2021. március 18. 11:36 - SzabadulósBlog

Szabadítsd ki a játékmestert!

A kényszer szülte a karantén alatt, mégis világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a különböző divatos angol szavakkal illetett "live", "remote" "webkamerás" szabadulószobák, amelyekben a ténylegesen berendezett pályát játszhatják végig a csapatok, azonban mindeközben otthon ülnek (sőt esetleg a csapattagok külön-külön otthon). A dolog lényege tehát, hogy a szabadulószobában ott van a játékmester, és a csapat távolról irányítja őt, hogy mit csináljon. Kamerán keresztül mutatja meg, amit látni lehet, és ő a csapattagok keze, aki beállítja a megfelelő kódokat. A dolog elsőre furcsának hangozhat, és sokáig mi is úgy álltunk hozzá, hogy kényszer-megoldásnak jobb, mint a semmi, de egyre inkább olyan visszajelzések érkeztek, hogy ez igenis nagyon jó móka, sőt egyre többen úgy tekintenek a dologra, mint egy hatalmas lehetőségre, hogy a világ bármely pontján található szabadulószobát lejátszhassák anélkül, hogy oda kellene utazniuk. Most azt szeretnénk megmutatni, a magyarországi szabadulószobák közül melyeknél van lehetőségünk otthonról ilyen "live" játékra. Zárójelben jegyeznénk meg, hogy egy amerikai blog viszonylag naprakész listát vezet az ilyen "remote" játékokról a világ minden tájáról, itt megnézhetitek a táblázatot, ha nem gond az angol, akkor bőven van választék. Sőt, rajtuk keresztül akár ingyen is játszhattok, számos cég ajánl fel hétről hétre tesztjátékokat, amit a bloggerek az olvasókkal együtt játszanak le, részletek itt. Egy angliai blog, pedig egy inkább vicces, de azért kellően informatív diagramot tett közzé itt, amely segíthet eligazodni a nemzetközi piacon (a "live" játékok mellett minden más otthonról játszhatót is belevettek).

livelogo1.jpg

Sok tekintetben úttörő a Sweet Escape cég a hazai szabadulószoba piacon, és a karanténra adott reakciójukban is élen járnak. Mind a digitális, mind a városismereti posztunkban írtunk már róluk sok jót, folyamatosan bővítik ezeket a jelen helyzettel kompatibilis játékokat, ráadásul ingyenes tartalmakkal is. Így talán nem meglepő, hogy elsők között voltak, akik kialakítottak egy LIVE szabadulószobát, ahol a játékmestert webkamerán át irányítva játszhatunk élőközvetítéses üzemmódban. Az ő esetükben ez nem az egyik már meglévő szoba adaptálása, hanem egy teljesen új játékmenetet. A történet szerint szegény játékmester egy állásinterjún ragadt, és onnan kellene kiszabadítani.

etr.jpg

A legszélesebb palettát a műfajból az Exit the Room sorakoztatja fel. Bár valahogy nem jutottunk odáig (még a régi szép "előtte" időkben), hogy kipróbáljuk a játékaikat, de bizonyára sokaknak ismerős a nevük, hiszen változatos tematikákban építettek ki szabadulószobákat (bomba, zombie, stb). Most jószerével ezek köszönnek vissza online formában, és a honlapjukon található bemutatóvideó alapján egy alaposan átgondolt és megfelelő technikai hátterű koncepciónak tűnik. Illetve úgy tűnik, hogy az utóbbi időben más szabadulós cégek szobáit is bekebelezték. Így a korábban a PortalQuest márkanév alatt futó Japán és Azték szobákat is most rajtuk keresztül játszhatjuk (ez utóbbit próbáltuk is még élőben, az indián posztunkban olvashattok róla). Illetve a MindQuest szobái szintén ide kerültek át (Noo'zaca, Portál, Mátrix, Pokolgép, Gyémántrablás), ezek közül is a dél-amerikai tematikát játszottuk.

Régi ismerősünk az Időcsapda, akik inkább a klasszikus / hagyományos pályáikról ismertek (volt róluk szó a varázslós és a börtön témájú posztban is), ők is szinte azonnal reagáltak a megváltozott elvárásokra, és az egyik pályájukat távoli (online) üzemmódban is játszhatóvá tették.

Minket is az újdonság erejével ért, mikor a Google kidobta a Home Unity nevű csapatépítőkre specializált céget az online szabadulószoba kulcsszavakra. Megkeresésünkre a tulaj kedvesen és szinte azonnal válaszolt, így egyből meghozta a kedvünk, hogy bevegyük őket ebbe a posztba, már csak azért is, mert valóban foglalkoznak "remote" szabadulószobákkal. Ők nem már létező szabadulószobákat alakítottak távolról lejátszhatóra, hanem teljesen új játékokat hoztak létre ebben a műfajban. Itt is egy moderátor irányítja a távolról bekapcsolódó csapattagokat, viszont a játékosoknak egy különleges virtuális feladatokkal tarkított online rejtélyt kell megoldani. A program csapatépítős elemeket is tartalmaz, eleve rászámolnak a játékra egy "megérkező" szakaszt, a moderátor ez alatt különböző bevezető játékokat vezet le, míg arra várnak, hogy mindenki becsatlakozzon. A moderátor(ok) az ezt követő játék és online keresgélés során is végig követik a csapatokat, szükség esetén segítséget adnak. Próbálni nem próbáltuk, de így látatlanba a digitális és a remote live szabadulószobák hibridjének tűnik ez a műfaj. A témákat pedig népszerű filmekből / sorozatokból kölcsönözték: Sherlock, Jóbarátok, Harry Potter, Wall street farkasai, Star Wars.

Reméljük hamarosan bővíthetjük még a felsorolást, de persze ezzel párhuzamosan továbbra is ajánljuk a digitális posztunkat, illetve az otthon játszható szabadulós kalandokat (magyar nyelvű, angol nyelvű), a nyomtasd és játszd szabadulószobákat, a szabadulós könyveket, vagy most a jó idő beköszöntével a szabadtéri városfelfedező kincskereséseket (1. rész, 2 rész).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadulos.blog.hu/api/trackback/id/tr2416466566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása