2018. november 26. 11:30 - SzabadulósBlog

Otthon játszható (2. rész): angol nyelvű szabadulós játékok

Ígéretünkhöz híven jelentkezünk az otthon játszható szabadulós játékok másik felével, az angol nyelvű játékokkal. Ráadásul ezek között több ingyenesen kipróbálható kalandot is bemutatunk, hiszen legnagyobb örömünkre sok cégnél bevett szokás, hogy közkincsé tesz demo küldetéseket, amelyek kipróbálása után mindenki eldöntheti, hogy szeretne-e beruházni egy ilyen jellegű játékra. Rögtön az elején mutatunk is egy ilyet, ha egy játékot töltesz le, és nyomtatsz ki ma, akkor ez legyen az! Az EscapeDecks cég Burger Queeny néven mutatta be első játékát Kickstarteren, és bár több fórumon is rebesgették a bennfentesek, hogy nagyon klassz koncepciót sikerült összehozniuk, végül nem volt sikeres a kampájn. Ezek után lépte meg azt a cég, hogy ingyenesen elérhetővé tette a teljes játékot (mint nyomtatható mind online játszható verzióban). Tehát ez nem egy demo játék, ez egy full teljes kidolgozott játék, amit tényleg vétek lenne kihagyni, mert ráadásul még remek is!

canvas_2.png

Ha megtehetjük, hogy pénzt is áldozzunk a játékra, akkor az Epic Escape egy nagyon jó beruházás lehet. A maga 99 fontos (GBP) árával nem olcsó, viszont ha ezt meg tudjuk lépni, akkor nemcsak hogy rögtön három játékot kapunk egy dobozban, de szemben más (társasjátékként kapható) kalandokkal a jókora dobozunk nem csak "sima" játékanyagokat (feladványokat, kártyákat, stb) tartalmaz, hanem nagyon is fizikai széfeket, lakatokat, dobozokat. Kapunk tehát egy szettet, amivel tetszőleges helységet átalakíthatunk a játék helyszínévé a zárt rejtekhelyeket felhasználva, és attól függően, hogy a három kaland közül melyiket játsszuk, más-más feladatokat megoldva más-más kódok megfejtésével tudjuk kinyitni a ládákat és a széfeket, hogy sikeresen kiszabaduljunk. Mindez persze önmagában nem elég, de legnagyobb megelégedésünkre azt tapasztatuk, hogy a játékok is nagyon élvezetesek, még akkor is ha a fizikailag zárható komponensek behatárolják annyira a szellemi mozgásteret, hogy minden esetben három független feladványt követ egy végső meta-feladvány, amely a lakatok kinyitása után megszerzett komponensekre épül. Az igazán nagy előny azonban még ezután következik, mégpedig, hogy az alap készlet beszerzése után végtelenül bővíthető a játékok tárháza, és a cég készül is kiegészítő játékokkal, amelyek már jelentősen olcsóbban beszerezhetők, hiszen "csak" a tényleges játékelemeket kell elküldeniük ugyanahhoz a lakatokkal és széfekkel berendezett környezethez. Mi mindenesetre izgatottan várjuk a folytatást, tényleg az egyik legszabadulószoba-szerűbb élményt kaptuk ezzel a jókora dobozzal. Érdemes tudni, hogy a hivatalos játékleírás szerint a küldetés játékmestere (aki berendezi a helyszínt) nem tud részt venni a játékban (mivel ő állítja be a lakatok kombinációit), azonban a saját tapasztalat az volt, hogy egész egyszerűen picit előre kell dolgozni (pl előző nap beállítani a lakatokat), másnapra már nem emlékeztem a kódokra (pláne nem, hogy melyiket hova állítottam be), és mivel a feladatokat amúgy se ismertem, nagyon jól részt tudtam venni a megoldásban. Az mondjuk tény, hogy ha valaki viszont direkt szeretne egy csapatot iránytani (pl. egy szülinapi vagy hasonló gyerek-rendezvényen), akkor erre ideálisan alkalmas a készlet, ad tippeket, hogy melyik elemeket rejtsük el, és a segítségkártyákat is tudjuk játékmesterként (is) használni. Szóval a koncepció abszolút magában rejti a variálhatóságot, miközben "lusta" verzió is van, amit csak bekészítünk és játszunk.

img-4334.jpg

A Lifestyle-Boardgames csapatától az Escape from the Asylum is remek választás lehet, bár sajnos itthonról elég nehéz beszerezni (jelenleg). Egy közepesen méretes dobozban tíz egymásra épülő és több ponton kapcsolódó játékot kapunk (amit tapasztalataink szerint tíz különböző alkalommal játszunk le, mindegyik önmagában kitölti azt az egy órácskát, amit más játékoknál is egy-egy kalandra szánni szoktunk). Igazából mielőtt bármit részleteznék, a történet és ezáltal az egész játék felépülésének a zsenialitását muszáj hangsúlyoznom. A játék két dobozból áll, mindegyikben öt-öt kaland, ami konkrétan úgy néz ki, hogy öt különböző szereplő bőrébe bújva játszunk először az első dobozban, majd a második dobozban. Az egyes részeken sorban kell végigmenni, és az egyik szereplővel hozott döntéseink befolyásolják más szereplők eseményeit is. Minden mindennel összefügg, és az összes történetszál kell hozzá, hogy összeálljon a nagy egész. Az egészben a legklasszabb pedig az, hogy a nagyon erős történetiség mellett is nagy hangsúly van a feladványokon és az egész kivitelezésén. Logikázás, megfigyelés, speciális effektek és optikai illúziók mind helyet kaptak a vegyesen könnyebb és nehezebb kihívások között. Ráadásul tényleg minden a helyén van olyannyira, hogy ha pl kinyitunk egy ajtót (borítékot) az egyik szereplővel, majd úgy távozunk, hogy nem csukjuk be az ajtót, akkor a következő játékban (egy másik szereplővel) mikor arra járunk, akkor az ajtó nyitva lesz, de mikor bemegyünk és megnézzük ugyanazokat a dolgokat, amiket mi (játékosok) már láttunk, akkor vesszük csak észre, hogy most valahogy másként kell ugyanazt felhasználni. Szóval látszik a bonyolultan-szövevényes és alaposan végiggondolt tervezés, de játék közben egyáltalán nem bonyolultak a szabályok, és minden maximálisan természetesnek hat. A segítség-rendszer is teljesen rendben van, és az is tök jól működik, hogy fel tudjuk venni a történetszálat akkor is ha hosszabb kihagyás után folytatjuk, ami félbehagytunk. A játék alapvetően kóddal nyíló borítékokra és kártyákon olvasott szövegekre támaszkodik, de a borítékok számos fizikailag is tologatható (és tologatandó) elemet tartalmaznak. Mi nagyon-nagyon élveztük ezt a kalandot, tényleg minden lényeges játékelemet sikerült beleilleszteni, anélkül hogy bárhol is erőltetettnek hatott volna. A történet egyszerre kellemesen egyszerű és újszerű, a feladványok pedig pont jól ötvözik az ismerős és a furfangos elemeket. Bár a történet egy elmegyógyintézetben játszódik és nem mentes erőszaktól, nagyobb gyerekekkel nyugodtan játszható családi alkalmakon, de felnőtteknek is érdekes kihívás. Úgyhogy bizakodunk benne, hogy hamarosan a hazai társasjátékboltok polcain is megjelenik ez a gyöngyszem, de addig is, aki teheti próbálja beszerezni.

img_7508.JPG

Az Escape Mail nevezetűvel folytatnám, és nem csak azért mert a kanadai cég játéka szintén egy viszonylagosan friss élményem, hanem (és leginkább) mert tényleg nagyon ajánlom! Általában fenntartásaim vannak az olyan "folytatásos" játékokkal, ahol hónapról hónapra érkezik egy rész, de itt az első küldetést végigjátszva totálisan beleszerettem a dologba. Jó a sztori (igazából semmi extra-különleges, eddig legalábbis, de teljesen ok), jók a feladványok (pluszpont, hogy választható normál és nehéz verzió), nagyon igényes a tartalom (a kellékek minősége), és mindez teljesen elérhető áron (2500 Ft / játék). Jól mutatja, hogy mennyire tisztában vannak a munkájuk igényességével, hogy nem csak teljes előfizetést kínálnak, hanem könnyen lehet olyan opciót választani, hogy önálló játékként megrendeljük az első epizódot, majd utána a 2-12 epizódot egyben (amiért  speciel ugyanaz a kedvezmény jár, mintha teljes évadot vennénk). Manapság mikor a piac egyre inkább abba az irányba megy, hogy a giga-mega Kickstarter projektek az uralkodók, és már-már alap, hogy drága kellékekkel és fancy AR/VR technológiával megy minden, nekem személy szerint nagyon szimpatikus, hogy egy cég kicsit minimalistán, de messze nem gagyin egy olyan játékot csinál, ami bárki és mindenki számára elérhető és egyben kellemesen szórakoztató. Van benne kódfejtés, van benne fizikailag összerakandó / mozgatandó, kell egy kicsit rendhagyón gondolkodni és kombinálni, és online kutakodni az erre a célra létrehozott helyeken. Az elérhető segítség-rendszer is teljesen rendben van, bár kellően vezetve van a küldetés, hogy enélkül is megoldható legyen. Egy szemernyi hiányérzetet sem hagy maga után a játék, inkább csak azt az érzést, hogy folytatni akarom! Ritkán esik meg velünk ilyen, de tényleg kapkodtuk fel az állunkat a földről, hogy egy egészen átlagosnak kinéző kis borítékba mennyi élmény fért bele.

collage_32.jpg

Következő legfrissebb játékélményünk a Bearscape. Ezer és egy módon kezdhetnék bele a játék bemutatásába (és, jé mégis a legbénábban választottam :P)... Az én figyelmemet először az keltette fel, mikor a Kickstarter kampányuk elindult, hogy ez egy oktató játék, ami természettudományos ismereteket fejleszt a természettudományokhoz oly közel álló, ám a gyerekek körében mégis rendkívül népszerű űrhajós köntösbe burkolva. A második pont, aminek megörültem, hogy bár a játékot Szingapúr vezető szabadulószobás cége, a LockDown Escape jegyzi, a fejlesztés egyik kulcsfigurája egy Zoli nevű honfitársunk. Mindezek után hatalmas izgalommal vettem kezembe a csomagot, amely igazi bajtársi összefogással (ismeretlen emberek tesznek szívességet ismeretlen embereknek) jutott el hozzám egy karácsonyra hazalátogató magyar család közreműködésével. A java pedig ezután jött! A játék minden téren bővelkedik kreatív megoldásokban. Kezdhetném akár azzal ahogy az egész felépül kis dobozokból végig fenntartva azt a kellemes élményt, hogy egy-egy megoldás után valamit kinyithatunk, és valami újra bukkanunk. Magunk választhatunk, hogy szeretnénk-e a dobozokat ténylegesen lakattal lezárni, vagy inkább a szabálykönyv hátuljában lévő táblázatot használjuk a megoldások ellenőrzésre; ez utóbbi már önmagában egy nagyon ötletes módja, hogy spoiler nélkül ellenőrizzük magunkat, és legyen lehetőségünk újra próbálkozni, de azért a lakatok kinyitása mégiscsak plusz élmény. Ezen kívül maga a dizájn is nagyon tetszetős, egy társasjátéktól elvárható mód sok minden kártyákra épül, de kapunk kihajtogatandó nagy lapokat, és ide-oda tologatandó apró mütyűröket is. Mivel a játék kicsit kuriózum, és nem lehet csak úgy besétálni egy átlag játékboltba megtapizni, csináltunk egy (hm, nem túl professzionális) kis videót, hogy belekukkanthassatok kicsit. Persze így első ránézésre csak az látszik, hogy nocsak szépen megcsinálták, holott a játék ennél többet tartogat számunkra. Nemegyszer hallottam már olyan véleményeket (és némileg egyet is értek), hogy mindenki jobban teszi ha távol tartja magát és gyermekeit a piacon gyakorta felbukkanó pl. környezetvédelemre vagy történelemre tanító társasjátékoktól, mert legfőbb következményük, hogy elveszik az ember kedvét a játéktól. Nos, úgy gondolom a Bearscape a jó ellenpélda. Eleve a szabadulószoba formátumhoz jól illik a logikai feladatok műfaja, ebbe van belecsempészve az űrkutatós természettudományos plusz. Nehéz lenne egy konklúzió mondattal igazságot tenni a játék fölött, jót alkottak, reméljük beterítik vele a világpiacot, és mindenkinek elérhető lesz.

collage2.jpg

Szintén az elejére hoznám azt, amire talán kevésbé számít az ember, a jól ismert vagy kevésbé ismert, de többnyire társasjáték formátumú szabadulások mellett ugyanis az egyik nagy kedvencünk a YouEscape nevezetű online élő szabadulós játék. A dolog online része azt jelenti, hogy otthonról tudsz a csapatoddal játszani interneten keresztül (nyilván azért is vannak itt ebben a posztban), viszont nem egy számítógépes játékról van szó, a dolog tényleg elő, épp csak egy játékmester visz véghez minden kívánt akciót. Tehát a szabadulás valóban egy fizikai helyszínen játszódik, ott vannak a ládák, amit ki kell nyitni, meg a megannyi egyéb kellék, amit manipulálni kell, és játékosként ti mondjátok meg, hogy tedd ezt oda vagy állítsd be arra. Aztán történik, ami történik és gondolkozni kell tovább. Én még csak a nulladik (30 perces demo) játékon vagyok túl, de már ez is teljesen beszippantott, aki pedig befizet a teljes évadra, annak havi rendszerességgel egy 1-1,5 (néha 2) órás játék biztosítva van az általa foglalt időpontban. Hozzátenném, hogy bár a játék nyelve angol, a játékvezető (aki a YouEscape megalkotója, és a mai napig egyszemélyben vezényel le mindent) nem angol anyanyelvű, így cseppet sem béna a érzés a jó kis hunglish-unkkal nekiállni a játéknak. Illetve lévén, hogy egy Patreon oldalon keresztül zajlik a fizetés, így bármikor kötelezettségek nélkül azt mondhatjuk, hogy köszönjük, csak ennyit kértünk, jövő hónaptól nem fizetünk (amúgy 10 USD-től indulnak az árak attól függően, h akarunk-e egymagunk / saját csapattal játszani, vagy jók azok az időpontok amikor idegenekkel játszunk együtt). Amire számíthatunk az tehát egy előre berendezett szabadulószoba, amit a számítógépünk monitorján keresztül láthatunk, és ahol az általunk adott utasításokat a játékmester hajtja végre. Ezen kívül minden játékhoz vannak plusz fájlok (képek, szövegek, internetes oldalak), amelyeket felhasználva és a szobában látottakkal összekombinálva mi magunk is kell, hogy megoldjunk feladatokat. Nagyon egyedi hangulata van az egésznek, érződik rajta az a home-made feel, hogy olyan kis egyszerű hétköznapi dolgokból van összerakva az egész, és mégis meglepően komplex, messze nem arról van szó, amit egy társasjáték tud nyújtani pl logikai feladványokkal, sokkal fizikaibb valahogy az egész még akkor is ha nem mi hajtjuk végre az akciókat. Szóval tényleg nem látom okát, hogy miért ne próbálná ki bárki, aki szereti a műfajt (hacsak nem attól féltek, hogy annyira tetszeni fog, hogy nem tudtok leállni vele ;-)).

A poszt megírása óta is folyamatosan jelennek meg otthon játszható szabadulós küldetések a Kickstarteren, szinte lehetetlen lépést tartani vele mi az, ami most éppen aktív. Nagyon vártuk például a Cards of Confound kampányát, ez egy képeslap alapú feladvány-rejtély, amit a téli szünetben kisebb-nagyobb megszakításokkal pár ülésben le is játszottunk. Nagyon elégedettek voltunk a képi megjelenéssel, és összességében kellemes elfoglaltság volt, bár a feladványok a mi ízlésünknek már túl sok tárgyi tudást (értsd Google segítségével kinyomozandó dolgot) igényeltek. Egy már bejáratott holland játék készült el nemrég angolul is The VOC Treasure néven a Modern Treasure hunter gondozásában; ami nagyon tetszetős (túl azon, hogy palack posta és számos fizikai megoldás van a dobozban amit küldenek), hogy valós történelmi eseményeken alapul a történet, így egy nagyon is igazi kalandba csöppenünk bele. Aztán Puzzle Tales néven fut egy nagyon ígéretes projekt; már biztos befutó, mert összegyűlt a pénz, és van fent jópár minta feladvány, szóval érdemes megnézni őket még amíg le lehet csapni a játékra. Egy másik nekünk nagyon bejövős projekt az Arca Ludum, nekik még bőven elkelne a támogatás a hátralévő szűk egy hónapban, szóval aki szeretne olyan szabadulós társast, amiben fizikai tárgyak (többek között számzáras lakatok) is vannak és a játék a játékban elvnek köszönhetően egyúttal egy újra játszható társasjátékot is kapunk, akkor érdemes checkolni. Van PnP opció is (sőt több PnP játékkal is készülnek most a KS kampányhoz), egyhez már megkaptuk az anyagot, és látszik, hogy sok szeretettel és odafigyeléssel készült, ami mindig jó jel a jövőre nézve. A két fizikai valójában készülő szabadulós játék egyébként vírus ellenszeres, illetve Hasfelmetsző Jack témájú. Aki pedig családdal/gyerekekkel is játszható szabadulós játékot keres, annak az Airmal Adventures projektje lehet jó, bár hozzá kell tenni, hogy a kalózos (Lost Journal of Flintlock Flynn) játék első scenáriója, amit volt szerencsénk kipróbálni nem mondható kifejezetten könnyűnek (úgyhogy tényleg felnőttként is remek). Ellenben gyönyörű a kivitelezés, és egészen élethűre sikerült a történet, szóval nem fognak csalódni benne a gyerekek. Szintén kipróbálásra vár, de ránézésre nagyon tetszetős a Sherlock Mysteries.

Nem Kickstarter, de hasonlóan egy ember / kis csapat lelkesedéséből született szerelemprojekteket találhatunk a The Game Crafter oldalon, ami alapvetően egy olyan társasjátékos fórum, ahová tervezők feltöltik a játékaikat, és annyit készítenek el belőle, amennyit megrendelnek (print on demand). Nemrégiben az oldal tartott egy tervezői versenyt Escape Room Challenge néven, az itt győzedelmeskedő Casino Heist pedig azóta is rendelhető a honlapról, mi is kipróbáltuk. Ár-érték arányban ugyan talán nem a legjobb, mivel viszonylag magas az ára a nagyobb kiadók játékaihoz képest, de mindenképp érdekes csemege. A történet szerint egy kaszinót készülünk kirabolni, ebben egy belsős ember van a segítségünkre, aki rejtélyes képeslapokon hagyott nekünk hátra üzeneteket különböző rejtekdobozokban a feltűnés elkerülése végett. Mi pedig üzenetről üzenetre fejtjük meg a jeleket, rakjük össze a kódokat, és végül hozzájuthatunk (természetesen csak játékból) a busás pénzösszeghez. A nekünk címzett képeslapok mellett még egy pakli kártya rejt fontos információkat, játékautomatázni is kell, nomeg persze nem hiányozhatnak a póker zsetonok sem.

collage_7.jpg

Ugrunk egy nagyot az elejére az in medias res után. Történeti szempontból az első szabadulószoba társasjáték az Escape Room in a Box néven árult Werewolf experiment. Ez a magyarul nem elérhető játék a Kickstarteren gyűjtötte össze az abban az időben hatalmas újításnak számító ötlet megvalósítására az anyagi forrásokat, azonban mire ez megvalósult, addigra beelőzte őket a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő EXIT sorozat, így végül nem a vérfarkasos Escape Room in a Box volt az első megjelent játék a piacon. Ennek ellenére sikerült bekerülniük a (főként a tengerentúli) köztudatba, több fórumon is mind a mai napig kiemelkedőnek tartják ezt a játékot, leginkább azért mert a papír-alapú feladványok mellett tényleges (műanyag) lakattal lezárt dobozokat is tettek a játékba, így növelve a kézzelfoghatóságot. Nekünk nem volt (még) szerencsénk ezt a mókát kipróbálni, így csak a honlapról letölthető (a játék visszarendezésére szolgáló) nyomtatható feladványokat néztük meg, amelyek ugyan elég hagyományos rejtvényeknek tűnnek, de ha lehet hinni (és miért ne) angol bloggereknek, akkor a játék összképe jóval kreatívabb ennél, és a hagyományosnak tűnő egyszerű szókereső rejtvényeket is sokrétűen használja fel a játék, hogy egy összességében jó ár-érték arányú szórakozást nyújtson. A játékot egyébként a Kickstarter lezárulta után megvette a Mattel, így jelenleg is kapható (pl. amazonon keresztül), sőt nemrégiben megjelent a sorozat második játéka, ezúttal Flashback címen.

A kis történeti bevezető után előre még hoznám Mister PnP játékait, aki számos egyéb projekt mellett időről időre szabadulószoba ihlette játékokkal is előáll, amelyek fizikai valóját 2-3 euróért lehet Kickstarteren keresztül beszerezni. Mi a Secret File sorozatot próbáltuk, ami három egymástól független kódfejtős játék, mindegyik esetben egy viszonylag egyszerű és rövid (a rendelkezésre álló idő a játékosok számától függ) játékról van szó, ahol egy kódot kell megfejteni, és ezzel megmenteni a világot a történetben részletezett aktuális katasztrófától. Remek könnyed esti kis szórakozásra lehet itt számítani, és ráadásul az úriember a rendelkezésünkre bocsájtotta a játékok PnP (nyomtatható) verzióját, szóval a fenti galériából bárki bátran töltse le, és játssza végig, az eredetit beszerezni már sajnos nem nagyon lehetséges, de a PnP verzió is egész jól visszaadja a hangulatot. A feladatok csak elsőre tűnnek nehéznek, leginkább talán a minimalista dizájn miatt, de amint bekattan az ötlet, onnantól egyértelmű, hogy mit kell csinálni.

img_9760.JPG

Aztán ugye ott vannak a magyar nyelvű posztból ismert szabadulós nagy társasjáték sorozatok; bár itt a hazai kiadások elég jól lekövetik a nemzetközit, azért ezek is először angol nyelven jelennek meg. Az EXIT sorozatból most már magyarul is nagyon széles a felhozatal (és be is mutattuk őket az előző posztban), ide csak annyit szúrnék be pluszban, hogy akinek esetleg marad olyan feladat a játék után, amit nem sikerült a segítségekkel se megfejteni, és/vagy nem tervezi játszani az adott játékot, de szívesen olvasna egy walkthrough-t, angol társasjátékos fórumokon (BGG) nagyon jó lépésről lépésre leírások vannak fent (The Abandoned Cabin, The Pharaoh's Tomb, The Secret Lab, The Forbidden Castle, The Polar Station, The Forgotten Island, Dead Man on the Orient Express, The Sunken Treasure, The Mysterious Museum). Van egyébként EXIT-ből is demo játék, épp csak nem igazán hozzáférhető, mert társasjátékos rendezvényeken osztogatták, de nem tették közzé az interneten (egy francia nyelvű kalózpéldányt sikerült találnunk, ha esetleg valaki bírja a nyelvet vagy nem átall Google Translate-tal játszani). Ez egy kb fél-háromnegyed óra hosszú küldetés (tehát mondjuk egy 'normál' EXIT fele), amely során egy színházi premiert (azaz az EXIT játékcsalád debütálását) kell lelepleznünk. A demo játék egyébként teljesen jól hozza az EXIT világát, szóval aki még most gondolkodik rajta, hogy nekivaló-e ez a sorozat annak tudjuk javasolni, hogy kezdjen ezzel, ennél csak jobbra számíthat. Mivel a játék eredeti nyelve a német, természetesen az összes létező kaland elérhető ezen a nyelven, sőt előbb.
Az Escape the Room család mindkét eddig elkészült játéka elérhető magyarul is (A csillagvizsgáló rejtélye, A szanatórium rejtélye), de a ThinkFun kiadó már bejelentette, hogy 2020-ra egy nehezebb (és ijesztőbb) játékkal készülnek, melynek témája "haunted dollhouse". Akit ez utóbbi érdekel, érdemes lehet feliratkozni a hírlevelükre, mert az ígérik, hogy lesznek olyan Easter Egg-ek elrejtve a játékban, amit csak a hírlevél olvasói fognak tudni majd megtalálni, illetve rendszeresen küldenek kis információmorzsákat (pl. láthattuk már az egyik horror-baba prototípus rajzát, a legutóbbi hírlevélben pedig megtudhattuk két fontos karakter nevét: Felix & Victoria).
Az Unlock esetében meglehetően sokat nyerhetünk az angoltudással, bár itt is sorra jelennek meg a három-három küldetést tartalmazó dobozok. A játékcsalád eredeti nyelve egyébként a francia. Ezen kívül Demo adventures címszó alatt kiadtak négy játékot, amihez a kártyákat a honlapjukról lehet letölteni, és így teljesen ingyenesen (illetve nyomtatási költségen) játszhatóak. Az elv ugyanaz, mint az összes többi Unlock játéknál, van egy pakli kártyánk számokkal és betűkkel a hátulján, és van hozzá egy telefonos applikációnk. Tárgyakat kombinálunk, gépezetekkel logikázunk, kódokat találunk ki, és minden helyes megfejtésért húzzuk fel az újabb kártyákat, amelyekkel tudunk haladni előre a küldetésben. A demók közül két könnyebb játék (5th Avenue és Doo-Arann's Dungeon) 30 perces, a két nehezebb (The elite és The Temple of RA) pedig 60 perces, tehát a négy demo játékkal gyakorlatilag ugyanannyit kapunk, mint egy teljes doboz Unlock kalanddal. A demo játékokban ugyan kevesebb kártya van, de azok ugyanolyan szépen meg vannak csinálva, és a feladatok is itt-ott furfangosan furmányosak. Bár hozzá kell tenni, hogy maga a sorozat minket továbbra se nyűgözött le, vannak benne jó ötletek egy-egy feladathoz, meg voltak részek ahol szépen magával ragadott a játék, és haladtunk, de mindig előjött valami, ami megakasztott. Ami általános hiba, és sajnos úgy tűnik nem szándékoznak javítani rajta az a "hint" rendszer, továbbra sincs beépített magyarázat (ha elakadunk, és nem jövünk rá az ő utalásaikból, akkor csak a megoldást kapjuk meg), illetve ha egy csapat elakad akkor az sem világos melyik kártyához érdemes aktuálisan segítséget kérni. Szóval a játékélmény lehet nagyon jó, ha valaki nagyon penge és/vagy pont fekszik neki ami az adott játékban kell, viszont ha egy csapat segítségre szorul (és valljuk be ez velünk is előfordult), akkor nagyon meg tud akadni. Úgyhogy ide is hozom a BGG-ről, ami van walkthrough, ezek direkt úgy lettek megalkotva, hogy spoilermentes, abban az értelemben, hogy játék közben csak arra nézünk rá, ami kell. A három Escape Adventure van kész eddig, plusz a Secret Adventure-ből a legnehezebb The Adventures of Oz. Illetve nemrég maga a kiadó is adott ki walkthrough-t amelyet a facebook oldalukon először franciául tettek közzé, de nem sokkal utána angolul is elérhetők lettek (arra a négy küldetéscsomagra, ami angolul is kapható már). Viszont csak franciául találtuk meg a karácsonyra megjelent demo küldetésüket, de reméljük így is sokan fognak tudni játszani vele és/vagy előbb-utóbb készül belőle fordítás.
Az Escape Room the Game magyarul az első (négy játékot tartalmazó) küldetéscsomag után kiegészítő játékokat is piacra dobott, és bár angolul ezen kívül kapható még egy két játékos kiegészítő szett, azért nem panaszkodhatunk. Talán a legizgalmasabb, hogy a játékcsalád három VR (virtuális valóság) játékot is kiadott, ezek közül a Down below nevű egy teljesen ingyenes demo játék, amit ráadásul az eredeti chrono dekóder nélkül is játszhatunk, ez esetben plusz egy okostelefonra lesz szükségünk, rajta az ER (Escape Room the game) applikációval, ami teljes egészében helyettesíti mind az időmérés, mind a válaszok ellenőrzése funkciót (speciel ez is elérhető magyarul). Amit jelen pillanatban csak angolul van meg az a játék családira optimalizált újítása Jumanji néven. Nem volt még szerencsénk hozzá, de az alapelv ugyanannak tűnik, amit megszokhattunk, chrono dekóder és mindenféle feladványok.
Ezen kívül van még a Szabadulópakli (Deckscape), amit az Időpróba játékon keresztül ismertünk meg a magyar posztban, de jönnek ki itt is sorba a fordítások a szokásos időeltolódással az angol után (eredeti nyelv: olasz). Itt a további az első játéknál megismert mechanizmust alkalmazó játékok: Fate of London,  Heinst in Venice, Mystery of Eldorado és Behind the Curtain, The Course of the Sphinx Escape from Alcatraz. A Londoni játék igazából semmi újat nem hoz, persze a feladatok meg a sztori más, de egyébként maradtak a már bevált módszernél. Nekem személy szerint ez a játék is tetszett, jó volt benne a történet fordulata, és ugyanúgy több pakli elérhető egyszerre (amit szépen illesztettek a helyszínhez, történethez). A Velencei szintén jól sikerült, és nagyon örültünk neki, hogy próbáltak reagálni a sokak által túl egyszerűnek tartott játékmechanikára, és bár az alapelv ugyanaz (a kártyákon feladatok, hátuljukon megoldások), behoztak annyi pluszt, hogy az elején karakterlapokat kapunk, és a játékosok nem láthatják, hogy mi van a másik karakterének a hátulján. Az Eldoradoi sajnos nem tartja meg ezt a fajta karakterosztást, itt viszont a rossz megoldások büntetése finomodott (véleményem szerint az előnyére), mert a már megszokott X-ek mellett Z-t is kaphatunk a rossz megoldásért, és két Z-t büntetlenül bekönyvelhetünk, azaz nem ront az időnkön és a végső teljesítményünkön. A Behind the Curtain játékban egy professzionális bűvésszel együtt dolgoztak a játékban a trükkök megalkotásán, hogy a játékosokat New York-ba kalauzolják egy csillogó bűvész show-ra; a játék visszatér a klasszikus első két paklira jellemző egyszerű mechanikára, amit pluszba kapunk az egy-két különleges kártya. A sorozat következő darabja egy két játékosra optimalizált Kalózos téma lesz. Ezen kívül van egy demo játékuk is, ami egy 10-15 perces kis ízelítő (angol mellett, a játékcsalád eredeti nyelvén, olaszul is elérhető); érdemes lehet ezzel kezdeni, és kipróbálni, hogy kinek mennyire jön be a játék mechanizmus, lévén hogy elég megosztó a dolog, valaki vagy imádja az egyszerűségét, vagy nagy csalódás neki. Aki pedig még egy ingyenes küldetést szeretne az az idei online GenCon eseményhez kapcsolódóan beregisztrálhat itt, és e-mailben megkapja a legújabb játékot. Érdemes még megemlíteni, hogy ugyanez a cég nemrégiben elindította a Decktective sorozatot is, ahol a már megszokott méretű kis doboz és pakli kártya segítségével egy bűntényt kell kinyomozni. Nekünk már rögtön az elején nagyon megtetszett ahogy a helyszínt fel kell építeni, bár még csak az egyik játékot próbáltuk.

collage_14.jpg

Hasonlóan társasjátékként készült el az Escape Tale nevezetű szabadulós kaland The awakening névre hallgató első, de reményeink szerint nem utolsó része (update: folytatásként megjelent a második rész Low Memory címen, illetve most frissen jön ki a harmadik rész Children of Wyrmwoods címen!). A koncepció hasonló, egy rejtélyt kell feltárnunk, miközben különböző helyszíneken feladványokat oldunk meg (részletekért, itt át lehet bogarászni a szabálykönyvet). A társasok közül talán ez a játék emlékeztet legerősebben a klasszikus könyvben lapozós kalandokra, mert itt ténylegesen az a mechanizmus, hogy ahogy haladunk előre mindig adott sorszámú bekezdéshez kell ugranunk, és ott elolvasunk a teendőket. Persze itt is vannak különböző kártyák és egy játéktábla-szerűség meg néhány token, nomeg egy kis webes segédlet ahová a rejtvények megoldásait írhatjuk és segítségért fordulhatunk. Szintén eltérés, hogy itt kimondottan nem időre megy a játék, bár persze fel van tüntetve a dobozon a játékidő, ami meglehetősen tág határok között mozog: 3-6 óra (azaz jelentősen hosszabb, mint a fentiek). A játékban központi szerepe van a történetnek, amely szerint egy bizonyos Sam bőrébe bújunk, akinek a lánya kómában van, annak ellenére, hogy az orvosok szerint minden értéke teljesen normális, így nincs magyarázat az állapotára. Adott tehát a küldetés, végére kell járni a rejtélynek! Amit még érdemes tudni, hogy a játék során semmilyen elemet nem kell rongálni a feladatok megoldásához. Illetve a játék mechanikájából adódóan egy játék alatt nem látja az ember az összes feladatot, tehát szemben a többi szabadulós társassal lehet (és érdemes) újrajátszani, bár valójában az mondhatnánk, hogy ez azt jelenti, hogy nem egy hanem két játék alatt fogjuk kijátszani.

img_7516.JPG

Elég hasonló játékélmény volt a Coded Cronicles Scooby-Doo Escape játéka, abban az értelemben, hogy történet-füzetekben lapozgatva kellett felolvasni a folytatást; itt azonban valójában csak egy lehetséges végkifejlete van a játéknak, bár vannak "plusz" bejegyzések, amiket a döntésünktől függően vagy elolvasunk vagy nem. Ami itt egyedi (túl azon, hogy egy menő téma licenszét vették meg), hogy szereplők vannak a játékban, és attól függően, hogy melyik szereplő kerül interakcióba ugyanazzal a tárggyal a térkép-lapkákon más-más bejegyzést kell elolvasnunk. Külföldön már kapható a termékcsalád második játéka, amely The Shining témájú (ez utóbbit nem próbáltuk még).

Külföldön (főleg UK) egyre népszerűbbek a Professor Puzzle cég szabadulós társasjátékai, itthon (egyelőre?) csak a Grand Hotel témájú kapható. Szép grafikával, és viszonylag jól működő boríték-nyitogatós mechanikával egy is egy teljesen rendbenlévő játék, de sem a feladatok, sem a sztori, sem igazából a játék bármely eleme nem hagyott túlzottan mély nyomot bennünk. Persze lebeszélni senkit nem akarok róla, nem volt rossz, épp csak kicsit "még egy" kategóriás. Vannak egyébként Murder Mystery játékaik is, kíváncsi lennék abban a műfajban mit alkottak, de még nem volt hozzá szerencsénk.

Ezen kívül nagyon örömteli tendencia, hogy kis kiadók és/vagy kezdő játéktervezők is próbálkoznak a szabadulószobás társasjáték műfajjal, remek kis gyöngyszemeket lehet eldugott helyeken találni. Talán a legnagyobb a kicsik között a Doctor Esker, ami már sorozatnak tekinthető, hiszen nemrég jelent meg a második darab, és egész konkrét tervek vannak a folytatásra. Ugyan Európában elég nehézkes beszerezni, de mi játszottuk az alap kiadást (Doctor Esker's Notebook) és a második rész béta verzióját is (Son of Doctor Esker), és mindkettő nagyon jópofa könnyed, de gondolkoztató és több elemében is eredeti játék volt. Az egész csak egy pakli kártya, ezek javarésze feladvány (az azonos hátlapok jelzik, hogy mi tartozik össze), a maradék néhány pedig a megoldások ellenőrzésére szolgál oly módon, hogy kódokat kell összeilleszteni belőle, ami megmutatja, hogy merre tovább. A történet egyszerűen annyi, hogy egy jegyzetfüzet akad a kezünkbe, melyben rejtélyes kézzel írt meg kivágott beragasztott dolgokat találunk, és ezt kell kibogarászni. Elsőre nekem picit szokatlan volt, ez a filctollal gyerekrajz stílus, de nagyon hamar megszerettem, maguk a feladatok pedig tényleg ötletesen kihasználják a lehetőségeket. Ha segítség kell, az weblapos, de jól működik.

puzzle_card.jpg

Van még rengeteg játék, ami ugyan nem a fenti klasszikus társasjáték kategória, de szintén olyan célzattal lett megalkotva, hogy a saját otthonunkba szabadulószobás élményt varázsoljon. Azonban mielőtt ezekre rátérnék, szeretnék bemutatni egy egészen sajátságos kategóriát, ami akár társasjátékokkal akár bármi egyébbel kombinálhatunk, ugyanis a dolog lényege, hogy ha bármilyen alkalomból ajándékot adunk, akkor emellé a sablonos kísérőlapok helyett egy megfejtendő rejtvényt tegyünk. Az Enigmagram akár önállóan is megállja a helyét, a dolog lényege, hogy készítünk a személyes üzenetet (pl. egy videóban, de akár fénykép is lehet), ezt feltöltjük egy megadott honlapra, majd a megajándékozott közvetlenül kap egy titkos levelet, amelyben jópár rejtvény megfejtését követően megkaparintja a kódot, amivel hozzájuthat ehhez az üzenethez. A megajándékozott oldaláról tehát úgy kell a dolgot elképzelni, hogy egyszer csak hoz a postát egy nemvárt levelet barna borítékban és egy fura viaszpecséttel. Kibontjuk (ki óvatosabban, ki vehemensebben), majd benne egy írógéppel írt üzenet névre szóló megszólítással, hogy valaki egy titkos üzenetet küldött nekünk, oldjuk meg a feladatokat, és írjuk be a kódot a megadott honlapon hivatkozva az egyéni azonosítónkra. A borítékban egy másik boríték, a lezárása épp annyira trükkös, hogy picit megakassza azt aki jobban izgul, benne beszámozva feladatok kis kartonlapokon, fecniken és cetliken, masnival átkötött tekercsen satöbbi. Mindegyik feladat megoldása egy-egy számjegy, így átt össze a kód. Maguk a feladatok nem kapcsolódnak össze, nincs hozzájuk egy egységes sztori, külön-külön kell számolni, logikázni, trükközni és megfigyelni. Majd az egész végén tadám, ott vár ránk egy ismerős videóüzenete, melyben boldog születésnapot kíván, vagy éppen csak elmondja, hogy eszébe jutottunk. Hát asszem nem kell részletezni mennyire hatásos a dolog. Hasonlóan ütős ötlet, amit a Puzzle Card létrehozott, ők konkrétan a sablon üdvözlőlapokat váltják ki olyan képeslapokkal, amelyeken a megszokott macik-lufik-virágok helyett ötletesen elrejtett nyomok vannak, amik segítségével kinyithatunk egy széfet, kiszabadulhatunk egy szobából, vagy éppen megoldhatunk egy gyilkossági ügyet. Természetesen itt is van hely rá, hogy a saját személyes üdvözletünket ráírjuk, az ünnepelt pedig megkezdheti a nyomok összeszedését, hogy aztán a megadott honlapon ellenőrizhesse a megoldását. Ha valaki a rejtvények mellett a hiteles történeteket is elvárja, akkor ez a neki való opció, mert itt minden esetben egy-egy kis sztorit kell felfejtenünk, nem önmagukban állnak a feladványok. Az pedig szinte biztos garantált, hogy a jelenleg bevett mezőnyben ki fog tűnni egy ilyen üdvözlőlap. A Breaking Out The Bag még ami hasonlónak tűnik, bár ezt nem próbáltuk, de itt pedig egy lelakatolt ládikót kapunk, amibe belerejthetjük az ajándékunkat / üzenetünket, az ünnepeltnek pedig a vászonszatyorban lévő rejtvények megoldásával kell kitalálnia a lakat kombinációját.
collage_12.jpg

Ha mindez nem volna elég (és miért lenne, igaz?), akkor számos további, talán mondhatni hogy itthon kevésbé ismert, szabadulós játék közül válogathatunk internet-szerte. A Escape Team egy újabb egyszerű, de nagyszerű koncepció, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk: letöltünk egy ingyenes app-ot a telefonunkra, kinyomtatunk egy (szintén) ingyenes pdf-et (ami fekete-fehér, úh itt a nyomtatás se nagy költség), és már indulhat is a játék! Valójában csak az első két küldetés ami teljesen ingyenes (a 10 perces Training mission és a 15 perces Central mission), az utána következő 20 perces Terminal és a 30 percesek (Elevator, Rollercoaster és Subway) csak úgy játszhatóak ha az app-ban befizetünk játékonként 1 dollárt (0.99 USD), mondjuk ez azért nem akkora rablás. A feladatok ötletesek, és jópofa audió bevezető van hozzá, amit az app játszik le, és egész jól beránt a sztoriba; még plusz pont, hogy utána a segítségek is sztori-hűek maradnak szövegezésileg. Ami bosszantó, az maga a segítségrendszere: egyrészt várni kell, mert csak bizonyos idő után juthatunk hozzá az első segítséghez, majd még bizonyos idő után a másodikhoz stb, és sok esetben az első pár segítség olyan amit már eleve tudtunk, szóval a tényleg hasznos segítségre bosszantóan sokat kellhet várni. Ennek ellenére tényleg jó móka, bátran ajánljuk kipróbálásra! És van még egy nagyon szimpatikus kezdeményezése a fejlesztő csapatnak, mégpedig, hogy hamarosan készülnek megosztani a játékosközösség által készített küldetésekből egy gyűjteményt. Ez egyben azt is jelenti, hogy mi magunk hozhatunk létre ilyen küldetést akár csak otthonra a saját baráti társaságunknak, akár publikusan megosztva az egész világ számára; mindezt (egyelőre legalábbis) teljesen ingyen.

img_0790.JPG

Következő ajánlatunk a Cryptogram Puzzle Post, ami mondhatjuk, hogy szintén kilóg a sorból, de mivel kellően változatos a felhozatal ebben a műfajban, itt a kilógás a normális. Még épphogy csak kézhez kaptuk ennek a játéknak négy epizódját, de máris imádjuk a gyönyörű kivitelezést. Ennél a játék-kalandnál havonta jönnek ki az újabb és újabb epizódok, igazából évadokra van osztva a játék, de mindegyik epizód önállóan is élvezhető. A történet egy mágikus világba repít minket, és természetesen feladatról feladatra kell végig haladnunk a borítékok tartalmán. A honlapon meg lehet rendelni adott epizódokat (a készlet erejéig régebbieket is), vagy elő lehet fizetni teljes évadra, illetve lehetőség van a Patreon-on keresztül csatlakozni, ahol a támogatásért cserébe a letölthető verziókat kapjuk meg. Hamarosan jelentkezem a mi játékélményünkkel is, így elöljáróban csak az első benyomásom: ez egy kézműves termék, amit rendkívüli szeretettel állít elő a mögötte álló személy (nevezzük nevén, Jack), miközben ő maga is kisgyereket nevel. Tényleg kiemelkedő volt az a kedvesség ahogy szeretettel mesélt a projektjéről, és mi sem illusztrálja jobban a játék egyediségét minthogy kis kézzel írott cetlit kaptam mellé a csomagban.

canvas_1.png

Az Escape the Crate egy előfizetős móka (speciel ők voltak az elsők, akik ilyet indítottak - az USA-ban biztos, de jó eséllyel az egész világon). A dolog lényege, hogy kéthavonta postán kapunk Amerikából egy dobozt tele mindenféle cuccal (papírokkal és a legkülönfélébb fizikai tárgyakkal), amelyeket felhasználva meg kell oldanunk az éppen aktuális rejtélyt. Küldetésünk során egy internetes honlap segít minket (melynek a címe benne van a dobozban), itt ismerhetjük meg a történetet, illetve ide kell majd a megfejtéseket beírni, hogy haladhassunk. Itt kaphatunk segítséget is, illetve a jó megfejtésekért cserébe olyan instrukciókat, hogy pl. nyissunk ki egy borítékot. Aki nem akar kéthónapokat várni, az a korábbi küldetések között is válogathat, még egy jó ideig kiárusítják a már nem aktuális missziókat is. Illetve van egy ingyenes online játékuk, bár speciel pont ennek a kipróbálására nem annyira bíztatok senkit, mert nem adja vissza igazán a játék lényegét és kézzelfoghatóságát. Mi a nem egészen legfrissebb Western témájú Outlaw küldetést próbáltuk először, és azt kell mondjam, hogy ez a játék már első ránézésre is egy WOW élmény volt! Kinyitottam a dobozt, és elém tárult a gyönyörű színes részletgazdag belseje, lerítt róla, hogy itt aztán megannyi apró jelet és feladatot rejtettek el. Az én ízlésemnek hangyányit túl sok volt az olvasnivaló, minden megoldás után egy szöveggel teleírt honlap fogadott, amelynek csak egy pici része kapcsolódott szorosan a feladatokhoz, a többi a háttértörténet. Amikor viszont a feladatokat fogtuk meg abban nem volt hiba! Tényleg mindenféle változatos ötlet előjött, agyaltunk és kerestünk és ügyeskedtünk, meg írtunk és rajzoltunk és UV lémpáztunk. Nem mondom volt olyan pont, amikor a segítségeket meglesve jöttük rá, hogy az angol tudásunk volt kevés, de alapvetően nem nyelvi játékokra épül, inkább abban a logikai sávban marad, amit nyugodtan játszhatnak nem anyanyelvűek is. A játékhoz van visszapakolási útmutató, meg újranyomtatható pdf fájlok, szóval nyugodtan több társaság is kipróbálhatja. Mindenesetre nekem ami a legnagyobb élmény volt, az tényleg mikor kinyitom a dobozt, és egy gyönyörű színes látvány tárul elém, és szinte bizsereg a doboz belső fele annyira tele van rejtett feladványokkal. A későbbiekben is jól fenntartotta a játék az érdeklődést, borítékokat nyitogattunk, meg mindenféle dolgok kerültek elő innen-onnan, jópofa az is mikor a játék közepén dönteni kell, hogy egy csapat maradunk vagy kettéoszlunk (és nem mondom el melyik a jobb, nye-nye-nye ;-)).Egyébként ahogy a honlapon is látszik, nagyon változatos témákat kínálnak, és ezek mindegyike teljesen jól játszható önmagában vagy össze-vissza sorrendben. De azért jó, hogy van egy összekötő kapocs, mégpedig egy titokzatos időutazó egyesület, akiknek a megbízásából ide-oda repkedünk térben és időben, hogy bizonyos konfliktusokat megoldjuk vagy bűntényeket kinyomozzunk. Így cseppentünk a Vadnyugaton kívül többek között az Alcatraz börtönbe vagy épp egy 2050-ben játszódó Hold-misszióba.

mailorder_collage.jpg

Murder Mystery Box szintén postán dobozban érkező nyomoznivalót kínál (negyedévente érkezik egy-egy ügy, melyek egymástól függetlenek, vagy vehetünk különálló dobozokat is egyesével). Bár őket nem próbáltuk, ami miatt kiemelném őket, mert szintén van egy online ingyenes ízelítő, mégpedig abban az aranyos formában, hogy a honlapjukon mindenfelé elrejtettek kártyákat, és ezekre kattintva juthatunk hozzá információkhoz, amelyek elvezetnek végül egy bűntény megoldásához. Szintén rövid (konkrétan egy képeslapnyi) ízelítőt kínál a PostCurious cég, akik a Tale of Ord nevű prémium kategóriás játékot árulják északi mitológia témakörben és számos kézzelfogható komponenssel, nomeg azzal az ígérettel, hogy sem a sztori sem a feladatok nem kerülnek túlsúlyba hanem sikerül eltalálniuk az arany középutat.  Amerikában egyébként elég népszerűek ezek a postai előfizetős nyomozójátékok, szóval bőven van még miből válogatni azon felül is, amit mi nem próbáltunk: Finders Seekers, Dispatch, Deadbolt Mystery Society, Mystery Experience Company, Sleuth Kings, Hunt a Killer, Mail Order Mystery, Madmen and Heroes, The Enigma Files. Ezek körül a Sleuth Kings az, aki ingyen hozzáférhetővé tett egy korábbi (már archivált) küldetést, ezt bárki szabadon letöltheti és kinyomtathatja vagy online lejátszhatja.
Ezen kívül még három Kickstarteres projektet emelnék ki, az egyik a The Enigma Emporium. A cég első játéka Wish You Were Here néven került piacra (időközben A Kickstarter már lezárult, így ez a játék direktben a honlapjukról rendelhető, sőt aki megelégszik a házilag nyomtatható verzióval, az ingyen is hozzáférhet). Itt a postaládánkba öt képeslapot kapunk (illetve a Kickstarter verzió elérte azt a szintet, hogy aki arra fizetett be annak járt egy hatodik képeslap is; ez speciel exkluzív és nem lesz újra nyomtatás, de digitális formában elérhető). Bár ez az öt képeslap / játék elsőre nem hangzik túl soknak, de mégis az. Volt szerencsém végigjátszani, és tömve vannak mindenféle feladványokkal, amik olyan módon vannak elrejtve, hogy egy teljesen átlagos képeslapon nekünk kell észre vennünk, hogy pontosan mit is kell csinálni. Persze ha elakadunk van neten segítség, és eleve szükség is van internet kapcsolatra, egyrészt mert a játék része, hogy különböző (saját tartalmas) honlapokra visz minket, másrészt pedig sok feladvány olyan külső információkat vár el, amelynek nem biztos, hogy a birtokában leszünk. Érdemes egyébként az Enigma Emporium facebook oldalát is látogatni, mert hetente raknak fel egy-egy feladványt, amikről szintén azt mondhatjuk, hogy tényleg nagyon ötletesek és igényesek. Az első játék után pedig jött (és jön) a többi is, és külön jó hír, hogy a küldetésük része a játékok árát minél alacsonyabban tartani. Ennek megfelelően sikeresen lezárult a Blowback névre hallgató következő játék Kickstartere, ami a Wish You Were Here sztori folytatása, de speciel önállóan is játszható. Itt is öt képeslapra számíthatunk a pénzünkért nagyon hasonló felállásban, és amit próbáltak változtatni (szerintünk a dolog javára), hogy kevesebb hosszú process feladat van benne, tehát a játék nagy része még inkább az lesz, hogy kitaláljuk mit kell csinálni, maga a megcsinálás már nem lesz olyan hosszadalmas. Nekem ez a második rész is kb ugyanannyira (nagyon!) tetszett, mint az első, szépek a képeslapok, ötletesen beleolvadnak a kódok a díszletbe, és jól összeáll a sztori a végére. Itt is van a képeslapokon kívüli része is a játéknak, e-mailek honlapok stb, nekem ez hozzáadott a valóságérzethez. Ezzel egy időben jelent meg a harmadik, szintén képeslap alapú játékukat Copycat Files néven. Ez még öt képeslap, ami nagyjából független az előzőektől, bár stílusra mindenképp nagyon hasonló. Volt szerencsém megkapni a cégtől a még tesztelés alatt álló copycat képeslapokat, és ezekről is csak jót tudok mondani, az igényes kivitelezés mit sem változott, és nagyon ötletesen vannak elrejtve a nyomok a képeslapon. Az egyetlen ami némiképp hátulütő, bár nem újdonság ennél a cégnél, hogy továbbra is erősen alapoz arra, hogy internet előtt leszünk, és keresünk, tehát offline üzemmódban kizárt, hogy meg tudjuk oldani a rejtélyeket. Maga a rejtély egyébként ebben az esetben annyi, hogy a Wish You Were Here zseniális megoldásának híre ment, így megszaporodtak az FBI postaládájában a rejtélyes képeslapok; a legtöbb egyértelmű kamu volt, és kidobták, de volt néhány, ami megragadta a figyelmüket, ezeket továbbították a zseniális nyomozónak, azaz nekünk. A feladatok itt is hozzák a megszokott változatosságot, talán az egyetlen, hogy az én ízlésemnek picit túl sokszor jött elő, hogy egyszerűen annyi a megoldás, hogy számokat betűkké konvertálunk az abc-ben elfoglalt helyük alapján. De valójában ez az egyszerű formula is változatosan van elrejtve a különböző helyeken, és többnyire csak részfeladat. Szóval összességében bárkit bátorítok, hogy 15 USD-ért nyugodtan nevezzen be bármelyik játékra, garantáltan ad gondolkodnivalót a csapatnak pár napra. A képeslap sorozat negyedik és egyben záró tagja Parabola néven jelent meg, ezúttal KS nélkül egyből a webshop-ból rendelhető. Legutóbbi, Carte Rouge néven futó, KS kampányuk is sikeresen zárult, hamarosan várhatjuk a webshopba is. Ez egy merőben új termék, aminek a prototípusát volt szerencsénk kipróbálni, és azt kell mondjam tényleg semmihez sem fogható. Az egész mindössze egy pakli francia kártya, azonban tele van rejtett kódokkal, amiket összerakva és megfejtve titkos üzenetekhez juthatunk. A dolog jellegéből adódóan leginkább kódfejtős élményre számíthatunk, de azt kell mondjam kifejezetten nehéz dolgunk volt vele, mert minden mindennel összefügg, és nem lehet tudni, hogy az egyik lapon megfejtendőkhöz melyik másik lapról fog jönni az infó, hogy mindezt hogyan kell. A dizájn szépsége itt is kifogástalan, szóval ha végeztünk a kódfejtéssel utána egy gyönyörű kártyapakli boldog tulajdonosai leszünk, amellyel a hagyományos értelemben is lehet játszani.
Egy másik Kickstarter projekt az Argyx Games gondozásában készülő Apocalypse. Ők amivel magukra vonták a szabadulós bloggerek figyelmét az a rendkívül igényes online demo játékuk The Owl's Puzzle néven, amit mintegy ízelítőként egy youtube videó formájában osztottak meg a nagyérdeművel. Ez bárki nyugodtan csekkolhatja (egy discord szerver tartozik hozzá, ahova még be kell lépni), az pedig egyelőre mindenkinek talány, hogy az éles játék milyen lesz; bár a prelude igényessége sok jót enged remélni. Mi valamivel a kampány után figyeltünk fel rájuk, és egy pocket investigation kombóra neveztünk be, aminek keretében hol kaszinós, hol karácsonyos témában nyomoztunk, de őszintén szólva annak ellenére, hogy persze értjük, hogy kis cég és kézzel készült, de nem hozta azt az élményt, amit az árkategória sugallt.
Szintén nagy reményeket fűzünk az Escape My Reality Kickstarteréhez, egyelőre csak annyit tudunk, ami a projekt leírásában is olvasható, de hamarosan kapunk tőlük is ízelítőt, és jelentkezünk részletesebb véleménnyel.
Az Airmail Adventures pedig még csak most készült indítani az első Kickstarter projektjét, de az előzetes alapján igényes kivitelezésnek tűnik, gyerek célközönséggel, kincskereső térképpel és mindenféle jóval. A téma kalózos, a cím The Lost Journal of Flintlock Flynn.
collage_tarsas_nemprobalt.jpg

Van még pár társasjáték, amit viszonylag későn fedeztem fel, de feltétlen szeretném idebiggyeszteni: MacGyver The Escape Room Game; Curio, The Lost Temple; Escape Now; Escape from the Iron Gate. A MacGyver-es játék első ránézésre ennyinek tűnik, amit a neve is ígér, borítékokban feladatok a többi szabadulós társastól már megszokott módon, de ez esetben természetesen MacGyver témában. A neten fellelhető véleményekre alapozva úgy tűnik, hogy a feladatokat sikerült jól megalkotniuk, ellenben azok nem illseztkednek a történethez, így aki csak kifejezettem a MacGyver miatt venné, annak kevésbé ajánlott. Érdekes adaléknak tűnik egyébként, hogy az öt független küldetés némiképp egymásra épül, mert átvihetünk már megszerzett tárgyakat a soronkövetkezőbe.
A Curio azt ígéri, hogy végtelenszer újra játszható a játék, ami nyilván nagy szó, hiszen az egyszer játszhatóság valahol mindig probléma. Ez úgy van megoldva, hogy a játékban 10-15 perces rövid kis menetből áll egy szabadulás, ami alatt az általunk választott számú (pl. két vagy három) modult oldjuk meg. Egy modul valójában egy feladat típust jelent, van amikor egy tárcsát kell tekergetni, van amikor kis kő-lapkákat pakolgatni, van amikor egy csík segítségével egy négyzetből kódot leolvasni. A dolog lényege pedig az, hogy egy valaki oldja meg az adott modul feladatát, míg egy másik valaki pedig a kezében lévő kártya alapján irányítja. Ezzel egyszerűen de nagyszerűen meg is van oldva a játék sokszoros újrajátszhatósága hiszen attól függően, hogy az irányító épp milyen kártyát húz más és más lesz a konkrét feladat, és így a megoldásul kapott szó. Az is látszik azonban, hogy itt mindegyik modul egy-egy process típusú feladatot takar, tehát nem a feladványok ötletességén van a hangsúly, hanem azon, hogy egy másik ember kell lekommunikálja felénk, hogy teszemazt melyik szimbólumhoz forgassam a tárcsát, hogy megkapjam az első, második, stb betűt. Lévén, hogy a játék absztrakt szimbólumokkal operál, illetve van benne egy idői nyomás is (itt is választhatunk, hogy a játék saját app-ját használjuk időmérésre, vagy a homokórát, amikor a csapat egyik tagjának mindig az időt kell figyelni), szóval azért a dolog elég összetett és vicces lehet. Az a kevés kritika, amit felleltünk neten alapvetően pozitív volt, szóval bízhatunk benne, hogy ez egy jó játék, éppcsak nem a feladatok a hangsúlyosak, hanem a kommunikáció és az együttműködés. Képzeljük csak el, ahogy épp oldjuk meg a saját feladatunkat az instrukciók alapján, amit egy másik csapattagtól kapunk, miközben mi magunk is instrukciókat adunk egy harmadik félnek... hiszen ez a titka az új időcsúcsok felállításának. Mi egyelőre még csak a doboz kibontásánál tartunk, ez alapján egy szépen és igényesen megalkotott játéknak tűnik, masszív és tartós alkatrészekkel.
Az Escape Now egy eléggé más, és teljesen új koncepció, igazából valahol ez inkább társasjáték, mint szabadulószoba, tényleg végtelenszer újra játszható, és feladatokat sem kell megoldani a klasszikus értelemben. A honlapjukról letölthető szabálykönyv alapján egész jól lehet rekonstruálni a játékot (olyannyira, hogy igazából bárki elkészítheti magának azt a 60+10 kártyát, ami kell, ha nem is lesz olyan szép a dizájn, de a mechanizmust ki lehet próbálni. Itt ugyanis az a szerintünk zseniális ötlet, hogy egy 60 kártyás pakli jelenti azt a 60 percet, ami a rendelkezésünkre áll a kiszabaduláshoz. A másik 10 kártya, pedig a megoldandó feladatok, amelyek közül random kiválasztott 8-at az előre megadott sémák valamelyike szerint elhelyezünk (ugyanaz a logika, mint egy szabadulószobában, ha valamelyik feladatot megoldod, akkor jutsz hozzá egy következőhöz, az elrendezéssel lehet állítani a játék nehézségén), a maradék kettőt pedig félretesszük (így a végére sem lehetünk benne biztosak, hogy mi maradt ki). A 60 kártyás pakli mindegyike valójában öt, a szabadulószobák sikeres teljesítéséhez nélkülözhetetlen, készség valamelyikét jelképezi (logika, ügyesség, kitartás, kommunikáció, megfigyelőképesség). Az egyes feladatkártyákon látszik, hogy milyen készségek kellenek a megoldásához, értelemszerűen ilyen lapokat kell rátenni, és akkor meg van oldva. Azonban mivel a lapok nem csak készségek, hanem ahogy fentebb írtuk a rendelkezésre álló jelképes egy óra jelképes percei is, minden lap kijátszásával fogy az időnk; bár némely ritka esetben a készség lapok között a szerencse is szerepel, amellyel lerövidíthetjük az egyes feladatok megoldását. Külön csavar a dologban, hogy a játékosok nem beszélhetnek egymással, így nagyon kell fifikázni, hogy vajon kinél milyen lap lehet, és mit érdemes nekünk lerakni. Speciel ez a nem-beszélős szabály (pontosabban, hogy csak lapeldobás fejében lehet egy-egy kérdést feltenni, amelyre mindenki egy szóval válaszolhat) elsőre furcsának tűnhet, de valójában nagyon jól szolgálja azt a célt, hogy kiküszöbölje, a kooperatív játékoknál oly gyakori hátulütőjét, hogy egy játékos dominálja a partit, mert mindenkinek megmondja, hogy mit tegyen - itt mindenki "kénytelen" egyformán részt venni a játszmában. Gondolom érződik, hogy nekünk nagyon bejött a dolog, tényleg szuperül imitálja a szabadulószobák dinamikáját még ha valahol furcsa is, hogy a megoldandó feladatok hiányoznak is belőle. Az ára is nagyon baráti, szóval tényleg megéri :)
Az Escape from the Iron Gate a TEG (The Escape Game) gondozásában jelent meg, és pl amazonról rendelhető. A dolog lényege, hogy egy börtönből kell megszökni, és annyi csavar van benne, hogy a feladványok megoldása mellett egyén klasszikus társasjáték mehcanikák is vegyülnek bele, mert a játékosok egymás ellen versengnek, és többek között egymással is kell üzletelniük a siker érdekében. Nekünk nem volt hozzá szerencsénk, de mindenképp érdekes koncepció; ugyan a vélemények vegyesek róla pl a feladványok ismétlődését vagy az amerikanizmusok túlsúlyát illetően, de a játékélményt sokan dicsérik, még ha nem is végtelenszer újra játszható.
A sorhoz kapcsolódik a jelenleg csak németül elérhető Escape Dysturbia, amit remélhetőleg néhány hónapon belül immár angolul is kipróbálhatunk. Illetve egy holland csemege a PuzzelPost. A hosszú sort egy ingyenes (és részünkről nagyon ajánlós) játékkal zárnánk: az Owl Field nevű cég olyan szabadulós játékot készített, ami hangfelvételekből áll; a Frequency névre hallgató küldetést többek között spotify-on (de akár google / apple play-en is) elérhetjük, és a kezdő történet meghallgatása után minden egyes sound track-ben egy számkódot kell megfejtenünk, majd a megfejtésül kapott szám lesz a következő meghallgatandó sound track címe.
Illetve viszonylag újkeletű kedvencünk a The Curious Elevator of Mr. Hincks névre hallgató könnyed és szórakoztató, de kellően agytekervény-mozgató küldetése. A dobozban mindenféle (többnyire papír-alapú) "cucc" érkezett kellő változatosságban, amit egy online küldetés teljesítésére kellett felhasználni, ahol emeletről emeletre haladtunk felfelé ebben a furcsa liftben. Közben egyébként kijött a piacra a The Curious Stairs of Mr. Hincks is, bár ezt még nem próbáltuk. Aki pedig csak egy kis ingyen bekukkantást szeretne, az bátran látogasson el a titkos oldalukra, ahová hetente új fejtörő kerül fel.
Szintén nagyon szeretjük a Mystery House koncepcióját, egy 3D rácsba kell beledugdosni kis helykártyákat, és egy app segítségével tárgyakat begyűjtve és feladványokat megoldva tudunk áthatolni a falakon (eltávolítani őket). Az alapdoboz két küldetést tartalmaz, mi ezek körül elsőre a The Lord of the Labyrinth-ot próbáltuk ki, és sajnos minden lelkesedésünk ellenére több ponton is elakadtunk, még az app segítségeit elhasználva is; szerencsére létezik BGG fórum lépésről lépésre segítséggel. A második (egyébként hivatalosan nehezebb) küldetést viszont nagyon jól végig lehetett vinni, igazából ez biztosította be nálunk, hogy ajánlós kategóriába kerüljön a játék. Aztán magától adódik a lehetőség, hogy az alaprácsot használva az első két küldetésen felül is jelenjenek meg kiegészítők, ilyen például a Back to Tombstone. Összességében egy szép grafikájú és érdekes mechanizmusú játéknak tartjuk, amelyben a feladványok kevésbé erősek, és a tárgyak gyűjtögetése és keresgélése gyakran nehezen kitalálható. De mindezzel együtt kellően új és más, szóval inkább pozitív az összkép. Ja, és nekik is van demo illetve tutorial játékuk, épp csak németen kívül más nyelven nem sikerült megtalálni.

img_7518.JPG

Mi jön most? Két játék áll jelenleg a polcunkon arra várva, hogy minél hamarabb belevessük magunkat. Az egyik a Crack-a-Nut Mysteries névre hallgató amerikai cég S.O.U.P. nevű kalandja. A kis (kétszemélyes) rejtély-gyár jelenleg három játékot kínál, és sajnos az USA-ból érkező küldeményként elég nagyot dob az árukon a postaköltség, viszont nagy-menő nemzetközi blogok is csupa jót írnak róla, szóval sejthető, hogy nem elfecsérelt befektetés.
A másik pedig a Yodagames egyszerre angol-német nyelvű fáraós játéka, amiről ugyan nem sokat tudunk, de amazonról rendelhető, szóval miért is ne.
img_7517.JPG

Ezeken kívül egy Detective Stories névre hallgató nyomozós-feladatmegoldós játék jelent még nemrég magyar boltokban. Ezen eredetileg német nyelvű (és németül már több epizódot is megélt) játéksorozat első első része egy tűz miatti haláleset ügyében nyomoz, és tényleg inkább bizonyítékokat és jelentéseket bogarászunk mintsem kódokat fejtünk, de mivel elég elmosódott a határ a szabadulós és nyomozós játékok között, érdemes lehet ezzel is próbálkozni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadulos.blog.hu/api/trackback/id/tr614356199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása