2019. augusztus 13. 13:06 - SzabadulósBlog

Nyomtasd és játszd!

Egy kattintás, nyomtat... és lehet játszani! Meglehetősen népszerű ez a rendkívül egyszerű PnP (Print and Play, avagy nyomtasd és játssz) módja a társasjátékozásnak (olyannyira, hogy többezer fős nemzetközi közösségi csoportok épülnek köré), nem meglepő tehát, hogy a szabadulós társasjátékokat is utolérte a trend, egyre több viszonylag olcsón (sőt akár ingyen) hozzáférhető digitális anyagot lelhetünk fel internet szerte, hogy még a vásárlás erejéig se kelljen kimozdulnunk otthonunk kényelméből, és rövid előkészületek után már indulhat is a szabadulás egy egyiptomi sírkamrából, titokzatos mágikus átok elől vagy épp a kalózok fogságából. Amit felleltünk internet-szerte azok mind angol nyelvű játékok, ebből viszont tényleg szédítően széles a választék, köztük számos inkább felnőtteknek való és sok-sok gyerekzsúrra ajánlott.

img_7436.JPG

Burger Queenie egy EscapeDecks nevű cég első játéka, amely eredetileg egy KS kampányra készült, de mivel nem sikerült elég támogatót szerezniük, most ingyenesen elérhetővé tették (van nyomtatható és online játszható verzió is). Egy kártyajátékról van szó, ami lehet inkább jobban illene a társasjátékokat bemutató posztunkba, de mivel mégiscsak egy csak PnP formában létező játékról van szó, inkább idevesszük. A játék mechanikája nekünk erősen hasonlított a piac nagyjaihoz (úgymint Unlock és Exit), de azért némileg mégis más; a feladatok, a történet és a dizájn pedig teljesen egyedi. Mivel ráadásul a tizenegy A4 lap nyomtatási költségénél nagyobb anyagi kockázatot sem kell vállalnunk, nem nagyon látjuk okát, hogy miért ne próbálná ki bárki.

lpe_collage.jpg

Első látásra belopta magát a szívünkbe a Lock Paper Escape etsy boltja, játszottunk egyet karácsonyra (Christmas), aztán játszottunk egy csak úgy (Chocolate Factory)és imádtuk mindkétszer. Szóval nem véletlen hoztuk őket előre, bár nagyon szeretnénk, hogy mindenki az utolsó betűig végig olvassa ezt a posztot, ha most rögtön klikkelsz és vásárolsz, akkor sem lőttél nagyon mellé. Húsvéti és Valentin napi tematikájuk is van, nomeg sírrablós és varázslós. Nagyon tetszetős a grafikai kivitelezés, és ugyan ez egyúttal sok kis mütyűr aprólékos kivágásával jár, de garantáltan feldobja a partyt. A feladatok nehézségi szintje pontjól közepes, és kellően változatos is. Egy pillanatig sem éreztük azt, hogy egy rejtvénymagazin kitépett lapjai vannak előttünk, van feladat ahol rajzolni kell, van ahol vágni-hajtani, mindig van valami 3D elem, akár egy kódfejtő tekercs, vagy varázslósüveg, netán papírkockák. Az egyetlen, amit talán hiányoltunk az egy történet, ami halad előre játék közben, itt a feladatok teljesen függetlenek (és tetszőleges sorrendben megoldhatók), ami mondjuk egy nagyobb társaságnak pont ideális, de nem enged több beleélést, mint hogy van egy cél-küldetés, oldd meg a feladatokat! Egyébként mivel maguk a feladatok szépen illettek a tematikába, és az illusztrációk is segítettek, nem volt igazán ezzel se bajunk, jól szórakoztunk a kis részek ide-oda pakolásával.

img_5414x.jpg

Nyílt titok, hogy kis csapatunk nagy megszállottja a Harry Potter univerzumnak (a Budapesten fellelhető összes ilyen témájú szabadulószobát végig jártuk), így mi sem volt természetesebb, minthogy a Queen of Theme Party  szó szerint több ezres nagyságrendű PNP szabadulós játék kínálatából a Harry Potter Trivia Treasure Hunt-ra esett a választásunk. A szerencsésebbeknek talán rendszeresen része volt szülinapi bulikon, és hasonló összejöveteleken kincskereső játékokban, ahol feladatról feladatra jutunk el a végső célig. Leginkább ehhez a formátumhoz nyúlnak vissza a szabaduló szobákat otthoni játékká alakító PnP-k is. Ebben a konkrét esetben a téma természetesen Harry Potter, ehhez illeszkedik a grafikai megjelenés és maguk a feladatok is. Két dologban mások, mint a bemutatásban soron következők: nevéhez híven "trivia" azaz tárgyi tudást igénylő feladatokat is tartalmaz (természetesen a mágikus HP világból), illetve számos átok kártya is elrejtésre került, így a rossz válaszoknak vicces következménye van. Ez utóbbi egyébként több szempontból is egy rendkívül ötletes megoldás. Egyrészt tényleg vicces úgy kincset keresni, hogy pl nem hajlíthatod be a térded, vagy hogy éppen csirkévé változtál. Másrészt az átkok nagy része nem az egész csapatot érinti, csak azt a játékost, aki először megérinti (kiszedi az átok kártyát a rejtekhelyről). Bár elsőre nem tűnhet fontosnak, de főleg egy nagyobb létszámú gyerekcsapatnál ez az átkosdi így egyúttal kiegyenlítő szerepet is szolgál, hiszen nyilván a legaktívabb, legrámenősebb játékos fogja elsőre megkaparintani a rejtekhely tartalmát, azonban ha elátkozódik, akkor szerez némi hátrányt, ami következtében néhány körön keresztük a félénkebb játékosoknak jut több szerep. A feladatok egyébként vegyesen könnyebbek és nehezebbek, volt azért olyan főként a trivia kérdések között, ami jó eséllyel előidéz hibázást, így tényleg játékba kerülnek az átok kártyák, nem csak végigrohan a csapat a pályán. Mivel bőségesen van hova lejjebb görgetni a posztban, ennél az első bemutatónál érdemes megjegyezni, hogy az árát tekintve az olcsóbban közül való, ennek megfelelően a grafikai megjelenése kevésbé kidolgozott. A feladatok és a remekül eltalált (elátkozott) kiegyenlítő mechanizmus azonban önmagában elegendő volt ahhoz, hogy elnyerje a tetszésünket.

hp_treasurehunt_collage.jpg

Szintén a HP vonalon került a látókörünkbe Maura Starrah etsy-je, aki nagyrészt nyomtatható dekorációkat árul, többek között Dumbledore és más híres varázslók idézeteivel. Emellett azonban van a kínálatában egy mágikus kincskereső játék is, amit nagy lelkesedéssel próbáltunk ki. A játék hozza azt a letisztult stílust, ami elvárható egy dekorációkat gyártó portáltól, minden napon egy egyedi rajz van és egy kis verses szöveg, ami elvezet a következő nyomhoz. Ez teljesen a klasszikus kincskereső vonal, nincsenek szabadulószobás logikai / ügyességi feladványok, de a maga nemében nagyon jópofa bevezetője lehet pl. egy szülinapi bulinak vagy bármi olyan alkalomnak, amikor nem ez a fő attrakció, csak egy kis könnyed keresgélésre van igény.

luxmuseum_1.jpg

A Clever Kids Mysteries egy kis családi vállalkozás, saját gyerekeiken tesztelték a játékokat, majd az otthoni sikeren felbuzdulva nyitottak a nagyvilág felé. A játékok eredendően nem PnP-nek indultak, ez egy viszonylag friss újítás, de a Mystery at the Lux Museum című küldetés már etsy-ről is elérhető ilyen letölthető és nyomtatható módon. A célközönség elsősorban kisiskolások (olvasni tudni kell hozzá), de felnőttként is nagyon jól be lehet vonódni. Több dolog is van, ami nagyon tetszett nekünk ebben a kalandban, talán ami a leginkább megfogott az a történet. A Lux család múzeumában járunk teremről teremre megcsodálva a kiállítást, amikor egy elrejtett papírcetlire akadunk, amin egy különös vers van. Innen indul a küldetés, minden egyes versszakot meg kell fejteni a kiállítási tárgyak, illetve a múzeumboltban beszerzettek segítségével; majd ha sikerrel jártunk, akkor felgöngyölíthetünk egy elfeledett történetet a Lux család múltjából, ugyanis az egyikük tolvaj volt, aki ellopott egy értékes műtárgyat, a verset pedig egy másik családtag írta, akinek ez a tudtára jutott. Igazán üdítő volt egy ilyen egyszerű, de mégis eredeti történettel kezdeni a játékot, amelynek a legnagyobb pozitívuma a szememben, hogy egy teljesen hétköznapi eseményből indul ki, és bár kellően kalandos, mégis végig a realitás talaján marad. Összesen kilenc feladatot kellett megoldani, többségében színvonalasnak mondhatók, és kellően változatosak. Nagyon tetszetős, hogy vittek bele olyan 3D papírelemeket, amelyeket minimál előkészületekkel is elő tudunk állítani, a játékélményt viszont jelentősen megdobják. A képi anyag kellemes ötvözete a nyomtatóbarátságnak (nincsenek feleslegesen színek ott ahol csak szöveg van, és nem lenne szerepe) és az igényes kidolgozottságnak (a múzeum termei egységes grafikus megjelenést kaptak, szépek és nyomokat rejtenek). A nyomtatáson kívül olló kell (és 10-15 perc vagdicsálás), valamint némi cellux és kettő db miltonkapocs (tárcsákat előállítani), illetve a játékhoz szükséges még egy zseblámpa. A szövegezés egyszerű, a feladatok többnyire nyelvfüggetlenek, én nagyon tudom ezt ajánlani angolul tanuló általános iskolásoknak.

th4k.jpg

A Treasure Hunt 4 Kids-nél is kifejezetten gyerekek (4-10 éves korosztály) számára készült kalandokat találhatunk, van szabadulószoba, vagy kincskeresés, sőt még a nyomozós kalandok gyerek verziója is felbukkan. A maga 10 eurós árával ez is nagyon baráti, és ráadásul rengeteg téma közül választhatunk az angol mellett akár franciául is. Mi két játékukat próbáltuk, és nagyon meg voltunk elégedve. Egyszerű az előkészítés, hiszen csak kinyomtatjuk és elrejtjük az egyes feladatokat; utána egyszerű maga a játék is, de valójában 8-10 éves gyerekeknek nem is feltétlen kell több, nagyon tudnak élvezni egy titkosírást vagy egy sodokut, akkor is ha az ínyenc szabadulószoba fanoknak ez már uncsi. És minden egyszerűsége ellenére szép letisztult játékot kapunk, grafikailag egységes, a szép részletes borítókép elemei köszönnek vissza a feladatlapokon. Rengeteg tematika közül választhatunk, szóval szinte kizárt, hogy ne találnánk olyat, ami pont a mi gyerekünknek tetszik, legyen épp focis vagy királylányos korszaka; persze vannak indiánok, kalózok és lovagok is, de varázsolhatunk otthonunkból könyvtárat, szavannát vagy épp cirkuszt is. A játékok pedig be vannak kategorizálva, hogy mi az ami már 4-5 éves kortól játszható, és mi az, ami inkább akár 8-10 éveseknek; persze van átfedés, nem véletlen, hogy az egyes témák több korosztályra is elérhetőek, a teljes képi anyag, és a feladatok jó része újrahasznosul (az egyes feladatok valójában tematikák között is visszaköszönnek, bár nyilván kisebb-nagyobb módosításokkal). Úgyhogy én azt mondom, hogy az egyszerű megoldások kedvelőinek ez egy kitűnő választás akár szülinapi bulinak is, de egyébként pedig akár egy hétvégi programot is olcsóbban megúszunk vele, szinte mint ha bárhova megyünk családostul. Érdemes szétnézni a freeby szekciójukban is, ugyan nem teljes játékokat, de jópofa foglalkoztató lapokat pl találhatunk itt (vagy épp tematikus party meghívókat). Illetve vasárnapig még pont fut nyereményjátékuk közösségi oldalon!

escapekit.jpg

Nemes egyszerűséggel Escape Kit néven hirdeti magát egy másik PnP szabadulós játék portál, ahol szintén rendkívül színvonalas letölthető játékokra bukkantam. Itt négy küldetés közül választhatunk, felnőtteknek való a  Panic in Space és Mysterious Murder, míg a Sleeping Curse és Cursed Treasure gyerekeknek ajánlott. Mind a négy játék igényesen végig gondolt, bár nekem speciel a grafikai megjelenését tekintve a két gyerekjáték tetszett jobban; azok tényleg kiemelkedően szépek. Szóval ha nem riadunk vissza attól, hogy házigazdaként nekünk kell körbe vágni mindent (sokszor apró kis mütyűr alkatrészeket is), akkor ez egy remek választás lehet gyerek csapatnak. Mondjuk a felnőtt játékok is jók, a Mysterious Murder-ben volt az egyik kedvenc feladatom, ahol pár vágással és kis ragasztással egy olyan 3D játékelemet kaptunk, ami a valóságban elektromossággal működne, és ráadásul még rendeltetés szerűen használhattuk is a játékban. A Panic in Space pedig a leggyorsabban előkészíthető a négy közül, itt a játéknak fehér a háttere, így akkor is jól mutat ha nem vágunk minden lapot körbe. Az árak viszont ezen az oldalon már viszonylag magasak, őszintén szólva szerintem csak a négy játékot tartalmazó csomag (59 USD) jöhet érdemben szóba, a 20 USD / játék az én ízlésemnek már sok.

gamegal.jpg

Game Gal nevezetű portál is remek játékokat kínál, bár az ára még feljebb van, de itt is érdemes lehet a nagy csomagba beruházni, akkor 75 USD-ért megkapunk mindent. Ez összesen négy küldetést jelent, egytől egyig szépek és jók: Space Pirate, Science Lab, Seafloor; Color Crisis. Itt is szép egységes a grafika, bár talán annyira nem kiemelkedő, és tényleg nagyon élvezhetők a játékok, jópofa feladatokkal. Ami kinek előny, kinek hátrány, hogy ez a játékcsalád számít arra, hogy az előkészületek részeként mindenfélét beszerezzünk (a magától értetődő papír, ceruza, esetleg olló, ragasztó kombón felül): lufikat, edényeket, szívószálakat (egy külön oldal tartalmazza a beszerzendők listáját minden játékhoz...) semmi rendkívüli, sok akár lesz is otthon; kis plusz utánajárás, a játék meg kézzelfoghatóbb lesz. Kiemelném még, hogy ezeknek a küldetéseknek nagyon szépen végigvezetett játékvezetői leírása van, ami az utolsó részletig mindenre add tippeket a szoba berendezésétől a dekorációig, szóval csak ismételni tudom a fentieket, aki rá tud szánni pénzt és időt, az itt nyugodtan kutakodhat egy nagyszerű játékért.

printhomeescape.jpg

MysteryLocks néven létezik egy etsy portál, ahol több mint 20 szabadulós játék érhető el azonnal nyomtatható formában. Az ára közepes, és a blogunk olvasóinak felajánlottak 10% kedvezményt három küldetés vásárlása esetén a PACKAGE10 kuponkóddal. Mi a Mystic Mansion és a  Serial Killer névre hallgató játékaikat próbáltuk, és nagyon elégedettek voltunk vele. Mindkét játék tökéletesen kivitelezhető akár egy munkanap estén, mert nagyon rövid előkészületeket igényel csak: nyomtatás után pár vágás és készen vagyunk. Cserébe a végeredmény nem olyan szép, de a funkcióját tökéletesen betölti a dizájn. A Mystic Mansion egy lineáris játék, ahol feladatról feladatra jutunk el a kijutásig (minden kódot egy internetes honlapra kell beírni); ezzel szemben a Serial Killer pont az a fajta, hogy minden nyom egyszerre előttünk van, és majd csak a végeredményül kapott nyolc számot kell neten beadni. A feladatok között vannak egyszerűbbek és kreatívabbak is, összességében jól szórakoztunk velük.

lostlam.jpg

A Blood Hund Mysteries nevű etsy shop jelenleg egy nekünk való terméket kínál, Case #1: The Lost Lam néven. Ahogy a neve is mutatja, ez egy (inkább felnőtteknek való) nyomozós küldetés, benne teljesen hétköznapi és így valósan igazinak tűnő nyomokkal, mint például egy e-mail vagy egy étterem menüje. Interneten vannak hozzá segítségek, illetve itt lehet a megoldást is ellenőrizni. Ezt a darabot is az egyszerűbb játékok kedvelőinek ajánljuk, mindössze 15 oldalt kell kinyomtatni, és különösebb előkészületek után már bele is vághatunk akár egy fáradt hétköznap este is.

pamkitchen.jpg

Pam Party Printables néven egy meglehetősen széles kínálatú etsy shop-ot találunk, ahol aztán tényleg kedvünkre válogathatunk csemeténk szülinapi vagy más egyéb alkalomra megrendezett bulijához. Néhány szabadulós játék is szerepel a felhozatalban, ezek közül mi a Kitchen Kapers & Cream Cheese Cupcakes névre hallgatót próbáltuk ki nagy megelégedésünkre. A történet egyszerű: úgy esett az eset, hogy sürgősen fel kell kutatni egy titkos receptet, ami alapján egy különösen finom muffin-t süthetünk. Amit a pénzünkért kapunk az itt is nyilván egy digitális letöltés, ebben benne van a teljes játékmenet és egy kellemesen részletes játékvezetői leírás. Nekünk kell gondoskodnunk a hozzávalókról (hiszen a játékban szereplő recept tényleg elkészíthető, és a hozzávalókat felhasználjuk a feladatokhoz, pl. a lisztbe kell elrejteni egy kulcsot), illetve nekünk kell gondoskodnunk lakatokról, amiket majd ki lehet nyitni a helyes megfejtéssel. Ezen kívül kapunk szép színes papír-muffinokat meg mindenféle feladatokat, amiket kinyomtatva meg is van a feladványok java. A dizájn elég csajos (ahogy az már az előzetesből is látszik), de ha ezen túllépünk akkor tényleg szépen és egységesen van megalkotva az egész. Érdemes rászánni az előkészületekre az időt, kis kuktáink biztosan élvezni fogják, sőt jó eséllyel pont a feladványok és az előkészületek miatt mi is jobban ráhangolódunk a közös főzőcskézésre, és ez egyszer nem a hajunkat tépve idegeskedünk, hogy mi fog odaégni a konyhában, hanem élvezzük a minőségi együtt-időt.viking.jpg

A Plan4UParties Viking Library játéka van még a listánkon, ami egy különleges téma, és a Hogyan neveld a sárkányodat könyvek/filmek rajongóinak szinte kötelező. Az ára picit magas ahhoz képest, hogy a tartalma viszonylag egyszerű (illetve itt is nekünk kell beszerezni lakatokat és miegymást a teljes élmény érdekében), de összességében egy szép egységesen összerakott küldetésről van szó. Kezdődik azzal, hogy a rendelkezésünkre álló viking abc-re van szükség ahhoz, hogy egyáltalán el tudjuk olvasni a szövegeket, és bizony számos feladványon állja az utunkat.

escapethetemple.jpg

A Dutch Wolf Games egy sikeres Kickstarter projekt után hozott létre célzottan olcsó otthon nyomtatható szabadulós játékokat. Bár a KS már rég elmúlt, de e-mailben még lehet rendelni. Mi az Escape the Temple nevezetűt játszottuk, és tényleg azt kell mondani, hogy 7 EUR-t megér a dolog, még akkor is ha nyilván nem a legprofibb grafikával van kivitelezve, de egységesen jó szórakozást nyújt a feladványok megoldása.

santa.jpg

Ugyan még csak nyár van, de mind tudjuk, hogy milyen hirtelen tud jönni a Karácsony, szóval hozunk erre a témára is két játékot. Party Locker Games-től a Christmas Lockout egy könnyed kis puzzle-hunt egyszerű dizájnnal és piros-zöld betűkkel. Ezen felül persze a karácsony témájú filmek vagy éppen az ajándék szétosztós logikai feladat is erősen témába vág; a maga egyszerűségében nagyon jól szórakoztunk ezzel a játékkal. Arra érdemes készülni, hogy elég sok szójáték van benne (képekből szavakat összerakni), nem elég hozzá kezdő angol.

ghost_christmas.jpg

Prettiful Designs-tól a Ghost of Christmas első ránézésre nagyon megtetszett, nagyon elegáns minimalista kivitelezés, egyszerű de gyönyörű kis festésekkel és egységes stílusban készült igényes feladatokkal. Vagdosni itt nem kell, egyszerűen a 14 kinyomtatott oldalt kell megfejtenünk. Van egy kis történet is hozzá, és minden feladványhoz vannak segítségek (amiket szintén dekódolni kell), ha nem játszottuk volna le most nyár közepén, akkor tuti ezt akarnám csinálni a karácsonyfa alatt.

Most pedig jöjjön az a (rövidke) felsorolás, amit ugyan nem próbáltunk, de kellően témába vág ahhoz, hogy itt szerepeljen. GrinandPrint néven van egy egyébként rengeteg mindenfélét áruló etsy, aki egész ígéretes kincsvadász (scavanger hunt) játékokat is forgalmaz, többek között apák napja (Father's Day) alkalmából, ránézésre jópofának tűnik. Az Adventure Parties egy viszonylag frissen nyitott etsy shop, jelenleg két szabadulós játékuk van: egy Egyiptom témájú, és egy Sherlockos, szintén nincs róla tapasztalatunk, de két népszerű téma és jókat ígér.

És, mint mindig, most is szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy ingyenes PnP szabadulós játékok is fellelhetők az internet bugyraiban. Többek között az egyébként fizetős Mission Unboxable is létrehozott egyet, amit bárki szabadon letölthet itt. A Legacy Escape Box három teljesen ingyenes szabadulós játékot alkotott: Aviary, Cold War, Sherlock. Hasonlóképpen a Parker Peevy House honlapjáról is ingyen juthatunk hozzá egy szabadulós játék pdf-jéhez, The Echo Room néven; ránézésre viszonylag egyszerűbb, és minimalista dizájn, de mindenesetre bárkinek elérhető. A Time's Up  egy szabadulós cég, akinek a honlapján egyrészt működik egy messenger bot, ami feladványokat küld nekünk, másrészt, le is lehet tölteni két otthon nyomtatható szabadulós játékot. A welcometonanas pedig egy nagymama blog mindenféle ezzel-azzal, ami miatt még idecsapjuk a sor végére, mert ő is csinált egy szabadulószobát, amihez ingyen elérhetővé tette a teljes leírást. Kellenek hozzá mindenféle jó eséllyel otthon alapból fellelhető tárgyak (pl Scrabble, hátizsák, lakat, nerf pisztoly), és mi ugyan nem próbáltuk, de érdemes lehet ránézni, mert szép részletes a leírása és elsőre jó kompaktnak tűnik. Hivatalosan a hírlevél feliratkozók jutalma a szabadulós játék, de itt a direkt link (jelszó: treasuremapfun).

A kis cégek után még hoznék ide két nagyobbat / népszerűbbet, akik szintén otthon nyomtatható szabadulós játékokat árulnak, és véleményünk szerint meglehetősen jók is a műfajban.
collage_8.jpg

Az iDventure egy saját applikációval működik, elég komolyan össze van rakva mind az app, mind a nyomtatandó anyag (ha nem akarunk mi nyomtatni, akkor amazon-ról pl. be lehet szerezni már nyomtatottat); ennek megfelelően ez egy viszonylag drága kategóriás játék, viszont az ötletes feladatok mellé egy szép dizájnt is kapunk. Mi az Unfinished Case of Holmes játékkal kezdtünk, de van még más is a kínálatukban ha valaki nagyon belelendül és/vagy ez a tematika nem szimpatikus. Ebből kettő inkább gyerekek / családok számára készült (Alice in Wonderland, The Island of Five Captains), egy pedig romantikus meglepetés (Operation Day V) pl. Valentin napra, de bármely más alkalomra. A gyerekes játékokat értelem szerűen előkészíteni és vezetni kell, de egyébként utána akár részt is vehetünk a fejtörők megoldásában; a romantikus kaland lényege pedig, hogy személyre szabható (online szerkeszthető), így akár egy tényleges fizikai helyszínre is elvezethet (pl. egy romantikus vacsorára). Bár elsőre soknak tűnhet amennyit egy otthon nyomtatós játékért elkérnek, de mi nem csalódtunk benne, a Sherlock játékot kifejezetten tudjuk ajánlani felnőtt csapatoknak is. Némi kis vágás és ragasztás után egy nagyon szép pakkot raktunk össze magunknak (a játék összeállítása semmit nem spoilerezett el), és kellemesen vegyült a játék során a logikázós meg az apró darabkákat tologatós. Mindehez egy saját app van még, ez egyrészt a történethez járul hozzá, másrészt ide tudjuk beírni a válaszokat, és idővesztés terhe mellett segítséget is kaphatunk minden egyes feladathoz. A játék egyébként nagyon didaktikusan van felépítve, tehát például az összetettebb feladatoknál az app-ba előbb a részeredményeket kell beírni, és csak akkor enged tovább. Viszont pont emiatt, hogy az app vezet végig a sztorin, hiába van egyszerre előttünk minden, mégis lineáris a játék, egyszerre egy dolgot tudunk megoldani, és ez meg is van mindig mondva, hogy melyik az. Az viszont nagy pozitívum más játékokhoz képest, hogy a válaszokat tekintve rugalmas az app, tehát elfogadja a megoldásokat kisbetűvel, nagybetűvel, sokszor a szó különböző alakjaiban is; ez apróságnak tűnhet, de a játékélményből nekem legalábbis sokat ki tud venni ha figyelnem kell írásmódra vagy bármi plusz szabályra ahhoz, hogy bevegye a játék a megoldást. Szóval összességében ez egy nagyon klassz kis párban játszható történet, ha meg többen vagyunk akkor lehet érdemes több szettet nyomtatni, mert egyébként a játék bár ötletes, de nem nehéz.
A játékcsalád eredeti nyelve a német, így ha valakinek az a preferenciája, akkor bármelyik küldetést beszerezheti ezen a nyelven is. Illetve a legújabb, Das Versteck des Goldgräbers  névre hallgató, küldetésük még csak németül érhető el, itt egy kis aranyásó faluba utazunk, ahol a seriff bőrébe bújva kell két titokzatos gyilkosság nyomába erednünk, és feltárnunk, hogy közük van-e egy nagy arany lelőhelyhez. A nyomtatható küldetések mellett van egyébként az iDventure-nek postán érkező termékcsaládja is Detective Stories néven, németül tudók ezzel is próbálkozhatnak, mi ezt nem játszottuk (még), de hasonló rejtély megoldós nyomozós élményt ígér, mint a többi játékuk. Illetve ha már ennyi német játékot csempésztünk be az angol nyelvű posztba, akkor muszáj megemlítenem a Berlin City Games nevű játékot, ami a városnézős fajta szabadulós társasjáték.

collage_9.jpg

A Lock Paper Scissors már inkább az a fajta party játék, ahol külön házigazda szerep van, főleg a gyerekeknek szánt játékokban, itt többször mesélőként kell részt venni és/vagy az egyes feladatok megoldása után az újabb és újabb feladványokat, nyomokat átadni. Ebbe a kifejezetten gyerek-zsúrra szánt kategóriába esik a The Lost Mummy,  amit a magyar posztunkban is említettünk, és örömmel jelenthetjük, hogy azóta el is készült a nyers magyar fordítás, szóval remélhetőleg hamarosan játszható lesz. Szintén gyerekeknek készült (és felnőtt házigazdát igényel) az Escape Quest. Ha pedig mi magunk is részt szeretnénk venni a játékban, és nem "csak" házigazdáskodni, akkor választhatjuk akár rögtön a legnehezebb Escape Room Z küldetést, vagy a két közepes nehézségű (gyerek-felnőtt vegyesen játszhat) Mr. George-ot vagy a Rebel Revolt-ot. Eléggé másak (másként jók) tudnak lenni a játékaik, úh érdemes megfontolni kinek melyik tetszik leginkább. Az Escape Quest, a Rebel Revolt és az Escape Room Z alapvetően kártya alapú, tehát talán ezek hasonlítanak leginkább a szabadulós társasjátékokra (bár a gyerekzsúrra szánt Escape Quest esetében nem egyszerűen haladunk végig a paklin, hanem annak bizonyos elemeit különböző helyekre kell rejteni, hogy a gyerekek megtalálják). A Mr. George és a The Lost Mummy ezzel szemben nem kártyákon alapul, hanem mindenféle kis lapok, és a múmiás esetében 3D-ben is manipulálandó mütyürök alkotják a fő részét. A feladatok egy jelentős részét máshonnan is ismerős sémák alapján alkották meg, sokszor pl össze kell rakni darabokat, de vannak nagyon jópofa megoldások is, és a grafikai megjelenés is igényes és egyedi. Ezen kívül a Revel Revolt-ban jött szembe egy jópofa feladat, amit egy kártyajátéktól nem várt módon megmozgatta a csapatot.
Van még ezen a műfajon belül egy elég különleges (de véleményem szerint nagyon ígéretes) alcsoport, mégpedig az oktatási célra tervezett játékok. A legismertebb talán a BreakOutEdu, ahol ingyenes regisztrációt követően megszámlálhatatlan játék közül válogathatunk (akkor is ha csak az ingyen letölthetőket nézzük), és mindössze néhány lakat meg pár doboz kell, hogy egy osztálytermet szabadulószobává varázsoljunk szó szerint bármilyen tanóra keretében. Hasonló platform a Teachers Pay Teachers, ahová tanárok rakják fel a saját maguk által elkészített anyagokat, itt nem csak szabadulós játékok vannak, hanem sok egyéb is, az ingyen elérhetők viszonylag korlátozott számúak, de azért érdemes körülnézni. Aztán ott van még az Escape Classroom nevezetű, amelyik kifejezetten profit orientált, ellenben rengeteg anyag van fent minden tárgyhoz, és ha a teljes pakkra befizetünk akkor arányaiban nem annyira horror; itt is van egy demó pakk, amit ingyen letölthetünk (belépéshez jelszó:  22EC41 ), ez ugyan nem választható módon a kerület és terület számoláshoz kapcsolódó három játékból áll, de ízelítőnek nem rossz. Történelmi témákra specializálódik az Active History nevű portál, itt is van ingyen elérhető szabadulós játék, amit letölthetünk, aztán eldöntjük, hogy megéri-e fizetni a többiért.
Ha mindez nem lenne elég, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágynánk, akkor szintén nagyon széles választék lelhető fel otthon nyomtatható gyilkos-vacsora típusú logikai játékokból. A viszonylag olcsótól az egészen húzósig találhatunk árakat, ha végig nézzük az erre specializálódott cégeket.

 

collage_10.jpg

A Red Herring cég Crime Time játékcsaládja segítségével a saját otthonunkban rendezhetünk vacsora gyilkosságokat. Több, mint 30 különböző téma közül lehet választani a honlapjukon, mi A mysterious mayan murder és a Murder on the disoriented express mellett döntöttünk. Kezdenék azzal, ami ingyenes. Először is van fent a honlapjukon egy demo játék, ahol a többiekhez hasonlóan online kell egy gyilkosság ügyében nyomozni, azonban itt kiemelném, hogy tényleg nagyon profin interaktívra csinálták a játékot, szóval ha nem is tervezünk náluk többet, ezt érdemes kipróbálni. A másik remek lehetőség, hogy a Social Ladder nevű applikációban létezik egy ambassador programjuk, amire regisztrálva kapunk különböző feladatokat (pl. Facebook / Twitter / Instagram posztokat kell megosztani, kommentelni stb), amiért cserébe pontokat gyűjtünk, ezek pedig kedvezményre vagy akár ingyenes játékra is beválthatóak; akit érdekel, meghívó itt! A Red Herring  egyébként a krimiírástól jutott az interaktív gyilkossági nyomozós játékokig, és a most bemutatandó otthonjátszós gyilkos-vacsorák mellett van előfizetéses-postázós szolgáltatásuk is, és rendezvényeket is szerveznek (igaz, ez utóbbit csak az USA élvezheti). Az írói indíttatás egyébként a Crime Time játékokon is érződött, alaposan kidolgozott történetet kaptunk, a teljes pakkban akár 200 oldalnyi olvasnivaló is lehet - de senki ne ijedjen meg, ezt nem kell mind felolvasni egy este alatt, mert a dolog úgy néz ki, hogy az a 6-12 fő aki részt vesz a vacsorán mind kap egy-egy kis füzetet (kb. átlag társasjáték szabályfüzet hossz), amit a játék elején át kell néznie, ebben van benne az ő háttértörténete, meg olyasmi, hogy miket kell majd mondani az irányított beszélgetés bizonyos pontjain. Persze épp attól izgalmas a dolog, hogy nem egyszerűen fel kell olvasni amink van, hanem pont hogy egy kis szerepjátékot kell belekeverni, és a saját szavainkkal átadni az infókat. De fontos, hogy nem hazudhatunk, hiszen akkor lehetetlen lenne kideríteni ki a gyilkos. A történet-füzeteken kívül még számos apróság tartozik egy csomaghoz, pl. feladványok / plusz információk, amelyekre szükség lesz a rejtély felderítéséhez, de receptek is ha valakinek nincs ötlete mi olyat főzzön vacsorára, amit témába illő, meg természetesen party meghívók is. Szóval bíztatok mindenki, ha már kipróbálta az itthon elérhető vacsora-gyilkosságokat és/vagy az otthonában szeretne ilyet rendezni, akkor ez egy jó választás lehet, feltéve ha az angol nyelv nem akadály; és a fent linkelt ambassador meghívó segítségével kb két hét alatt napi pár kattintással egy ingyen játékhoz is hozzá lehet jutni.

Lehet azonban direktbe tökingyen is hozzájutni ilyesmikhez, és egynémelyik van annyira profin kidolgozott mint amit pénzért vennénk, pl a Freeform games (aki egyébként pénzért árul ilyen játékokat) egy nagyon színvonalas demót rakott össze Way Out West néven, ráadásul nemrégiben megjelentek a játékaik magyar fordításban is, és a Vad Nyugat szintén ingyenes. Továbbiak ingyen és bérmentve: The Romanian Uranium Mystery, Sour Grapes of WrathMurder Mystery Game for TweensJazz Age JeopardyMurder Mystery (Casino theme), The business of Murder, Little Engine That Could Kill, és ráadásnak egy kis egyszerű lapocska amivel izgalmasabbá tehető a Netflix előfizetés: Murder, She Wrote. Ha pedig már fent emlegettük a Teachers Pay Teachers oldalt, a szabadulós játékok (és sok miegyéb) mellett vannak ilyen gyilkosos cuccok is, kiemelnénk két direkt linket, ami ingyenes: Murder at the Ugly Sweater PartyCrack the Codes - A Murder Mystery.

Jó nyomozást mindenkinek!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadulos.blog.hu/api/trackback/id/tr9714967634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása