát: van fáraós, maja birodalmas, elmegyógyintézetes és az általunk próbált időutazós. Igazából semmi rendkívüli, egy már-már megszokott tudós-szerencsétlenség, akinek mi kell, hogy segítsünk elhozni valamit a múltból és a jövőből is. Kellően egyszerű és fejbentartható, hogy végigkísérje a játékot, de igazából az élményt nem a történet fogja megadni, hanem a feladatok. Ahogy jelszóról jelszóra haladunk egyre beljebb a küldetésben találkozhatunk olyan logikai feladványokkal, amit egy szabadulószobában is várnánk (valamilyen képes, két dimenziós üzenet, amit meg lehet fejteni), de nagyon ötletesen csempészték bele a készítők az interaktív elemeket a játékba, nevezetesen olyan fájlokra is bukkanunk a kinyitott mappákban, ahol valamit manipulálnunk kell, hogy előcsalogassuk a megoldást. Egészen meglepő, hogy mennyire "fizikai" érzés egy-egy doc vagy ppt fájlban elmozgatni dolgokat, tényleg már-már mágiaként éltük meg, ahogy előtűnik a megoldás.

img_7169.JPG

OtthoniSzabadulószoba névre hallgat egy másik magyar kezdeményezés, akiket egyébként már a Lockedmein szabadulószoba miatt is ismerhetünk (újabban pedig CityEscape néven városi szabadulós játékot is indítottak). Mi a Kibertámadás fantázianevű kalandjukat próbáltuk, de ha valakinek szimpatikusabb az Elrabolva, akkor most már azt is van lehetősége választani. Nagy általánosságban összefoglalva azt lehet erről a játékról mondani, hogy inkább hasonlít nyomozásra, mint szabadulószobára. Ezzel persze nem árulok el nagy titkot, már a leírásból is látszik, hogy milyen küldetésünk van. Itthon azt hiszem egyedülálló a műfajban a chat-bot használata, ami szerencsés esetben azt az illúziót kelti a játékosban, hogy egy valós személlyel lép kapcsolatba a nyomozás során. Persze ez alatt a "rendes" chat-botot értem, amikor szabadon írhatunk magunk fogalmazta üzenetet, nem azt az egyszerűsített verziót, amikor csak lehetőségek közül választunk. Itt véleményem szerint ezt sikerül kellően valósághűre belőni, hacsak nem megyünk valahol nagyon félre a nyomok felfejtésekor. Óvatos megoldásként a segítségeket nem a chat ablakban kapjuk, hanem egyszerűen a lap aljára kell görgetni értük, az mindenesetre pozitívum, hogy soha nem hagyják elakadni a játékosokat, mindig szépen végig van vezetve mit kell csinálni. A kaland többi része is üdítően valósághű, kutakodnunk kell biztonsági kamera felvételek között épp úgy, mint szociális média platformokon, és végig azt volt az érzésünk, hogy kellő kitartással elérhető a válasz, nincs túlbonyolítva, de azért kihívást jelent. Játszottunk már hasonló mechanikával (igaz csak angol nyelven), és azt kell mondani, ez a küldetés bőven felveszi a versenyt a külföldi konkurenciával. Volt ahol azt éreztük, hogy határozottan a kitartásunkra hajaztak a készítők, de persze bármelyik művelt krimiolvasó előtt ma már klisé, hogy a valódi nyomozások is olykor-olykor tényleg azt igénylik, hogy hosszasan rágjuk át magunkat a rendelkezésre álló anyagokon - ilyen a digitális világ, rengeteg adatot tárolunk, amelyek közül fáradtságos munka kikeresni pont azt, ami kell. Viszont megéri, nem csak azért, mert elháríthattuk a kibertámadást, hanem tényleg ott voltak a kis aha momentumok, amikért a szabadulószoba fanok élnek-halnak, hisz nincs is ennél jobb érzés, mint mikor lágyan kattannak a fogaskerekek, és biztosak vagyunk a megoldásban még mielőtt a honlap megerősítene ebben.

img_7175.JPG

Az Időmágus nevű digitális szabadulószobát a Sweet Escape-nek köszönhetjük, akik szintén számos fronton vannak jelen a piacon, elsők között voltak a szabadulószobák nyitásakor is, és azóta városi játékokat is üzemeltetnek. A Facebook oldalukon posztoltak alapján több mint háromezren játszották végig a küldetést röviddel az indulás után (holott az induló csapatok alig több, mint fele vitte ezt sikerrel véghez). Mindez persze nem csoda, hiszen a játék megjelentekor nem volt még más ilyen itthon, és épp mindenkit nagyon mellbe vágott a karantén az iskolazárral, plusz az Időmágus ráadásul ingyenes. Időközben pedig tovább fejlődött a koncepció: míg kezdetben egy goodle doc platformról üzemelt a játék, mostanra mindez sokkal profibb (de még mindig ingyenes), beépített segítségekkel, jegyzetelési lehetőséggel és úgy összességében maximálisan figyelembe véve a többezer játékos visszajelzését. Szóval ha bárkinek van egy üres órája, az Időmágus jópofa kikapcsolódást nyújt, és az utolsó feladvány kifejezetten kacifántos. Ha pedig ennyi nem elég, akkor immár egy Gladiátor témájú (ezúttal már fizetős) játék is felkerült az új honlapra, ami egy hosszított játékmenet több feladattal és kidolgozottabb történettel, amely során egyszeri és vissza nem térő lehetőségünk adódott, hogy végleg elhagyhassuk az arénát, és elnyerjük szabadságunkat. Érdemes készülni rá, hogy a segítségek itt úgy vannak belőve, hogy a végső megoldást nem árulják el, de hát türelem és összedolgozás, aztán csak meglesz! Az óra ugyan ketyeg, de tudunk a 90 perc lejárta után mínuszba menni, szóval nincs minden veszve. A küldetés határozottan arra törekszik, hogy a fizikai szabadulószobák érzetét keltse, bár mi teszemazt csak egy betű-szám kombinációt írunk be a böngészőbe, azt ezt követően megjelenő szöveg elárulja, hogy a játékban ezzel fizikailag megmozdítottunk egy tárgyat, és ennek hatására nyílt ki valami. További izgalom, hogy több ponton is választanunk kell merre megyünk tovább, és a következő akadály attól függően más és más, hogy mit választottunk (persze az is előfordulhat, hogy vissza kell fordulnunk). Összességében változatosak a feladatok, vannak benne klasszikus logikai képes-szöveges feladványok, és interaktívan klikkelgetősök is. Azok számára is van jó hírünk, akik könnyebb (netán gyerekekkel játszható) digitális küldetésre vágynak a közeljövőben, már előkészületben van két újabb játék, amely Caesar korába illetve a Görög mitológia berkeibe fog elkalauzolni bennünket. Mi azt javasolnánk, hogy kezdjetek az Időmágussal, mert bőven van annyira jó, hogy nem érdemes kihagyni (ráadásul a sikeres teljesítést követően kaptuk egy kedvezménykódot a következő játékra). Utána viszont ne álljatok meg itt, max tartsatok egy nap pihenőt, mert a Gladiátor tényleg még többet ad ebből az élményből.

img_7176.JPG

Még idebiggyesztem a József Attila színház gondozásában készült Trianon Akták nevű interaktív online játékot, ami elég sok reklámot kapott a történelmi évforduló kapcsán, de tőlem annyira távol áll a téma, hogy nem próbáltam. Viszont aki esetleg még nem hallott róla, de szeretné, az bátran megteheti, hiszen ez is egy ingyenes küldetés. Ami véleményt olvasni lehet aszerint nincsen itt se beépített segítség, szóval számítani kell elakadásra. Illetve mivel legfőbb célja az információ-átadás, ezért sok-sok szöveget kell olvasni egy messenger ablakban, miközben többnyire két-három (de gyakran csak egy) választási lehetőség közül klikkelgetünk, hogy merre akarjuk vinni a beszélgetést vagy neten keresünk rá valamire, hogy helyesen tudjunk válaszolni.

Illetve az idei covid-korlátozások következményeként a Kutatók Éjszakája rendezvény is online került megrendezésre, így innen is gazdagodtunk néhány digitális szabadulószobával. Személyes kedvencünk az Ember-etológus kutyák titkos társasága névre hallgató, de aki nem riad vissza a jobban tényanyagon alapuló műfajtól az bátran kipróbálhatja a többit is.

Végezetül pedig a Logirintusról azért írok, hogy kövessétek őket. A szabadtéri Medve-matek rendezvények karantén-kompatibilis formátuma ugyanis meglehetősen szabadulószoba-szerű lett, nem is csoda, hogy több ezren csinálták végig mindkét tavaszi fordulót. Ugyan sajnos nem elérhetők utólag a már lefutott játékok (csak pedagógusok számára oktatási céllal), de várhatóan rendszeres időközönként újabbak következnek. A "matekos" részétől pedig nem kell visszariadni, eddig is számos különböző nehézségi szinttel készültek, már egészen a 8-9 éves gyerekekkel játszható családi verziótól kezdve.

A magyar nyelvű játékok után még muszáj ajánlanom az Alone together nevezetű kooperatív digitális játékot, ami ugyan egy angol cég gyermeke, de véleményem szerint maga a játék inkább nyelvfüggetlen. Ez egy történet nélküli feladatmegoldós kaland, amelynek különlegessége, hogy két embernek / csapatnak külön-külön eszközön kell játszania, és nagyon fontos a megoldásban, hogy lekommunikálják egymással, hogy ki mit lát a saját képernyőjén. Azt mondtam már, hogy full ingyenes? Még mindig itt vagy ahelyett, hogy a linkre kattintottál volna? Hm... Nekem ez a személyes favoritom a karantén alatti kreálmányok közül, nagyon szép és igényes a grafikája, és az összedolgozós jellege miatt különösen élvezetes. Egyetlen hátránya talán, hogy nincsenek hozzá segítségek elakadás ellen, úgyhogy csak egy jó tanács, ne adjátok fel rögtön az elején, picit nehezen indul be, de aztán minden a helyére kerül, általában amit te látsz, az a másiknak fog kelleni, úgyhogy mondjatok el mindent, ami van, és előbb-utóbb bekattan, hogy mit is kell csinálni, utána viszont már csak azt fogjátok bánni, hogy ilyen hamar vége van.

Szintén nem mehetünk el említés nélkül a Potter'Scape névre hallgató Harry Potter témájú (ingyenes) online játék mellett, amit egy amerikai szabadulószobás cég alkotott meg a karantén alatt. Igényes grafika, igényes feladatok, a téma kedvelőinek csak ajánlani tudom. Azóta van egy '80-as évek témájú játékuk is (szintén ingyen).

Viszonylag régi ismerősünk a Cocolisto nevű spanyol cég, akik ugyan szabadulószobát nem üzemeltetnek, de minden egyebet igen, többek között elsők voltak a szabadulószobás könyvek kiadásában, és most Escape Estelar néven digitális szabadulószobákat is hoztak létre. Itt minden esetben úgy néz ki a dolog, hogy hat űrhajós csapatra oszlunk (tehát hat fő az ideális létszám), akik lehetnek fizikailag különböző helyszíneken, de fontos, hogy kommunikáljanak, mert mindenki más-más információkat lát maga előtt. A játék erősen képi és ezért nyelvfüggetlen, szóval elég ha egy ember van a csapatban, aki ért spanyolul, 5 euróért remek szórakozást kapunk, választható nehézségi szinten. Egy másik, ráadásul ingyenes, kezdeményezésük az Escapa en Cadena nevezetű online játék, ahol sorba egymás után kell ajtókat kinyitogatnunk feladványok megoldásával. Jelenleg 30+ rejtvény állja az utunkat, de folyamatosan bővül, ugyanis bárki küldhet be feladatötletet. A nyelvfüggőség változó, de mindig van a lap alján segítség, vagy a megoldást is meglesheti, aki nagyon elakadt.

Hatalmas a külföldi felhozatal már csak ha az ingyenes játékokat nézzük, szóval ez az utóbbi néhány kiemelés tényleg csak a mi szubjektív ízlésünk, aki nem kifejezetten a magyar játékokat szeretné kipróbálni annak érdemes inkább végigböngészni a bevezetőben linket két listát angol, spanyol, német, francia digitális szabadulószobák után.

Szólj hozzá!
2019. december 14. 23:37 - SzabadulósBlog

Nehéz szabadulószobák

smart is the new sexy irányvonalon egyre népszerűbb randihelyszínnek számítanak a szabadulószobák, amelyek többnyire tényleg úgy vannak kialakítva, hogy az ember sikerélménnyel távozhasson és okosnak érezhesse magát mindenképp, de jó eséllyel a párját is. Nos, most összeszedtünk azért néhány szabadulós játékot, ami nem tipikusan az a felvágós elsőrandi-kompatibilis szórakozás, itt inkább összeszokott csapatoknak érdemes próbálkozni, főleg ha úgy egyébként gyakori nálatok a "na innen is kijutottunk fél óra alatt" típusú enyhén fanyar siker.

collage_31.jpg

Smartroom Posztumusz nevű szobája idén szeptemberben nyitott, és azóta is tartja magát, hogy még senki sem jutott ki belőle a 60 perc lejárta előtt segítség nélkül (szóval adott a kihívás, aki szeret első lenni, és rekordokat döntögetni, itt a lehetőség). A szoba története nekem már a honlapon olvasva is szimpatikus volt, kellően eredeti (nem egy már felfuttatott franchise mesén alapul), ugyanakkor egyszerű és átérezhető: egy szobrász műhelyében kell kutakodnunk, aki sajnos nemrégiben elhalálozott, de valószínűsíthetően még sikerült befejeznie élete nagy művét, amit gyorsan meg kellene találnunk, hogy benevezhessük egy versenybe, mert a nevezési határidő (meglepő módon :P) pont egy óra múlva lejár. A szobába lépve számítsunk rá, hogy első ránézésre nem sokat látunk viszont ebből a történetből, fehér falak vannak és nagyjából hétköznapi bútordarabok, nem állnak ott mindenhol a befejezetlen fafaragványok, és a művész szerszámainak szintén semmi nyoma. Játék közben azért itt-ott visszaköszön a téma egy-egy egyszerűbb műszaki rajz, vagy korábbi fafaragó elismerés formájában. Teljes egészében megkapjuk viszont azt, amit szintén ígér a játék leírása, mégpedig a logikai szobát. Itt előre tudjuk, hogy egy helység van, és kőkemény matekozás. Nem kell titkos átjárókat felfedeznünk, nincsenek elrejtett tárgyak (bár észre veendők igen), elektronikus trükkökkel sem találkozhatunk. 100%-ig klasszikus szobával állunk szemben, ahol lakatok és számkombinációk állják az utunkat. Nincs egyébként kiemelkedően sok lakat (feladat), inkább abban rejlik a szoba nehézsége, hogy mindennek van egy speciális egyedi logikája, amit ha nem találunk el elsőre, akkor elbizonytalanodhatunk a próba-szerencse próbálgatásokban. Érdekes megoldás például, hogy ki van függesztve a falra egyfajta általános utasítás, amiben vannak olyan elemek, amik máshol a játék előtti tájékoztatóban szerepelnek (minthogy semmit ne oldjunk meg fizikai erővel), de olyanok is, amik utalásokat vagy akár konkrét utasítást tartalmaznak egy-egy feladatra vonatkozóan. Meglepően sokat nehezített a dolgunkon, hogy ezek a kis információmorzsák így ömlesztve szerepeltek, és mindig pontosan emlékezni kellett, hogy hova mi lesz releváns. Mint az sejthető volt, kértünk segítséget, és nem jutottunk ki időben a szobából. De volt lehetőségünk befejezni a játékot, és a végére tényleg a helyére került minden, még akkor is ha ott játék közben nemegy akadály olyannyira kifogott rajtunk, hogy erősen frusztrálódtunk tőle. Viszont van a játékban elrejtve egy-két kocka-poén, ami a végén jólesik, és miután erőteljesen homlokon csapjuk magunkat, hogy min hol mentünk félre, akkor azért mégiscsak egy jóízű nevetéssel zárjuk a játékot. Egy szó, mint száz sikerült összeszerelnünk, az egyelőre csak darabokban heverő műremeket, és különösen ötletes volt a játékmenet végén az utolsó csavar.

brainmaze.jpg

Egészen hasonló első benyomást tett ránk a BrainMaze nevezetű hely: szintén fehér falak és sok-sok számzáras lakat egy brutál-nehéz szobában. Ez a pálya egyébkénr arra a remek koncepcióra alapoz, hogy egy nagyobb (minimum 4 fős) játékos-csapatot kétfelé osztanak, és a két félnek egy-egy játékmenetében és feladatösszetételében eléggé különböző szobában nagyjából függetlenül kell versenyeznie a kijutásért. A hangsúly pedig a nagyjából-on van, ugyanis a két szobát egy asztalszerű tologatós szerkezet köti össze, és a játék során többször is találunk olyan instrukciókat, amit úgy kell ezen beállítani, hogy közben a szomszéd szobában is azt állítják be, amit mi diktálunk (kommunikáció csak walkie-talkie-n). Emellett pedig van pár információ morzsa, ami fizikailag fellelhető egyik vagy másik szobában (egy-egy kis lapon), de pont a másik csapatnak segít, erről mindenki maga dönt, hogy átadja-e az erre kijelölt kis szerkezetben, vagy hagyja, hogy a nehezebb úton kelljen a másik csapatnak haladnia. És nem meglepő módon mindemellett olyanok is vannak, amikor egyszerűen csak kommunikálni kell a másik féllel, mert pl mindkét szobában csak a periódusos rendszer egyik fele van meg, de olyan elemek vegyjeleire is kölcsönösen szükségünk van, amik a másiknál vannak. Az alapkoncepció nagyon ötletes, és mi mindig örülünk, ha egy nehéz szobával találkozunk, amin nem csak végigszáguldunk, itt amit kicsit lehúzásnak éreztem, hogy kvázi bele van építve a játékba, hogy amikor lejár az idő, akkor 15 percenként meghatározott (2000 Ft-os) felár fizetése mellett van csak lehetőség befejezni a játékot. Úgyhogy be kell vallani, mi végül nem is fejeztük be, mert amit addig láttunk a feladatokból, az viszonylag átlagos. Ezzel nem azt mondom, hogy rossz, szépen vegyesen vannak a feladatok, és bár a túlnyomó többség valamilyen számzáras lakat kinyitásához vezet (ó, igen, ez az a hely, ahol a két szoba bármelyikébe belépve találunk egy aszalt mindkét oldalán négy-négy lelakatolt fiókkal), azért van egy-két elektronikus megoldás is (köztük egy lézeres feladattal), meg van klasszikus összedolgozós ügyességi is. Ha nem lett volna picit műveltségre alapozó jellege (pl. asszociációs találós kérdések az egyik szobában, vagy anagrammák és kakukktojások a másikban), meg nem tette volna ki a számolás az idő jelentős részét (igen, nem szeretem mikor sokismeretes egyenleteket kell megoldani, pont azért mert egyszerű és unalmas, és sokáig tart és könnyen el lehet rontani, és eleget csináltam általános iskolában), szóval ha nem pont ez lett volna a fő vonal, akkor szerintem az alapkoncepció szuperjó, és nagyon nagy potenciál van benne.

collage_28_1.jpg

Eléggé más, de nehézségét illetően nagyon is hasonló játék a méltán híres MystiqueRoom Wollongong tornya nevezetű pályája. Mikor megérkeztünk a játékra, akkor az volt kb a köszönés utáni első mondtat, hogy tudjuk-e mire számíthatunk, szándékosan foglaltunk-e pont erre a pályára. Kell ennél több bizonyíték rá, hogy ez a pálya roppantmód nehéz? :) Egyébként kedvesen fel is ajánlották, hogy van más szobájuk ami szabad épp, ha szeretnénk át tudnak foglalni, amit mi (reményeink szerint) szintén kedvesen utasítottunk vissza. Itt is van valamennyi kerettörténet, amely szerint egy árvíz-jelző szirénát kell beindítanunk, ami valami furcsa védelmi rendszernek köszönhetően csak egy rakás (mondhatni torony) feladvány megoldása után lehetséges. Megtudtuk azt is, hogy Wollongong egy a valóságban is létező város, és csak hogy lelőjem a poént, ezen a pályán sikerült (igaz némi segítséggel, de) még időben beindítani a villogó-vijjogót. A felállás itt is  színtiszta egy helység, nincs titkos átjáró, nincs keresgélés, csak a torony van, ami első ránézésre nem ad fogást (egy darab lakatot nem látni rajta...), de aztán szép lassacskán sikerül kinyitogatni, előkerülnek lakatok, elektronikus pötyögők és mindenféle trükkös mechanikus zár. A feladatok nagy része tényleg rendkívül ötletes, és ha merünk a kellő pontokon segítséget kérni, akkor egész jó flow-val végig játszható minden nehézsége ellenére. (Egyébként a játékmester elmondása szerint itt is szoktak plusz időt hagyni a befejezésre.) Max 4 fő tudja kényelmesen körbe állni a tornyot, aki nagyobb csapattal érkezne erre a játékra az a kompetitív módozatot választva két külön szobába párhuzamosan tudja teljesíteni ugyanezt a kihívást.

marsmission_1.jpg

Szintén minimális történettel rendelkező puzzle room a Mars Mission, ahol egy NASA küldetés egyik felkészülési állomásaként kell mindenféle kis kapszulákba rejtett feladványokat kell megoldanunk. Gyakorlatilag lehetetlen az egész szobát teljesíteni a rendelkezésre álló 90 perc alatt (legalábbis eddig még senkinek nem sikerült), tehát nem úgy mérik a rekordokat, hogy melyik csapat hány perc alatt szabadul ki, hanem hogy melyik csapat hány állomást old meg adott idő alatt – ami már csak azért lényeges, mert így mindenki garantáltam másfél óra szórakozást kap a pénzéért, és nem lesz aki félidőben kiszabadult. A játék úgy indul, hogy csapatunk kap egy „super-high-tech” szkennelőt, amit a terembe lépéskor lecsippantunk, és minden kapszula feltárását követően szintén le tudjuk csippantani, ezzel regisztrálva hogy hány kapszulát és pontosan mikor teljesítettünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy olyan az egész helyszín, mintha 13 mini-játék lenne benne elhelyezve, amelyeket tetszőleges sorrendben oldhatunk meg; mindeközben pedig más csapatok dolgozhatnak más mini-játékokon velünk versengve vagy tőlünk függetlenül. Így tehát tényleg teljesül az, hogy pl. egy céges csapatépítésen akár 50 fő is együtt játszhasson, hiszen egyszerűen kisebb csapatokra kell bontani a társaságot, csapatonként egy-egy szkennerrel, és már indulhat is a játék. Ugyanez a felállás garantálja, hogy a játék közben többször is lesz azon túlmutató sikerélmény, hogy egy feladatot megoldottunk, hiszen egy-egy kapszula teljesítése nagyon hasonló érzés mintha egy szobát megoldottunk volna, és átjutunk egy másikba, ahol elölről kell kezdeni a kapszula felfedezését. Annyit érdemes még tudni, hogy a feladatokhoz a szöveges instrukció gyakorlatilag minimális, és sok feladatnál nem feltétlen egyértelmű, hogy mit kell csinálni, vagy legalábbis nem biztos hogy mindenkinek az a logika fog beugrani ami az adott feladathoz kell. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy nem érezzük könnyűnek a szobát, és amit viszont magunktól megoldunk az tényleg sikerélmény.

hasfelmetszo_1.jpg

Két szobát tartogatunk még a poszt végére, ami mindkettő kifejezetten nehéz és még kifejezettebben szuper, és ugyan szerepeltek már korábbi posztjainkban, de talán mindennél jobban illenek ide! Az egyik a Play  Hasfelmetsző Jack játéka, ami már csak a téma és történet miatt is 18+ de ettől eltekintve is kifejezetten nehéz. Hosszasan írtunk már róla, hogy milyen lenyűgözően történelem-hű ez a játék, illetve hogy tényleg szépen és igényesen került berendezésre a szoba. Sok-sok egyedit és pozitívat lehetne még elmondani róla, viszont ezen túl, ami miatt idekerült, mert bár 90 perc van a játékra, mégis olyan sok feladat van, hogy igencsak pörgős és összeszokott csapat kell legyen, aki itt sikerre vágyik. Meg van a lehetőség rá, hogy egy nagyobb csapat szétváljon, mert jól elkülöníthető párhuzamos szálak vannak, szóval nem esélytelen a dolog. De főleg mert a segítségkérés is a játékba van beépítve, és morális áldozatot követel, valójában tényleg piszok nehéz dolgunk van. Ez viszont mit se vesz el a flowból, mert nem egy-egy nehéz feladat fogja hosszú perceken át frusztrálni a csapatot, hanem sok agyalás és haladás után egyszerűen véget ér a játszma miközben mi még folytatnánk. Persze szabad visszajönni másodszorra, és megoldani, ami kimaradt.

izgiroom.jpg

Szintén a megoldandó feladatok sokasága, meg talán a játékmenet bonyolultsága teszi nehézzé a LogIQ Rooms által épített, de azóta Törökbálinton üzemelő Napuche pályát. A küldetés nehézségét mi sem mutatja jobban, minthogy megnyitása után anno egy jó ideig lehetett "kihívás" módban foglalni, ami azt jelentette, hogy ha egy csapat segítség nélkül teljesítette 60 perc alatt a pályát, akkor a játék teljes árát visszakapta. Nos, akinek ez nem cél, az viszont remekül szórakozhat egy nehéz, ámde látványos játékban, ahol egy-egy jólirányzott walkie-talkie segítséggel szépen minden a helyére kerül, a végjátékot pedig semmiképp sem érdemes kihagyni, mert tényleg felteszi a pontot az i-re.

2 komment
2019. október 14. 14:46 - SzabadulósBlog

Időutazás

Aligha van megosztóbb téma a fantasy irodalomban, mint az időutazás, és mivel nem kívánunk darázsfészekbe nyúlni, ezért itt és most nem feszegetnénk sem Einstein felfedezéseit, sem az időutazás paradoxonokat. Azonban azt el kell ismerni, hogy már maga a megosztottság (és az ezzel járó parázs viták) is azt jelzik, hogy népszerű a téma, nem csoda hát hogy Budapest számos szabadulószobája közül nem egy kísérelte meg visszaadni ezt az élményt, melyet senki nem tud milyen is valójában. Ha valaki mégis Einstein-nél szeretné kezdeni, akkor tehet egy próbát a Logixity nagyon nehéznek ígérkező Einstein Unsolved pályáján, amit mi ugyan még nem próbáltunk, de másik két AR küldetésük alapján érdemesnek ítélünk ajánlásra (most ráadásul a szabadulószobák éjszakáján féláron játszható). Ezzel szemben az Escape Zone Vissza a jelenbe pályáján "a" doki fluxuskondenzátorát kell beindítanunk a múltba visszatérve egy üzemen kívüli szovjet erőműben. A vissza a jövőbe című filmhez való egyértelmű kapcsolódás miatt a film alapú posztunkban már írtunk róluk, de nyilván az időutazósból se hiányozhatnak. Ezen kívül a jelenleg a PánIQ-szobánál Az idő harcosai néven üzemelő pályát játszottuk mi még a TRAP idejében Anachronista néven, de magában a szobában és a játékmenetben nem történt változás, így kár lenne kihagyni, mert remek lakatmentes steampunk időutazást kínál. Ami pedig már-már klasszikus a témában az a MystiqueRoom Időgép szobája, ahol szintén egy tudós véletlen balesetét kell helyrehoznunk, hogy újra indítsuk a megállt időt.

ez_vj_1.jpg

Ha a három általunk játszott szobát nézzük, akkor viszonylag egyszerű döntési fát tudunk felrajzolni, hogy kinek hova érdemes menni, mert mindhárom szobát nagyon élveztük, de ugyanakkor mindegyik nagyon más. Az Escape Zone  Vissza a jelenbe pályája kiemelkedik abban, hogy mennyi műszert kell fizikailag machinálni és összedugdosni, aki erre vágyik, ezt máshol nem kapja meg. Cserébe a pálya maga egy "klasszikus" pince a maga poros autentikus valójában, ne feledjük, hogy egy elhagyatott erőműben vagyunk. Elősőre belépve egy néhány évtizeddel ezelőtti sima szobába, kicsit lehangolónak tűnhet a kezdet, de ne hagyjuk magunkat, a dolog nem az, aminek látszik! Érdemes gyorsan pörögni, és továbbjutni az elején, egyrészt mert a küldetés nem könnyű hisz jó sok feladat van, másrészt meg mert tényleg a játék további része tartogatja a javát. Gondolkozni, ügyeskedni, együttműködni, belefeledkezni, időutazni - hajrá!

idogep.jpg

MystiqueRoom Időgép pályája szintén a klasszikus vonalat képviseli abban az értelemben, hogy sok-sok lakat van bent, és tipikus szabadulószobás feladatok. Ezt nem rossz értelemben mondjuk, sőt! Nagyon jó kis pálya ez, arról nem is beszélve, hogy gyönyörűen van kialakítva / kidekorálva, a végkifejletként beinduló mechanizmus pedig már önmagában megéri. Tudom, hogy vannak azok a modernvonalas szabadulók, akik nem szeretnek már lakatokat látni, na itt vannak lakatok, és sokan. A feladatokról is azt mondanám, hogy sok olyan elem köszön vissza, ami máshol is megtalálható, de ennek ellenére a pálya nem könnyű, leginkább azért mert szöveges instrukció a legelső meg talán még egy feladatot leszámítva nem nagyon van. Ezen kívül van azért egy-két feladat, ami a tapasztaltabbakat is elgondolkodtatja / félrevezeti, szóval pont az instrukciók hiánya miatt azért nem minden egyértelmű, és szükség van egy kis találgatásra, próbálkozásra is, nem véletlen, hogy segítség nélkül elég kevés csapat jön ki a pályáról. Ami szintén nehezítő körülmény, de a jobbik fajtából, hogy nagyon gazdag a dekoráció, így a játékmenet bizonyos pontjain nehéz lehet kitalálni, hogy akkor hova is nyúljunk, mi az ami jól elrejtett feladat, és mi az ami tisztán csak dísz. A hely egyébként viszonylag szűkös, szóval akármennyire is nehéznek van beharangozva a szoba, négy-öt főnél több már csak egymás lábát taposná mintsem segítene. Szóval kiknek is ajánljuk? Akik szeretik az olyan klasszikus stílusú feladatokat, amelyek szám vagy betűkódot adnak megfejtésként, fontos a szép dekoráció, és nem zavaró, hogy a feladatok függetlenek, és nem viszik előre a történetet.

collage_27.jpg

PánIQ Idő harcosai szoba a fenti kettővel szemben pont azoknak való, akik lakatmentes élményre vágynak. Nyilván ez annyiban nagyon más, hogy a megoldások nincsenek lekorlátolva egy számkombinációra, hanem gyakorlatilag lehetséges akciók végtelen tárházából kell rájönnünk, hogy pontosan mi az az egy, ami nekünk kell. Ez a szoba is nagyon szépen van berendezve, és talán pont a lakatok hiánya miatt még inkább az az első érzés mikor belépünk, hogy itt aztán tényleg nem látszanak a feladatok, és szó szerint bármihez nyúlhatunk. Aztán szép lassan ahogy felfedezzük a környezetet rájövünk erre-arra, itt is vannak mintázatok, meg kis rejtett utalások. El tudok képzelni olyat, aki nem vágyik a technikai trükkökre, mert igen itt is van olyan, hogy valami nehézkesebben működik; ez nem igazán ennek a szobának kritikája, ahol sok a technológia, ott óhatatlanul kopnak a dolgok (amit persze cserélnek, de mégis mindig van valami)... speciel engem is frusztrál az ilyesmi. Ennek ellenére az élmény nagyon nagy, szóval aki a szép környezet mellett valami újra is vágyik, annak ez egy jó választás lehet. Annyit árulunk még el, hogy a játék befejezése szintén nagyon látványos!

És, hogy más élmény-e egy időutazós szabadulószoba, mint bármilyen más? Nem, nem gondolnám, a lényeg inkább az, hogy azok ott fent mindhárman klassz szobák... valahol minden szabadulószoba egy időutazás, pont ez a flow élmény lényege, hogy elszakadunk a hétköznapi jelentől. És ugyanakkor mégis... van valami bizsergető ebben, és pont a flow miatt olyan hihető az egész, hiszen akár vissza is mehettem a múltba (hisz visszajöttem, és most itt vagyok a jelenben, bárki láthatja!), akár meg is állhatott az idő (hisz nézzetek rám, egy percet se öregedtem az elmúlt órában!), szóval mi van, ha tényleg...? Szerintetek? :)

Szólj hozzá!
2019. augusztus 13. 13:06 - SzabadulósBlog

Nyomtasd és játszd!

Egy kattintás, nyomtat... és lehet játszani! Meglehetősen népszerű ez a rendkívül egyszerű PnP (Print and Play, avagy nyomtasd és játssz) módja a társasjátékozásnak (olyannyira, hogy többezer fős nemzetközi közösségi csoportok épülnek köré), nem meglepő tehát, hogy a szabadulós társasjátékokat is utolérte a trend, egyre több viszonylag olcsón (sőt akár ingyen) hozzáférhető digitális anyagot lelhetünk fel internet szerte, hogy még a vásárlás erejéig se kelljen kimozdulnunk otthonunk kényelméből, és rövid előkészületek után már indulhat is a szabadulás egy egyiptomi sírkamrából, titokzatos mágikus átok elől vagy épp a kalózok fogságából. Amit felleltünk internet-szerte azok mind angol nyelvű játékok, ebből viszont tényleg szédítően széles a választék, köztük számos inkább felnőtteknek való és sok-sok gyerekzsúrra ajánlott.

img_7436.JPG

Burger Queenie egy EscapeDecks nevű cég első játéka, amely eredetileg egy KS kampányra készült, de mivel nem sikerült elég támogatót szerezniük, most ingyenesen elérhetővé tették (van nyomtatható és online játszható verzió is). Egy kártyajátékról van szó, ami lehet inkább jobban illene a társasjátékokat bemutató posztunkba, de mivel mégiscsak egy csak PnP formában létező játékról van szó, inkább idevesszük. A játék mechanikája nekünk erősen hasonlított a piac nagyjaihoz (úgymint Unlock és Exit), de azért némileg mégis más; a feladatok, a történet és a dizájn pedig teljesen egyedi. Mivel ráadásul a tizenegy A4 lap nyomtatási költségénél nagyobb anyagi kockázatot sem kell vállalnunk, nem nagyon látjuk okát, hogy miért ne próbálná ki bárki.

lpe_collage.jpg

Első látásra belopta magát a szívünkbe a Lock Paper Escape etsy boltja, játszottunk egyet karácsonyra (Christmas), aztán játszottunk egy csak úgy (Chocolate Factory)és imádtuk mindkétszer. Szóval nem véletlen hoztuk őket előre, bár nagyon szeretnénk, hogy mindenki az utolsó betűig végig olvassa ezt a posztot, ha most rögtön klikkelsz és vásárolsz, akkor sem lőttél nagyon mellé. Húsvéti és Valentin napi tematikájuk is van, nomeg sírrablós és varázslós. Nagyon tetszetős a grafikai kivitelezés, és ugyan ez egyúttal sok kis mütyűr aprólékos kivágásával jár, de garantáltan feldobja a partyt. A feladatok nehézségi szintje pontjól közepes, és kellően változatos is. Egy pillanatig sem éreztük azt, hogy egy rejtvénymagazin kitépett lapjai vannak előttünk, van feladat ahol rajzolni kell, van ahol vágni-hajtani, mindig van valami 3D elem, akár egy kódfejtő tekercs, vagy varázslósüveg, netán papírkockák. Az egyetlen, amit talán hiányoltunk az egy történet, ami halad előre játék közben, itt a feladatok teljesen függetlenek (és tetszőleges sorrendben megoldhatók), ami mondjuk egy nagyobb társaságnak pont ideális, de nem enged több beleélést, mint hogy van egy cél-küldetés, oldd meg a feladatokat! Egyébként mivel maguk a feladatok szépen illettek a tematikába, és az illusztrációk is segítettek, nem volt igazán ezzel se bajunk, jól szórakoztunk a kis részek ide-oda pakolásával.

img_5414x.jpg

Nyílt titok, hogy kis csapatunk nagy megszállottja a Harry Potter univerzumnak (a Budapesten fellelhető összes ilyen témájú szabadulószobát végig jártuk), így mi sem volt természetesebb, minthogy a Queen of Theme Party  szó szerint több ezres nagyságrendű PNP szabadulós játék kínálatából a Harry Potter Trivia Treasure Hunt-ra esett a választásunk. A szerencsésebbeknek talán rendszeresen része volt szülinapi bulikon, és hasonló összejöveteleken kincskereső játékokban, ahol feladatról feladatra jutunk el a végső célig. Leginkább ehhez a formátumhoz nyúlnak vissza a szabaduló szobákat otthoni játékká alakító PnP-k is. Ebben a konkrét esetben a téma természetesen Harry Potter, ehhez illeszkedik a grafikai megjelenés és maguk a feladatok is. Két dologban mások, mint a bemutatásban soron következők: nevéhez híven "trivia" azaz tárgyi tudást igénylő feladatokat is tartalmaz (természetesen a mágikus HP világból), illetve számos átok kártya is elrejtésre került, így a rossz válaszoknak vicces következménye van. Ez utóbbi egyébként több szempontból is egy rendkívül ötletes megoldás. Egyrészt tényleg vicces úgy kincset keresni, hogy pl nem hajlíthatod be a térded, vagy hogy éppen csirkévé változtál. Másrészt az átkok nagy része nem az egész csapatot érinti, csak azt a játékost, aki először megérinti (kiszedi az átok kártyát a rejtekhelyről). Bár elsőre nem tűnhet fontosnak, de főleg egy nagyobb létszámú gyerekcsapatnál ez az átkosdi így egyúttal kiegyenlítő szerepet is szolgál, hiszen nyilván a legaktívabb, legrámenősebb játékos fogja elsőre megkaparintani a rejtekhely tartalmát, azonban ha elátkozódik, akkor szerez némi hátrányt, ami következtében néhány körön keresztük a félénkebb játékosoknak jut több szerep. A feladatok egyébként vegyesen könnyebbek és nehezebbek, volt azért olyan főként a trivia kérdések között, ami jó eséllyel előidéz hibázást, így tényleg játékba kerülnek az átok kártyák, nem csak végigrohan a csapat a pályán. Mivel bőségesen van hova lejjebb görgetni a posztban, ennél az első bemutatónál érdemes megjegyezni, hogy az árát tekintve az olcsóbban közül való, ennek megfelelően a grafikai megjelenése kevésbé kidolgozott. A feladatok és a remekül eltalált (elátkozott) kiegyenlítő mechanizmus azonban önmagában elegendő volt ahhoz, hogy elnyerje a tetszésünket.

hp_treasurehunt_collage.jpg

Szintén a HP vonalon került a látókörünkbe Maura Starrah etsy-je, aki nagyrészt nyomtatható dekorációkat árul, többek között Dumbledore és más híres varázslók idézeteivel. Emellett azonban van a kínálatában egy mágikus kincskereső játék is, amit nagy lelkesedéssel próbáltunk ki. A játék hozza azt a letisztult stílust, ami elvárható egy dekorációkat gyártó portáltól, minden napon egy egyedi rajz van és egy kis verses szöveg, ami elvezet a következő nyomhoz. Ez teljesen a klasszikus kincskereső vonal, nincsenek szabadulószobás logikai / ügyességi feladványok, de a maga nemében nagyon jópofa bevezetője lehet pl. egy szülinapi bulinak vagy bármi olyan alkalomnak, amikor nem ez a fő attrakció, csak egy kis könnyed keresgélésre van igény.

luxmuseum_1.jpg

A Clever Kids Mysteries egy kis családi vállalkozás, saját gyerekeiken tesztelték a játékokat, majd az otthoni sikeren felbuzdulva nyitottak a nagyvilág felé. A játékok eredendően nem PnP-nek indultak, ez egy viszonylag friss újítás, de a Mystery at the Lux Museum című küldetés már etsy-ről is elérhető ilyen letölthető és nyomtatható módon. A célközönség elsősorban kisiskolások (olvasni tudni kell hozzá), de felnőttként is nagyon jól be lehet vonódni. Több dolog is van, ami nagyon tetszett nekünk ebben a kalandban, talán ami a leginkább megfogott az a történet. A Lux család múzeumában járunk teremről teremre megcsodálva a kiállítást, amikor egy elrejtett papírcetlire akadunk, amin egy különös vers van. Innen indul a küldetés, minden egyes versszakot meg kell fejteni a kiállítási tárgyak, illetve a múzeumboltban beszerzettek segítségével; majd ha sikerrel jártunk, akkor felgöngyölíthetünk egy elfeledett történetet a Lux család múltjából, ugyanis az egyikük tolvaj volt, aki ellopott egy értékes műtárgyat, a verset pedig egy másik családtag írta, akinek ez a tudtára jutott. Igazán üdítő volt egy ilyen egyszerű, de mégis eredeti történettel kezdeni a játékot, amelynek a legnagyobb pozitívuma a szememben, hogy egy teljesen hétköznapi eseményből indul ki, és bár kellően kalandos, mégis végig a realitás talaján marad. Összesen kilenc feladatot kellett megoldani, többségében színvonalasnak mondhatók, és kellően változatosak. Nagyon tetszetős, hogy vittek bele olyan 3D papírelemeket, amelyeket minimál előkészületekkel is elő tudunk állítani, a játékélményt viszont jelentősen megdobják. A képi anyag kellemes ötvözete a nyomtatóbarátságnak (nincsenek feleslegesen színek ott ahol csak szöveg van, és nem lenne szerepe) és az igényes kidolgozottságnak (a múzeum termei egységes grafikus megjelenést kaptak, szépek és nyomokat rejtenek). A nyomtatáson kívül olló kell (és 10-15 perc vagdicsálás), valamint némi cellux és kettő db miltonkapocs (tárcsákat előállítani), illetve a játékhoz szükséges még egy zseblámpa. A szövegezés egyszerű, a feladatok többnyire nyelvfüggetlenek, én nagyon tudom ezt ajánlani angolul tanuló általános iskolásoknak.

th4k.jpg

A Treasure Hunt 4 Kids-nél is kifejezetten gyerekek (4-10 éves korosztály) számára készült kalandokat találhatunk, van szabadulószoba, vagy kincskeresés, sőt még a nyomozós kalandok gyerek verziója is felbukkan. A maga 10 eurós árával ez is nagyon baráti, és ráadásul rengeteg téma közül választhatunk az angol mellett akár franciául is. Mi két játékukat próbáltuk, és nagyon meg voltunk elégedve. Egyszerű az előkészítés, hiszen csak kinyomtatjuk és elrejtjük az egyes feladatokat; utána egyszerű maga a játék is, de valójában 8-10 éves gyerekeknek nem is feltétlen kell több, nagyon tudnak élvezni egy titkosírást vagy egy sodokut, akkor is ha az ínyenc szabadulószoba fanoknak ez már uncsi. És minden egyszerűsége ellenére szép letisztult játékot kapunk, grafikailag egységes, a szép részletes borítókép elemei köszönnek vissza a feladatlapokon. Rengeteg tematika közül választhatunk, szóval szinte kizárt, hogy ne találnánk olyat, ami pont a mi gyerekünknek tetszik, legyen épp focis vagy királylányos korszaka; persze vannak indiánok, kalózok és lovagok is, de varázsolhatunk otthonunkból könyvtárat, szavannát vagy épp cirkuszt is. A játékok pedig be vannak kategorizálva, hogy mi az ami már 4-5 éves kortól játszható, és mi az, ami inkább akár 8-10 éveseknek; persze van átfedés, nem véletlen, hogy az egyes témák több korosztályra is elérhetőek, a teljes képi anyag, és a feladatok jó része újrahasznosul (az egyes feladatok valójában tematikák között is visszaköszönnek, bár nyilván kisebb-nagyobb módosításokkal). Úgyhogy én azt mondom, hogy az egyszerű megoldások kedvelőinek ez egy kitűnő választás akár szülinapi bulinak is, de egyébként pedig akár egy hétvégi programot is olcsóbban megúszunk vele, szinte mint ha bárhova megyünk családostul. Érdemes szétnézni a freeby szekciójukban is, ugyan nem teljes játékokat, de jópofa foglalkoztató lapokat pl találhatunk itt (vagy épp tematikus party meghívókat). Illetve vasárnapig még pont fut nyereményjátékuk közösségi oldalon!

escapekit.jpg

Nemes egyszerűséggel Escape Kit néven hirdeti magát egy másik PnP szabadulós játék portál, ahol szintén rendkívül színvonalas letölthető játékokra bukkantam. Itt négy küldetés közül választhatunk, felnőtteknek való a  Panic in Space és Mysterious Murder, míg a Sleeping Curse és Cursed Treasure gyerekeknek ajánlott. Mind a négy játék igényesen végig gondolt, bár nekem speciel a grafikai megjelenését tekintve a két gyerekjáték tetszett jobban; azok tényleg kiemelkedően szépek. Szóval ha nem riadunk vissza attól, hogy házigazdaként nekünk kell körbe vágni mindent (sokszor apró kis mütyűr alkatrészeket is), akkor ez egy remek választás lehet gyerek csapatnak. Mondjuk a felnőtt játékok is jók, a Mysterious Murder-ben volt az egyik kedvenc feladatom, ahol pár vágással és kis ragasztással egy olyan 3D játékelemet kaptunk, ami a valóságban elektromossággal működne, és ráadásul még rendeltetés szerűen használhattuk is a játékban. A Panic in Space pedig a leggyorsabban előkészíthető a négy közül, itt a játéknak fehér a háttere, így akkor is jól mutat ha nem vágunk minden lapot körbe. Az árak viszont ezen az oldalon már viszonylag magasak, őszintén szólva szerintem csak a négy játékot tartalmazó csomag (59 USD) jöhet érdemben szóba, a 20 USD / játék az én ízlésemnek már sok.

gamegal.jpg

Game Gal nevezetű portál is remek játékokat kínál, bár az ára még feljebb van, de itt is érdemes lehet a nagy csomagba beruházni, akkor 75 USD-ért megkapunk mindent. Ez összesen négy küldetést jelent, egytől egyig szépek és jók: Space Pirate, Science Lab, Seafloor; Color Crisis. Itt is szép egységes a grafika, bár talán annyira nem kiemelkedő, és tényleg nagyon élvezhetők a játékok, jópofa feladatokkal. Ami kinek előny, kinek hátrány, hogy ez a játékcsalád számít arra, hogy az előkészületek részeként mindenfélét beszerezzünk (a magától értetődő papír, ceruza, esetleg olló, ragasztó kombón felül): lufikat, edényeket, szívószálakat (egy külön oldal tartalmazza a beszerzendők listáját minden játékhoz...) semmi rendkívüli, sok akár lesz is otthon; kis plusz utánajárás, a játék meg kézzelfoghatóbb lesz. Kiemelném még, hogy ezeknek a küldetéseknek nagyon szépen végigvezetett játékvezetői leírása van, ami az utolsó részletig mindenre add tippeket a szoba berendezésétől a dekorációig, szóval csak ismételni tudom a fentieket, aki rá tud szánni pénzt és időt, az itt nyugodtan kutakodhat egy nagyszerű játékért.

printhomeescape.jpg

MysteryLocks néven létezik egy etsy portál, ahol több mint 20 szabadulós játék érhető el azonnal nyomtatható formában. Az ára közepes, és a blogunk olvasóinak felajánlottak 10% kedvezményt három küldetés vásárlása esetén a PACKAGE10 kuponkóddal. Mi a Mystic Mansion és a  Serial Killer névre hallgató játékaikat próbáltuk, és nagyon elégedettek voltunk vele. Mindkét játék tökéletesen kivitelezhető akár egy munkanap estén, mert nagyon rövid előkészületeket igényel csak: nyomtatás után pár vágás és készen vagyunk. Cserébe a végeredmény nem olyan szép, de a funkcióját tökéletesen betölti a dizájn. A Mystic Mansion egy lineáris játék, ahol feladatról feladatra jutunk el a kijutásig (minden kódot egy internetes honlapra kell beírni); ezzel szemben a Serial Killer pont az a fajta, hogy minden nyom egyszerre előttünk van, és majd csak a végeredményül kapott nyolc számot kell neten beadni. A feladatok között vannak egyszerűbbek és kreatívabbak is, összességében jól szórakoztunk velük.

lostlam.jpg

A Blood Hund Mysteries nevű etsy shop jelenleg egy nekünk való terméket kínál, Case #1: The Lost Lam néven. Ahogy a neve is mutatja, ez egy (inkább felnőtteknek való) nyomozós küldetés, benne teljesen hétköznapi és így valósan igazinak tűnő nyomokkal, mint például egy e-mail vagy egy étterem menüje. Interneten vannak hozzá segítségek, illetve itt lehet a megoldást is ellenőrizni. Ezt a darabot is az egyszerűbb játékok kedvelőinek ajánljuk, mindössze 15 oldalt kell kinyomtatni, és különösebb előkészületek után már bele is vághatunk akár egy fáradt hétköznap este is.

pamkitchen.jpg

Pam Party Printables néven egy meglehetősen széles kínálatú etsy shop-ot találunk, ahol aztán tényleg kedvünkre válogathatunk csemeténk szülinapi vagy más egyéb alkalomra megrendezett bulijához. Néhány szabadulós játék is szerepel a felhozatalban, ezek közül mi a Kitchen Kapers & Cream Cheese Cupcakes névre hallgatót próbáltuk ki nagy megelégedésünkre. A történet egyszerű: úgy esett az eset, hogy sürgősen fel kell kutatni egy titkos receptet, ami alapján egy különösen finom muffin-t süthetünk. Amit a pénzünkért kapunk az itt is nyilván egy digitális letöltés, ebben benne van a teljes játékmenet és egy kellemesen részletes játékvezetői leírás. Nekünk kell gondoskodnunk a hozzávalókról (hiszen a játékban szereplő recept tényleg elkészíthető, és a hozzávalókat felhasználjuk a feladatokhoz, pl. a lisztbe kell elrejteni egy kulcsot), illetve nekünk kell gondoskodnunk lakatokról, amiket majd ki lehet nyitni a helyes megfejtéssel. Ezen kívül kapunk szép színes papír-muffinokat meg mindenféle feladatokat, amiket kinyomtatva meg is van a feladványok java. A dizájn elég csajos (ahogy az már az előzetesből is látszik), de ha ezen túllépünk akkor tényleg szépen és egységesen van megalkotva az egész. Érdemes rászánni az előkészületekre az időt, kis kuktáink biztosan élvezni fogják, sőt jó eséllyel pont a feladványok és az előkészületek miatt mi is jobban ráhangolódunk a közös főzőcskézésre, és ez egyszer nem a hajunkat tépve idegeskedünk, hogy mi fog odaégni a konyhában, hanem élvezzük a minőségi együtt-időt.viking.jpg

A Plan4UParties Viking Library játéka van még a listánkon, ami egy különleges téma, és a Hogyan neveld a sárkányodat könyvek/filmek rajongóinak szinte kötelező. Az ára picit magas ahhoz képest, hogy a tartalma viszonylag egyszerű (illetve itt is nekünk kell beszerezni lakatokat és miegymást a teljes élmény érdekében), de összességében egy szép egységesen összerakott küldetésről van szó. Kezdődik azzal, hogy a rendelkezésünkre álló viking abc-re van szükség ahhoz, hogy egyáltalán el tudjuk olvasni a szövegeket, és bizony számos feladványon állja az utunkat.

escapethetemple.jpg

A Dutch Wolf Games egy sikeres Kickstarter projekt után hozott létre célzottan olcsó otthon nyomtatható szabadulós játékokat. Bár a KS már rég elmúlt, de e-mailben még lehet rendelni. Mi az Escape the Temple nevezetűt játszottuk, és tényleg azt kell mondani, hogy 7 EUR-t megér a dolog, még akkor is ha nyilván nem a legprofibb grafikával van kivitelezve, de egységesen jó szórakozást nyújt a feladványok megoldása.

santa.jpg

Ugyan még csak nyár van, de mind tudjuk, hogy milyen hirtelen tud jönni a Karácsony, szóval hozunk erre a témára is két játékot. Party Locker Games-től a Christmas Lockout egy könnyed kis puzzle-hunt egyszerű dizájnnal és piros-zöld betűkkel. Ezen felül persze a karácsony témájú filmek vagy éppen az ajándék szétosztós logikai feladat is erősen témába vág; a maga egyszerűségében nagyon jól szórakoztunk ezzel a játékkal. Arra érdemes készülni, hogy elég sok szójáték van benne (képekből szavakat összerakni), nem elég hozzá kezdő angol.

ghost_christmas.jpg

Prettiful Designs-tól a Ghost of Christmas első ránézésre nagyon megtetszett, nagyon elegáns minimalista kivitelezés, egyszerű de gyönyörű kis festésekkel és egységes stílusban készült igényes feladatokkal. Vagdosni itt nem kell, egyszerűen a 14 kinyomtatott oldalt kell megfejtenünk. Van egy kis történet is hozzá, és minden feladványhoz vannak segítségek (amiket szintén dekódolni kell), ha nem játszottuk volna le most nyár közepén, akkor tuti ezt akarnám csinálni a karácsonyfa alatt.

Most pedig jöjjön az a (rövidke) felsorolás, amit ugyan nem próbáltunk, de kellően témába vág ahhoz, hogy itt szerepeljen. GrinandPrint néven van egy egyébként rengeteg mindenfélét áruló etsy, aki egész ígéretes kincsvadász (scavanger hunt) játékokat is forgalmaz, többek között apák napja (Father's Day) alkalmából, ránézésre jópofának tűnik. Az Adventure Parties egy viszonylag frissen nyitott etsy shop, jelenleg két szabadulós játékuk van: egy Egyiptom témájú, és egy Sherlockos, szintén nincs róla tapasztalatunk, de két népszerű téma és jókat ígér.

És, mint mindig, most is szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy ingyenes PnP szabadulós játékok is fellelhetők az internet bugyraiban. Többek között az egyébként fizetős Mission Unboxable is létrehozott egyet, amit bárki szabadon letölthet itt. A Legacy Escape Box három teljesen ingyenes szabadulós játékot alkotott: Aviary, Cold War, Sherlock. Hasonlóképpen a Parker Peevy House honlapjáról is ingyen juthatunk hozzá egy szabadulós játék pdf-jéhez, The Echo Room néven; ránézésre viszonylag egyszerűbb, és minimalista dizájn, de mindenesetre bárkinek elérhető. A Time's Up  egy szabadulós cég, akinek a honlapján egyrészt működik egy messenger bot, ami feladványokat küld nekünk, másrészt, le is lehet tölteni két otthon nyomtatható szabadulós játékot. A welcometonanas pedig egy nagymama blog mindenféle ezzel-azzal, ami miatt még idecsapjuk a sor végére, mert ő is csinált egy szabadulószobát, amihez ingyen elérhetővé tette a teljes leírást. Kellenek hozzá mindenféle jó eséllyel otthon alapból fellelhető tárgyak (pl Scrabble, hátizsák, lakat, nerf pisztoly), és mi ugyan nem próbáltuk, de érdemes lehet ránézni, mert szép részletes a leírása és elsőre jó kompaktnak tűnik. Hivatalosan a hírlevél feliratkozók jutalma a szabadulós játék, de itt a direkt link (jelszó: treasuremapfun).

A kis cégek után még hoznék ide két nagyobbat / népszerűbbet, akik szintén otthon nyomtatható szabadulós játékokat árulnak, és véleményünk szerint meglehetősen jók is a műfajban.
collage_8.jpg

Az iDventure egy saját applikációval működik, elég komolyan össze van rakva mind az app, mind a nyomtatandó anyag (ha nem akarunk mi nyomtatni, akkor amazon-ról pl. be lehet szerezni már nyomtatottat); ennek megfelelően ez egy viszonylag drága kategóriás játék, viszont az ötletes feladatok mellé egy szép dizájnt is kapunk. Mi az Unfinished Case of Holmes játékkal kezdtünk, de van még más is a kínálatukban ha valaki nagyon belelendül és/vagy ez a tematika nem szimpatikus. Ebből kettő inkább gyerekek / családok számára készült (Alice in Wonderland, The Island of Five Captains), egy pedig romantikus meglepetés (Operation Day V) pl. Valentin napra, de bármely más alkalomra. A gyerekes játékokat értelem szerűen előkészíteni és vezetni kell, de egyébként utána akár részt is vehetünk a fejtörők megoldásában; a romantikus kaland lényege pedig, hogy személyre szabható (online szerkeszthető), így akár egy tényleges fizikai helyszínre is elvezethet (pl. egy romantikus vacsorára). Bár elsőre soknak tűnhet amennyit egy otthon nyomtatós játékért elkérnek, de mi nem csalódtunk benne, a Sherlock játékot kifejezetten tudjuk ajánlani felnőtt csapatoknak is. Némi kis vágás és ragasztás után egy nagyon szép pakkot raktunk össze magunknak (a játék összeállítása semmit nem spoilerezett el), és kellemesen vegyült a játék során a logikázós meg az apró darabkákat tologatós. Mindehez egy saját app van még, ez egyrészt a történethez járul hozzá, másrészt ide tudjuk beírni a válaszokat, és idővesztés terhe mellett segítséget is kaphatunk minden egyes feladathoz. A játék egyébként nagyon didaktikusan van felépítve, tehát például az összetettebb feladatoknál az app-ba előbb a részeredményeket kell beírni, és csak akkor enged tovább. Viszont pont emiatt, hogy az app vezet végig a sztorin, hiába van egyszerre előttünk minden, mégis lineáris a játék, egyszerre egy dolgot tudunk megoldani, és ez meg is van mindig mondva, hogy melyik az. Az viszont nagy pozitívum más játékokhoz képest, hogy a válaszokat tekintve rugalmas az app, tehát elfogadja a megoldásokat kisbetűvel, nagybetűvel, sokszor a szó különböző alakjaiban is; ez apróságnak tűnhet, de a játékélményből nekem legalábbis sokat ki tud venni ha figyelnem kell írásmódra vagy bármi plusz szabályra ahhoz, hogy bevegye a játék a megoldást. Szóval összességében ez egy nagyon klassz kis párban játszható történet, ha meg többen vagyunk akkor lehet érdemes több szettet nyomtatni, mert egyébként a játék bár ötletes, de nem nehéz.
A játékcsalád eredeti nyelve a német, így ha valakinek az a preferenciája, akkor bármelyik küldetést beszerezheti ezen a nyelven is. Illetve a legújabb, Das Versteck des Goldgräbers  névre hallgató, küldetésük még csak németül érhető el, itt egy kis aranyásó faluba utazunk, ahol a seriff bőrébe bújva kell két titokzatos gyilkosság nyomába erednünk, és feltárnunk, hogy közük van-e egy nagy arany lelőhelyhez. A nyomtatható küldetések mellett van egyébként az iDventure-nek postán érkező termékcsaládja is Detective Stories néven, németül tudók ezzel is próbálkozhatnak, mi ezt nem játszottuk (még), de hasonló rejtély megoldós nyomozós élményt ígér, mint a többi játékuk. Illetve ha már ennyi német játékot csempésztünk be az angol nyelvű posztba, akkor muszáj megemlítenem a Berlin City Games nevű játékot, ami a városnézős fajta szabadulós társasjáték.

collage_9.jpg

A Lock Paper Scissors már inkább az a fajta party játék, ahol külön házigazda szerep van, főleg a gyerekeknek szánt játékokban, itt többször mesélőként kell részt venni és/vagy az egyes feladatok megoldása után az újabb és újabb feladványokat, nyomokat átadni. Ebbe a kifejezetten gyerek-zsúrra szánt kategóriába esik a The Lost Mummy,  amit a magyar posztunkban is említettünk, és örömmel jelenthetjük, hogy azóta el is készült a nyers magyar fordítás, szóval remélhetőleg hamarosan játszható lesz. Szintén gyerekeknek készült (és felnőtt házigazdát igényel) az Escape Quest. Ha pedig mi magunk is részt szeretnénk venni a játékban, és nem "csak" házigazdáskodni, akkor választhatjuk akár rögtön a legnehezebb Escape Room Z küldetést, vagy a két közepes nehézségű (gyerek-felnőtt vegyesen játszhat) Mr. George-ot vagy a Rebel Revolt-ot. Eléggé másak (másként jók) tudnak lenni a játékaik, úh érdemes megfontolni kinek melyik tetszik leginkább. Az Escape Quest, a Rebel Revolt és az Escape Room Z alapvetően kártya alapú, tehát talán ezek hasonlítanak leginkább a szabadulós társasjátékokra (bár a gyerekzsúrra szánt Escape Quest esetében nem egyszerűen haladunk végig a paklin, hanem annak bizonyos elemeit különböző helyekre kell rejteni, hogy a gyerekek megtalálják). A Mr. George és a The Lost Mummy ezzel szemben nem kártyákon alapul, hanem mindenféle kis lapok, és a múmiás esetében 3D-ben is manipulálandó mütyürök alkotják a fő részét. A feladatok egy jelentős részét máshonnan is ismerős sémák alapján alkották meg, sokszor pl össze kell rakni darabokat, de vannak nagyon jópofa megoldások is, és a grafikai megjelenés is igényes és egyedi. Ezen kívül a Revel Revolt-ban jött szembe egy jópofa feladat, amit egy kártyajátéktól nem várt módon megmozgatta a csapatot.
Van még ezen a műfajon belül egy elég különleges (de véleményem szerint nagyon ígéretes) alcsoport, mégpedig az oktatási célra tervezett játékok. A legismertebb talán a BreakOutEdu, ahol ingyenes regisztrációt követően megszámlálhatatlan játék közül válogathatunk (akkor is ha csak az ingyen letölthetőket nézzük), és mindössze néhány lakat meg pár doboz kell, hogy egy osztálytermet szabadulószobává varázsoljunk szó szerint bármilyen tanóra keretében. Hasonló platform a Teachers Pay Teachers, ahová tanárok rakják fel a saját maguk által elkészített anyagokat, itt nem csak szabadulós játékok vannak, hanem sok egyéb is, az ingyen elérhetők viszonylag korlátozott számúak, de azért érdemes körülnézni. Aztán ott van még az Escape Classroom nevezetű, amelyik kifejezetten profit orientált, ellenben rengeteg anyag van fent minden tárgyhoz, és ha a teljes pakkra befizetünk akkor arányaiban nem annyira horror; itt is van egy demó pakk, amit ingyen letölthetünk (belépéshez jelszó:  22EC41 ), ez ugyan nem választható módon a kerület és terület számoláshoz kapcsolódó három játékból áll, de ízelítőnek nem rossz. Történelmi témákra specializálódik az Active History nevű portál, itt is van ingyen elérhető szabadulós játék, amit letölthetünk, aztán eldöntjük, hogy megéri-e fizetni a többiért.
Ha mindez nem lenne elég, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágynánk, akkor szintén nagyon széles választék lelhető fel otthon nyomtatható gyilkos-vacsora típusú logikai játékokból. A viszonylag olcsótól az egészen húzósig találhatunk árakat, ha végig nézzük az erre specializálódott cégeket.

 

collage_10.jpg

A Red Herring cég Crime Time játékcsaládja segítségével a saját otthonunkban rendezhetünk vacsora gyilkosságokat. Több, mint 30 különböző téma közül lehet választani a honlapjukon, mi A mysterious mayan murder és a Murder on the disoriented express mellett döntöttünk. Kezdenék azzal, ami ingyenes. Először is van fent a honlapjukon egy demo játék, ahol a többiekhez hasonlóan online kell egy gyilkosság ügyében nyomozni, azonban itt kiemelném, hogy tényleg nagyon profin interaktívra csinálták a játékot, szóval ha nem is tervezünk náluk többet, ezt érdemes kipróbálni. A másik remek lehetőség, hogy a Social Ladder nevű applikációban létezik egy ambassador programjuk, amire regisztrálva kapunk különböző feladatokat (pl. Facebook / Twitter / Instagram posztokat kell megosztani, kommentelni stb), amiért cserébe pontokat gyűjtünk, ezek pedig kedvezményre vagy akár ingyenes játékra is beválthatóak; akit érdekel, meghívó itt! A Red Herring  egyébként a krimiírástól jutott az interaktív gyilkossági nyomozós játékokig, és a most bemutatandó otthonjátszós gyilkos-vacsorák mellett van előfizetéses-postázós szolgáltatásuk is, és rendezvényeket is szerveznek (igaz, ez utóbbit csak az USA élvezheti). Az írói indíttatás egyébként a Crime Time játékokon is érződött, alaposan kidolgozott történetet kaptunk, a teljes pakkban akár 200 oldalnyi olvasnivaló is lehet - de senki ne ijedjen meg, ezt nem kell mind felolvasni egy este alatt, mert a dolog úgy néz ki, hogy az a 6-12 fő aki részt vesz a vacsorán mind kap egy-egy kis füzetet (kb. átlag társasjáték szabályfüzet hossz), amit a játék elején át kell néznie, ebben van benne az ő háttértörténete, meg olyasmi, hogy miket kell majd mondani az irányított beszélgetés bizonyos pontjain. Persze épp attól izgalmas a dolog, hogy nem egyszerűen fel kell olvasni amink van, hanem pont hogy egy kis szerepjátékot kell belekeverni, és a saját szavainkkal átadni az infókat. De fontos, hogy nem hazudhatunk, hiszen akkor lehetetlen lenne kideríteni ki a gyilkos. A történet-füzeteken kívül még számos apróság tartozik egy csomaghoz, pl. feladványok / plusz információk, amelyekre szükség lesz a rejtély felderítéséhez, de receptek is ha valakinek nincs ötlete mi olyat főzzön vacsorára, amit témába illő, meg természetesen party meghívók is. Szóval bíztatok mindenki, ha már kipróbálta az itthon elérhető vacsora-gyilkosságokat és/vagy az otthonában szeretne ilyet rendezni, akkor ez egy jó választás lehet, feltéve ha az angol nyelv nem akadály; és a fent linkelt ambassador meghívó segítségével kb két hét alatt napi pár kattintással egy ingyen játékhoz is hozzá lehet jutni.

Lehet azonban direktbe tökingyen is hozzájutni ilyesmikhez, és egynémelyik van annyira profin kidolgozott mint amit pénzért vennénk, pl a Freeform games (aki egyébként pénzért árul ilyen játékokat) egy nagyon színvonalas demót rakott össze Way Out West néven, ráadásul nemrégiben megjelentek a játékaik magyar fordításban is, és a Vad Nyugat szintén ingyenes. Továbbiak ingyen és bérmentve: The Romanian Uranium Mystery, Sour Grapes of WrathMurder Mystery Game for TweensJazz Age JeopardyMurder Mystery (Casino theme), The business of Murder, Little Engine That Could Kill, és ráadásnak egy kis egyszerű lapocska amivel izgalmasabbá tehető a Netflix előfizetés: Murder, She Wrote. Ha pedig már fent emlegettük a Teachers Pay Teachers oldalt, a szabadulós játékok (és sok miegyéb) mellett vannak ilyen gyilkosos cuccok is, kiemelnénk két direkt linket, ami ingyenes: Murder at the Ugly Sweater PartyCrack the Codes - A Murder Mystery.

Jó nyomozást mindenkinek!

Szólj hozzá!
2019. július 10. 13:20 - SzabadulósBlog

Szabadulós könyvek

Egyre jobb helyzetben vannak azon szabadulós játék fanok, akik inkább az otthonülő típusba tartoznak, tényleg szinte hétről hétre jön ki valamilyen újdonság az otthon játszható vonalon. Ezen belül külön ágazatot képeznek az immáron szép számban jelenlévő szabadulószoba-alapú könyvek. A poszt eredeti megjelenése óta magyar nyelven is egyre több és több ilyen móka jelenik meg (főként fordításban), és ezen felül is pl angolul bőven van választék (meg speciel németül, franciául, spanyolul…). Ennek örömére mi is csatlakoztunk a moly.hu könyves fórumához, és létrehoztunk egy polcot szabadulószoba könyveknek, kövessetek minket ott is! Most pedig mindenféle rendszer nélkül szép sorban bemutatjuk, amihez eddig volt szerencsénk vagy csak úgy szembejött.

molypolc.png

smartmockups_knywn6s5.jpg

Legjobb tudomásunk szerint az első eredetileg is magyar nyelven íródó (és nem külföldi fordításban megjelenő) szabadulószoba-könyv a jelenleg előkészültben lévő Kirakós lesz. Értelemszerűen ezt még nem próbáltuk, a kiadó leírása alapján a könyv egy skandináv krimi, amelyben feladványok is találhatók.

escapages.jpgAz EscaPages egy kicsiny, ám rendkívül produktív angol cég, ők a 47 Csodája fejtörőkönyv miatt kerültek a poszt elejére, ez ugyanis elérhető magyarul (a fordítás során teljesen át lettek dolgozva a feladatok, hogy illeszkedjen a magyarhoz). Jelenleg hat könyvük van forgalomban amit az amazonról rendelhetünk meg, de persze tervezik a folytatást. A 47 Csodája (eredeti nyelven Miracle '47) végigjátszása során egy a II. világháború utáni laboratórium titkait göngyölítettük fel a bevett formula szerint: titkos feladatokat megoldva, majd egy honlapról a megoldásokért kulcsszavakat kapva. A másik hasonlóan működő kötetük a Prisoner 7, amikoris VIII. Henrik korában kell egy ismeretlen fogoly nyomába erednünk. Nekem személy szerint nagyon szimpatikus volt, hogy bár a feladatokon volt a hangsúly, mégis egy eredeti és érdekes történetet raktak a játék mögé, így az ismeretlenből nagyon kellemes meglepetést okozott. Külön plusz még, hogy azon túl, hogy a megoldásokért kapott kulcsszavakat más feladatokban fel kell használni, mindkét könyvnek az a vége, hogy egy hosszabbacska (egy oldalas) szöveget össze tudunk rakni a kulcsszavakból, ami egyúttal a történet lezárása is. Maguk a feladatok is jók, szóval mindkét kis vékony kötet viszonylag elérhető áron tényleg remek szórakozást biztosít. Elakadás esetén a segítségek egy netes fórumon találhatók (külön fórum üzemel az angol illetve magyar nyelvű könyv megoldóinak). Egyébként nemrég indult magánakcióban egy másik oldal, ahol a szerző feltett szándéka minél több szabadulós játékhoz megfelelő fokozatos segítségeket (majd a megoldást) feltölteni, és épp a Prisoner 7-tel kezdett, szóval aki azon matat, és netán a fórum nem elegendő, érdemes lehet bekukkantani. További Escapages könyvekről írunk majd még lentebb a többi angol között, a 47 Csodája  kapcsán pedig bátran keressetek minket direktben is.

estapebookpuzzles.jpgA műfajon belül meglehetősen történet-erős az (általunk angolul játszott) Escape Room Puzzles című könyv, ami időközben Szabadulószobás fejtörők néven magyarul is kapható. Éppen a történeterősség miatt picit megtévesztő a "puzzles" szó a címben, mert messze nem arról van szó, hogy feladatok vannak egymás után, hanem a könyv tíz egymásra épülő szabadulószobát tartalmaz, amelyek végig járásával és megoldásával folyamatosan haladunk előre egy izgalmas történetben. Kiemelendő még, hogy ez egy színes könyv (míg a műfaj többi tagja zömében fekete-fehér, ahogy a könyvek márcsak lenni szoktak), és tényleg tele van képekkel, illusztrációkkal. Egy bevezető jelenettel (szobával) indul a könyv, ami még viszonylag könnyen megoldható, utána viszont kifejezetten nehéz feladatokra számíthatunk, ami az én ízlésemnek itt-ott már túlzottan nyakatekert volt. Ennek ellenére nagyon jó szívvel tudom ajánlani, főleg mert a frusztrációt hozzám hasonlóan kevésbé jól viselők kedvéért rögtön a könyv hátuljában vannak a kis/közepes/nagy segítségek, majd a teljes megoldás magyarázattal. Az pedig külön szimpatikus volt, hogy olyan életszerű a történet; tehát pl ha bezárnak valahova (mármint a főhőst, akinek a bőrébe bújunk), akkor eszembe jut (mármint neki), hogy azt a három számjegyű lakatot akár pörgethetném is addig amíg ki nem találom a helyes kódot. Aztán persze mindig mindenre meg lehet találni a megoldást valahol a környezetben elrejtve.
Időközben a sorozat második része is megjelent magyarul, ez egy Sherlock Holmes tematikájú könyv, az elsőhöz nagyon hasonló felépítésben. Továbbra is szép a grafikus kivitelezés, jó a történet és jók a feladványok. Ezúttal kivártuk a magyar megjelenést, és annyit azért muszáj kritikaként megemlíteni, hogy vannak a feladványoknak olyan részei, ami nem került fordításra így előfordulhat, hogy a dekódolás eredményeként az olvasó angol nyelvű mondatokat kap.

A Saxum kiadó jóvoltából az eredetileg német nyelvű EXIT sorozat darabjai is jelennek meg sorba magyarul (Rejtély az alagsorban, A titkos kincs), így szintén az EXIT-en keresztül jelent meg a lentebb ismertetett 29. napló, és Hajónapló 1907. Az első két EXIT könyvet (alagsor és kincs) a magyar fordításban játszottuk, és bár egyik sem egy kiemelkedő remekmű, de vannak benne érdekes megoldások, és hozzák a feladványok az EXIT-szintet (a történet olvasmányosságával voltak gondjaink). A második kettőt, viszont eredetiben (angolul) játszottuk, így itt csak mások véleményére hagyatkozva írhatjuk, hogy bár nekünk nagyon tetszett mindkettő (a nem-EXIT verzióban), magyar játékosok jelezték, hogy voltak például honlapproblémák és egyéb olyan feltehetően szerkesztési-fordítási gondok, amik nehézséget okoztak (hogy ez időközben javításra került-e, arról nincs információnk).  Plusz szintén a Saxum kiadónál egy Escape Game Zsebkönyv névre keresztelt francia sorozat első darabja is feltűnt (DaVinci témában), amitől szintén nem estünk hasra, de ár-érték arányban nem rossz a dolog, és igényes képekkel jó minőségű papíron kapunk egy nem túl eredeti, de könnyed szórakozásnak megjárja kategóriájú kis könyvecskét..

Szintén lejjebb írunk majd részletesen az Ivan Tapia nevével fémjelzett (spanyol illetőségű) Cocolisto cégről, akiknek világszerte népszerű (többek között angolra is lefordított) The Escape Book sorozatot köszönhetjük. Végre-végre magyarul is jelent meg tőlük, még pedig egész konkrétan A nagy pénzrablás című, ami egy Netflix sorozathoz kapcsolódóan mesél el egy feladványokkal tűzdelt történetet. Mi még nem játszottuk, de a fenti linken több olvasói értékelés is olvasható (elég vegyesek).

Bár inkább társasjátékos fórumokon jelenik meg (feltehetően amiatt, hogy a Gémklub adta ki itthon), de mégiscsak könyv formátumú a Képregényes Kalandok sorozat. A sokak által kedvelt "retro" lapozgatós (útválasztós) könyvek műfaját ültették át képregényformátumba, megspékelve egy-két feladvánnyal. Témailag találunk már egészen kicsi gyereknek valótól a 18+-ig több mindent. Amire alapvetően készülni kell, hogy ezekben a könyvekben tényleg inkább az a hangsúlyos, hogy (nem teljesen egyértelmű megérzésekre alapozva) döntünk, hogy az egyik vagy másik irányba menjünk tovább. Persze vannak olyan dolgok is, amit észre kell venni, megnézni, stb. Viszont nincsenek egyértelműen kijelölt "jó" útvonalak, a feladatok és ezek megoldása csak nagyon kicsi része a játékélménynek. Szabadulószobás könyvekhez hasonlítva nekem kevés volt benne a feladvány, viszont jó szívvel ajánlom egy társasjátékos blog, a Játékkunyhó, ajánlóját akiknek nagyon tetszett a sorozat már rögtön az elején. Most amire még kíváncsiak vagyunk az a legújabb csavar a sorozatban, négy keménykötésű könyv után kijött egy doboz füzetekkel, és immár tényleg nem annyira könyv, amit egy személy játszik, hanem társasjáték / szerepjáték, ahol mindenki külön füzetet olvas.
j29.jpgJöjjön akkor a talán sokak által ismert Journal 29 ami a műfaj úttörője volt. Az "irányvonal" jellemzője, hogy van ugyan egy keret történet, de alapvetően a feladatokról szól a könyv, nem halad a sztori lapról lapra, csak kulcsszavakat gyűjtünk, és ezek felhasználásával oldjuk meg a soron következőt. Maga a Journal 29 ezen a téren egy nagyon kellemes olvasmány, érdekesek a feladványok, vannak könnyebbek és nehezebbek, persze van olyan is ami nemá', de összességében egy jó kis gondolkodtatós. Érdemes tudni, hogy külső ismereteket is elvár, amit vagy tudunk, vagy netről kikeresünk. Illetve a megoldásokat is egy internetes oldalra kell beírni, és onnan kapjuk a kulcsszavakat is. Ha pedig elakadunk, akkor a segítségek is egy internetes fórumban lelhetők fel. Ez a Journal 29 esetében már nagyon jól működik, kellően régi a könyv ahhoz, hogy tényleg minden feladathoz ott van elég segítség, kicsit keresgélni kell, meg átlapozni a frusztrált userek segélykérésein, hogy napok óta nem tudja megoldani, valaki légyszi, légyszi. A második könyvhöz is volt nemrég szerencsém, ez Journal 29 Revelation néven jött ki, és kb ugyanazt tudja mint az első, szóval aki a feladatokat szereti, az nagyon nem lőhet mellé.

collage_23.jpgA Codex Enigmatum egy sikeres Kickstarter kampány után most már bárki számára elérhető. Szintén minimális kerettörténettel bíró és erősen feladat-orientált könyv, cserébe tényleg gyönyörű illusztrációkkal és változatos fejtörőkkel. Itt kis segítségeket, illetve a tényleges megoldást is megkapjuk a könyv végén, szóval internetkapcsolat nélkül lehet megoldani az egészet. Időközben Codex Mysterium néven érkezett folytatás, hasonló színvonalon. Mi mindkettőt nagyon élveztük így történet nélkül is, jók a feladványok és tényleg szép is a grafika.

extraordinaryinvestigations_collage.jpg

Ezzel szemben valós történelmi eseményeken alapul, és tényleg igazinak hat az Extraordinary Investigations névre hallgató viszonylag friss megjelenésű könyvecske. Mielőtt bármit mondanék róla, röviden a véleményem, hogy ezt vedd meg! De tényleg! Erősen gondolkoztam rajta, hogy felviszem a lap tetejére, hogy mindenkinek ez szúrjon szemet - végül mint látható, nem tettem meg. Persze bíztatok mindenkit, hogy olvasson tovább, számos jó könyv van még a műfajban, de az Extraordinai Investigations tényleg kihagyhatatlan. Még akkor is megéri, ha beleszámolom, hogy lesz akinek előtte meg kell tanulni angolul. Azt hiszem itt az ideje, hogy egy ilyen erős véleményt meg is indokoljak. Egyrészt eddig bárkivel beszéltem, bármilyen fórumot olvastam, mindenhol csak és kizárólag pozitív vélemények jöttek szembe erről a könyvről. Szóval azt hiszem bátran mondhatom, nem csak nekem tetszett. (Én a magam részéről szinte kivétel nélkül minden szabadulós játékot / könyvet tovább adok miután végeztem - na ezt nem! Ez akkora kincs, hogy igenis otthon a polcon van a helye, mert ha ki se nyitom, csak látom a gerincét, akkor is hosszú esték fejtegetéseinek nagyon kellemes emlékei fűződnek hozzá.) Oké, ez eddig mind szubjektív, mit tud ez a nagyon jó könyv? Második világháborús témánál vagyunk, és mindenféle zűrös ügyek és kincsek után kutakodunk. Az illusztrációk (fényképek, újságkivágások, feljegyzések) igényesek és élethűek. Tényleg az egész könyv valós eseményeken alapszik. A feladványok nagyon változatosak, néha egész haladós a dolog, máskor hosszabban megakadunk. (A könyv hátuljában van segítség, de a tényleges megoldásra nekünk kell rájönni. Ha tényleg-tényleg és egyáltalán nem sikerül valamelyik, akkor a szerző néhány órán belül válaszol e-mailre.) Amire készülni kell, hogy a megoldáshoz alaposan fel kell túrni az internetet. Sok szabadulószoba könyv (bár messze nem az össze) tartja magát ahhoz, hogy minden a könyvön belül legyen, hiszen a szabadulószobákban is (többnyire) ez az elvárás, hogy külső tudás nélkül megoldható legyen. Abban, és csakis abban az esetben, ha valaki szigorúan ehhez a formátumhoz ragaszkodik, akkor lehet mégse neki való ez a könyv, mert itt a nyomozás és rejtély-fejtés komoly része a Google. Viszont aki nem riad ettől vissza, annak olyan aha élményekben lesz része, ami nem nagyon hasonlítható máshoz. (Hát igen, esélyes, hogy némi alvásdeficit, hajnalban új ötletekre felriadás és hasonló mellékhatások jelentkeznek.) Szóval igen, akármennyire próbálkozok minél pozitívabban írni, ez valójában meg se közelíti a tényleges játékélményt, szóval mindenkinek irány inkább játszani. Aztán ha végeztetek a könyvecskével, gyertek azért vissza a poszt többi részét is megnézni.

Visszatérünk az Escapages-re még néhány könyv erejéig. Vica versa néven adtak ki két kis vékony könyvecskét, ahol a koncepció picit más, picit hasonló, mint a fent bemutatott kettü esetében. Azért tartozik két könyvecske egybe, mert az egyik Heads Edition, a másik Tails Edition (tudjátok, mint fej meg írás), és ezek nevükhöz híven összetartoznak. Tehát ugyanaz a történet (két ismeretlen találkozása) két külön szemszögből van megírva a két könyvecskében, a bennük lévő feladatok pedig összetartoznak, azaz csak úgy lehet megoldani, ha a két könyvben lévő infókat összerakjuk. Az ötlet rendkívül szimpi, és ideális például olyan esetekre ha két fizikailag távol élő barát szeretne együtt játszani (Amazonról külön-külön is rendelhető a két könyv). A feladatok hozzák kb ugyanazt a színvonalat, amit az első két könyvben megszokhattunk, és szintén megmaradtak annál, hogy a könyv végén a kapott kulcsszavakból kell összerakni a történet lezárását.
Ugyanez a koncepció az Escape the Compound, ahol egy Heads és egy Tails könyv tartozik össze, és közösen kell megoldani a feladatokat. A történet lényege, hogy egy börtönlétesítmény (angolul "compound") környékén játszódik a dolog, az egyik szereplő ki szeretne jutni, a másik pedig be. Extra csavar a dologban, hogy a közösen megoldott feladatok minden esetben egy összetett szót (angolul: compound word) adnak ki. A koncepció szerintem zseniális, de érdemes számítani rá, hogy hasonló mértékű nyelvi játékok szövik át az egész könyvet, szóval elég magas szintű angol nyelvtudás kell hozzá, hogy élvezni is lehessen.
Az Arrival nevű (szintén vékony és olcsó) könyvecske viszont megintcsak egy egyszerűbb kihívás, visszatér az első kötetek stílusához, és egy könyvben van benne minden megoldandó. A dolog különlegessége, hogy (szándékosan) 24 feladvány van benne, így adventi naptárként is használható. Viszont nem kifejezetten karácsonyi maga a játék témája, így az év bármely szakában jó szórakozást nyújthat.
Ezután a pont tuán pedig elkapta a Kickstarter gépszíj a céget, és ugrottak egy nagyságrendet bonyolultságban. Így jött létre a Flatpak, ami ha lehet hinni a híreszteléseknek, minden idők 5. legsikeresebb Kickstarter projektje volt, de szerencsére a kampány után is kapható közvetlenül a kiadótól. Az ötlet ismét zseniális: egy IKEA katalógus (legalábbis stílusra), benne elrejtett feladványok. Ez már egy vastagabb könyv, teljes egészében színes és gyönyörű, viszont nehéz is, mármint a megoldása. Aztán később készült kiegészítésképp 2021-es naptár, ami ugyan aktualitását fogja veszíteni, de a benne található feladvány örök.
milly.jpgEscape from the Room címen két könyv került eddig forgalomba, mindkettő, az egyébként szabadulószobákat üzemeltető Nathen Newark-től (Amazonról rendelhető: The Curse of Old Maid Milly, Murder in the Village). Mi először az Old Maid Milly-t játszottuk, és itt ismét viszonylag sok olvasnivaló akadt. Ezen kívül ami még kiemelkedik az a keresgetés, tehát kapunk egy szobarajzot, benne tárgyakkal, és adott oldalakra lapozva megnézhetjük, hogy milyen információt rejtenek a számunkra. A feladványok megoldásából minden esetben egy oldalszámot kapunk ahová lapoznunk kell (itt van egy beépített önellenőrző mechanizmus, hogy minden oldalra érkezéskor először azt látjuk, hogy melyik oldalról kellett érkeznünk). Annyi csavar van még a dologban, hogy sokszor szavakat vagy irányokat kapunk megoldásul, és akkor ezeket nekünk kell számokká átváltani egy mellékelt táblázat szerint. A Murder in the Village nagyon hasonló élményt nyújtott, a játékmenet technikai része picit didaktikusabban van végigvezetve (szóval érdemes lehet ezzel kezdeni), illetve nevéhez híven gyanusítottakról és gyilkos fegyverekről kell jegyzetelni és következtetéseket levonni, de a lapozós keresős feladatmegoldós alapkoncepció teljesen ugyanaz.
ivan_tapia.jpgThe Escape Book néven, Can you escape this book? alcímmel is több kötet jelent már meg (szerző: Ivan Tapia, amazonról), ezek eredetileg spanyol nyelvűek, egy már elérhető angolul, de a nagy sikerre való tekintettel sorban fordítják a többit is (a teljes eredeti repertoár a cocolisto oldalán lelhető fel). Itt is viszonylag sok olvasnivaló történet kísér végig minket feladatról feladatra, és az igazat megvallva az írói stílust elég gyengének találtam (bár a fairség jegyében tervezem beszerezni eredeti nyelven is, mert a nyelvi döcögés könnyen lehet, hogy csak a fordításból adódik). Annyi plusz van még, ami esetleg szabadulószoba rajongóknak fontos lehet, hogy ebben a könyvben az idői nyomás is érezhetően megjelenik az oldalakon, bár picit fura, hogy minden előre meg van írva, nekünk semmi ráhatásunk nincs, hogy a történet szerint hogy telik az idő. A grafikáját tekintve ez a kötet kicsit egyszerűbb, bár a fekete-fehér mellé bevittek egy kis színt, és egyébként a papír is jó minőségű, szóval összességében igényesnek mondható a kiadás. A rejtvények is elég változatosak, érdekes volt benne látni néhány illúzióra / percepciós problémára hajazó feladványt, de klasszikusabb logikai darabok is vannak. Szóval összességében érdemes ebbe is belevágni, főleg mivel az olcsóbbak közül való, és internet nélkül is teljesíthető pl egy kellemes tóparti nyugágyban.
Az Escape Book sorozat után / mellett az Ivan Tapia nevével fémjelzett Cocolisto belevágott más szabaduló könyves projektekbe is. Ezek közül a "Casa de papel" névre hallgató tévés sorozat alapján készült kötet magyarul is megjelent A nagy pénzrablás címen, és bár nem volt még szerencsénk hozzá, de annyi látszik belőle, hogy valóban Sergio Marquina, azaz A Professzor, történetét dolgozza fel, feladványokkal tűzdelve. Ezen kívül mindenképp érdemes még említeni az Escape Book Junior sorozatot, ami tudomásunk szerint két megjelent kötetnél tart, és nevéhez híven a fiatalabb közönségnek készült, de nekünk felnőttként is kellemes élmény volt, egyébként akár kifejezetten nyelvtanulás céljából is jó szívvel ajánljuk egyszerűbb szövegekre / szókincsre vágyóknak. Ezen kívül egy Mystery Book és egy Do it yourself szabadulós könyv megérkezésére várok még tőlük, hogy beszámolhassak róla. Amiről viszont már tudok írni, az a Social book névre keresztelt könyv-pár. A dolog lényege, hogy két kicsiny könyvecskét kapunk, így két csapatra oszolva kell dolgoznunk rajta, hogy megfejtsük a kódokat. A küldetés pedig nem kevesebb, mint hogy bombákat deaktiváljunk, természetesen az általunk megfejtett kódokkal. Az első könyvben nem tetszett a történet, nos itt legnagyobb megelégedésemre, gyakorlatilag nincs történet, minden bomba előtt csak egy rövid buzdító szöveget olvashatunk, és kész, indulhat a kódfejtés! A feladatunk természetesen egyre nehezedik ahogy haladunk előre, és tényleg izgalmas új dimenziót visz bele a játékba, hogy nem láthatjuk mi van a másik csapatnál. Amit még kiemelnék, hogy bár a könyv (egyelőre) spanyolul kerül a piacra, bőven elég ha egy ember bírja egy kicsit a nyelvet, mert a feladatok gyakorlatilag teljesen nyelvfüggetlenek, csak a logikánkra, meg a két csapat közötti kommunikációra van szükség.
pe.jpgA Paper Escape egy könnyedebb könyvecske, ahol 60 percünk van a küldetés teljesítésére, tehát ez a könyv nagyjából egy szabadulószobányi szórakozást nyújt (szemben a fentiekkel, amelyek végig játszása mind jelentősen több időt vett igénybe). Mi a Survive the F5 címűt próbáltuk a sorozatból, ez a második a sorozatban, de független történetek. A lapokat sokszor ki kell vágni és úgy machinálni, ami mindig kettős dolog, egyrészt tök jó amikor fizikailag csinálni kell valamit, másrészt azért én is inkább fénymásoltam, mert egy könyve belevágni mégis milyen. De egyébként kellemes szórakozás volt.
dd.jpgA Dubious Documents névre hallgató boríték alapú, de talán mégis inkább könyv első nagy előnye, hogy itthon is kapható a bookline forgalmazásában. A grafikája kiemelkedő, mind a borítékok, mind a benne rejlő dokumentumok gyönyörű színes illusztrációk. Minden egyes boríték egy feladványt rejt, amelynek a megfejtése egy-egy szó, így áll össze a játék végére a 16 szóból egy mondat, amely a könyv elején olvasható történettel nyer értelmet. Sok helyen olvastam, hogy ez túl egyszerű volt, nekem egyáltalán nem tűnt annak, nemegy feladat volt, aminek többször is neki kellett futni. Az mondjuk igaz, hogy az illusztráció nagy része csak illusztráció, de talán pont emiatt még cselesebb kiválasztani azt a részletet, ami viszont a feladványt tartalmazza. A könyveben vannak segítségek mindegyik borítékhoz, de ezekre inkább instrukcióként érdemes tekinteni, mert nélkülük gyakorlatilag lehetetlen lenne rájönni, hogy mit keressen az ember. És bár kevés a szöveg, pont ezeknek a tömörsége miatt hangsúlyosan szükséges az angol nyelvtudás, mert minden részlet fontos.
monatgu.jpgMontague Island Mysteries néven megint egy picit mást kapunk (leginkább amazonról), ez inkább kicsit nyomozós és logikai feladványos, jól jellemzi a rövidke kötetet, hogy egy rejtvénymagazin szerkesztője állította össze.
lmanaq.jpgAz Almanaq egy másik sorozat, egyelőre két kötettel: a Librarian's Almanaq és a Conjurer's Almanaq, mindkettő a feladatmegoldós kategóriában (szerző/szerkesztő rejtvénymagazinos múlttal). Mielőtt bárki megvenné ezt a könyvet fontolja meg, hogy képes lenne-e egy könyvből lapokat kitépni... komolyan, elég erős fizikai gát, hogy az ember egyik kezébe fogja a könyvet, a másikkal pedig egy nagyot ránt az egyik lapon. De ha ez megvan, akkor utána egész érdekesen alakítja a játékot, hogy a feladatok előrehaladtával, a megfelelő lapokat kitépve, olyan oldalak kerülnek egymás mellé, amik eddig távol voltak, és így ténylegesen fizikailag halad a játék. Ezen a koncepción túl maguk a feladatok is egész ötletesek (nekem speciel a varázsló téma jobban bejött). Ami viszont kivetni-való az a könyv igényessége. Már maga a képi anyag sem túl szép (ez a mass market edition, nem tudom, hogy a KS-re készül színes szebb-e... de az már úgyse beszerezhető), az pedig nagyon zavart, hogy a papír olyan silány minőség, hogy átlátszanak az oldalak... oké, hogy kitépkedni van, de akkor is. Viszont ha ezen felül lendülünk, akkor nagyon jó (és rendkívül hosszas) szórakozást nyújt mindkét darab. Érdemes tudni, hogy megoldások nincsenek a könyvben, az első kötethez (Librarian) van egy hint honlap, de ott is csak rávezetés van, tényleges megoldás nincs; a második könyvhöz még ez sincs (elvileg majd lesz), csak arra van lehetőség, hogy a választ ellenőrizzük.

collage_33.jpg

A Trip 1907 talán megint picit ismertebb, szintén egy honlapra megoldást beírós kötet, ami bevallottan inspirálódott a Jornal 29 megjelenéséből. Ennek ellenére nagyon más élmény volt, mint a töményen feladatmegoldós J29, itt meglehetősen hangsúlyos szerepet kap a sztori, amit feladatról feladatra kapunk meg a honlapon mintegy a jó megoldás jutalmaként. A könyveben magában is olvasható kivonatolva pár kiragadott mondat a történetből, de főleg mivel elég nehezen olvasható a kézírás, szinte az elejétől fogva már csak a honlapra hagyatkoztunk. Bár nagyon tetszetős volt, hogy a feladványok kontextusba vannak helyezve, és halad is előre a sztori, ennek a formátumnak megvan az a nagy hátránya, hogy ha egy feladatot nem tudunk megoldani akkor elakadunk, nincs lehetőség továbblapozni, és mást megoldani, majd visszatérni, mindenképpen lineárisan kell haladni. Van a honlapon két segítség, változó, hogy ezek mikor mennyire segítenek, a megoldást soha nem kapjuk meg, így ha nem elég a hint, akkor jön a frusztráló elajadás és fórumba írkálás. Még ami nagyon erős a könyvben az a grafika, tényleg gyönyörű rajzok vannak minden oldalpáron. Picit sajnálatos, hogy ezek nincsenek kihasználva a feladatokban, nemegyszer úgy kapjuk meg a megoldást, hogy ahhoz nincs is szükség a könyvre, az inkább csak illusztráció és nekünk a honlap adja az érdemi infót. Összességében kellemes időtöltés volt, és szép igényes könyv, minden hátránya ellenére el lehet mondani, hogy tényleg jól vegyítette a történetet és a feladványokat.
Nemrégiben sikeresen zárult a második kötet (Forbidden Mine) Kickstarter kampánya, így várható a folytatás.

A Sealed Book Project egy e-book kezdeményezés, amihez egy app letöltésével férhetünk hozzá, nagy előnye, hogy a teljes tartalom ingyenesen élvezhető. Egyelőre a Praeludium nevű első történet készült el, ez így nagyjából egy könnyed nyár esti olvasmánynak jó, se a történet, se a feladatok nem ragadtak igazán magával, de nincs vesztenivaló alapon azért valahol ajánlom mégis mindenkinek. A kezdeményezés nagyon szimpatikus, egy bolgár család, akik szabadulószobát üzemeltetnek, kezdett bele, és egy nyomozós történetben kell a főhősök elé táruló feladatokat sorban megoldanunk. Tehát kb mintha egy gyengébb krimit olvasnánk, csak bizonyos pontokon meg van szakítva a történet, és nekünk be kell írni a választ. Ha nem jövünk rá a válaszra, akkor haladhatunk tovább (itt vagy befizetünk egy csekélyebb összeget, vagy megnézünk egy reklámot), és a segítséget is történetbe illően kapjuk, tehát a főhősök gondolkoznak tovább. Négy ilyen segítség után elárulja a könyv a megoldást is, szóval ha nagyon nem boldogulunk, akkor is tovább tudunk olvasni. Maga a koncepció szerintem nagyon jól ki van találva, bízunk benne, hogy a történet és a feladatok is fejlődni fognak.

Szintén e-book a  Stop a Murder, amit amazonról egész jutányos áron be lehet szerezni. Mikor először beleolvastam (amennyit a demó verzió engedett), nem ragadott különösebben magával, de végül csak megvettem, és most a második rész elején járva egészen élvezem.

Puzzle Tales is egy e-book, de itt csak az első néhány fejezetet érhetjük el ingyenesen, ha megtetszik a dolog, akkor a végig olvasáshoz már fizetni kell.

collage_24.jpg

Az Omniverse egy nemrég lezárult Kickstarter projekt, ami még a klasszikusabb, döntéseink alapján ide-oda lapozós (Choose Your Own Adventure) könyvekre emlékeztet, de azért jópár csavarral, és számos extra elemmel, amit a szintén klasszikus kattintgatós (point and click) szabadulós játékokból vett át. A teljes könyv még nincs kész, de már kellő támogatottságot szerzett, így bizonyosan megvalósul, egyelőre egy rövid előnézet áll rendelkezésre a dologgal ismerkedni, illetve mi kaptunk egy teljes fejezetet az ismertető céljából. Az már a publikus leírásból is kiderül, hogy ez egy erősen sztori-központú mű lesz, ahol sokat olvasunk, és részletes hangulatkeltő leírásokat kapunk. Nagyon szimpatikus koncepció, hogy a helyszíneken mindig van lehetőségünk 360°-ban körbe nézni, amit úgy érnek el, hogy a lapok jobb és bal oldalán lévő számoknak megfelelő oldalt felkereshetjük, és elolvashatjuk, hogy abba az irányba mit látunk (és természetesen ott is fordulhatunk jobbra/balra, az egyik a visszafordulás lesz, a másik az eredeti nézőpont háta mögötti rész). Előre haladni többnyire úgy tudunk ha egy feladatot megoldunk. Ezek lehetnek különféle feladványok, míg máskor az utunk során talált tárgyak segítségével (a hozzájuk tartozó számokat összekombinálva) kaphatjuk meg az előre utat leíró oldalszámot. Nagyon ötletes a beépített ellenőrző mechanizmus, ami megmondja, hogy a válaszul kapott kód mely esetekben érvényes (azaz jó), a tárgyak együttes használatánál például az a kritérium, hogy a négy számjegy különböző legyen, és a legutolsó kisebb, mint 5; ha ez megvan, akkor egyszerűen fellapozzuk az utolsó három számjegy által jelzett oldalt. A magam részéről ígéretesnek tartom a dolgot, és örülök, hogy megvalósul, kíváncsian várom a végleges könyvet.

A Puzzaz egy rejtvénykönyves e-book oldal / app, amit azért hozunk ide, mert ugyan a legtöbb itt fellelhető iromány sodoku és klasszikus rejtvény magazin, találtunk egyet The Case of the Missing Mask címmel, amiben történet is van a rejtvények mellé. Ha bárkit érdekel, egy sima google bejelentkezés után itt használja a Lincoln kuponkódot, és akkor ingyen letöltheti (ezt, vagy bármelyik másik 3 dollárnál olcsóbbat); aztán ha netán más is felkelti az érdeklődését az már fizetős.
img_2100.JPGA Wizard Pickles-t hoznánk még ide, ami alapvetően egy gyerek könyv pici történettel és gyönyörűen részletes rajzokkal. Leginkább ahhoz a műfajhoz hasonlít, amikor egy zsúfolt képen kell kis részleteket megtalálni, ezt alakították úgy, hogy közben egy összefüggő történet halad előre, és az egyes oldalakon is plusz feladatok vannak.

A sorhoz tartozik még, de nem volt szerencsénk próbálni az Initiation nevű interactive puzzle book-t, valamint a The Master Theorem - A Book of Puzzles, Intrigue and Wit-t sem. Van még a Book Scavanger sorozat, ebből van mindhárom könyvből fent ízelítő google books-on, és nem feladatmegoldós, hanem szöveges, inkább egy ifjúsági regény, amiben a feladatmegoldós kincsvadászat a téma (viszont egy korábbi rendezvényükhöz kiadott ingyenes gyerek feladat-könyv most is elérhető-letölthető). Illetve Escape the Book néven létezik még egy sikertelenül zárult (így nem megvalósult) Kickstarter projekt, amit csak azért említünk, mert a kampány részeként online elérhetővé tettek egy 18 oldalas demo mini-könyvet Alice in Puzzleland néven, ezt jó szívvel tudjuk ajánlani, mert kellemesen színvonalas. A sorhoz csatlakozik még a 404: Interactive Puzzle Book Kickstartere, amely elkészültét az a Dr Gareth Moore vezényli, aki számtalan (mind felnőtteknek, mind gyerekeknek szóló) nagysikerű rejtvénykönyv szerzőjeként, most egy ilyen rendhagyó projektbe vágott bele; érdemes a Kickstarter oldalon az update fület annak is megnézni aki a projektről lemaradt, ugyanis ide már felkerült egy minta feladvány a könyvből. A sor végére pedig idetennénk az S. című könyvet, mellyel nagyon szemezünk.

Szólj hozzá!
2019. május 31. 14:19 - SzabadulósBlog

Az elsők

Ha a szabadulószobák, mint jelenség szóba kerülnek, akkor Magyarország (főként Budapest) szinte kivétel nélkül meg lesz említve. Legyen szó tizenezres tagszámú nemzetközi Facebook csoportról, többszáz szobát megjárt amerikai sztár-bloggerekről, vagy neves nyugati egyetemeken íródott szakdolgozatokról, senki nem vitatja kicsiny hazánk szerepét a szabadulószobák világméretű elterjedésében. Leggyakrabban a ParaPark kerül említésre, aki így is hirdeti magát, mint a "galaxis első szabadulószobája". Habár lehet olvasni elméleteket, hogy velük egy időben (talán egy hajszálnyival még előbb is) nyitott a japán SCRAP egy szabadulószobát Tokióban, az bizonyosan tény, hogy itthon az azóta nemzetközi hírnevű Gyurkovics Attila ParaParkja volt az első 2011-ben. A sors furcsa fintora, hogy a blogunkon csak ilyen későn kerülnek terítékre, most azonban bemutatjuk mindhárom jelenleg üzemelő szobájukat is. Bár a szobák és a játékmenetek már lecserélődtek, továbbra is az eredeti helyszínen, és hamisítatlan pince-romos hangulatban vár minket a ParaPark.
A másodikként nyitott szabadulószoba a PánIQ érdeme, és Koltai Balázs nevéhez fűződik, aki nagyon hamar felismerte az ágazatban rejlő potenciált, és 2012-ben már nyitott is. Nekik több szobájukról is írtunk már különböző posztok kapcsán, most itt idéznék a tulajdonos egy néhány évvel ezelőtti interjújából, ami véleményünk szerint jól leírja, hogy merre tartanak: "A pályafejlesztés nagyon fontos, mert a piac megelőzi az adott vállalkozást, ha az nem fejleszt. Ha az első pálya színvonalához hű pályát építenénk most, az nem lenne versenyképes. Az első verziók még a lakatokra és kulcsokra alapoztak, most már sokkal inkább szükség van elektronikai eszközökre. Ezek már második-harmadik generációs szobák."
Rajtuk kívül még két szabadulószobás cég van, akik 2012-ben nyitottak. A Szobafogság saját bevallása szerint azév április 2-án, a TRAP pedig április 11-én indult. Mindkét helyről írtunk már egy-egy alkalommal, most ismét ellátogattunk hozzájuk, hogy az Elsők közé új élményekről is beszámoljunk.

A 2013-ban nyitott szobákról most itt nem fogok részletekbe menni, de mivel szinte mindegyikük szerepel a blogon, felsorolom őket, hogy ha valaki szeretné időrendi sorrendben járni a dolgokat, akkor itt folytassa: Sweet Escape, Időcsapda, Escape Zones, Logic Arena, Kalózbarlang, Claustrophilia, TRAP Factory. Aztán persze folytatódott a boom 2014-ben, és azóta is évről évre nyitnak az újabb és újabb szobák Budapest-szerte, ország-szerte, világ-szerte.

parapark.jpg

Kezdjük akkor ahol kezdődött: ParaPark! Mondanám, hogy milyen fura, hogy így 80 szabaduláson túl jött el nekem az a pillanat, amikor a Galaxis első szabadulószobájába ellátogattam, de ezt már mondták előttem; valahol röhej, úh muszáj megosztanom, az általunk nagyra értékelt esc-apes blog szintén ezzel a mondattal nyit, amikor a ParaPark (azóta már bezárt) 9-es átjáró szobájáról ír. Egyébként a helyszín továbbra is az az igazi nyóckeres pince romkocsma alatt, ahol immáron nyolc éve, hogy elkezdődött. A pályák újak (jelenleg hárman vannak), de azok is őrzik az eredeti hangulatot mindenféle lakatok és elektronikus szerkezetek jó vegyesen, és fancy díszletek és berendezések helyett, az a hagyományos lomtalanítás hangulat uralkodik inkább. Én a magam nevében erre nagyon jó szívvel tekintek, tényleg a ParaPark már történelem, és hihetetlen jó ezt élőben megtapasztani. Az eredeti Flow elméletre alapuló játékmenet koncepcióján pedig nem is lenne értelme változtatni. Elsőként a kísérleti kockaüzemet teljesítettük; a nagy szocialista termelési tervek pont az a korszak, ami valakinek már történelem, van akinek a gyerekkora, mindenesetre tényleg remekül passzol a retro lelakott bútorokhoz, és a pálya jól kihasználja a kocka különböző felhasználási módjai által nyújtott lehetőségeket. Szóval az egyszerű eszközök ellenére remek feladványokkal találkoztunk, volt hogy a homlokunkat csapkodtuk egy-egy félrenézett feladat után, volt hogy saját vállainkat veregettük mikor jól összeraktunk valamit. A velünk tartó tizenkét éves pedig egyenesen odáig volt meg vissza. Második látogatásra halasztottuk (immár csak két felnőttként) a Tetthelyet és a Kódtörő kiképzést. Az előbbi az, amit ígér, nyomozni kell, és ahogy mind a négy nyomot megtaláljuk, megfejtjük és felhasználjuk, úgy folyamatosan nyílnak meg a rejtett rétegek. Először az utcán vagyunk, és úgy indul a dolog, hogy be kell jutnunk a kertbe, majd a házba, ahol a gyilkosság történt, ott pedig fel kell fedezni amit csak lehet, és végül ha minden megvan, akkor győzedelmesen elhagyhatjuk a helyszínt. Közben jó sokat kutakodunk, nézzük, hogy mi passzol mihez, szerelünk és ügyeskedünk, és logikázunk, és behelyettesítünk. Ugyan az várható, hogy számot utómunka maradt a kollégákra (hiszen mi csak begyűjtjük a bizonyítékokat, nem derül ki, hogy mi történt), azért elmondható, hogy szép keret a történet, a flow pedig folyamatos, jó haladós érzése van az egésznek. A Kódtörő Kiképzés, ami a legnehezebb pálya, itt leginkább abban áll a nehézség, hogy mindössze 45 perc van kb ugyanannyi feladatra, amennyi a 60 perces szobákban is van. Nekünk segítség nélkül nem sikerült volna, de aki szereti a kihívást, az bevállalhatja a nehezített verziót, max öt segítségkéréssel és minden konkrét segítségért mínusz ez perccel. Itt különösebb történet nincs, minthogy fel kell törni a kódot, és ki kell jutni, mindehhez kapunk egy nagy-lebernyeg lapot, rajta a kódrendszerekkel, amit meg kell fejteni, hogy fel tudjunk használni ahogy haladunk előre. A legtöbb feladat arra a logikára épül, hogy meg kell találni valamit, ami illik valamihez (ami szintén illik valamihez, és jó eséllyel még valamihez), ebben persze rengeteg variáció van, hogy mi a valami és hogyan illik, de a lényeg, hogy a nehézség a feladatok sokaságán kívül inkább abban van, hogy nem csak két dolgot kell összekapcsolni, hanem sokszor inkább hármat-négyet, de nincsenek logikai ugrások, minden tökéletesen passzol. A flow itt is kifogástalan, nyílnak sorba a dolgok és kellemesen kattognak agyunk fogaskerekei. Nehéz lenne választani, hogy a három szobából melyik a legjobb, szerintem érdemes akár mindet végig próbálni, vagy ki-ki válasszon téma szerint.

collage_18.jpg

PánIQ-szoba több posztunkban is szerepelt már, és ugyan ők is a hőskorban indultak, viszont szánt szándékkal nagy hangsúlyt fektetnek a modernizálásra. Ennek ellenére vannak még klasszikus pályáik, ahol lakatokkal és számkombinációkkal találkozhatunk, talán leginkább az általunk a filmes posztban bemutatott Fűrész szobájuk ismert, ami szintén pince, és az a klasszikus hangulatú. Speciel nekem azt hiszem ez a kedvencem tőlük a Sherlock szoba mellett, ami szintén soklakatos szoba. De az újabb szobáik már lakatmentesre készülnek, mi pl a Keresztapában jártunk, jópofa volt az is. A Láthatatlan Erdő pedig azért különleges, mert végig teljes sötétben kell játszani. De ezen kívül is van még bőven mit próbálni náluk, mi ugyan nem voltunk, de Helyszínelők is van, aki arra vágyik, vagy most nagyon aktuális a Trónok Harca.

collage_19.jpg

Szobafogság szintén egy romkocsma helyszín, ami megmaradt az eredeti koncepciónál. A varázslós szobájukkal nem voltunk igazán kibékülve (valahogy a mágia téma nem passzolt igazán a lakatokhoz), de most tettünk egy újabb próbát, és a James Bont (Rázva, nem keverve) szoba egész jópofa volt. Eleve jól indult a dolog azzal, hogy az egyik ügynököt bezárták egy sötét szobába, és a többieknek kellett kiszabadítani (mondjuk annak örülök, h nem én lettem bezárva, mert végül bent sajnos nem nagyon volt mit csinálni, vagy az optimálisnál legalábbis jóval kevesebbet, míg kintről megérkezett a segítség). Külön pacsi a helyszínnek, amiért a szobába beengedés után az egyik leghangsúlyosabb mondat a pánik-doboz volt; ugyan bármilyen neadjisten vészhelyzetben egy kulcsot elővenni és rendeltetésszerűen használni nem teljesen triviális, de mindenképp üdvözlendő, hogy egy régi technológiás szobában (ahol nem opció a magától nyíló mágneszár) gondoltak erre, és kihozták a maximumot. A feladatok vegyesen voltak jók és kevésbé jók, a jók között azért voltak tényleg újszerűek és aha és érdekes, meg a kellékek között is akadtak menő fegyverek és miegymás, szóval ha valaki arra jár, és retro romos igazi elsők között nyitott szobára vágyik, akkor egy próbát megér. Ezen kívül egy Párttitkár irodája van még ugyanezen a helyszínen, azt nem próbáltuk, de fent látható róla kép.

collage_20.jpg

TRAP-től az Egyiptom témájú poszthoz teszteltünk szobát, speciel pont az a szoba azóta átlényegült Indiana Jones-á (elveszett piramis), és a PánIQ-szoba gondozásába került. Szóval a TRAP jelenleg két újgenerációs szobával van jelen; mi az Anachronistát választottuk. Na, ez tényleg az a helyszín, hogy senkinek nem jutna eszébe, hogy hét évvel ezelőttről maradt itt; fullmodern berendezés, és klassznál klasszabb elektronikus megoldások, tipikusan az a szoba, ahová belépsz és azt sem tudod mihez nyúlj, mert semmi nem néz ki úgy mint egy feladat... aztán idővel felfedezed a szobát, és rájössz, hogy minden egyes díszletelem valahogyan feladat. Volt egy eszköz, ami nem működött tökéletesen, de mondta a játékmester, hogy tudnak erről, szóval reméljük hamarosan cserélik, mert mivel pont eléggé a vége-felé van nagyon bosszantó volt akkor ilyesmin megakadni mikor már fogytán az idő. Egyébként szépen párhuzamosan indul a játék, szóval kb véletlenszerű, hogy kinek mi fog szemet szúrni, ahol elindul, a végjátékra pedig lineárissá válik, és egy nagyon klassz effekttel zárul. Nem mondom, hogy ez volt életünk kedvence, leginkább az hiányzott, hogy történet ugyan volt, de a feladatok csak tematikusan illeszkedtek, nem volt meg az előrehaladás érzése. Az viszont tény, hogy rengeteg különleges megoldás volt benne, és egy nagyon igényes helyszínt alakítottak ki, szóval aki úgy szeretné a történelmi cégeket járni, hogy modern játékot kapjon, annak ez való.

Most ennyit hoztunk kis dicsőséglistának, mindenki nyugodtan gondoljon bele, hogy miket csinált hét-nyolc évvel ezelőtt, ezek a cégek már akkor is szabadulószobát üzemeltettek, és szerintem le a kalappal, hogy a mai világban ennyi ideig talpon vannak! Persze ha van aki már akkor is a szabadulószobákat járta, akkor itt lenne a helye a korai nosztalgikus kommenteknek, mi hozzájuk képest újoncok vagyunk a szakmában, és örömmel okulunk!

Szólj hozzá!
2019. május 30. 11:01 - SzabadulósBlog

Budapest Escape Room Guide – from a native to English speaking ER enthusiasts

Budapest is a city full of escape rooms, among them the ones with longest history around the globe. Below is a quick list of the rooms we played and reviewed at this Hungarian blog. Note, that there is no international comparison, as we are locals and have not played outside the country.
In general Budapest is a great city to travel to, cheap accommodations and restaurants can be found at central places, the public transport is functional, and some nice sightseeing places are at reachable distances. Escape rooms are all for private booking and the prices are affordable. Game master’s English levels vary greatly, so that’s unfortunately a random factor. And if you book at busy hours (evenings, weekends) most likely one person will be GMing multiple rooms at the venue.
We start the article with rooms we almost say are "must do", but highly recommend to read through the rest as well; the ranking is mostly our subjective experience, while in the description we try to remain objective, so you might be interested in rooms that are our least favorites. Hope this helps and feel free to drop an e-mail for more info about particular games (we understand if you do not want to google translate through the rest of the entries to find all the details).

 

Rooms we enjoyed most
These are the ones we can wholeheartedly recommend to anyone, our true favourites

E-Exit - Heaven & Hell; Secret Subway
This is the company you will most likely get recommendations for if you ask about Budapest escape rooms, and we agree that it is a must. We played two of their rooms and both were extraordinary. If you search a little more thoroughly about Heaven & Hell you will also find along with the many positive opinions some critiques about the decoration being cheap. This is indeed the case, but it’s not the kind of cheap when you get hold of any used furniture you can just to fill the room; it’s the kind of cheap that, to me, gives this typical Hungarian feeling where brilliant things are made from little money. Every prop has a function, and succeeds in creating a very unique atmosphere. In addition the puzzles are tons of fun and truly original (there is one process puzzle we disliked, but other than that, each one is nearing perfection), plus there are hilarious aha moments (one you will need to skip unfortunately if you have claustrophobia, but they are prepared for that as well). On top of that what is most impressive is the way you advance in the story from room to room: it’s not simply a quest and some puzzles that fit the theme, it’s a real sense of advancement. Secret subway is the newest room of the company. The experience was totally different from the other room, and I couldn't tell which was better. The "cheap" feeling of the props is no longer true, but the experience was somehow not that stront, at least in our case. Never the less the room was great, the puzzles were varied and original, and what we loved about both rooms was that the adventure went along several different rooms that all provided some aha moments.

PLAY - Jack the Ripper
We were impressed by the authenticity of this room and the amount of research and background story that went into it. Unarguably this is the strongest room if you are looking for a story that feels real and is truly based on historical facts. The room is richly decorated and the puzzles are also quite varied and interesting (plus they fit the atmosphere), so I see no reason why someone would not enjoy this experience. The story is 16+ though and quite unsettling, so be prepared for that. And the room is a little longer (90 min), but still very challenging to complete. Unlike most rooms in Budapest this one has a hint system integrated into the game, you have to make hard choices (and most probably sacrifices) in order to get help.

LogIQ Rooms - Napuche
A room that has a good mix of everything you need for a great experience: hidden passages, technology that appears as magic, ingenious logic puzzles of the traditional type, a story that is both credible and fits the rooms, a climatic ending, a challenge that is fair but hard. The room has been transferred to another location since we played it, the new company is Izgiroom not far out of Budapest.

UrbanGO
This is a city treasure hunt (so not really an escape room), but we loved it so much, that we highly recommend you to try. You get a starting pack at a secret location, and everything in that bag will come at use to solve the puzzles and find out where to go next. At each location you will get tourist information from little cards (many of those will need to be used in puzzles), so it is perfect if you also want to see the beauty of the city. The puzzles are creative and fun, they make use of the sites you visit plus there are hidden signs and objects to spot and use at the most unexpected places. Both the Pest and the Buda tour lasts about three hours, and you don’t need to hurry, just go at your own pace and enjoy the game. (We tried the English version for the Buda tour and it was a truly pleasant experience with a mix of treasure hunting, puzzling and discovering the Castle area.) Plus you get to take home your goodie bag with treasure-hunter souvenires and after successful completion of the game (which will always be the case, what varies is the time and hints needed) you will get some sweets… uhm I mean treasure! :)

House of Mysteries - Hangover Story
Another fun adventure that takes place throughout the city is by House of Mysteries. Hangover story is unique among their programs, so if you decide to follow our recommendation, make sure to book this one and not another story (see another review from them below). Here again you get a starting pack (less impressive than the one by Urbango, but still great), and with that you visit a series of bars following the footsteps of crime gang. In each bar you'll order a drink and get a locked box; you will need to solve puzzles and open each box in order to place together the story and find out which member of the crime gang has the money you are looking for. The game itself isn't complex, but the puzzles are ingenious, every detail is in it's place, and frankly solving a mystery while getting drunk at bars selected for us with a great taste was a pleasant new experience.

 

Great rooms we recommend you try
If you plan to play more than just a couple of rooms, we think these are the ones you should be looking at when putting together your itinerary.

Escape Zone - Back to the present; Star Wars
This is an ER company that has been present from the beginnings. The two rooms we tried are very different, but both great. Back to the present is a classical feel with many locks and combinations, what stands out is how you physically have to assemble things (god, it really feels like you are assembling a nuclear reactor). In contrast, the Star Wars room is very modern, no locks, no doors - your way is blocked by lasers, and the puzzles you solve are all something different, not a number combination (except for one). The scene is really movie-like and you even have the robots and stuff in there to move around physically.

I Locked You - Defeat the Night's King
This is a fairly new company that currently operates four rooms, the one we tried is among the two easier. It has a classical feel, located in a not-too-fancy basement, with a good mix of tech-operated puzzles and traditional locks. It is easier (and probably a better experience) for those who know the GoT series, but I enjoyed it never the less, and to be fair, all the necessary outside knowledge is hidden in there somewhere.

Horror Factory - Saw II.
This location specalises on horrormovie-based ERs, currently they have two rooms based on the Saw. I thought the one which tells the story of Saw II. was a bit better, but both very enjoyable. The rooms are not scary at all, and the puzzles provide a good variety of searching and logic.

Pirate Cave
A favourite to many, we also like Pirate Cave. It is located a little further from the city centre, but still reachable by public transport, and as many will say you get a great story, a nicely decorated room and fun puzzles that use both logic and dexterity. On the down side, the room seemed quite empty to me, but that might just be because I had very high expectations, and indeed the rooms have plenty of space, which is good. Also we felt it was quite easy to solve the puzzles, and then we were sorry for not taking any hints, since this place has a hint system embedded in the game where you have to complete additional tasks to ask for help. This is a plus already, and also the place is unique in that it only runs one room, thus you will have the GM's full attention, which includes many effects that are triggered manually (both lights and sounds).

Museum Escape (formerly Knowland) - Dare to Win; Hundead Quit
There are two escape rooms at the Science History Museum which I'd highly recommend both for adults and (high school) kids. I thought that both rooms were equally fun, with engaging (and very real) stories, and a great variety of puzzles that use objects from the museum archives (human bones and remains in one case, and animal and plant preparations in the other).

LogIQ Rooms - Philosopher's Stone
Another great room by LogIQ Rooms is about finding the philosophers's stone. I first played the earlier version of this game (which was a portable game in a couple of suitcases), and liked it very much. The updated version is set in a room (and thus includes some wall paintings and other decoration, the previous one did not). Maybe it's because of the repetition, but I slightly enjoyed the first game better, but for anybody who likes traditional lock-based escape games and has a sweet spot for magical stories it will be a good choice.

Magic Rooms - Magic School; Date Room
A big company with a couple of locations and several rooms; of the six rooms I played here, the Harry Potter-based is my huge favourite. This is on the modern side, built with no-lock technology and offering a great variety of electronic tricks that feel like magic, as well as mechanically solvable puzzles. The rooms are beautifully decorated and the props you get to use are of a really high quality. The game is on the easier side, and likely to be completed in much less than the 60 minutes, but every minute of it is worth the trouble.
The company more recently also opened a Date Room, which I think is a great idea, the couple (or couples) is / are separated into boy's room and girl's room, and communication between the two rooms is key into solving the puzzles which will lead to the date location where further puzzles will need to be solved. We did this as a pair, and was a really enjoyable experience, easy enough to feel smart, but hard enough to make us think and work together as a team.

Mars Mission
This is a puzzle room with no big story (you are training to go to Mars and solving puzzles), but the overall experience is really great. You have several (13 in total) little boxes that each contain a number of puzzles you need to solve. The order of the boxes is arbitrary and completely up to you, and the puzzles you will find are both about logically obtainable codes as well as electronical and mechanical solutions. Overall this is the place where you will find most variety in puzzles; although they vary in both difficulty and creativity (at least there were some we did not like), we enjoyed our time very much. The game is longer than usual (90 min), and no team ever solved all 13 boxes during that time, so you don't have to worry about getting less for your money (in fact they always give extra time to complete the last box you were trying to get).

Mind Crime - The memory thief
This room stands out with its unique story about entering another person's mind in order to obtain bank account details. The rooms and puzzles are brilliantly constructed to make you feel like you are advancing further and further in this other person's memories. The room is nicely built and fun, also suitable for children (probably a little too easy for enthusiasts).

MystiqueRoom - Pirate bay; The Iron throne; Shogun's shadow; Cathedral; Tower of Wollongong
This big an well-known company offers several rooms at a single location, all of them of a pleasantly high quality. Of the seven rooms I played, these five were the ones I enjoyed most. They were all beautifully decorated, perhaps Pirate bay was the nicest, as that had a ship we could climb onto, and several tiny spaces we could unlock and explore. Iron throne would of course be most appealing to GoT fans, but even without that I very much enjoyed the no-lock puzzles and creative solutions (with one tiny frustrating element about a cooperative puzzle where we could not communicate at the two sides of the wall as they were fully soundproof). The shogun room is a more traditional type with locks and mechanical solutions, but we found a lot of nicely executed solutions that surprised us. The Cathedral is another traditional room, with some of the props a little worn-out, but to my taste perfectly fitting the theme; the room is recommended for smaller groups due to linear structure, but the puzzles themselves are clever and nicely built. Tower of Wollongong is the odd one out, here the decoration is minimalist and the story element is more or less irrelevant; players need to break into a tower solving puzzles of all kind, a very enjoyable puzzling experience, but without the adventure element of physically searching a room.

Neverland - Wizard Trials; Wild West
A bar with several escape rooms, all of them newly built and with a lot of technology, plus rich decoration. Neither the wizard nor the western room was anything extremely surprising, but the atmosphere was really well-built and we went through multiple rooms in both games that gave us amazement as we progressed. They were both a pleasant experience, solvable but still challenging; and what really stood out was the whole location starting from the way you entered in the first place up to the equipment of the bar.

PanIQ - Saw
The PanIQ franchise is probably known for many (they operate several room in the US), they are one of the oldest (the second oldest actually) in Hungary and have really many rooms at different locations throughout the city. The Saw room is one of their traditional games, but still with many electronical tricks. The story of the first Saw movie does not need much implementation to turn into a great escape room, and they really did an excellent job in creating the atmosphere and putting together a built-in hint system in theme.

Scavenger - Mozart's mystery; Egyptian adventures
The two rooms we played at this location were both very good (Mozart a little harder, Egypt on the easier side). Unique stories, nice decorations and varied puzzles.

TRAP - Anacronistica; Indiana Jones
Team Race against Puzzles is another company with old traditions, but their currently operating rooms are very modern. Anacronistica is a time travel story with a nicely built room where nothing seems like a puzzle, but then you start discovering what to do and how to unlock the tricky electronics. The Indiana Jones room is currently operated by PanIQ (formerly at TRAP it was called Egypt, that is the version we played, according to their website there are a few modifications since then). This one is a combination of modern and classical technology and stands out in its paralel puzzles, meaning that this is really suitable for groups that can work paralelly (except for the very end when you go through a tiny space to solve the final puzzle).

World of Horror
This is a truly scary horror experience, so only go there if you want that. The game is somewhat shorter (45 min), and there are only a few simple puzzles, but trust me with the environment that makes you feel like inside a horror movie, and the actors that I can't even begin to explain how well they do their roles… so those puzzles that are simple in retrospect will still get you stuck. Overall a really unique experience with several rooms and a very very good flow.

Logixity - Operation Mindfall
Logixity offers a great variety of games, including escape rooms (not only traditional, but also with live actor or with AR) as well as city roaming games. Operation Mindfall is in the latter category, and one that we truly enjoyed. I'm not sayin that everything was perfect, some of the puzzles were not that well incorporated into the story, but to be fair, they had to use what the streets offered, and they did a great job with many ingenious solutions. For this game one needs to book a slot, just as for any escape room, because the mission will need a suitcase full of secret spy goodies, including a chemistry kit and a tablet for AR elements.

CsoPa – The renewing city
This room at the Science center is focused on recycling and renewable energy. Despite the theme being rather controversial for me, the room was great fun, I very much enjoyed the way it communicated the related facts. This is more a venue for families with kinds, but if you are one, I wouldn’t miss it.

Fóbia – Kísérlet
The theme is light horror, but nothing too scary, and being one of the newest rooms in the city they offer several creative puzzles, plus a great atmosphere-decoration and a unique story that you follow throughout the escape.

Gellért Escape - Imprisoned in Mexico; Lost Memories
Another relatively new venue with interesting puzzle ideas and great implementation. We tried two of their rooms out of the three they currently have, and both were a pleasant experience with an outstanding quality of the puzzles. For the first despite the prison theme being rather dull, they managed to give a truly engaging story to it, the Mexican touch was unique and well-thought. The Lost Memories room is very similar to the well-known Hangover movie, only that this time we are at Budapest waking up to being locked in our own hotel room, and not remembering how we got there. The room is sufficiently paralel so that we are never short of things to do, and like I said all the puzzles are high quality and perfectly working. In our personal (but very personal) opinion despite everything being perfectly in place (and the stories were great and the puzzle matched theme), but somehow the game did not flow well, we just did not feel enough progression to get fully immersed.

 

Solid rooms with something that makes us like them
The below are all rooms that we are still recommending; although they are not perfect, there is some element that made us like them

Trap Factory - Prison break
This is for you if you like prison theme. Nothing extraordinary, but a nicely executed room with solid puzzles. The Factory is huge though and has a great atmosphere, we did not play any other rooms there, but might be worth a try.

Scavanger - Budapest Treasure Hunt
This ER franchise also offers an outdoor treasure hunt activity that might be worth a try. You get a bag full off things (such as an UV lamp and a diary), the downpoint being that you will need to return it in time. Then there are several puzzles for you to solve in order to find out the route you need to follow. The final solution will unlock a criptex and with that you get the final piece to the story. The story itself felt a little bit too cliche to us, but the puzzles were mostly fun, so this is another great way of exploring the city.

PánIQ - Sherlock
One of the above mentioned big PanIQ company's room is Sherlock, where we are tasked with helping the big detective clear himself of alleged crimes. The room had a little too many three digit combination locks for our taste (yes, we get frustrated easily when we need to try a code we obtain on several different locks randomly), but other than that (plus a puzzle where you have one shot and no chance for correction), this was a great experience with a lot of fun ideas mostly on the classical ER style.

ParaPark - Community Cube Factory
This company was the first to open an ER in Hungary (and among the first in the world), for me this mere fact makes them worth to visit. The rooms are obviously not the same as eight years before, but they preserved the classical feel both in terms of decoration and puzzles. However, I felt that this kind of decoration fitted well to the room theme (communist era) and the puzzles were a nice variation with many ideas.

PLAY - Drakula; Da Vinci
This company has two further rooms apart from the one I mentioned in the "must do" section, and both of them are good, nicely decorated and with some good puzzle ideas. I prefer multi-room games, so unless one is really great (such as their Jack the ripper) I won't fully appreciate single rooms, but other that that both the Drakula theme and the Da Vinci provide a fun experience (amd they have discounts if you play more than one room with them).

Logixity - Adventure in the Foreign Legion; Magic Portal
We played the Foreign Legion room at the former location of the company, but they moved some of their games to the new place, including this one. This was a single-room game with decoration that many complained about being poor (and we agree), but the puzzles were generally fun, and we loved the professional actor who was part of the game.
Magic Portal is part of the company's recent addition of AR (augmented reality) city games, where you get an iPad with the app you will use to play (displaying the AR elements you can explore in 3D as well as prompting you with puzzles and clues as you visit the GPS locations indicated on a map). The game is intended for families with kids, so the tasks are on the simpler side, but it has a really nice graphic that makes the exploration of the surrounding streets quite memorable.

Magic Escape - Harry Potter
A small company that offers one Harry Potter and one Game of Thrones room. We completed the former and as huge fans of the franchise really enjoyed it, mostly because the beautiful graffiti decoration that made us feel like we really were inside this magical world. The puzzles also had some good ideas (all keys and number combinations), in fact the endgame was great, we haven't see anything similar (and for the rest we just forgot the forgettable).

Magic Rooms - Pirates of Caribbean
The pirate themed room of this above mentioned big company is another one we really liked. It's a spacious multi-room game with a great variety of puzzles and nice decoration.

Fallost
If you like a good 18+ room (with sexual content) either as a bachelor party or simply with you significant other, we thought that this was a really fun location. The puzzles were average, but the way they are embedded in a brilliant and funny story, plus the subtle, but you know… decorations made this quite a memorable escape for us. Suffices to say that the dragon in this game does have seven of a certain body part, but it's not the head.

Logic Arena - Disaster
There was one element we particularly liked about this room (it's not a spoiler, they say it at their webpage), which is the earthquake simulation at the very beginning. The rest of it was a solid multi-room experience with classical type puzzles and some nice surprises. The company has other rooms which we did no try.

Mind Quest - No'Zaca
A big company conveniently close to the ruin bar area. Most of their rooms have average reviews, but No'Zaca stands out, thus we decided to give it a try, and it was in fact a great experience. To out knowledge this was the first room (at least in Hungary) to use the no-lock technology, and they have some technically very clever puzzles. The rooms are on the teenier side and the decoration is a little worn-out, but we still enjoyed it. Be aware that contrary to what is customary in Hungary at this location they do not offer hints on request, it is up to the GM's discretion to give hints on a screen when she/he deems it necessary.

Neverland - Spaceship
Being a location with a bar & escape rooms, this company is one we like much. Two of their rooms (above) are better than Spaceship, but this was also an experience we liked mostly because of the beautiful set design. Being in a fully decorated spaceship was really cool, and some of the props we needed to use were also very good.

Pucolj Ki
A 50 minute ER operated by an environment protection foundation. I really like the cause (to educate people about recycling) and the story of the room fits great: you need to clean the room after a party and then clear out before the parents of a friend of yours get home (the Hungarian name "pucolj ki" has the double meaning of both clean and clear, I could not find how the room is called in English). The puzzles are mainly centered around one big recycling task (which waste goes to which bin), plus a few extra tasks, but if you like the theme it is worth a try and you will guaranteed have a nice chat with the operators about interesting recycling facts.

Sweet Escape
Another company with long traditions, Sweet Escape is often cited as the best value for money, as they are among the (if not the) cheapest escape rooms. Thus here do not expect anything luxurious, yet you will get fun an innovative puzzles (some using technology, some using combination locks), nice wall paintings that set the theme and very friendly staff. We tried two of their rooms (Sweet Escape and Gingerbread House) and they were both fun to play. On the down side the story is not very immersive, it's more like a series of puzzles that culminate in a meta-puzzle but no directly connected to the theme. Also they have multiple locations in one space, thus you will likely hear other teams play. But this is a great entry point (if you maybe have friends with you who haven't played escape rooms yet), you will certainly get a series of puzzles that flow well, and just enough challenge so that the victory feels great. (Btw they have a money-back guarantee, that says quite much.) A huge plus is that in some of their rooms they have the possibility to incorporate your own photos into the game, just e-mail them and ask.

 

Rooms that we thought were not the best, but still might be worth a try
Below is the collection of rooms we did not enjoy too much, but still have some element that might appeal to players, thus we would not discourage you from the either.

Brain Maze
This one sounded very interesting where a group of 4+ people is split into two groups and they solve two separate rooms in competition. I was very looking forward to their promise that the teams needed to cooperate in order to succeed, but also had the opportunity to block the others. Unfortunately (although the statement was true) it did not really hold up to the excitement it promised. The puzzles very quite mixed, but overall not very impressive and the cooperative versus competitive element was only a single-type part. So we did not end up very happy, but still the idea is unique.

BudaSteps - Murder in the bath
A treasure hunt offered by a city walk company. We liked the story here, actually it was one of the best to our taste (both believable and simple enough to follow), but the puzzles were less impressive or somehow just did not match with us.

CsoPa - The engeneer's room
The other room at the Science Park did not impress me as much as the above one. This illustrates / uses basic physics knowledge and will probably appeal to some, but overall was not too impressive for us. A fair note, that we played as adults, and the room is intended for children / families.

Horror Factory - Saw I.
The first room of this company (we mentioned above) is based on the first Saw movie. It is an okay room with only logic puzzles (no dexterity) and moderate technology, it might be worth to play both rooms if you go there, but if you only want one, we'd suggest the second (especially if you also play the Saw room at PanIQ, the two have a very similar setting).

Time Trap - Magic I, II & III. (The Burrow, Prison of Wizard, Chamber of Secrets).; Prison trap
Several rooms to chose from at this company, they are among the first to open in Hungary, thus rather well-known. I've seen (mostly non-Hungarian) bloggers complain about sanity issues at this venue, and I have to agree, the company still reflects the old-school basement-based escape room feeling, where a clean facility is not a goal. They have three rooms with the "magic" label that are based on the Harry Potter franchise (of course not officially), and while I know from several forums that many ER enthusiasts would despise of companies that profit from such well-disguised IP thefts, if someone can put that aside, all three rooms are fairly enjoyable (so any fan who finished the above HP room might give these a try, they offer a discount for playing a magic marathon so it's quite affordable). The first takes place in the Weasley Burrow, the second is Azkaban. While the first two HP rooms have their own story, for the third one (Chamber of Secrets) players need to complete the quest that Harry, Ron and Hermione did. All three rooms had some leaps of logic for us, but looking at the room records that had been set, there certainly are teams who find them easy.
The prison trap room is at another location, and it might be good if you like tiny spaces (max 4 players) and being locked away in two different cells. It has a rather hard cooperative dexterity puzzle to start with (especially since you are all chained and in handcuffs), and a few other things to complete, but nothing extraordinary. On the plus side, this is the company that recently started a series of social media posts about ER safety, and they do make an effort to make sure players are safe.

Valley of the Kings
One of the most beautifully decorated Egypt theme rooms I've seen, this place might be worth to visit if you enjoy breathtaking decoration. However after the first few minutes we spent just gazing and amazing, the puzzles were not at all impressive. In fact there was one main puzzle based on substitution, where you had to find many many pieces of paper containing the key hidden at several mostly random location and then decipher two long sentences. There were a few other puzzles (and one mirror puzzle we quite enjoyed), but those were just a few minutes of fun.

LogIQ Rooms - Zero Level Energy; Code13
Alongside the two highly rated room we presented above LogIQ Rooms has two more games we were not so impressed with. Zero Level Energy is a bunker against a solar flare, it is a room with solid puzzles and a few great ideas. Plus the game flow is constructed so that at every certain times you need to plug in an additional energy supply or you die before the 60 minutes run out; we liked this aspect as it gave us little victories also during the game. Code 13 is the antidote and deadly virus scenario, again some good ideas, and overall we enjoyed it, but there were some bumps that got us out of the flaw.

Magic Rooms - Atlantis; Hangover; Star Wars
This company also offer beautifully decorated and modern rooms, you may see that a couple of their games made it to our favorites. These are the three that although we did enjoy there were some elements that did not work perfectly. To be fair for the Atlantis room we had some technical issues, that have been fixed afterwards, and the location was both big enough and beautiful to make it enjoyable to explore. Hangover is a great story (based on the movie), I thought it was ideal to be in a room and not remember what got me there. Overall the puzzles had many ideas, but still some missed that little something to tell us what to do, so we needed quite a few hints (which were by the way delivered by room service, so quite nicely in theme). Star Wars is another no-lock room and with nice wall paintings, maybe it's my lack of SW knowledge but the puzzles often felt arbitrary, yet if you like SW, probably you will enjoy this room just because you are in this world.

MystiqueRoom - The pharaoh's burial chamber; Time Machine
While we enjoyed all other games at Mystique, this Egypt themed one was not for us. The decoration was impeccable, but random search tasks and a couple of red herrings disappointed us. Another unfortunate coincidence was that we visited at a very busy time (on a day when they had 50% discount) thus we were rushed by the GM receiving unsolicited hints to finish with 20 minutes to spare.
The Time Machine is probably their best known game, and when we played it the GM also told us, that this is among the hardest rooms in Europe and they are prod that many bloggers visit them from abroad to write about this room. I think that while this rooms probably must have been among the best when they built it, by now the company has done better. The decoration is great, just as in any other room here, and we really loved the central machine that we needed to get to work. There were great puzzles as well, so overall a good room that won't disappoint enthusiasts, but nothing outstanding. Be aware that the starting room is too tiny for a group of more than four. Another drawback is that the puzzles are more or less unrelated to the story (there is certainly no advancement in the story as the game advances).

PánIQ - Mindlabyrinth; Godfather; Invisible forest; Game of Thrones
PanIQ is a big company with a great variety of room where I'm sure most will find something for their taste. We liked very much a couple of their rooms, the above four are the ones we were not especially fond of. Mindlabyrinth is the classical type which is ok for me, and there were a few things we enjoyed (e.g. the way we needed to progress through the rooms), but sodoku puzzles, search in the dark acivities or tv screens are not our thing. Godfather is a modern room, with mostly tech-based puzzles, and both great ideas and nice executions. Unfortunately one of the puzzles did not work when we played, so we finished quite early and thought that the challenge was quite simple. Invisible forest is a great idea, you play in a completely dark room, and if successful you regain you sight (with a cool effect in the end). Playing in dark is a great experience, what ruined it was the arbitrary nature of some puzzles, but then again some might have the brains for this. Game of Thrones was also ok, it simply just felt like a combination of rooms we did before, and not much new to offer; maybe with the exception of a physical activity we had to carry out in order to enter the second room, that was pretty fun.

Mysterygames - The Maya Empire
This is a company with a great reputation, we might have just chosen the wrong room. They had a discount on the mayan room, so we decided o go there. The room was beautifully decorated, and they are among the first to use automated technology for many puzzles. We had two main problems: we got out in half of the designated 60 minutes, which never feels good, and the GM was not friendly at all. I've seen many social media reviews of the company praising the GM, so that's probably just bad luck on our part, and the room is certainly good for a family with children or les experienced players, but we don't recommend going in there with a big team, it was quite crowded with the three of us.

Paralel
A room operated by a medical collage promising to put us in situations modelling real medical tasks… we all thought this would be the best! Unfortunately reality was a small room in the collage's cellar with crosswords and similar requiring high school science knowledge. To be fair they do state that the puzzles are based on outside knowledge, and all you need is indeed basic; so our complaint was not the difficulty but the lack of innovation we expected. They have a version of the game for professional medics, if you are one of them (or possibly a university student of medicine) this might be a nice way to show off.

House of Mysteries - Immortal of Hungary
The biggest among city mystery companies in the country, house of Mysteries offers so called town mysteries (like this one we tried) as well as mystery dinners and an escape room-like adventure called Hotel Crime. The big advantage is that they are present at most Hungarian towns, so if you plan to travel around the entire country and not just Budapest it is nice that you can start the game at one city and play the next episode in another. On the plus side they accept teams of two at the same price/person as bigger teams, thus if you are travelling as a couple this is cheaper than most other games. On the downside the game itself is rather simple. You get pieces of black and white photocopied papers and need to find locations at the area to count or read things and then convert numbers to letters and give answers about the person who is the protagonist of the story. So if you are up for something light, go for it, but do not expect a never before puzzling experience.

Grounded - Mysteries in Hogwarts; Shaken, not stirred
A traditional company that was among the first to open, the two rooms we played here were both on the classical side and nothing too innovative. The Hogwarts room I would discourage you from (unless you played all other Harry Potter rooms, and are dedicated to play all… like I am). The James Bond room was more fun and more challenging; we liked the idea that it starts with locking away one of the players, although in retrospect I'm happy for not being the one, since there was not much to do in that dark room while waiting for the others to open the lock. Some of the props and puzzles made happy little moments, you need some moderate knowledge of James Bond, and the place is located below a ruin bar.

Törd a fejed - Double Escape
A small company that offers two rooms at the relatively remote suburbs. I'm not entirely sure if they offer the games in English (could not find an English page), but the location is close to Gellert bath, so if you are visiting that area it might be worth to contact them. The room itself was relatively low key, but the general story had a nice twist to the classical prison game: you not only had to escape your cell, but you also had to break into the sheriff's office to find incriminating evidence. The puzzles were all padlocks, but some had clever ideas, so overall we had a good time (and the game is 75 minutes long so that's a plus).

Portal Quest - Aztek legend
A nicely decorated room (especially the first part, when we are at the jungle; then I'm not sure where we are…) with a good mix of technical and classical puzzles. Some of the puzzles were very clever (unfortunately not necessarily fitting to the theme). The only reason we did not like this room, is because somehow it did not flow well; but I realize that is very subjective opinion, so other than some arbitrary elements and lots and lots of locks, there really is nothing negative about this game.

Moviescape - Sherlock Holmes; The Prestige
As the name suggests, this company uses well-known movies for theme inspiration. We played the Sherlock theme and The Prestige, both were a slightly annoying experience, but with several positive thoughts as well. This is the only escape room location so far I encountered which does not have a bathroom (since we placed the two room one after the other, this was an issue). Also, it's probably just our bed luck, but both the game master (who happens to be the owner of the location) was rather rude to us, and the location was overly hot (which they told us is not the case for the whole year, bad timing). The two games were enjoyable. The set decoration was far from making us feel like being part of a movie, but the puzzles and the flow of the rooms were good. Sherlock is more linear, and probably less of a surprise for an enthusiast, but still ok. The Prestige was, however, outstanding in some points. The whole game started with the GM showing us some card ticks, and we got to bring with us the cards we selected, so the tricks actually played a role later in the room. Apart from this great twist the rest of the game was also ok with some puzzles that surprised us.

 

Rooms that you won’t play
These are either in Hungarian only, or closed down already.
Újpalota - Captain Grant
This is an escape room at a local “house of culture” that was built with literally no monetary funds, but a lot and lot of enthusiasm and it provides great entertainment for local families at the symbolic price of less than 1 USD. I thought you should know, I’m so proud to have these kind of people in my town. 

Mind Breaking
The escape room of the drog prevention facility serves educative purposes and can be visited by high school groups for free. A truly unique initiative, the puzzles tell a story that is based on real stories and really set the mood for adolescents to talk about drog issues with the professionals there afterwords.

Arany (Karinthy School)
At a remote high school hidden in the suburbs, the enthusiasm of a literature teacher brought to life an escape rooms that is visited by the students to check their knowledge about a famous Hungarian poet in a fun way.

Street Escape
Another city treasure hunt, that I’m really sorry that is not available in English (that would move it up to the “must do” category. This one is more puzzle-heavy and you run against the clock (plus against other groups), so a really competitive event with great puzzles spread throughout checkpoints you visit in order to unfold the narrative.

Flee'n'scape
This room was available in English, but we were not so big fans of it, and it closed anyway.

Jusski - Straw knight; Bagdad thief
This is a family friendly location (actually two locations run by the same company) at a supermarket where they have escape rooms for kids aged 6-8 and up. We played two of their rooms as a couple of adults, and really liked them; actually these were the two rooms we first played, so kind of the ones that introduced us to the genera.

 

Szólj hozzá!
2019. március 08. 12:16 - SzabadulósBlog

Indián

Dél-Amerika is egy olyan helyszín, ami kellően távoli ahhoz, hogy romantikus misztika övezze, illetve mind tudjuk, hogy ezen a környéken jobb nem belekeveredni semmibe, inkább maradjanak meg az ilyen kalandok veszélytelen szórakozásnak; például egy szabadulószobában. Három plusz egy helyszínt is tudunk ajánlani Budapesten ha valaki efféle dzsungeles-indiános küldetésre vágyik némi ősi mágiával fűszerezve. Mi jártunk a Mindquest Noo'Zaca szobájában, ahol egy Indiana Jones-szerű történet részeseiként egy kristálykoponyát kell kimenekítenünk egy templomból; a Legendák posztban már írtunk róla, hogy a LogiqRooms (azóta IzgiRoom) Napuche szobájában miként élesztettük fel a Napistent; ezen kívül a PortalQuest jóvoltából volt szerencsénk az Aztékok legendájának nyomába eredni; a plusz egy pedig a MysteryGames Maja birodalom tematikájú szobája, ami nekünk kevésbé jött be, de leírjuk, hogy kiknek és miért lehet jó mégis.

napuche_indian.jpg

A fentiek közül az első három indiános szoba mind kellemesen élvezhető volt, mondhatnám azt is, hogy nagyon jó, mert tényleg, igazából nem sok választja el bármelyiküket a kihagyhatatlantól, szóval a téma kedvelőinek erősen ajánlott. Ebből a felhozatalból nekünk személyes kedvencünk a Napuche, az tényleg egy olyan játékmenet volt, ahol folyamatosan pörögtünk, és rengeteg egyedi megoldás és ötletes feladat várt minket, arról nem is beszélve, hogy a történet is nagyon rendben volt. Annyi technikai infó, hogy a Napuche pálya a LogIQ Rooms-nál sajnos nemrégiben bezárt, de a törökbálinti Auchanban újra üzemel, nagyrészt változatlanul az IzgiRoom-nál! A játék elején egy sötét katonai bunkerből indultunk, majd ahogy folyamatosan megoldottuk a némiképp párhuzamos, de azért szépen egymásból következő feladatokat, akkor eljuthattunk arra a titkos helyre, ahol a végső szertartást kellett elvégeznünk. Mindeközben azt kell mondjam, hogy egyik feladatban sem találunk kifogásolnivalót, kellően nehezek voltak, hogy kihívást jelentsen, de azért még a fair kategóriába estek, egy pillanatig sem érződött megoldhatatlannak a küldetés. Szintén nagy plusz a feladatok vegyessége, volt ami keresős, volt ami pusztán logikai, jöttek szembe mindenféle lakatok, de igazán szájtátós elektronikai megoldások, sőt még egy kis mechanikusat is belecsempésztek. Szóval tényleg nem tudok semmi olyanra gondolni, ami ennek a szobának ellene szólna, annyira érdemes vigyázni, hogy egy átlag csapatnak valószínű fog kelleni egy-két apróbb segítség morzsa, ne féljünk ezt igénybe venni, mert sok a feladat, viszont a végjáték nagyon látványos, kár lenne lecsúszni róla!

noo_zaca.jpg

Noo'Zaca azért érdekes, mert ha jók az értesüléseink, akkor ők az első (de legalábbis biztos az elsők között voltak) akik lakatmentes szobát építettek, azt pedig látjuk az utóbbi időkben, hogy ez mennyire üdvözlendő tendencia; szóval mindentől függetlenül már csak ezért érdemes / érdekes a MindQuesthez ellátogatni, hogy láthassuk hol / hogy kezdődött. Véleményünk szerint a játékélményben sem fog csalódni, aki ezt a szobát választja, az egyetlen ami felróható az, hogy a fent említett elsősége látszik is rajta, azaz a díszletek és a dekoráció több helyen is erősen megkopott, ami itt azért külön zavaró, mert lakatok híján a játék nagy részében mi magunk tapogatjuk végig a falak minden négyzet centiméterét, és bizony látni, hogy korábban sokan mások hol húztak meg valamit, na akkor mi is oda nyúlunk, és lám már meg is van. Ezt leszámítva viszont tényleg nagyon ötletes a játék, minden szépen beleillik a tematikába, és igazából egy-két apró megakadáson kívül szép logikusan lehet vele haladni előre. Az furcsa volt, hogy segítséget nem mi kérhettünk, hanem a játékmester kéretlenül ad ha jónak látja, de pár enyhén frusztráló percet leszámítva igazából nem okozott különösebb gondot, épp csak nem értem. Összességében egy nagyon szépen kialakított pályáról van egyébként szó, a feladat elemek is tökéletesen illenek a dekorációba, maguk a feladatok pedig bár többnyire könnyen megoldhatók, és alapjaiban nem újak, azért akadnak köztük meglehetősen ötletesek is, és mindenképp előny, hogy a legkevésbé sem egysíkúak. Kellemes belvárosi helyszín, egy romkocsma fölött az emeleten, szóval aki esetleg a pincéktől viszolyog annak is ideális, ha jó időben érkezünk, akkor pedig egy kis beülős beszélgetésre is rögtön adott a helyszín.

aztek.jpg

PortalQuest Azték szobája szintén egy vegyes játékélmény abban az értelemben, hogy klasszikus lakatok és elektronikus megoldások is vannak a pályán, véleményem szerint kellemes elegyben. A fenti két játékhoz hasonlóan itt is szépen ki van alakítva a díszlet, különösen az első szoba dzsungele nagyon tetszett. A feladatok is érdekesek voltak, volt néhány ami a tematikából kilógott, de volt jópár ami viszont nagyon szépen beleillett, sőt a díszletnek látszó tárgyak feladatban felhasználása is sokszor ötletesre sikerült. A második szobát éreztem picit üresnek, illetve mikor átjutáskor rögtön szembejött velünk egy rács, végig tele aggatva lakatokkal, akkor picit lehangolódtunk, de azért volt bőven a feladatok között olyan ötlet és/vagy szép kivitelezés, ami kárpótolt.

collage_maja.jpg

Mystery Games Maja birodalom pályája kapcsán szeretném előre bocsájtani, hogy valószínű azon peches csapatok közé tartozunk, akik pont rossz játékmestert fogtak ki; láttuk pl TripAdvisor értékelések között, hogy mások is emlegették, hogy flegmán bántak velük, de nagyon sokan meg kiemelték, hogy milyen kedves volt mindenki. Szóval annak ellenére, hogy elég rossz szájízzel jöttünk el, próbálunk inkább a szobáról írni, és lehet bízni benne, hogy más majd jobb napot fog ki, mint mi. Először is érdemes elolvasni a honlapon a szobához tartozó történetet, mert rövid de mégis nagyon klassz, szuperül illik a játékmenethez, megmagyarázza a lakatokat a dzsungelben, és kontextusba helyezi a küldetést. Nekem ez az egyik kedvencem lett, és így talán még jobban sajnálom, hogy csak utólag olvastam el, a játékmester pedig nem mondta el. Amit még ki kell emelni, hogy a pálya nagyon szépen van kialakítva, kicsit kevéssé praktikus a sötétsége és a zsúfoltsága, de a látványvilág pazar. A feladatok egy kicsit egyszerűek és egysíkúak, de pont emiatt azt mondanám, hogy ha valaki gyerekeknek szeretne szabadulást, arra pl nagyon jó lehet. Dominálnak a keresős feladatok, van benne egy viszonylag látványos és kicsit összedolgozós ügyességi, és nincs benne semmi bonyolultabb logikai, nem egyszer már-más szájbarágósan a kezünkbe adják egy darab papíron, hogy mi a lakat kódja. Ez egyébként saját rangsor szerint is a második legkönnyebb szobájuk, szóval valójában ha kicsit jobban tájékozódok, akár ki is találhattam volna, hogy mit várhatok; és összességében azért minden csalódottságunk ellenére egy szép helyszínen végig vitt játékkal lettünk gazdagabbak.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása