2019. július 10. 13:20 - SzabadulósBlog

Szabadulós könyvek (angol nyelvű)

Egyre jobb helyzetben vannak azon szabadulós játék fanok, akik inkább az otthonülő típusba tartoznak, tényleg szinte hétről hétre jön ki valamilyen újdonság az otthon játszható vonalon. Ezen belül külön ágazatot képeznek az immáron szép számban jelenlévő szabadulószoba-alapú könyvek. A poszt eredeti megjelenése óta magyar nyelven is egyre több és több ilyen móka jelenik meg (főként fordításban), amelyekről egy külön posztban írunk, de ezen felül más nyelveken is bőven van választék (pl angolul meg speciel németül, franciául, spanyolul…). Most pedig mindenféle rendszer nélkül szép sorban bemutatjuk, amihez eddig volt szerencsénk vagy csak úgy szembejött.

j29.jpgJöjjön akkor a talán sokak által ismert Journal 29 ami a műfaj úttörője volt. Az "irányvonal" jellemzője, hogy van ugyan egy keret történet, de alapvetően a feladatokról szól a könyv, nem halad a sztori lapról lapra, csak kulcsszavakat gyűjtünk, és ezek felhasználásával oldjuk meg a soron következőt. Maga a Journal 29 ezen a téren egy nagyon kellemes olvasmány, érdekesek a feladványok, vannak könnyebbek és nehezebbek, persze van olyan is ami nemá', de összességében egy jó kis gondolkodtatós. Érdemes tudni, hogy külső ismereteket is elvár, amit vagy tudunk, vagy netről kikeresünk. Illetve a megoldásokat is egy internetes oldalra kell beírni, és onnan kapjuk a kulcsszavakat is. Ha pedig elakadunk, akkor a segítségek is egy internetes fórumban lelhetők fel. Ez a Journal 29 esetében már nagyon jól működik, kellően régi a könyv ahhoz, hogy tényleg minden feladathoz ott van elég segítség, kicsit keresgélni kell, meg átlapozni a frusztrált userek segélykérésein, hogy napok óta nem tudja megoldani, valaki légyszi, légyszi. A második könyvhöz is volt nemrég szerencsém, ez Journal 29 Revelation néven jött ki, és kb ugyanazt tudja mint az első, szóval aki a feladatokat szereti, az nagyon nem lőhet mellé.

collage_23.jpgA Codex Enigmatum egy sikeres Kickstarter kampány után most már bárki számára elérhető. Szintén minimális kerettörténettel bíró és erősen feladat-orientált könyv, cserébe tényleg gyönyörű illusztrációkkal és változatos fejtörőkkel. Itt kis segítségeket, illetve a tényleges megoldást is megkapjuk a könyv végén, szóval internetkapcsolat nélkül lehet megoldani az egészet. Időközben Codex Mysterium néven érkezett folytatás, hasonló színvonalon. Mi mindkettőt nagyon élveztük így történet nélkül is, jók a feladványok és tényleg szép is a grafika.

extraordinaryinvestigations_collage.jpg

Ezzel szemben valós történelmi eseményeken alapul, és tényleg igazinak hat az Extraordinary Investigations névre hallgató viszonylag friss megjelenésű könyvecske. Mielőtt bármit mondanék róla, röviden a véleményem, hogy ezt vedd meg! De tényleg! Erősen gondolkoztam rajta, hogy felviszem a lap tetejére, hogy mindenkinek ez szúrjon szemet - végül mint látható, nem tettem meg. Persze bíztatok mindenkit, hogy olvasson tovább, számos jó könyv van még a műfajban, de az Extraordinai Investigations tényleg kihagyhatatlan. Még akkor is megéri, ha beleszámolom, hogy lesz akinek előtte meg kell tanulni angolul. Azt hiszem itt az ideje, hogy egy ilyen erős véleményt meg is indokoljak. Egyrészt eddig bárkivel beszéltem, bármilyen fórumot olvastam, mindenhol csak és kizárólag pozitív vélemények jöttek szembe erről a könyvről. Szóval azt hiszem bátran mondhatom, nem csak nekem tetszett. (Én a magam részéről szinte kivétel nélkül minden szabadulós játékot / könyvet tovább adok miután végeztem - na ezt nem! Ez akkora kincs, hogy igenis otthon a polcon van a helye, mert ha ki se nyitom, csak látom a gerincét, akkor is hosszú esték fejtegetéseinek nagyon kellemes emlékei fűződnek hozzá.) Oké, ez eddig mind szubjektív, mit tud ez a nagyon jó könyv? Második világháborús témánál vagyunk, és mindenféle zűrös ügyek és kincsek után kutakodunk. Az illusztrációk (fényképek, újságkivágások, feljegyzések) igényesek és élethűek. Tényleg az egész könyv valós eseményeken alapszik. A feladványok nagyon változatosak, néha egész haladós a dolog, máskor hosszabban megakadunk. (A könyv hátuljában van segítség, de a tényleges megoldásra nekünk kell rájönni. Ha tényleg-tényleg és egyáltalán nem sikerül valamelyik, akkor a szerző néhány órán belül válaszol e-mailre.) Amire készülni kell, hogy a megoldáshoz alaposan fel kell túrni az internetet. Sok szabadulószoba könyv (bár messze nem az össze) tartja magát ahhoz, hogy minden a könyvön belül legyen, hiszen a szabadulószobákban is (többnyire) ez az elvárás, hogy külső tudás nélkül megoldható legyen. Abban, és csakis abban az esetben, ha valaki szigorúan ehhez a formátumhoz ragaszkodik, akkor lehet mégse neki való ez a könyv, mert itt a nyomozás és rejtély-fejtés komoly része a Google. Viszont aki nem riad ettől vissza, annak olyan aha élményekben lesz része, ami nem nagyon hasonlítható máshoz. (Hát igen, esélyes, hogy némi alvásdeficit, hajnalban új ötletekre felriadás és hasonló mellékhatások jelentkeznek.) Szóval igen, akármennyire próbálkozok minél pozitívabban írni, ez valójában meg se közelíti a tényleges játékélményt, szóval mindenkinek irány inkább játszani. Aztán ha végeztetek a könyvecskével, gyertek azért vissza a poszt többi részét is megnézni.

estapebookpuzzles.jpgA műfajon belül meglehetősen történet-erős az (általunk angolul játszott) Escape Room Puzzles című könyv, ami időközben Szabadulószobás fejtörők néven magyarul is kapható. Éppen a történeterősség miatt picit megtévesztő a "puzzles" szó a címben, mert messze nem arról van szó, hogy feladatok vannak egymás után, hanem a könyv tíz egymásra épülő szabadulószobát tartalmaz, amelyek végig járásával és megoldásával folyamatosan haladunk előre egy izgalmas történetben. Kiemelendő még, hogy ez egy színes könyv (míg a műfaj többi tagja zömében fekete-fehér, ahogy a könyvek márcsak lenni szoktak), és tényleg tele van képekkel, illusztrációkkal. Időközben a sorozat második része is megjelent (ezt már magyarul játszottuk), ez egy Sherlock Holmes tematikájú könyv, az elsőhöz nagyon hasonló felépítésben.

escapages.jpgAz EscaPages egy kicsiny, ám rendkívül produktív angol cég, ők a magyar posztban is felbukkannak egy fordítás révén. Jelenleg hat könyvük van forgalomban amit az amazonról rendelhetünk meg, de persze tervezik a folytatást. Az első, Prisoner 7 című, kötetük a bevett "feladatot megoldani, majd egy honlapról a megoldásért kulcsszavakat begyűjteni elven működik. A játék során VIII. Henrik korában kell egy ismeretlen fogoly nyomába erednünk. Nekem személy szerint nagyon szimpatikus volt, hogy bár a feladatokon volt a hangsúly, mégis egy eredeti és érdekes történetet raktak a játék mögé, így az ismeretlenből nagyon kellemes meglepetést okozott. Egyébként nemrég indult magánakcióban egy másik oldal, ahol a szerző feltett szándéka minél több szabadulós játékhoz megfelelő fokozatos segítségeket (majd a megoldást) feltölteni, és épp a Prisoner 7-tel kezdett, szóval aki azon matat, és netán a fórum nem elegendő, érdemes lehet bekukkantani. Ezen kívül Vica versa néven adtak ki két kis vékony könyvecskét, ahol a koncepció picit más, picit hasonló, mint a fent bemutatott kettü esetében. Azért tartozik két könyvecske egybe, mert az egyik Heads Edition, a másik Tails Edition (tudjátok, mint fej meg írás), és ezek nevükhöz híven összetartoznak. Tehát ugyanaz a történet (két ismeretlen találkozása) két külön szemszögből van megírva a két könyvecskében, a bennük lévő feladatok pedig összetartoznak, azaz csak úgy lehet megoldani, ha a két könyvben lévő infókat összerakjuk. Az ötlet rendkívül szimpi, és ideális például olyan esetekre ha két fizikailag távol élő barát szeretne együtt játszani (Amazonról külön-külön is rendelhető a két könyv). A feladatok hozzák kb ugyanazt a színvonalat, amit az első két könyvben megszokhattunk, és szintén megmaradtak annál, hogy a könyv végén a kapott kulcsszavakból kell összerakni a történet lezárását.
Ugyanez a koncepció az Escape the Compound, ahol egy Heads és egy Tails könyv tartozik össze, és közösen kell megoldani a feladatokat. A történet lényege, hogy egy börtönlétesítmény (angolul "compound") környékén játszódik a dolog, az egyik szereplő ki szeretne jutni, a másik pedig be. Extra csavar a dologban, hogy a közösen megoldott feladatok minden esetben egy összetett szót (angolul: compound word) adnak ki. A koncepció szerintem zseniális, de érdemes számítani rá, hogy hasonló mértékű nyelvi játékok szövik át az egész könyvet, szóval elég magas szintű angol nyelvtudás kell hozzá, hogy élvezni is lehessen.
Az Arrival nevű (szintén vékony és olcsó) könyvecske viszont megintcsak egy egyszerűbb kihívás, visszatér az első kötetek stílusához, és egy könyvben van benne minden megoldandó. A dolog különlegessége, hogy (szándékosan) 24 feladvány van benne, így adventi naptárként is használható. Viszont nem kifejezetten karácsonyi maga a játék témája, így az év bármely szakában jó szórakozást nyújthat.
Ezután a pont tuán pedig elkapta a Kickstarter gépszíj a céget, és ugrottak egy nagyságrendet bonyolultságban. Így jött létre a Flatpak, ami ha lehet hinni a híreszteléseknek, minden idők 5. legsikeresebb Kickstarter projektje volt, de szerencsére a kampány után is kapható közvetlenül a kiadótól. Az ötlet ismét zseniális: egy IKEA katalógus (legalábbis stílusra), benne elrejtett feladványok. Ez már egy vastagabb könyv, teljes egészében színes és gyönyörű, viszont nehéz is, mármint a megoldása. Aztán később készült kiegészítésképp 2021-es naptár, ami ugyan aktualitását fogja veszíteni, de a benne található feladvány örök.
milly.jpgEscape from the Room címen négy könyv került eddig forgalomba, az egyébként szabadulószobákat üzemeltető Nathen Newark-től (Amazonról rendelhető: The Curse of Old Maid Milly, Murder in the Village). Mi először az Old Maid Milly-t játszottuk, és itt ismét viszonylag sok olvasnivaló akadt. Ezen kívül ami még kiemelkedik az a keresgetés, tehát kapunk egy szobarajzot, benne tárgyakkal, és adott oldalakra lapozva megnézhetjük, hogy milyen információt rejtenek a számunkra. A feladványok megoldásából minden esetben egy oldalszámot kapunk ahová lapoznunk kell (itt van egy beépített önellenőrző mechanizmus, hogy minden oldalra érkezéskor először azt látjuk, hogy melyik oldalról kellett érkeznünk). Annyi csavar van még a dologban, hogy sokszor szavakat vagy irányokat kapunk megoldásul, és akkor ezeket nekünk kell számokká átváltani egy mellékelt táblázat szerint. A Murder in the Village nagyon hasonló élményt nyújtott, a játékmenet technikai része picit didaktikusabban van végigvezetve (szóval érdemes lehet ezzel kezdeni), illetve nevéhez híven gyanusítottakról és gyilkos fegyverekről kell jegyzetelni és következtetéseket levonni, de a lapozós keresős feladatmegoldós alapkoncepció teljesen ugyanaz. A két újabb könyvet (még) nem játszottuk, The Challenge Chamber néven jelent meg tavaly a harmadik könyv, illetve idén év elején egy ebook formátumú verzió Murder on the Enigma Express címen.
ivan_tapia.jpgThe Escape Book néven, Can you escape this book? alcímmel is több kötet jelent már meg (szerző: Ivan Tapia, amazonról), ezek eredetileg spanyol nyelvűek, egy már elérhető angolul, de a nagy sikerre való tekintettel sorban fordítják a többit is (a teljes eredeti repertoár a cocolisto oldalán lelhető fel). Itt is viszonylag sok olvasnivaló történet kísér végig minket feladatról feladatra, és az igazat megvallva az írói stílust elég gyengének találtam (bár a fairség jegyében tervezem beszerezni eredeti nyelven is, mert a nyelvi döcögés könnyen lehet, hogy csak a fordításból adódik). Annyi plusz van még, ami esetleg szabadulószoba rajongóknak fontos lehet, hogy ebben a könyvben az idői nyomás is érezhetően megjelenik az oldalakon, bár picit fura, hogy minden előre meg van írva, nekünk semmi ráhatásunk nincs, hogy a történet szerint hogy telik az idő. A grafikáját tekintve ez a kötet kicsit egyszerűbb, bár a fekete-fehér mellé bevittek egy kis színt, és egyébként a papír is jó minőségű, szóval összességében igényesnek mondható a kiadás. A rejtvények is elég változatosak, érdekes volt benne látni néhány illúzióra / percepciós problémára hajazó feladványt, de klasszikusabb logikai darabok is vannak. Szóval összességében érdemes ebbe is belevágni, főleg mivel az olcsóbbak közül való, és internet nélkül is teljesíthető pl egy kellemes tóparti nyugágyban.
Az Escape Book sorozat után / mellett az Ivan Tapia nevével fémjelzett Cocolisto belevágott más szabaduló könyves projektekbe is. Ezek közül a "Casa de papel" névre hallgató tévés sorozat alapján készült kötet magyarul is megjelent A nagy pénzrablás címen, és bár nem volt még szerencsénk hozzá, de annyi látszik belőle, hogy valóban Sergio Marquina, azaz A Professzor, történetét dolgozza fel, feladványokkal tűzdelve. Ezen kívül mindenképp érdemes még említeni az Escape Book Junior sorozatot, ami tudomásunk szerint két megjelent kötetnél tart, és nevéhez híven a fiatalabb közönségnek készült, de nekünk felnőttként is kellemes élmény volt, egyébként akár kifejezetten nyelvtanulás céljából is jó szívvel ajánljuk egyszerűbb szövegekre / szókincsre vágyóknak. Ezen kívül egy Mystery Book és egy Do it yourself szabadulós könyv megérkezésére várok még tőlük, hogy beszámolhassak róla. Amiről viszont már tudok írni, az a Social book névre keresztelt könyv-pár. A dolog lényege, hogy két kicsiny könyvecskét kapunk, így két csapatra oszolva kell dolgoznunk rajta, hogy megfejtsük a kódokat. A küldetés pedig nem kevesebb, mint hogy bombákat deaktiváljunk, természetesen az általunk megfejtett kódokkal. Az első könyvben nem tetszett a történet, nos itt legnagyobb megelégedésemre, gyakorlatilag nincs történet, minden bomba előtt csak egy rövid buzdító szöveget olvashatunk, és kész, indulhat a kódfejtés! A feladatunk természetesen egyre nehezedik ahogy haladunk előre, és tényleg izgalmas új dimenziót visz bele a játékba, hogy nem láthatjuk mi van a másik csapatnál. Amit még kiemelnék, hogy bár a könyv (egyelőre) spanyolul kerül a piacra, bőven elég ha egy ember bírja egy kicsit a nyelvet, mert a feladatok gyakorlatilag teljesen nyelvfüggetlenek, csak a logikánkra, meg a két csapat közötti kommunikációra van szükség.
pe.jpgA Paper Escape egy könnyedebb könyvecske, ahol 60 percünk van a küldetés teljesítésére, tehát ez a könyv nagyjából egy szabadulószobányi szórakozást nyújt (szemben a fentiekkel, amelyek végig játszása mind jelentősen több időt vett igénybe). Mi a Survive the F5 címűt próbáltuk a sorozatból, ez a második a sorozatban, de független történetek. A lapokat sokszor ki kell vágni és úgy machinálni, ami mindig kettős dolog, egyrészt tök jó amikor fizikailag csinálni kell valamit, másrészt azért én is inkább fénymásoltam, mert egy könyve belevágni mégis milyen. De egyébként kellemes szórakozás volt.
dd.jpgA Dubious Documents névre hallgató boríték alapú, de talán mégis inkább könyv első nagy előnye, hogy itthon is kapható a bookline forgalmazásában. A grafikája kiemelkedő, mind a borítékok, mind a benne rejlő dokumentumok gyönyörű színes illusztrációk. Minden egyes boríték egy feladványt rejt, amelynek a megfejtése egy-egy szó, így áll össze a játék végére a 16 szóból egy mondat, amely a könyv elején olvasható történettel nyer értelmet. Sok helyen olvastam, hogy ez túl egyszerű volt, nekem egyáltalán nem tűnt annak, nemegy feladat volt, aminek többször is neki kellett futni. Az mondjuk igaz, hogy az illusztráció nagy része csak illusztráció, de talán pont emiatt még cselesebb kiválasztani azt a részletet, ami viszont a feladványt tartalmazza. A könyveben vannak segítségek mindegyik borítékhoz, de ezekre inkább instrukcióként érdemes tekinteni, mert nélkülük gyakorlatilag lehetetlen lenne rájönni, hogy mit keressen az ember. És bár kevés a szöveg, pont ezeknek a tömörsége miatt hangsúlyosan szükséges az angol nyelvtudás, mert minden részlet fontos.
monatgu.jpgMontague Island Mysteries néven megint egy picit mást kapunk (leginkább amazonról), ez inkább kicsit nyomozós és logikai feladványos, jól jellemzi a rövidke kötetet, hogy egy rejtvénymagazin szerkesztője állította össze.
lmanaq.jpgAz Almanaq egy másik sorozat, egyelőre két kötettel: a Librarian's Almanaq és a Conjurer's Almanaq, mindkettő a feladatmegoldós kategóriában (szerző/szerkesztő rejtvénymagazinos múlttal). Mielőtt bárki megvenné ezt a könyvet fontolja meg, hogy képes lenne-e egy könyvből lapokat kitépni... komolyan, elég erős fizikai gát, hogy az ember egyik kezébe fogja a könyvet, a másikkal pedig egy nagyot ránt az egyik lapon. De ha ez megvan, akkor utána egész érdekesen alakítja a játékot, hogy a feladatok előrehaladtával, a megfelelő lapokat kitépve, olyan oldalak kerülnek egymás mellé, amik eddig távol voltak, és így ténylegesen fizikailag halad a játék. Ezen a koncepción túl maguk a feladatok is egész ötletesek (nekem speciel a varázsló téma jobban bejött). Ami viszont kivetni-való az a könyv igényessége. Már maga a képi anyag sem túl szép (ez a mass market edition, nem tudom, hogy a KS-re készül színes szebb-e... de az már úgyse beszerezhető), az pedig nagyon zavart, hogy a papír olyan silány minőség, hogy átlátszanak az oldalak... oké, hogy kitépkedni van, de akkor is. Viszont ha ezen felül lendülünk, akkor nagyon jó (és rendkívül hosszas) szórakozást nyújt mindkét darab. Érdemes tudni, hogy megoldások nincsenek a könyvben, az első kötethez (Librarian) van egy hint honlap, de ott is csak rávezetés van, tényleges megoldás nincs; a második könyvhöz még ez sincs (elvileg majd lesz), csak arra van lehetőség, hogy a választ ellenőrizzük.

collage_33.jpg

A Trip 1907 talán megint picit ismertebb, szintén egy honlapra megoldást beírós kötet, ami bevallottan inspirálódott a Jornal 29 megjelenéséből. Ennek ellenére nagyon más élmény volt, mint a töményen feladatmegoldós J29, itt meglehetősen hangsúlyos szerepet kap a sztori, amit feladatról feladatra kapunk meg a honlapon mintegy a jó megoldás jutalmaként. A könyveben magában is olvasható kivonatolva pár kiragadott mondat a történetből, de főleg mivel elég nehezen olvasható a kézírás, szinte az elejétől fogva már csak a honlapra hagyatkoztunk. Bár nagyon tetszetős volt, hogy a feladványok kontextusba vannak helyezve, és halad is előre a sztori, ennek a formátumnak megvan az a nagy hátránya, hogy ha egy feladatot nem tudunk megoldani akkor elakadunk, nincs lehetőség továbblapozni, és mást megoldani, majd visszatérni, mindenképpen lineárisan kell haladni. Van a honlapon két segítség, változó, hogy ezek mikor mennyire segítenek, a megoldást soha nem kapjuk meg, így ha nem elég a hint, akkor jön a frusztráló elajadás és fórumba írkálás. Még ami nagyon erős a könyvben az a grafika, tényleg gyönyörű rajzok vannak minden oldalpáron. Picit sajnálatos, hogy ezek nincsenek kihasználva a feladatokban, nemegyszer úgy kapjuk meg a megoldást, hogy ahhoz nincs is szükség a könyvre, az inkább csak illusztráció és nekünk a honlap adja az érdemi infót. Összességében kellemes időtöltés volt, és szép igényes könyv, minden hátránya ellenére el lehet mondani, hogy tényleg jól vegyítette a történetet és a feladványokat.
Nemrégiben sikeresen zárult a második kötet (Forbidden Mine) Kickstarter kampánya, így várható a folytatás.

A Sealed Book Project egy e-book kezdeményezés, amihez egy app letöltésével férhetünk hozzá, nagy előnye, hogy a teljes tartalom ingyenesen élvezhető. Egyelőre a Praeludium nevű első történet készült el, ez így nagyjából egy könnyed nyár esti olvasmánynak jó, se a történet, se a feladatok nem ragadtak igazán magával, de nincs vesztenivaló alapon azért valahol ajánlom mégis mindenkinek. A kezdeményezés nagyon szimpatikus, egy bolgár család, akik szabadulószobát üzemeltetnek, kezdett bele, és egy nyomozós történetben kell a főhősök elé táruló feladatokat sorban megoldanunk. Tehát kb mintha egy gyengébb krimit olvasnánk, csak bizonyos pontokon meg van szakítva a történet, és nekünk be kell írni a választ. Ha nem jövünk rá a válaszra, akkor haladhatunk tovább (itt vagy befizetünk egy csekélyebb összeget, vagy megnézünk egy reklámot), és a segítséget is történetbe illően kapjuk, tehát a főhősök gondolkoznak tovább. Négy ilyen segítség után elárulja a könyv a megoldást is, szóval ha nagyon nem boldogulunk, akkor is tovább tudunk olvasni. Maga a koncepció szerintem nagyon jól ki van találva, bízunk benne, hogy a történet és a feladatok is fejlődni fognak.

Szintén e-book a  Stop a Murder, amit amazonról egész jutányos áron be lehet szerezni. Mikor először beleolvastam (amennyit a demó verzió engedett), nem ragadott különösebben magával, de végül csak megvettem, és most a második rész elején járva egészen élvezem.

Puzzle Tales is egy e-book, de itt csak az első néhány fejezetet érhetjük el ingyenesen, ha megtetszik a dolog, akkor a végig olvasáshoz már fizetni kell.

collage_24.jpg

Az Omniverse egy nemrég lezárult Kickstarter projekt, ami még a klasszikusabb, döntéseink alapján ide-oda lapozós (Choose Your Own Adventure) könyvekre emlékeztet, de azért jópár csavarral, és számos extra elemmel, amit a szintén klasszikus kattintgatós (point and click) szabadulós játékokból vett át. A teljes könyv még nincs kész, de már kellő támogatottságot szerzett, így bizonyosan megvalósul, egyelőre egy rövid előnézet áll rendelkezésre a dologgal ismerkedni, illetve mi kaptunk egy teljes fejezetet az ismertető céljából. Az már a publikus leírásból is kiderül, hogy ez egy erősen sztori-központú mű lesz, ahol sokat olvasunk, és részletes hangulatkeltő leírásokat kapunk. Nagyon szimpatikus koncepció, hogy a helyszíneken mindig van lehetőségünk 360°-ban körbe nézni, amit úgy érnek el, hogy a lapok jobb és bal oldalán lévő számoknak megfelelő oldalt felkereshetjük, és elolvashatjuk, hogy abba az irányba mit látunk (és természetesen ott is fordulhatunk jobbra/balra, az egyik a visszafordulás lesz, a másik az eredeti nézőpont háta mögötti rész). Előre haladni többnyire úgy tudunk ha egy feladatot megoldunk. Ezek lehetnek különféle feladványok, míg máskor az utunk során talált tárgyak segítségével (a hozzájuk tartozó számokat összekombinálva) kaphatjuk meg az előre utat leíró oldalszámot. Nagyon ötletes a beépített ellenőrző mechanizmus, ami megmondja, hogy a válaszul kapott kód mely esetekben érvényes (azaz jó), a tárgyak együttes használatánál például az a kritérium, hogy a négy számjegy különböző legyen, és a legutolsó kisebb, mint 5; ha ez megvan, akkor egyszerűen fellapozzuk az utolsó három számjegy által jelzett oldalt. A magam részéről ígéretesnek tartom a dolgot, és örülök, hogy megvalósul, kíváncsian várom a végleges könyvet.

A Puzzaz egy rejtvénykönyves e-book oldal / app, amit azért hozunk ide, mert ugyan a legtöbb itt fellelhető iromány sodoku és klasszikus rejtvény magazin, találtunk egyet The Case of the Missing Mask címmel, amiben történet is van a rejtvények mellé. Ha bárkit érdekel, egy sima google bejelentkezés után itt használja a Lincoln kuponkódot, és akkor ingyen letöltheti (ezt, vagy bármelyik másik 3 dollárnál olcsóbbat); aztán ha netán más is felkelti az érdeklődését az már fizetős.
img_2100.JPGA Wizard Pickles-t hoznánk még ide, ami alapvetően egy gyerek könyv pici történettel és gyönyörűen részletes rajzokkal. Leginkább ahhoz a műfajhoz hasonlít, amikor egy zsúfolt képen kell kis részleteket megtalálni, ezt alakították úgy, hogy közben egy összefüggő történet halad előre, és az egyes oldalakon is plusz feladatok vannak.

A sorhoz tartozik még, de nem volt szerencsénk próbálni az Initiation nevű interactive puzzle book-t, valamint a The Master Theorem - A Book of Puzzles, Intrigue and Wit-t sem. Van még a Book Scavanger sorozat, ebből van mindhárom könyvből fent ízelítő google books-on, és nem feladatmegoldós, hanem szöveges, inkább egy ifjúsági regény, amiben a feladatmegoldós kincsvadászat a téma (viszont egy korábbi rendezvényükhöz kiadott ingyenes gyerek feladat-könyv most is elérhető-letölthető). Illetve Escape the Book néven létezik még egy sikertelenül zárult (így nem megvalósult) Kickstarter projekt, amit csak azért említünk, mert a kampány részeként online elérhetővé tettek egy 18 oldalas demo mini-könyvet Alice in Puzzleland néven, ezt jó szívvel tudjuk ajánlani, mert kellemesen színvonalas. A sorhoz csatlakozik még a 404: Interactive Puzzle Book Kickstartere, amely elkészültét az a Dr Gareth Moore vezényli, aki számtalan (mind felnőtteknek, mind gyerekeknek szóló) nagysikerű rejtvénykönyv szerzőjeként, most egy ilyen rendhagyó projektbe vágott bele; érdemes a Kickstarter oldalon az update fület annak is megnézni aki a projektről lemaradt, ugyanis ide már felkerült egy minta feladvány a könyvből. A sor végére pedig idetennénk az S. című könyvet, mellyel nagyon szemezünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadulos.blog.hu/api/trackback/id/tr1514924214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása