2019. október 14. 14:46 - SzabadulósBlog

Időutazás

Aligha van megosztóbb téma a fantasy irodalomban, mint az időutazás, és mivel nem kívánunk darázsfészekbe nyúlni, ezért itt és most nem feszegetnénk sem Einstein felfedezéseit, sem az időutazás paradoxonokat. Azonban azt el kell ismerni, hogy már maga a megosztottság (és az ezzel járó parázs viták) is azt jelzik, hogy népszerű a téma, nem csoda hát hogy Budapest számos szabadulószobája közül nem egy kísérelte meg visszaadni ezt az élményt, melyet senki nem tud milyen is valójában. Ha valaki mégis Einstein-nél szeretné kezdeni, akkor tehet egy próbát a Logixity nagyon nehéznek ígérkező Einstein Unsolved pályáján, amit mi ugyan még nem próbáltunk, de másik két AR küldetésük alapján érdemesnek ítélünk ajánlásra (most ráadásul a szabadulószobák éjszakáján féláron játszható). Ezzel szemben az Escape Zone Vissza a jelenbe pályáján "a" doki fluxuskondenzátorát kell beindítanunk a múltba visszatérve egy üzemen kívüli szovjet erőműben. A vissza a jövőbe című filmhez való egyértelmű kapcsolódás miatt a film alapú posztunkban már írtunk róluk, de nyilván az időutazósból se hiányozhatnak. Ezen kívül a jelenleg a PánIQ-szobánál Az idő harcosai néven üzemelő pályát játszottuk mi még a TRAP idejében Anachronista néven, de magában a szobában és a játékmenetben nem történt változás, így kár lenne kihagyni, mert remek lakatmentes steampunk időutazást kínál. Ami pedig már-már klasszikus a témában az a MystiqueRoom Időgép szobája, ahol szintén egy tudós véletlen balesetét kell helyrehoznunk, hogy újra indítsuk a megállt időt.

ez_vj_1.jpg

Ha a három általunk játszott szobát nézzük, akkor viszonylag egyszerű döntési fát tudunk felrajzolni, hogy kinek hova érdemes menni, mert mindhárom szobát nagyon élveztük, de ugyanakkor mindegyik nagyon más. Az Escape Zone  Vissza a jelenbe pályája kiemelkedik abban, hogy mennyi műszert kell fizikailag machinálni és összedugdosni, aki erre vágyik, ezt máshol nem kapja meg. Cserébe a pálya maga egy "klasszikus" pince a maga poros autentikus valójában, ne feledjük, hogy egy elhagyatott erőműben vagyunk. Elősőre belépve egy néhány évtizeddel ezelőtti sima szobába, kicsit lehangolónak tűnhet a kezdet, de ne hagyjuk magunkat, a dolog nem az, aminek látszik! Érdemes gyorsan pörögni, és továbbjutni az elején, egyrészt mert a küldetés nem könnyű hisz jó sok feladat van, másrészt meg mert tényleg a játék további része tartogatja a javát. Gondolkozni, ügyeskedni, együttműködni, belefeledkezni, időutazni - hajrá!

idogep.jpg

MystiqueRoom Időgép pályája szintén a klasszikus vonalat képviseli abban az értelemben, hogy sok-sok lakat van bent, és tipikus szabadulószobás feladatok. Ezt nem rossz értelemben mondjuk, sőt! Nagyon jó kis pálya ez, arról nem is beszélve, hogy gyönyörűen van kialakítva / kidekorálva, a végkifejletként beinduló mechanizmus pedig már önmagában megéri. Tudom, hogy vannak azok a modernvonalas szabadulók, akik nem szeretnek már lakatokat látni, na itt vannak lakatok, és sokan. A feladatokról is azt mondanám, hogy sok olyan elem köszön vissza, ami máshol is megtalálható, de ennek ellenére a pálya nem könnyű, leginkább azért mert szöveges instrukció a legelső meg talán még egy feladatot leszámítva nem nagyon van. Ezen kívül van azért egy-két feladat, ami a tapasztaltabbakat is elgondolkodtatja / félrevezeti, szóval pont az instrukciók hiánya miatt azért nem minden egyértelmű, és szükség van egy kis találgatásra, próbálkozásra is, nem véletlen, hogy segítség nélkül elég kevés csapat jön ki a pályáról. Ami szintén nehezítő körülmény, de a jobbik fajtából, hogy nagyon gazdag a dekoráció, így a játékmenet bizonyos pontjain nehéz lehet kitalálni, hogy akkor hova is nyúljunk, mi az ami jól elrejtett feladat, és mi az ami tisztán csak dísz. A hely egyébként viszonylag szűkös, szóval akármennyire is nehéznek van beharangozva a szoba, négy-öt főnél több már csak egymás lábát taposná mintsem segítene. Szóval kiknek is ajánljuk? Akik szeretik az olyan klasszikus stílusú feladatokat, amelyek szám vagy betűkódot adnak megfejtésként, fontos a szép dekoráció, és nem zavaró, hogy a feladatok függetlenek, és nem viszik előre a történetet.

collage_27.jpg

PánIQ Idő harcosai szoba a fenti kettővel szemben pont azoknak való, akik lakatmentes élményre vágynak. Nyilván ez annyiban nagyon más, hogy a megoldások nincsenek lekorlátolva egy számkombinációra, hanem gyakorlatilag lehetséges akciók végtelen tárházából kell rájönnünk, hogy pontosan mi az az egy, ami nekünk kell. Ez a szoba is nagyon szépen van berendezve, és talán pont a lakatok hiánya miatt még inkább az az első érzés mikor belépünk, hogy itt aztán tényleg nem látszanak a feladatok, és szó szerint bármihez nyúlhatunk. Aztán szép lassan ahogy felfedezzük a környezetet rájövünk erre-arra, itt is vannak mintázatok, meg kis rejtett utalások. El tudok képzelni olyat, aki nem vágyik a technikai trükkökre, mert igen itt is van olyan, hogy valami nehézkesebben működik; ez nem igazán ennek a szobának kritikája, ahol sok a technológia, ott óhatatlanul kopnak a dolgok (amit persze cserélnek, de mégis mindig van valami)... speciel engem is frusztrál az ilyesmi. Ennek ellenére az élmény nagyon nagy, szóval aki a szép környezet mellett valami újra is vágyik, annak ez egy jó választás lehet. Annyit árulunk még el, hogy a játék befejezése szintén nagyon látványos!

És, hogy más élmény-e egy időutazós szabadulószoba, mint bármilyen más? Nem, nem gondolnám, a lényeg inkább az, hogy azok ott fent mindhárman klassz szobák... valahol minden szabadulószoba egy időutazás, pont ez a flow élmény lényege, hogy elszakadunk a hétköznapi jelentől. És ugyanakkor mégis... van valami bizsergető ebben, és pont a flow miatt olyan hihető az egész, hiszen akár vissza is mehettem a múltba (hisz visszajöttem, és most itt vagyok a jelenben, bárki láthatja!), akár meg is állhatott az idő (hisz nézzetek rám, egy percet se öregedtem az elmúlt órában!), szóval mi van, ha tényleg...? Szerintetek? :)

Szólj hozzá!
2019. augusztus 13. 13:06 - SzabadulósBlog

Nyomtasd és játszd!

Egy kattintás, nyomtat... és lehet játszani! Meglehetősen népszerű ez a rendkívül egyszerű PnP (Print and Play, avagy nyomtasd és játssz) módja a társasjátékozásnak (olyannyira, hogy többezer fős nemzetközi közösségi csoportok épülnek köré), nem meglepő tehát, hogy a szabadulós társasjátékokat is utolérte a trend, egyre több viszonylag olcsón (sőt akár ingyen) hozzáférhető digitális anyagot lelhetünk fel internet szerte, hogy még a vásárlás erejéig se kelljen kimozdulnunk otthonunk kényelméből, és rövid előkészületek után már indulhat is a szabadulás egy egyiptomi sírkamrából, titokzatos mágikus átok elől vagy épp a kalózok fogságából. Amit felleltünk internet-szerte azok mind angol nyelvű játékok, ebből viszont tényleg szédítően széles a választék, köztük számos inkább felnőtteknek való és sok-sok gyerekzsúrra ajánlott.

luxmuseum_1.jpg

A Clever Kids Mysteries egy kis családi vállalkozás, saját gyerekeiken tesztelték a játékokat, majd az otthoni sikeren felbuzdulva nyitottak a nagyvilág felé. A játékok eredendően nem PnP-nek indultak, ez egy viszonylag friss újítás, de a Mystery at the Lux Museum című küldetés már etsy-ről is elérhető ilyen letölthető és nyomtatható módon. A célközönség elsősorban kisiskolások (olvasni tudni kell hozzá), de felnőttként is nagyon jól be lehet vonódni. Több dolog is van, ami nagyon tetszett nekünk ebben a kalandban, talán ami a leginkább megfogott az a történet. A Lux család múzeumában járunk teremről teremre megcsodálva a kiállítást, amikor egy elrejtett papírcetlire akadunk, amin egy különös vers van. Innen indul a küldetés, minden egyes versszakot meg kell fejteni a kiállítási tárgyak, illetve a múzeumboltban beszerzettek segítségével; majd ha sikerrel jártunk, akkor felgöngyölíthetünk egy elfeledett történetet a Lux család múltjából, ugyanis az egyikük tolvaj volt, aki ellopott egy értékes műtárgyat, a verset pedig egy másik családtag írta, akinek ez a tudtára jutott. Igazán üdítő volt egy ilyen egyszerű, de mégis eredeti történettel kezdeni a játékot, amelynek a legnagyobb pozitívuma a szememben, hogy egy teljesen hétköznapi eseményből indul ki, és bár kellően kalandos, mégis végig a realitás talaján marad. Összesen kilenc feladatot kellett megoldani, többségében színvonalasnak mondhatók, és kellően változatosak. Nagyon tetszetős, hogy vittek bele olyan 3D papírelemeket, amelyeket minimál előkészületekkel is elő tudunk állítani, a játékélményt viszont jelentősen megdobják. A képi anyag kellemes ötvözete a nyomtatóbarátságnak (nincsenek feleslegesen színek ott ahol csak szöveg van, és nem lenne szerepe) és az igényes kidolgozottságnak (a múzeum termei egységes grafikus megjelenést kaptak, szépek és nyomokat rejtenek). A nyomtatáson kívül olló kell (és 10-15 perc vagdicsálás), valamint némi cellux és kettő db miltonkapocs (tárcsákat előállítani), illetve a játékhoz szükséges még egy zseblámpa. A szövegezés egyszerű, a feladatok többnyire nyelvfüggetlenek, én nagyon tudom ezt ajánlani angolul tanuló általános iskolásoknak.

th4k.jpg

A Treasure Hunt 4 Kids-nél is kifejezetten gyerekek (4-10 éves korosztály) számára készült kalandokat találhatunk, van szabadulószoba, vagy kincskeresés, sőt még a nyomozós kalandok gyerek verziója is felbukkan. A maga 10 eurós árával ez is nagyon baráti, és ráadásul rengeteg téma közül választhatunk az angol mellett akár franciául is. Mi két játékukat próbáltuk, és nagyon meg voltunk elégedve. Egyszerű az előkészítés, hiszen csak kinyomtatjuk és elrejtjük az egyes feladatokat; utána egyszerű maga a játék is, de valójában 8-10 éves gyerekeknek nem is feltétlen kell több, nagyon tudnak élvezni egy titkosírást vagy egy sodokut, akkor is ha az ínyenc szabadulószoba fanoknak ez már uncsi. És minden egyszerűsége ellenére szép letisztult játékot kapunk, grafikailag egységes, a szép részletes borítókép elemei köszönnek vissza a feladatlapokon. Rengeteg tematika közül választhatunk, szóval szinte kizárt, hogy ne találnánk olyat, ami pont a mi gyerekünknek tetszik, legyen épp focis vagy királylányos korszaka; persze vannak indiánok, kalózok és lovagok is, de varázsolhatunk otthonunkból könyvtárat, szavannát vagy épp cirkuszt is. A játékok pedig be vannak kategorizálva, hogy mi az ami már 4-5 éves kortól játszható, és mi az, ami inkább akár 8-10 éveseknek; persze van átfedés, nem véletlen, hogy az egyes témák több korosztályra is elérhetőek, a teljes képi anyag, és a feladatok jó része újrahasznosul (az egyes feladatok valójában tematikák között is visszaköszönnek, bár nyilván kisebb-nagyobb módosításokkal). Úgyhogy én azt mondom, hogy az egyszerű megoldások kedvelőinek ez egy kitűnő választás akár szülinapi bulinak is, de egyébként pedig akár egy hétvégi programot is olcsóbban megúszunk vele, szinte mint ha bárhova megyünk családostul. Érdemes szétnézni a freeby szekciójukban is, ugyan nem teljes játékokat, de jópofa foglalkoztató lapokat pl találhatunk itt (vagy épp tematikus party meghívókat). Illetve vasárnapig még pont fut nyereményjátékuk közösségi oldalon!

escapekit.jpg

Nemes egyszerűséggel Escape Kit néven hirdeti magát egy másik PnP szabadulós játék portál, ahol szintén rendkívül színvonalas letölthető játékokra bukkantam. Itt négy küldetés közül választhatunk, felnőtteknek való a  Panic in Space és Mysterious Murder, míg a Sleeping Curse és Cursed Treasure gyerekeknek ajánlott. Mind a négy játék igényesen végig gondolt, bár nekem speciel a grafikai megjelenését tekintve a két gyerekjáték tetszett jobban; azok tényleg kiemelkedően szépek. Szóval ha nem riadunk vissza attól, hogy házigazdaként nekünk kell körbe vágni mindent (sokszor apró kis mütyűr alkatrészeket is), akkor ez egy remek választás lehet gyerek csapatnak. Mondjuk a felnőtt játékok is jók, a Mysterious Murder-ben volt az egyik kedvenc feladatom, ahol pár vágással és kis ragasztással egy olyan 3D játékelemet kaptunk, ami a valóságban elektromossággal működne, és ráadásul még rendeltetés szerűen használhattuk is a játékban. A Panic in Space pedig a leggyorsabban előkészíthető a négy közül, itt a játéknak fehér a háttere, így akkor is jól mutat ha nem vágunk minden lapot körbe. Az árak viszont ezen az oldalon már viszonylag magasak, őszintén szólva szerintem csak a négy játékot tartalmazó csomag (59 USD) jöhet érdemben szóba, a 20 USD / játék az én ízlésemnek már sok.

gamegal.jpg

Game Gal nevezetű portál is remek játékokat kínál, bár az ára még feljebb van, de itt is érdemes lehet a nagy csomagba beruházni, akkor 75 USD-ért megkapunk mindent. Ez összesen négy küldetést jelent, egytől egyig szépek és jók: Space Pirate, Science Lab, Seafloor; Color Crisis. Itt is szép egységes a grafika, bár talán annyira nem kiemelkedő, és tényleg nagyon élvezhetők a játékok, jópofa feladatokkal. Ami kinek előny, kinek hátrány, hogy ez a játékcsalád számít arra, hogy az előkészületek részeként mindenfélét beszerezzünk (a magától értetődő papír, ceruza, esetleg olló, ragasztó kombón felül): lufikat, edényeket, szívószálakat (egy külön oldal tartalmazza a beszerzendők listáját minden játékhoz...) semmi rendkívüli, sok akár lesz is otthon; kis plusz utánajárás, a játék meg kézzelfoghatóbb lesz. Kiemelném még, hogy ezeknek a küldetéseknek nagyon szépen végigvezetett játékvezetői leírása van, ami az utolsó részletig mindenre add tippeket a szoba berendezésétől a dekorációig, szóval csak ismételni tudom a fentieket, aki rá tud szánni pénzt és időt, az itt nyugodtan kutakodhat egy nagyszerű játékért.

printhomeescape.jpg

Print Home Adventure néven létezik egy etsy portál, ahol több mint 20 szabadulós játék érhető el azonnal nyomtatható formában. Az ára közepes, és a blogunk olvasóinak felajánlottak 10% kedvezményt három küldetés vásárlása esetén a PACKAGE10 kuponkóddal. Mi a Mystic Mansion és a  Serial Killer névre hallgató játékaikat próbáltuk, és nagyon elégedettek voltunk vele. Mindkét játék tökéletesen kivitelezhető akár egy munkanap estén, mert nagyon rövid előkészületeket igényel csak: nyomtatás után pár vágás és készen vagyunk. Cserébe a végeredmény nem olyan szép, de a funkcióját tökéletesen betölti a dizájn. A Mystic Mansion egy lineáris játék, ahol feladatról feladatra jutunk el a kijutásig (minden kódot egy internetes honlapra kell beírni); ezzel szemben a Serial Killer pont az a fajta, hogy minden nyom egyszerre előttünk van, és majd csak a végeredményül kapott nyolc számot kell neten beadni. A feladatok között vannak egyszerűbbek és kreatívabbak is, összességében jól szórakoztunk velük.

lostlam.jpg

A Blood Hund Mysteries nevű etsy shop jelenleg egy nekünk való terméket kínál, Case #1: The Lost Lam néven. Ahogy a neve is mutatja, ez egy (inkább felnőtteknek való) nyomozós küldetés, benne teljesen hétköznapi és így valósan igazinak tűnő nyomokkal, mint például egy e-mail vagy egy étterem menüje. Interneten vannak hozzá segítségek, illetve itt lehet a megoldást is ellenőrizni. Ezt a darabot is az egyszerűbb játékok kedvelőinek ajánljuk, mindössze 15 oldalt kell kinyomtatni, és különösebb előkészületek után már bele is vághatunk akár egy fáradt hétköznap este is.

pamkitchen.jpg

Pam Party Printables néven egy meglehetősen széles kínálatú etsy shop-ot találunk, ahol aztán tényleg kedvünkre válogathatunk csemeténk szülinapi vagy más egyéb alkalomra megrendezett bulijához. Néhány szabadulós játék is szerepel a felhozatalban, ezek közül mi a Kitchen Kapers & Cream Cheese Cupcakes névre hallgatót próbáltuk ki nagy megelégedésünkre. A történet egyszerű: úgy esett az eset, hogy sürgősen fel kell kutatni egy titkos receptet, ami alapján egy különösen finom muffin-t süthetünk. Amit a pénzünkért kapunk az itt is nyilván egy digitális letöltés, ebben benne van a teljes játékmenet és egy kellemesen részletes játékvezetői leírás. Nekünk kell gondoskodnunk a hozzávalókról (hiszen a játékban szereplő recept tényleg elkészíthető, és a hozzávalókat felhasználjuk a feladatokhoz, pl. a lisztbe kell elrejteni egy kulcsot), illetve nekünk kell gondoskodnunk lakatokról, amiket majd ki lehet nyitni a helyes megfejtéssel. Ezen kívül kapunk szép színes papír-muffinokat meg mindenféle feladatokat, amiket kinyomtatva meg is van a feladványok java. A dizájn elég csajos (ahogy az már az előzetesből is látszik), de ha ezen túllépünk akkor tényleg szépen és egységesen van megalkotva az egész. Érdemes rászánni az előkészületekre az időt, kis kuktáink biztosan élvezni fogják, sőt jó eséllyel pont a feladványok és az előkészületek miatt mi is jobban ráhangolódunk a közös főzőcskézésre, és ez egyszer nem a hajunkat tépve idegeskedünk, hogy mi fog odaégni a konyhában, hanem élvezzük a minőségi együtt-időt.viking.jpg

A Plan4UParties Viking Library játéka van még a listánkon, ami egy különleges téma, és a Hogyan neveld a sárkányodat könyvek/filmek rajongóinak szinte kötelező. Az ára picit magas ahhoz képest, hogy a tartalma viszonylag egyszerű (illetve itt is nekünk kell beszerezni lakatokat és miegymást a teljes élmény érdekében), de összességében egy szép egységesen összerakott küldetésről van szó. Kezdődik azzal, hogy a rendelkezésünkre álló viking abc-re van szükség ahhoz, hogy egyáltalán el tudjuk olvasni a szövegeket, és bizony számos feladványon állja az utunkat.

escapethetemple.jpg

A Dutch Wolf Games egy sikeres Kickstarter projekt után hozott létre célzottan olcsó otthon nyomtatható szabadulós játékokat. Bár a KS már rég elmúlt, de e-mailben még lehet rendelni. Mi az Escape the Temple nevezetűt játszottuk, és tényleg azt kell mondani, hogy 7 EUR-t megér a dolog, még akkor is ha nyilván nem a legprofibb grafikával van kivitelezve, de egységesen jó szórakozást nyújt a feladványok megoldása.

santa.jpg

Ugyan még csak nyár van, de mind tudjuk, hogy milyen hirtelen tud jönni a Karácsony, szóval hozunk erre a témára is két játékot. Party Locker Games-től a Christmas Lockout egy könnyed kis puzzle-hunt egyszerű dizájnnal és piros-zöld betűkkel. Ezen felül persze a karácsony témájú filmek vagy éppen az ajándék szétosztós logikai feladat is erősen témába vág; a maga egyszerűségében nagyon jól szórakoztunk ezzel a játékkal. Arra érdemes készülni, hogy elég sok szójáték van benne (képekből szavakat összerakni), nem elég hozzá kezdő angol.

ghost_christmas.jpg

Prettiful Designs-tól a Ghost of Christmas első ránézésre nagyon megtetszett, nagyon elegáns minimalista kivitelezés, egyszerű de gyönyörű kis festésekkel és egységes stílusban készült igényes feladatokkal. Vagdosni itt nem kell, egyszerűen a 14 kinyomtatott oldalt kell megfejtenünk. Van egy kis történet is hozzá, és minden feladványhoz vannak segítségek (amiket szintén dekódolni kell), ha nem játszottuk volna le most nyár közepén, akkor tuti ezt akarnám csinálni a karácsonyfa alatt.

Most pedig jöjjön az a (rövidke) felsorolás, amit ugyan nem próbáltunk, de kellően témába vág ahhoz, hogy itt szerepeljen. GrinandPrint néven van egy egyébként rengeteg mindenfélét áruló etsy, aki egész ígéretes kincsvadász (scavanger hunt) játékokat is forgalmaz, többek között apák napja (Father's Day) alkalmából, ránézésre jópofának tűnik. Az Adventure Parties egy viszonylag frissen nyitott etsy shop, jelenleg két szabadulós játékuk van: egy Egyiptom témájú, és egy Sherlockos, szintén nincs róla tapasztalatunk, de két népszerű téma és jókat ígér.

És, mint mindig, most is szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy ingyenes PnP szabadulós játékok is fellelhetők az internet bugyraiban. Többek között az egyébként fizetős Mission Unboxable is létrehozott egyet, amit bárki szabadon letölthet itt. A Legacy Escape Box három teljesen ingyenes szabadulós játékot alkotott: Aviary, Cold War, Sherlock. Hasonlóképpen a Parker Peevy House honlapjáról is ingyen juthatunk hozzá egy szabadulós játék pdf-jéhez, The Echo Room néven; ránézésre viszonylag egyszerűbb, és minimalista dizájn, de mindenesetre bárkinek elérhető. A Time's Up  egy szabadulós cég, akinek a honlapján egyrészt működik egy messenger bot, ami feladványokat küld nekünk, másrészt, le is lehet tölteni két otthon nyomtatható szabadulós játékot. A welcometonanas pedig egy nagymama blog mindenféle ezzel-azzal, ami miatt még idecsapjuk a sor végére, mert ő is csinált egy szabadulószobát, amihez ingyen elérhetővé tette a teljes leírást. Kellenek hozzá mindenféle jó eséllyel otthon alapból fellelhető tárgyak (pl Scrabble, hátizsák, lakat, nerf pisztoly), és mi ugyan nem próbáltuk, de érdemes lehet ránézni, mert szép részletes a leírása és elsőre jó kompaktnak tűnik. Hivatalosan a hírlevél feliratkozók jutalma a szabadulós játék, de itt a direkt link (jelszó: treasuremapfun).

A kis cégek után még hoznék ide két nagyobbat / népszerűbbet, akik szintén otthon nyomtatható szabadulós játékokat árulnak, és véleményünk szerint meglehetősen jók is a műfajban.
collage_8.jpg

Az iDventure egy saját applikációval működik, elég komolyan össze van rakva mind az app, mind a nyomtatandó anyag (ha nem akarunk mi nyomtatni, akkor amazon-ról pl. be lehet szerezni már nyomtatottat); ennek megfelelően ez egy viszonylag drága kategóriás játék, viszont az ötletes feladatok mellé egy szép dizájnt is kapunk. Mi az Unfinished Case of Holmes játékkal kezdtünk, de van még más is a kínálatukban ha valaki nagyon belelendül és/vagy ez a tematika nem szimpatikus. Ebből kettő inkább gyerekek / családok számára készült (Alice in Wonderland, The Island of Five Captains), egy pedig romantikus meglepetés (Operation Day V) pl. Valentin napra, de bármely más alkalomra. A gyerekes játékokat értelem szerűen előkészíteni és vezetni kell, de egyébként utána akár részt is vehetünk a fejtörők megoldásában; a romantikus kaland lényege pedig, hogy személyre szabható (online szerkeszthető), így akár egy tényleges fizikai helyszínre is elvezethet (pl. egy romantikus vacsorára). Bár elsőre soknak tűnhet amennyit egy otthon nyomtatós játékért elkérnek, de mi nem csalódtunk benne, a Sherlock játékot kifejezetten tudjuk ajánlani felnőtt csapatoknak is. Némi kis vágás és ragasztás után egy nagyon szép pakkot raktunk össze magunknak (a játék összeállítása semmit nem spoilerezett el), és kellemesen vegyült a játék során a logikázós meg az apró darabkákat tologatós. Mindehez egy saját app van még, ez egyrészt a történethez járul hozzá, másrészt ide tudjuk beírni a válaszokat, és idővesztés terhe mellett segítséget is kaphatunk minden egyes feladathoz. A játék egyébként nagyon didaktikusan van felépítve, tehát például az összetettebb feladatoknál az app-ba előbb a részeredményeket kell beírni, és csak akkor enged tovább. Viszont pont emiatt, hogy az app vezet végig a sztorin, hiába van egyszerre előttünk minden, mégis lineáris a játék, egyszerre egy dolgot tudunk megoldani, és ez meg is van mindig mondva, hogy melyik az. Az viszont nagy pozitívum más játékokhoz képest, hogy a válaszokat tekintve rugalmas az app, tehát elfogadja a megoldásokat kisbetűvel, nagybetűvel, sokszor a szó különböző alakjaiban is; ez apróságnak tűnhet, de a játékélményből nekem legalábbis sokat ki tud venni ha figyelnem kell írásmódra vagy bármi plusz szabályra ahhoz, hogy bevegye a játék a megoldást. Szóval összességében ez egy nagyon klassz kis párban játszható történet, ha meg többen vagyunk akkor lehet érdemes több szettet nyomtatni, mert egyébként a játék bár ötletes, de nem nehéz.
A játékcsalád eredeti nyelve a német, így ha valakinek az a preferenciája, akkor bármelyik küldetést beszerezheti ezen a nyelven is. Illetve a legújabb, Das Versteck des Goldgräbers  névre hallgató, küldetésük még csak németül érhető el, itt egy kis aranyásó faluba utazunk, ahol a seriff bőrébe bújva kell két titokzatos gyilkosság nyomába erednünk, és feltárnunk, hogy közük van-e egy nagy arany lelőhelyhez. A nyomtatható küldetések mellett van egyébként az iDventure-nek postán érkező termékcsaládja is Detective Stories néven, németül tudók ezzel is próbálkozhatnak, mi ezt nem játszottuk (még), de hasonló rejtély megoldós nyomozós élményt ígér, mint a többi játékuk. Illetve ha már ennyi német játékot csempésztünk be az angol nyelvű posztba, akkor muszáj megemlítenem a Berlin City Games nevű játékot, ami a városnézős fajta szabadulós társasjáték.

collage_9.jpg

A Lock Paper Scissors már inkább az a fajta party játék, ahol külön házigazda szerep van, főleg a gyerekeknek szánt játékokban, itt többször mesélőként kell részt venni és/vagy az egyes feladatok megoldása után az újabb és újabb feladványokat, nyomokat átadni. Ebbe a kifejezetten gyerek-zsúrra szánt kategóriába esik a The Lost Mummy,  amit a magyar posztunkban is említettünk, és örömmel jelenthetjük, hogy azóta el is készült a nyers magyar fordítás, szóval remélhetőleg hamarosan játszható lesz. Szintén gyerekeknek készült (és felnőtt házigazdát igényel) az Escape Quest. Ha pedig mi magunk is részt szeretnénk venni a játékban, és nem "csak" házigazdáskodni, akkor választhatjuk akár rögtön a legnehezebb Escape Room Z küldetést, vagy a két közepes nehézségű (gyerek-felnőtt vegyesen játszhat) Mr. George-ot vagy a Rebel Revolt-ot. Eléggé másak (másként jók) tudnak lenni a játékaik, úh érdemes megfontolni kinek melyik tetszik leginkább. Az Escape Quest, a Rebel Revolt és az Escape Room Z alapvetően kártya alapú, tehát talán ezek hasonlítanak leginkább a szabadulós társasjátékokra (bár a gyerekzsúrra szánt Escape Quest esetében nem egyszerűen haladunk végig a paklin, hanem annak bizonyos elemeit különböző helyekre kell rejteni, hogy a gyerekek megtalálják). A Mr. George és a The Lost Mummy ezzel szemben nem kártyákon alapul, hanem mindenféle kis lapok, és a múmiás esetében 3D-ben is manipulálandó mütyürök alkotják a fő részét. A feladatok egy jelentős részét máshonnan is ismerős sémák alapján alkották meg, sokszor pl össze kell rakni darabokat, de vannak nagyon jópofa megoldások is, és a grafikai megjelenés is igényes és egyedi. Ezen kívül a Revel Revolt-ban jött szembe egy jópofa feladat, amit egy kártyajátéktól nem várt módon megmozgatta a csapatot.
Van még ezen a műfajon belül egy elég különleges (de véleményem szerint nagyon ígéretes) alcsoport, mégpedig az oktatási célra tervezett játékok. A legismertebb talán a BreakOutEdu, ahol ingyenes regisztrációt követően megszámlálhatatlan játék közül válogathatunk (akkor is ha csak az ingyen letölthetőket nézzük), és mindössze néhány lakat meg pár doboz kell, hogy egy osztálytermet szabadulószobává varázsoljunk szó szerint bármilyen tanóra keretében. Hasonló platform a Teachers Pay Teachers, ahová tanárok rakják fel a saját maguk által elkészített anyagokat, itt nem csak szabadulós játékok vannak, hanem sok egyéb is, az ingyen elérhetők viszonylag korlátozott számúak, de azért érdemes körülnézni. Aztán ott van még az Escape Classroom nevezetű, amelyik kifejezetten profit orientált, ellenben rengeteg anyag van fent minden tárgyhoz, és ha a teljes pakkra befizetünk akkor arányaiban nem annyira horror; itt is van egy demó pakk, amit ingyen letölthetünk (belépéshez jelszó:  22EC41 ), ez ugyan nem választható módon a kerület és terület számoláshoz kapcsolódó három játékból áll, de ízelítőnek nem rossz. Történelmi témákra specializálódik az Active History nevű portál, itt is van ingyen elérhető szabadulós játék, amit letölthetünk, aztán eldöntjük, hogy megéri-e fizetni a többiért.
Ha mindez nem lenne elég, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágynánk, akkor szintén nagyon széles választék lelhető fel otthon nyomtatható gyilkos-vacsora típusú logikai játékokból. A viszonylag olcsótól az egészen húzósig találhatunk árakat, ha végig nézzük az erre specializálódott cégeket.

 

collage_10.jpg

A Red Herring cég Crime Time játékcsaládja segítségével a saját otthonunkban rendezhetünk vacsora gyilkosságokat. Több, mint 30 különböző téma közül lehet választani a honlapjukon, mi A mysterious mayan murder és a Murder on the disoriented express mellett döntöttünk. Kezdenék azzal, ami ingyenes. Először is van fent a honlapjukon egy demo játék, ahol a többiekhez hasonlóan online kell egy gyilkosság ügyében nyomozni, azonban itt kiemelném, hogy tényleg nagyon profin interaktívra csinálták a játékot, szóval ha nem is tervezünk náluk többet, ezt érdemes kipróbálni. A másik remek lehetőség, hogy a Social Ladder nevű applikációban létezik egy ambassador programjuk, amire regisztrálva kapunk különböző feladatokat (pl. Facebook / Twitter / Instagram posztokat kell megosztani, kommentelni stb), amiért cserébe pontokat gyűjtünk, ezek pedig kedvezményre vagy akár ingyenes játékra is beválthatóak; akit érdekel, meghívó itt! A Red Herring  egyébként a krimiírástól jutott az interaktív gyilkossági nyomozós játékokig, és a most bemutatandó otthonjátszós gyilkos-vacsorák mellett van előfizetéses-postázós szolgáltatásuk is, és rendezvényeket is szerveznek (igaz, ez utóbbit csak az USA élvezheti). Az írói indíttatás egyébként a Crime Time játékokon is érződött, alaposan kidolgozott történetet kaptunk, a teljes pakkban akár 200 oldalnyi olvasnivaló is lehet - de senki ne ijedjen meg, ezt nem kell mind felolvasni egy este alatt, mert a dolog úgy néz ki, hogy az a 6-12 fő aki részt vesz a vacsorán mind kap egy-egy kis füzetet (kb. átlag társasjáték szabályfüzet hossz), amit a játék elején át kell néznie, ebben van benne az ő háttértörténete, meg olyasmi, hogy miket kell majd mondani az irányított beszélgetés bizonyos pontjain. Persze épp attól izgalmas a dolog, hogy nem egyszerűen fel kell olvasni amink van, hanem pont hogy egy kis szerepjátékot kell belekeverni, és a saját szavainkkal átadni az infókat. De fontos, hogy nem hazudhatunk, hiszen akkor lehetetlen lenne kideríteni ki a gyilkos. A történet-füzeteken kívül még számos apróság tartozik egy csomaghoz, pl. feladványok / plusz információk, amelyekre szükség lesz a rejtély felderítéséhez, de receptek is ha valakinek nincs ötlete mi olyat főzzön vacsorára, amit témába illő, meg természetesen party meghívók is. Szóval bíztatok mindenki, ha már kipróbálta az itthon elérhető vacsora-gyilkosságokat és/vagy az otthonában szeretne ilyet rendezni, akkor ez egy jó választás lehet, feltéve ha az angol nyelv nem akadály; és a fent linkelt ambassador meghívó segítségével kb két hét alatt napi pár kattintással egy ingyen játékhoz is hozzá lehet jutni.

Lehet azonban direktbe tökingyen is hozzájutni ilyesmikhez, és egynémelyik van annyira profin kidolgozott mint amit pénzért vennénk: Way Out West, The Romanian Uranium Mystery, Sour Grapes of WrathMurder Mystery Game for TweensJazz Age JeopardyMurder Mystery (Casino theme), The business of Murder, Little Engine That Could Kill, és ráadásnak egy kis egyszerű lapocska amivel izgalmasabbá tehető a Netflix előfizetés: Murder, She Wrote. Ha pedig már fent emlegettük a Teachers Pay Teachers oldalt, a szabadulós játékok (és sok miegyéb) mellett vannak ilyen gyilkosos cuccok is, kiemelnénk két direkt linket, ami ingyenes: Murder at the Ugly Sweater PartyCrack the Codes - A Murder Mystery.

Jó nyomozást mindenkinek!

Szólj hozzá!
2019. július 10. 13:20 - SzabadulósBlog

Szabadulós könyvek

Egyre jobb helyzetben vannak azon szabadulós játék fanok, akik inkább az otthonülő típusba tartoznak, tényleg szinte hétről hétre jön ki valamilyen újdonság az otthon játszható vonalon. Ezen belül külön ágazatot képeznek az immáron szép számban jelenlévő szabadulószoba-alapú könyvek. Sajnos magyar nyelven egyelőre nem nagyon találni ilyen mókát, de pl angolul bőven van választék (meg speciel németül, franciául, spanyolul…), ezekből mazsoláztunk. Mindenféle rendszer nélkül szép sorban bemutatjuk, amihez eddig volt szerencsénk. Ja, és ha mégis magyar, akkor Szabadulószobás fejtörők néven kapható egy angolból fordított (és szerintünk remek) könyv, kezdjünk ezzel.

estapebookpuzzles.jpgA műfajon belül meglehetősen történet-erős az (általunk angolul játszott) Escape Room Puzzles című könyv. Éppen ezért picit megtévesztő a "puzzles" szó a címben, mert messze nem arról van szó, hogy feladatok vannak egymás után, hanem a könyv tíz egymásra épülő szabadulószobát tartalmaz, amelyek végig járásával és megoldásával folyamatosan haladunk előre egy izgalmas történetben. Kiemelendő még, hogy ez egy színes könyv (míg a műfaj többi tagja zömében fekete-fehér, ahogy a könyvek márcsak lenni szoktak), és tényleg tele van képekkel, illusztrációkkal. Egy bevezető jelenettel (szobával) indul a könyv, ami még viszonylag könnyen megoldható, utána viszont kifejezetten nehéz feladatokra számíthatunk, ami az én ízlésemnek itt-ott már túlzottan nyakatekert volt. Ennek ellenére nagyon jó szívvel tudom ajánlani, főleg mert a frusztrációt hozzám hasonlóan kevésbé jól viselők kedvéért rögtön a könyv hátuljában vannak a kis/közepes/nagy segítségek, majd a teljes megoldás magyarázattal. Az pedig külön szimpatikus volt, hogy olyan életszerű a történet; tehát pl ha bezárnak valahova (mármint a főhőst, akinek a bőrébe bújunk), akkor eszembe jut (mármint neki), hogy azt a három számjegyű lakatot akár pörgethetném is addig amíg ki nem találom a helyes kódot. Aztán persze mindig mindenre meg lehet találni a megoldást valahol a környezetben elrejtve.
j29.jpgA másik véglet a talán sokak által ismert Journal 29 irányvonal, ahol van ugyan egy keret történet, de alapvetően a feladatokról szól a könyv, nem halad a sztori lapról lapra, csak kulcsszavakat gyűjtünk, és ezek felhasználásával oldjuk meg a soron következőt. Maga a Journal 29 ezen a téren egy nagyon kellemes olvasmány, érdekesek a feladványok, vannak könnyebbek és nehezebbek, persze van olyan is ami nemá', de összességében egy jó kis gondolkodtatós. Érdemes tudni, hogy külső ismereteket is elvár, amit vagy tudunk, vagy netről kikeresünk. Illetve a megoldásokat is egy internetes oldalra kell beírni, és onnan kapjuk a kulcsszavakat is. Ha pedig elakadunk, akkor a segítségek is egy internetes fórumban lelhetők fel. Ez a Journal 29 esetében már nagyon jól működik, kellően régi a könyv ahhoz, hogy tényleg minden feladathoz ott van elég segítség, kicsit keresgélni kell, meg átlapozni a frusztrált userek segélykérésein, hogy napok óta nem tudja megoldani, valaki légyszi, légyszi. A második könyvhöz is volt nemrég szerencsém, ez Journal 29 Revelation néven jött ki, és kb ugyanazt tudja mint az első, szóval aki a feladatokat szereti, az nagyon nem lőhet mellé.
escapages.jpgAz EscaPages egy kicsiny, ám rendkívül produktív cég, jelenleg három könyvük van forgalomban amit az amazonról rendelhetünk meg, de még kettőről tudunk, hogy közel készen van, és persze tervezik a folytatást. Elsőnek a Miracle '47 című kötetet játszottuk végig, amelyben egy a II. világháború utáni laboratórium titkait göngyölítettük fel a bevett formula szerint: titkos feladatokat megoldva, majd egy honlapról a megoldásokért kulcsszavakat kapva. A másik hasonlóan működő kötetük a Prisoner 7, amikoris VIII. Henrik korában kell egy ismeretlen fogoly nyomába erednünk. Nekem személy szerint nagyon szimpatikus volt, hogy bár a feladatokon volt a hangsúly, mégis egy eredeti és érdekes történetet raktak a játék mögé, így az ismeretlenből nagyon kellemes meglepetést okozott. Külön plusz még, hogy azon túl, hogy a megoldásokért kapott kulcsszavakat más feladatokban fel kell használni, mindkét könyvnek az a vége, hogy egy hosszabbacska (egy oldalas) szöveget össze tudunk rakni a kulcsszavakból, ami egyúttal a történet lezárása is. Maguk a feladatok is jók, szóval minkét kis vékony kötet viszonylag elérhető áron tényleg remek szórakozást biztosít. Ami eléggé hiányzik az a rendesen kidolgozott segítségek, itt is egy netes fórum hivatott ezt a célt szolgálni, de még elég gyerekcipőben jár (bár a fairség jegyében megjegyezném, h látszik a fejlődés). Hasonló problémák miatt indult nemrég magánakcióban egy másik oldal, ahol a szerző feltett szándéka minél több szabadulós játékhoz megfelelő fokozatos segítségeket (majd a megoldást) feltölteni, hogy elkerülhető legyen az elakadásból adódó frusztráció. Pár hete indult a dolog, de épp a Prisoner 7-tel kezdett, szóval aki azon matat, érdemes lehet bekukkantani.
Az Escapages (jelenlegi) legújabb könyve picit hasonló, picit más a fenti kettőnél, de mindenképp érdekes koncepció. Vica versa néven adtak ki két kis vékony könyvecskét, az egyik Heads Edition, a másik Tails Edition (tudjátok, mint fej meg írás), és ezek nevükhöz híven összetartoznak. Tehát ugyanaz a történet (két ismeretlen találkozása) két külön szemszögből van megírva a két könyvecskében, a bennük lévő feladatok pedig összetartoznak, azaz csak úgy lehet megoldani, ha a két könyvben lévő infókat összerakjuk. Az ötlet rendkívül szimpi, és ideális például olyan esetekre ha két fizikailag távol élő barát szeretne együtt játszani (Amazonról külön-külön is rendelhető a két könyv). A feladatok hozzák kb ugyanazt a színvonalat, amit az első két könyvben megszokhattunk, és szintén megmaradtak annál, hogy a könyv végén a kapott kulcsszavakból kell összerakni a történet lezárását.

collage_23.jpgA Codex Enigmatum egy sikeres Kickstarter kampány után most már bárki számára elérhető. Szintén minimális kerettörténettel bíró és erősen feladat-orientált könyv, cserébe tényleg gyönyörű illusztrációkkal és változatos fejtörőkkel. Itt kis segítségeket, illetve a tényleges megoldást is megkapjuk a könyv végén, szóval internetkapcsolat nélkül lehet megoldani az egészet.
milly.jpgEscape from the Room címen is két könyv került eddig forgalomba, mindkettő, az egyébként szabadulószobákat üzemeltető Nathen Newark-től (Amazonról rendelhető: The Curse of Old Maid Milly, Murder in the Village). Mi először az Old Maid Milly-t játszottuk, és itt ismét viszonylag sok olvasnivaló akadt. Ezen kívül ami még kiemelkedik az a keresgetés, tehát kapunk egy szobarajzot, benne tárgyakkal, és adott oldalakra lapozva megnézhetjük, hogy milyen információt rejtenek a számunkra. A feladványok megoldásából minden esetben egy oldalszámot kapunk ahová lapoznunk kell (itt van egy beépített önellenőrző mechanizmus, hogy minden oldalra érkezéskor először azt látjuk, hogy melyik oldalról kellett érkeznünk). Annyi csavar van még a dologban, hogy sokszor szavakat vagy irányokat kapunk megoldásul, és akkor ezeket nekünk kell számokká átváltani egy mellékelt táblázat szerint. A Murder in the Village nagyon hasonló élményt nyújtott, a játékmenet technikai része picit didaktikusabban van végigvezetve (szóval érdemes lehet ezzel kezdeni), illetve nevéhez híven gyanusítottakról és gyilkos fegyverekről kell jegyzetelni és következtetéseket levonni, de a lapozós keresős feladatmegoldós alapkoncepció teljesen ugyanaz.
ivan_tapia.jpgThe Escape Book néven, Can you escape this book? alcímmel is több kötet jelent már meg (szerző: Ivan Tapia, amazonról), ezek eredetileg spanyol nyelvűek, egy már elérhető angolul, de a nagy sikerre való tekintettel sorban fordítják a többit is (a teljes eredeti repertoár a cocolisto oldalán lelhető fel). Itt is viszonylag sok olvasnivaló történet kísér végig minket feladatról feladatra, és az igazat megvallva az írói stílust elég gyengének találtam (bár a fairség jegyében tervezem beszerezni eredeti nyelven is, mert a nyelvi döcögés könnyen lehet, hogy csak a fordításból adódik). Annyi plusz van még, ami esetleg szabadulószoba rajongóknak fontos lehet, hogy ebben a könyvben az idői nyomás is érezhetően megjelenik az oldalakon, bár picit fura, hogy minden előre meg van írva, nekünk semmi ráhatásunk nincs, hogy a történet szerint hogy telik az idő. A grafikáját tekintve ez a kötet kicsit egyszerűbb, bár a fekete-fehér mellé bevittek egy kis színt, és egyébként a papír is jó minőségű, szóval összességében igényesnek mondható a kiadás. A rejtvények is elég változatosak, érdekes volt benne látni néhány illúzióra / percepciós problémára hajazó feladványt, de klasszikusabb logikai darabok is vannak. Szóval összességében érdemes ebbe is belevágni, főleg mivel az olcsóbbak közül való, és internet nélkül is teljesíthető pl egy kellemes tóparti nyugágyban.
pe.jpgA Paper Escape egy könnyedebb könyvecske, ahol 60 percünk van a küldetés teljesítésére, tehát ez a könyv nagyjából egy szabadulószobányi szórakozást nyújt (szemben a fentiekkel, amelyek végig játszása mind jelentősen több időt vett igénybe). Mi a Survive the F5 címűt próbáltuk a sorozatból, ez a második a sorozatban, de független történetek. A lapokat sokszor ki kell vágni és úgy machinálni, ami mindig kettős dolog, egyrészt tök jó amikor fizikailag csinálni kell valamit, másrészt azért én is inkább fénymásoltam, mert egy könyve belevágni mégis milyen. De egyébként kellemes szórakozás volt.
dd.jpgA Dubious Documents névre hallgató boríték alapú, de talán mégis inkább könyv első nagy előnye, hogy itthon is kapható a bookline forgalmazásában. A grafikája kiemelkedő, mind a borítékok, mind a benne rejlő dokumentumok gyönyörű színes illusztrációk. Minden egyes boríték egy feladványt rejt, amelynek a megfejtése egy-egy szó, így áll össze a játék végére a 16 szóból egy mondat, amely a könyv elején olvasható történettel nyer értelmet. Sok helyen olvastam, hogy ez túl egyszerű volt, nekem egyáltalán nem tűnt annak, nemegy feladat volt, aminek többször is neki kellett futni. Az mondjuk igaz, hogy az illusztráció nagy része csak illusztráció, de talán pont emiatt még cselesebb kiválasztani azt a részletet, ami viszont a feladványt tartalmazza. A könyveben vannak segítségek mindegyik borítékhoz, de ezekre inkább instrukcióként érdemes tekinteni, mert nélkülük gyakorlatilag lehetetlen lenne rájönni, hogy mit keressen az ember. És bár kevés a szöveg, pont ezeknek a tömörsége miatt hangsúlyosan szükséges az angol nyelvtudás, mert minden részlet fontos.
monatgu.jpgMontague Island Mysteries néven megint egy picit mást kapunk (leginkább amazonról), ez inkább kicsit nyomozós és logikai feladványos, jól jellemzi a rövidke kötetet, hogy egy rejtvénymagazin szerkesztője állította össze.
lmanaq.jpgAz Almanaq egy másik sorozat, egyelőre két kötettel: a Librarian's Almanaq és a Conjurer's Almanaq, mindkettő a feladatmegoldós kategóriában (szerző/szerkesztő rejtvénymagazinos múlttal). Mielőtt bárki megvenné ezt a könyvet fontolja meg, hogy képes lenne-e egy könyvből lapokat kitépni... komolyan, elég erős fizikai gát, hogy az ember egyik kezébe fogja a könyvet, a másikkal pedig egy nagyot ránt az egyik lapon. De ha ez megvan, akkor utána egész érdekesen alakítja a játékot, hogy a feladatok előrehaladtával, a megfelelő lapokat kitépve, olyan oldalak kerülnek egymás mellé, amik eddig távol voltak, és így ténylegesen fizikailag halad a játék. Ezen a koncepción túl maguk a feladatok is egész ötletesek (nekem speciel a varázsló téma jobban bejött). Ami viszont kivetni-való az a könyv igényessége. Már maga a képi anyag sem túl szép (ez a mass market edition, nem tudom, hogy a KS-re készül színes szebb-e... de az már úgyse beszerezhető), az pedig nagyon zavart, hogy a papír olyan silány minőség, hogy átlátszanak az oldalak... oké, hogy kitépkedni van, de akkor is. Viszont ha ezen felül lendülünk, akkor nagyon jó (és rendkívül hosszas) szórakozást nyújt mindkét darab. Érdemes tudni, hogy megoldások nincsenek a könyvben, az első kötethez (Librarian) van egy hint honlap, de ott is csak rávezetés van, tényleges megoldás nincs; a második könyvhöz még ez sincs (elvileg majd lesz), csak arra van lehetőség, hogy a választ ellenőrizzük.

A Sealed Book Project egy e-book kezdeményezés, amihez egy app letöltésével férhetünk hozzá, nagy előnye, hogy a teljes tartalom ingyenesen élvezhető. Egyelőre a Praeludium nevű első történet készült el, ez így nagyjából egy könnyed nyár esti olvasmánynak jó, se a történet, se a feladatok nem ragadtak igazán magával, de nincs vesztenivaló alapon azért valahol ajánlom mégis mindenkinek. A kezdeményezés nagyon szimpatikus, egy bolgár család, akik szabadulószobát üzemeltetnek, kezdett bele, és egy nyomozós történetben kell a főhősök elé táruló feladatokat sorban megoldanunk. Tehát kb mintha egy gyengébb krimit olvasnánk, csak bizonyos pontokon meg van szakítva a történet, és nekünk be kell írni a választ. Ha nem jövünk rá a válaszra, akkor haladhatunk tovább (itt vagy befizetünk egy csekélyebb összeget, vagy megnézünk egy reklámot), és a segítséget is történetbe illően kapjuk, tehát a főhősök gondolkoznak tovább. Négy ilyen segítség után elárulja a könyv a megoldást is, szóval ha nagyon nem boldogulunk, akkor is tovább tudunk olvasni. Maga a koncepció szerintem nagyon jól ki van találva, bízunk benne, hogy a történet és a feladatok is fejlődni fognak.

Szintén e-book a  Stop a Murder, amit amazonról egész jutányos áron be lehet szerezni. Mikor először beleolvastam (amennyit a demó verzió engedett), nem ragadott különösebben magával, de végül csak megvettem, és most a második rész elején járva egészen élvezem.

Puzzle Tales is egy e-book, de itt csak az első néhány fejezetet érhetjük el ingyenesen, ha megtetszik a dolog, akkor a végig olvasáshoz már fizetni kell.

collage_24.jpg

Az Omniverse egy nemrég lezárult Kickstarter projekt, ami még a klasszikusabb, döntéseink alapján ide-oda lapozós (Choose Your Own Adventure) könyvekre emlékeztet, de azért jópár csavarral, és számos extra elemmel, amit a szintén klasszikus kattintgatós (point and click) szabadulós játékokból vett át. A teljes könyv még nincs kész, de már kellő támogatottságot szerzett, így bizonyosan megvalósul, egyelőre egy rövid előnézet áll rendelkezésre a dologgal ismerkedni, illetve mi kaptunk egy teljes fejezetet az ismertető céljából. Az már a publikus leírásból is kiderül, hogy ez egy erősen sztori-központú mű lesz, ahol sokat olvasunk, és részletes hangulatkeltő leírásokat kapunk. Nagyon szimpatikus koncepció, hogy a helyszíneken mindig van lehetőségünk 360°-ban körbe nézni, amit úgy érnek el, hogy a lapok jobb és bal oldalán lévő számoknak megfelelő oldalt felkereshetjük, és elolvashatjuk, hogy abba az irányba mit látunk (és természetesen ott is fordulhatunk jobbra/balra, az egyik a visszafordulás lesz, a másik az eredeti nézőpont háta mögötti rész). Előre haladni többnyire úgy tudunk ha egy feladatot megoldunk. Ezek lehetnek különféle feladványok, míg máskor az utunk során talált tárgyak segítségével (a hozzájuk tartozó számokat összekombinálva) kaphatjuk meg az előre utat leíró oldalszámot. Nagyon ötletes a beépített ellenőrző mechanizmus, ami megmondja, hogy a válaszul kapott kód mely esetekben érvényes (azaz jó), a tárgyak együttes használatánál például az a kritérium, hogy a négy számjegy különböző legyen, és a legutolsó kisebb, mint 5; ha ez megvan, akkor egyszerűen fellapozzuk az utolsó három számjegy által jelzett oldalt. A magam részéről ígéretesnek tartom a dolgot, és örülök, hogy megvalósul, kíváncsian várom a végleges könyvet.

A Puzzaz egy rejtvénykönyves e-book oldal / app, amit azért hozunk ide, mert ugyan a legtöbb itt fellelhető iromány sodoku és klasszikus rejtvény magazin, találtunk egyet The Case of the Missing Mask címmel, amiben történet is van a rejtvények mellé. Ha bárkit érdekel, egy sima google bejelentkezés után itt használja a Lincoln kuponkódot, és akkor ingyen letöltheti (ezt, vagy bármelyik másik 3 dollárnál olcsóbbat); aztán ha netán más is felkelti az érdeklődését az már fizetős.
img_2100.JPGA Wizard Pickles-t hoznánk még ide, ami alapvetően egy gyerek könyv pici történettel és gyönyörűen részletes rajzokkal. Leginkább ahhoz a műfajhoz hasonlít, amikor egy zsúfolt képen kell kis részleteket megtalálni, ezt alakították úgy, hogy közben egy összefüggő történet halad előre, és az egyes oldalakon is plusz feladatok vannak.

A sorhoz tartozik még, de nem volt szerencsénk próbálni a Trip 1907-t, ami szintén egy pici sztoris sok feladatok, kulcsszavakat gyűjtős, és állítólag elég színvonalas kötet. Szintén nem próbáltuk az Initiation nevű interactive puzzle book-t, valamint a The Master Theorem - A Book of Puzzles, Intrigue and Wit-t sem. Van még a Book Scavanger sorozat, ebből van mindhárom könyvből fent ízelítő google books-on, és nem feladatmegoldós, hanem szöveges, inkább egy ifjúsági regény, amiben a feladatmegoldós kincsvadászat a téma (viszont egy korábbi rendezvényükhöz kiadott ingyenes gyerek feladat-könyv most is elérhető-letölthető). Illetve Escape the Book néven létezik még egy sikertelenül zárult (így nem megvalósult) Kickstarter projekt, amit csak azért említünk, mert a kampány részeként online elérhetővé tettek egy 18 oldalas demo mini-könyvet Alice in Puzzleland néven, ezt jó szívvel tudjuk ajánlani, mert kellemesen színvonalas. A sorhoz csatlakozik még a 404: Interactive Puzzle Book Kickstartere, amely elkészültét az a Dr Gareth Moore vezényli, aki számtalan (mind felnőtteknek, mind gyerekeknek szóló) nagysikerű rejtvénykönyv szerzőjeként, most egy ilyen rendhagyó projektbe vágott bele; érdemes a Kickstarter oldalon az update fület annak is megnézni aki a projektről lemaradt, ugyanis ide már felkerült egy minta feladvány a könyvből. A sor végére pedig idetennénk az S. című könyvet, mellyel nagyon szemezünk.

Szólj hozzá!
2019. május 31. 14:19 - SzabadulósBlog

Az elsők

Ha a szabadulószobák, mint jelenség szóba kerülnek, akkor Magyarország (főként Budapest) szinte kivétel nélkül meg lesz említve. Legyen szó tizenezres tagszámú nemzetközi Facebook csoportról, többszáz szobát megjárt amerikai sztár-bloggerekről, vagy neves nyugati egyetemeken íródott szakdolgozatokról, senki nem vitatja kicsiny hazánk szerepét a szabadulószobák világméretű elterjedésében. Leggyakrabban a ParaPark kerül említésre, aki így is hirdeti magát, mint a "galaxis első szabadulószobája". Habár lehet olvasni elméleteket, hogy velük egy időben (talán egy hajszálnyival még előbb is) nyitott a japán SCRAP egy szabadulószobát Tokióban, az bizonyosan tény, hogy itthon az azóta nemzetközi hírnevű Gyurkovics Attila ParaParkja volt az első 2011-ben. A sors furcsa fintora, hogy a blogunkon csak ilyen későn kerülnek terítékre, most azonban bemutatjuk mindhárom jelenleg üzemelő szobájukat is. Bár a szobák és a játékmenetek már lecserélődtek, továbbra is az eredeti helyszínen, és hamisítatlan pince-romos hangulatban vár minket a ParaPark.
A másodikként nyitott szabadulószoba a PánIQ érdeme, és Koltai Balázs nevéhez fűződik, aki nagyon hamar felismerte az ágazatban rejlő potenciált, és 2012-ben már nyitott is. Nekik több szobájukról is írtunk már különböző posztok kapcsán, most itt idéznék a tulajdonos egy néhány évvel ezelőtti interjújából, ami véleményünk szerint jól leírja, hogy merre tartanak: "A pályafejlesztés nagyon fontos, mert a piac megelőzi az adott vállalkozást, ha az nem fejleszt. Ha az első pálya színvonalához hű pályát építenénk most, az nem lenne versenyképes. Az első verziók még a lakatokra és kulcsokra alapoztak, most már sokkal inkább szükség van elektronikai eszközökre. Ezek már második-harmadik generációs szobák."
Rajtuk kívül még két szabadulószobás cég van, akik 2012-ben nyitottak. A Szobafogság saját bevallása szerint azév április 2-án, a TRAP pedig április 11-én indult. Mindkét helyről írtunk már egy-egy alkalommal, most ismét ellátogattunk hozzájuk, hogy az Elsők közé új élményekről is beszámoljunk.

A 2013-ban nyitott szobákról most itt nem fogok részletekbe menni, de mivel szinte mindegyikük szerepel a blogon, felsorolom őket, hogy ha valaki szeretné időrendi sorrendben járni a dolgokat, akkor itt folytassa: Sweet Escape, Időcsapda, Escape Zones, Logic Arena, Kalózbarlang, Claustrophilia, TRAP Factory. Aztán persze folytatódott a boom 2014-ben, és azóta is évről évre nyitnak az újabb és újabb szobák Budapest-szerte, ország-szerte, világ-szerte.

parapark.jpg

Kezdjük akkor ahol kezdődött: ParaPark! Mondanám, hogy milyen fura, hogy így 80 szabaduláson túl jött el nekem az a pillanat, amikor a Galaxis első szabadulószobájába ellátogattam, de ezt már mondták előttem; valahol röhej, úh muszáj megosztanom, az általunk nagyra értékelt esc-apes blog szintén ezzel a mondattal nyit, amikor a ParaPark (azóta már bezárt) 9-es átjáró szobájáról ír. Egyébként a helyszín továbbra is az az igazi nyóckeres pince romkocsma alatt, ahol immáron nyolc éve, hogy elkezdődött. A pályák újak (jelenleg hárman vannak), de azok is őrzik az eredeti hangulatot mindenféle lakatok és elektronikus szerkezetek jó vegyesen, és fancy díszletek és berendezések helyett, az a hagyományos lomtalanítás hangulat uralkodik inkább. Én a magam nevében erre nagyon jó szívvel tekintek, tényleg a ParaPark már történelem, és hihetetlen jó ezt élőben megtapasztani. Az eredeti Flow elméletre alapuló játékmenet koncepcióján pedig nem is lenne értelme változtatni. Elsőként a kísérleti kockaüzemet teljesítettük; a nagy szocialista termelési tervek pont az a korszak, ami valakinek már történelem, van akinek a gyerekkora, mindenesetre tényleg remekül passzol a retro lelakott bútorokhoz, és a pálya jól kihasználja a kocka különböző felhasználási módjai által nyújtott lehetőségeket. Szóval az egyszerű eszközök ellenére remek feladványokkal találkoztunk, volt hogy a homlokunkat csapkodtuk egy-egy félrenézett feladat után, volt hogy saját vállainkat veregettük mikor jól összeraktunk valamit. A velünk tartó tizenkét éves pedig egyenesen odáig volt meg vissza. Második látogatásra halasztottuk (immár csak két felnőttként) a Tetthelyet és a Kódtörő kiképzést. Az előbbi az, amit ígér, nyomozni kell, és ahogy mind a négy nyomot megtaláljuk, megfejtjük és felhasználjuk, úgy folyamatosan nyílnak meg a rejtett rétegek. Először az utcán vagyunk, és úgy indul a dolog, hogy be kell jutnunk a kertbe, majd a házba, ahol a gyilkosság történt, ott pedig fel kell fedezni amit csak lehet, és végül ha minden megvan, akkor győzedelmesen elhagyhatjuk a helyszínt. Közben jó sokat kutakodunk, nézzük, hogy mi passzol mihez, szerelünk és ügyeskedünk, és logikázunk, és behelyettesítünk. Ugyan az várható, hogy számot utómunka maradt a kollégákra (hiszen mi csak begyűjtjük a bizonyítékokat, nem derül ki, hogy mi történt), azért elmondható, hogy szép keret a történet, a flow pedig folyamatos, jó haladós érzése van az egésznek. A Kódtörő Kiképzés, ami a legnehezebb pálya, itt leginkább abban áll a nehézség, hogy mindössze 45 perc van kb ugyanannyi feladatra, amennyi a 60 perces szobákban is van. Nekünk segítség nélkül nem sikerült volna, de aki szereti a kihívást, az bevállalhatja a nehezített verziót, max öt segítségkéréssel és minden konkrét segítségért mínusz ez perccel. Itt különösebb történet nincs, minthogy fel kell törni a kódot, és ki kell jutni, mindehhez kapunk egy nagy-lebernyeg lapot, rajta a kódrendszerekkel, amit meg kell fejteni, hogy fel tudjunk használni ahogy haladunk előre. A legtöbb feladat arra a logikára épül, hogy meg kell találni valamit, ami illik valamihez (ami szintén illik valamihez, és jó eséllyel még valamihez), ebben persze rengeteg variáció van, hogy mi a valami és hogyan illik, de a lényeg, hogy a nehézség a feladatok sokaságán kívül inkább abban van, hogy nem csak két dolgot kell összekapcsolni, hanem sokszor inkább hármat-négyet, de nincsenek logikai ugrások, minden tökéletesen passzol. A flow itt is kifogástalan, nyílnak sorba a dolgok és kellemesen kattognak agyunk fogaskerekei. Nehéz lenne választani, hogy a három szobából melyik a legjobb, szerintem érdemes akár mindet végig próbálni, vagy ki-ki válasszon téma szerint.

collage_18.jpg

PánIQ-szoba több posztunkban is szerepelt már, és ugyan ők is a hőskorban indultak, viszont szánt szándékkal nagy hangsúlyt fektetnek a modernizálásra. Ennek ellenére vannak még klasszikus pályáik, ahol lakatokkal és számkombinációkkal találkozhatunk, talán leginkább az általunk a filmes posztban bemutatott Fűrész szobájuk ismert, ami szintén pince, és az a klasszikus hangulatú. Speciel nekem azt hiszem ez a kedvencem tőlük a Sherlock szoba mellett, ami szintén soklakatos szoba. De az újabb szobáik már lakatmentesre készülnek, mi pl a Keresztapában jártunk, jópofa volt az is. A Láthatatlan Erdő pedig azért különleges, mert végig teljes sötétben kell játszani. De ezen kívül is van még bőven mit próbálni náluk, mi ugyan nem voltunk, de Helyszínelők is van, aki arra vágyik, vagy most nagyon aktuális a Trónok Harca.

collage_19.jpg

Szobafogság szintén egy romkocsma helyszín, ami megmaradt az eredeti koncepciónál. A varázslós szobájukkal nem voltunk igazán kibékülve (valahogy a mágia téma nem passzolt igazán a lakatokhoz), de most tettünk egy újabb próbát, és a James Bont (Rázva, nem keverve) szoba egész jópofa volt. Eleve jól indult a dolog azzal, hogy az egyik ügynököt bezárták egy sötét szobába, és a többieknek kellett kiszabadítani (mondjuk annak örülök, h nem én lettem bezárva, mert végül bent sajnos nem nagyon volt mit csinálni, vagy az optimálisnál legalábbis jóval kevesebbet, míg kintről megérkezett a segítség). Külön pacsi a helyszínnek, amiért a szobába beengedés után az egyik leghangsúlyosabb mondat a pánik-doboz volt; ugyan bármilyen neadjisten vészhelyzetben egy kulcsot elővenni és rendeltetésszerűen használni nem teljesen triviális, de mindenképp üdvözlendő, hogy egy régi technológiás szobában (ahol nem opció a magától nyíló mágneszár) gondoltak erre, és kihozták a maximumot. A feladatok vegyesen voltak jók és kevésbé jók, a jók között azért voltak tényleg újszerűek és aha és érdekes, meg a kellékek között is akadtak menő fegyverek és miegymás, szóval ha valaki arra jár, és retro romos igazi elsők között nyitott szobára vágyik, akkor egy próbát megér. Ezen kívül egy Párttitkár irodája van még ugyanezen a helyszínen, azt nem próbáltuk, de fent látható róla kép.

collage_20.jpg

TRAP-től az Egyiptom témájú poszthoz teszteltünk szobát, speciel pont az a szoba azóta átlényegült Indiana Jones-á (elveszett piramis), és a PánIQ-szoba gondozásába került. Szóval a TRAP jelenleg két újgenerációs szobával van jelen; mi az Anachronistát választottuk. Na, ez tényleg az a helyszín, hogy senkinek nem jutna eszébe, hogy hét évvel ezelőttről maradt itt; fullmodern berendezés, és klassznál klasszabb elektronikus megoldások, tipikusan az a szoba, ahová belépsz és azt sem tudod mihez nyúlj, mert semmi nem néz ki úgy mint egy feladat... aztán idővel felfedezed a szobát, és rájössz, hogy minden egyes díszletelem valahogyan feladat. Volt egy eszköz, ami nem működött tökéletesen, de mondta a játékmester, hogy tudnak erről, szóval reméljük hamarosan cserélik, mert mivel pont eléggé a vége-felé van nagyon bosszantó volt akkor ilyesmin megakadni mikor már fogytán az idő. Egyébként szépen párhuzamosan indul a játék, szóval kb véletlenszerű, hogy kinek mi fog szemet szúrni, ahol elindul, a végjátékra pedig lineárissá válik, és egy nagyon klassz effekttel zárul. Nem mondom, hogy ez volt életünk kedvence, leginkább az hiányzott, hogy történet ugyan volt, de a feladatok csak tematikusan illeszkedtek, nem volt meg az előrehaladás érzése. Az viszont tény, hogy rengeteg különleges megoldás volt benne, és egy nagyon igényes helyszínt alakítottak ki, szóval aki úgy szeretné a történelmi cégeket járni, hogy modern játékot kapjon, annak ez való.

Most ennyit hoztunk kis dicsőséglistának, mindenki nyugodtan gondoljon bele, hogy miket csinált hét-nyolc évvel ezelőtt, ezek a cégek már akkor is szabadulószobát üzemeltettek, és szerintem le a kalappal, hogy a mai világban ennyi ideig talpon vannak! Persze ha van aki már akkor is a szabadulószobákat járta, akkor itt lenne a helye a korai nosztalgikus kommenteknek, mi hozzájuk képest újoncok vagyunk a szakmában, és örömmel okulunk!

Szólj hozzá!
2019. május 30. 11:01 - SzabadulósBlog

Budapest Escape Room Guide – from a native to English speaking ER enthusiasts

Budapest is a city full of escape rooms, among them the ones with longest history around the globe. Below is a quick list of the rooms we played and reviewed at this Hungarian blog. Note, that there is no international comparison, as we are locals and have not played outside the country.
In general Budapest is a great city to travel to, cheap accommodations and restaurants can be found at central places, the public transport is functional, and some nice sightseeing places are at reachable distances. Escape rooms are all for private booking and the prices are affordable. Game master’s English levels vary greatly, so that’s unfortunately a random factor. And if you book at busy hours (evenings, weekends) most likely one person will be GMing multiple rooms at the venue.
We start the article with rooms we almost say are "must do", but highly recommend to read through the rest as well; the ranking is mostly our subjective experience, while in the description we try to remain objective, so you might be interested in rooms that are our least favorites. Hope this helps and feel free to drop an e-mail for more info about particular games (we understand if you do not want to google translate through the rest of the entries to find all the details).

 

Rooms we enjoyed most
These are the ones we can wholeheartedly recommend to anyone, our true favourites

E-Exit - Heaven & Hell
This is the room you will most likely get recommendations for if you ask about Budapest escape rooms, and we agree that it is a must. If you search a little more thoroughly you will also find along with the many positive opinions some critiques about the decoration being cheap. This is indeed the case, but it’s not the kind of cheap when you get hold of any used furniture you can just to fill the room; it’s the kind of cheap that, to me, gives this typical Hungarian feeling where brilliant things are made from little money. Every prop has a function, and succeeds in creating a very unique atmosphere. In addition the puzzles are tons of fun and truly original (there is one process puzzle we disliked, but other than that, each one is nearing perfection), plus there are hilarious aha moments (one you will need to skip unfortunately if you have claustrophobia, but they are prepared for that as well). On top of that what is most impressive is the way you advance in the story from room to room: it’s not simply a quest and some puzzles that fit the theme, it’s a real sense of advancement.

PLAY - Jack the Ripper
We were impressed by the authenticity of this room and the amount of research and background story that went into it. Unarguably this is the strongest room if you are looking for a story that feels real and is truly based on historical facts. The room is richly decorated and the puzzles are also quite varied and interesting (plus they fit the atmosphere), so I see no reason why someone would not enjoy this experience. The story is 16+ though and quite unsettling, so be prepared for that. And the room is a little longer (90 min), but still very challenging to complete. Unlike most rooms in Budapest this one has a hint system integrated into the game, you have to make hard choices (and most probably sacrifices) in order to get help.

LogIQ Rooms - Napuche
A room that has a good mix of everything you need for a great experience: hidden passages, technology that appears as magic, ingenious logic puzzles of the traditional type, a story that is both credible and fits the rooms, a climatic ending, a challenge that is fair but hard.

UrbanGO
This is a city treasure hunt (so not really an escape room), but we loved it so much, that we highly recommend you to try. You get a starting pack at a secret location, and everything in that bag will come at use to solve the puzzles and find out where to go next. At each location you will get tourist information from little cards (many of those will need to be used in puzzles), so it is perfect if you also want to see the beauty of the city. The puzzles are creative and fun, they make use of the sites you visit plus there are hidden signs and objects to spot and use at the most unexpected places. Both the Pest and the Buda tour lasts about three hours, and you don’t need to hurry, just go at your own pace and enjoy the game. (We tried the English version for the Buda tour and it was a truly pleasant experience with a mix of treasure hunting, puzzling and discovering the Castle area.) Plus you get to take home your goodie bag with treasure-hunter souvenires and after successful completion of the game (which will always be the case, what varies is the time and hints needed) you will get some sweets… uhm I mean treasure! :)

 

Great rooms we recommend you try
If you plan to play more than just a couple of rooms, we think these are the ones you should be looking at when putting together your itinerary.

Escape Zone - Back to the present; Star Wars
This is an ER company that has been present from the beginnings. The two rooms we tried are very different, but both great. Back to the present is a classical feel with many locks and combinations, what stands out is how you physically have to assemble things (god, it really feels like you are assembling a nuclear reactor). In contrast, the Star Wars room is very modern, no locks, no doors - your way is blocked by lasers, and the puzzles you solve are all something different, not a number combination (except for one). The scene is really movie-like and you even have the robots and stuff in there to move around physically.

Horror Factory - Saw II.
This location specalises on horrormovie-based ERs, currently they have two rooms based on the Saw. I thought the one which tells the story of Saw II. was a bit better, but both very enjoyable. The rooms are not scary at all, and the puzzles provide a good variety of searching and logic.

Pirate Cave
A favourite to many, we also like Pirate Cave. It is located a little further from the city centre, but still reachable by public transport, and as many will say you get a great story, a nicely decorated room and fun puzzles that use both logic and dexterity. On the down side, the room seemed quite empty to me, but that might just be because I had very high expectations, and indeed the rooms have plenty of space, which is good. Also we felt it was quite easy to solve the puzzles, and then we were sorry for not taking any hints, since this place has a hint system embedded in the game where you have to complete additional tasks to ask for help. This is a plus already, and also the place is unique in that it only runs one room, thus you will have the GM's full attention, which includes many effects that are triggered manually (both lights and sounds).

Museum Escape (formerly Knowland) - Dare to Win; Hundead Quit
There are two escape rooms at the Science History Museum which I'd highly recommend both for adults and (high school) kids. I thought that both rooms were equally fun, with engaging (and very real) stories, and a great variety of puzzles that use objects from the museum archives (human bones and remains in one case, and animal and plant preparations in the other).

LogIQ Rooms - Philosopher's Stone
Another great room by LogIQ Rooms is about finding the philosophers's stone. I played the earlier version of this game, and liked it very much - but trust that with the update it stayed equally great.

Magic Rooms - Magic School
A big company with a couple of locations and several rooms; of the five rooms I played here, this Harry Potter-based is my huge favourite. This is on the modern side, built with no-lock technology and offering a great variety of electronic tricks that feel like magic, as well as mechanically solvable puzzles. The rooms are beautifully decorated and the props you get to use are of a really high quality. The game is on the easier side, and likely to be completed in much less than the 60 minutes, but every minute of it is worth the trouble.

Mars Mission
This is a puzzle room with no big story (you are training to go to Mars and solving puzzles), but the overall experience is really great. You have several (13 in total) little boxes that each contain a number of puzzles you need to solve. The order of the boxes is arbitrary and completely up to you, and the puzzles you will find are both about logically obtainable codes as well as electronical and mechanical solutions. Overall this is the place where you will find most variety in puzzles; although they vary in both difficulty and creativity (at least there were some we did not like), we enjoyed our time very much. The game is longer than usual (90 min), and no team ever solved all 13 boxes during that time, so you don't have to worry about getting less for your money (in fact they always give extra time to complete the last box you were trying to get).

Mind Crime - The memory thief
This room stands out with its unique story about entering another person's mind in order to obtain bank account details. The rooms and puzzles are brilliantly constructed to make you feel like you are advancing further and further in this other person's memories. The room is nicely built and fun, also suitable for children (probably a little too easy for enthusiasts).

MystiqueRoom - Pirate bay; The Iron throne; Shogun's shadow; Cathedral
This big an well-known company offers several rooms at a single location, all of them of a pleasantly high quality. Of the five rooms I played, these four were the ones I enjoyed most. They were all beautifully decorated, perhaps Pirate bay was the nicest, as that had a ship we could climb onto, and several tiny spaces we could unlock and explore. Iron throne would of course be most appealing to GoT fans, but even without that I very much enjoyed the no-lock puzzles and creative solutions (with one tiny frustrating element about a cooperative puzzle where we could not communicate at the two sides of the wall as they were fully soundproof). The shogun room is a more traditional type with locks and mechanical solutions, but we found a lot of nicely executed solutions that surprised us. The Cathedral is another traditional room, with some of the props a little worn-out, but to my taste perfectly fitting the theme; the room is recommended for smaller groups due to linear structure, but the puzzles themselves are clever and nicely built.

Neverland - Wizard Trials; Wild West
A bar with several escape rooms, all of them newly built and with a lot of technology, plus rich decoration. Neither the wizard nor the western room was anything extremely surprising, but the atmosphere was really well-built and we went through multiple rooms in both games that gave us amazement as we progressed. They were both a pleasant experience, solvable but still challenging; and what really stood out was the whole location starting from the way you entered in the first place up to the equipment of the bar.

PanIQ - Saw
The PanIQ franchise is probably known for many (they operate several room in the US), they are one of the oldest (the second oldest actually) in Hungary and have really many rooms at different locations throughout the city. The Saw room is one of their traditional games, but still with many electronical tricks. The story of the first Saw movie does not need much implementation to turn into a great escape room, and they really did an excellent job in creating the atmosphere and putting together a built-in hint system in theme.

Scavenger - Mozart's mystery; Egyptian adventures
The two rooms we played at this location were both very good (Mozart a little harder, Egypt on the easier side). Unique stories, nice decorations and varied puzzles.

TRAP - Anacronistica; Indiana Jones
Team Race against Puzzles is another company with old traditions, but their currently operating rooms are very modern. Anacronistica is a time travel story with a nicely built room where nothing seems like a puzzle, but then you start discovering what to do and how to unlock the tricky electronics. The Indiana Jones room is currently operated by PanIQ (formerly at TRAP it was called Egypt, that is the version we played, according to their website there are a few modifications since then). This one is a combination of modern and classical technology and stands out in its paralel puzzles, meaning that this is really suitable for groups that can work paralelly (except for the very end when you go through a tiny space to solve the final puzzle).

World of Horror
This is a truly scary horror experience, so only go there if you want that. The game is somewhat shorter (45 min), and there are only a few simple puzzles, but trust me with the environment that makes you feel like inside a horror movie, and the actors that I can't even begin to explain how well they do their roles… so those puzzles that are simple in retrospect will still get you stuck. Overall a really unique experience with several rooms and a very very good flow.

CsoPa – The renewing city
This room at the Science center is focused on recycling and renewable energy. Despite the theme being rather controversial for me, the room was great fun, I very much enjoyed the way it communicated the related facts. This is more a venue for families with kinds, but if you are one, I wouldn’t miss it.

Fóbia – Kísérlet
The theme is light horror, but nothing too scary, and being one of the newest rooms in the city they offer several creative puzzles, plus a great atmosphere-decoration and a unique story that you follow throughout the escape.

Gellért Escape - Imprisoned in Mexico; Lost Memories
Another relatively new venue with interesting puzzle ideas and great implementation. We tried two of their rooms out of the three they currently have, and both were a pleasant experience with an outstanding quality of the puzzles. For the first despite the prison theme being rather dull, they managed to give a truly engaging story to it, the Mexican touch was unique and well-thought. The Lost Memories room is very similar to the well-known Hangover movie, only that this time we are at Budapest waking up to being locked in our own hotel room, and not remembering how we got there. The room is sufficiently paralel so that we are never short of things to do, and like I said all the puzzles are high quality and perfectly working. In our personal (but very personal) opinion despite everything being perfectly in place (and the stories were great and the puzzle matched theme), but somehow the game did not flow well, we just did not feel enough progression to get fully immersed.

 

Solid rooms with something that makes us like them
The below are all rooms that we are still recommending; although they are not perfect, there is some element that made us like them

Trap Factory - Prison break
This is for you if you like prison theme. Nothing extraordinary, but a nicely executed room with solid puzzles. The Factory is huge though and has a great atmosphere, we did not play any other rooms there, but might be worth a try.

Scavanger - Budapest Treasure Hunt
This ER franchise also offers an outdoor treasure hunt activity that might be worth a try. You get a bag full off things (such as an UV lamp and a diary), the downpoint being that you will need to return it in time. Then there are several puzzles for you to solve in order to find out the route you need to follow. The final solution will unlock a criptex and with that you get the final piece to the story. The story itself felt a little bit too cliche to us, but the puzzles were mostly fun, so this is another great way of exploring the city.

PánIQ - Sherlock
One of the above mentioned big PanIQ company's room is Sherlock, where we are tasked with helping the big detective clear himself of alleged crimes. The room had a little too many three digit combination locks for our taste (yes, we get frustrated easily when we need to try a code we obtain on several different locks randomly), but other than that (plus a puzzle where you have one shot and no chance for correction), this was a great experience with a lot of fun ideas mostly on the classical ER style.

ParaPark - Community Cube Factory
This company was the first to open an ER in Hungary (and among the first in the world), for me this mere fact makes them worth to visit. The rooms are obviously not the same as eight years before, but they preserved the classical feel both in terms of decoration and puzzles. However, I felt that this kind of decoration fitted well to the room theme (communist era) and the puzzles were a nice variation with many ideas.

PLAY - Drakula; Da Vinci
This company has two further rooms apart from the one I mentioned in the "must do" section, and both of them are good, nicely decorated and with some good puzzle ideas. I prefer multi-room games, so unless one is really great (such as their Jack the ripper) I won't fully appreciate single rooms, but other that that both the Drakula theme and the Da Vinci provide a fun experience (amd they have discounts if you play more than one room with them).

Logixity - Adventure in the Foreign Legion; Magic Portal
We played the Foreign Legion room at the former location of the company, but they moved some of their games to the new place, including this one. This was a single-room game with decoration that many complained about being poor (and we agree), but the puzzles were generally fun, and we loved the professional actor who was part of the game.
Magic Portal is part of the company's recent addition of AR (augmented reality) city games, where you get an iPad with the app you will use to play (displaying the AR elements you can explore in 3D as well as prompting you with puzzles and clues as you visit the GPS locations indicated on a map). The game is intended for families with kids, so the tasks are on the simpler side, but it has a really nice graphic that makes the exploration of the surrounding streets quite memorable.

Magic Escape - Harry Potter
A small company that offers one Harry Potter and one Game of Thrones room. We completed the former and as huge fans of the franchise really enjoyed it, mostly because the beautiful graffiti decoration that made us feel like we really were inside this magical world. The puzzles also had some good ideas (all keys and number combinations), in fact the endgame was great, we haven't see anything similar (and for the rest we just forgot the forgettable).

Magic Rooms - Pirates of Caribbean
The pirate themed room of this above mentioned big company is another one we really liked. It's a spacious multi-room game with a great variety of puzzles and nice decoration.

Fallost
If you like a good 18+ room (with sexual content) either as a bachelor party or simply with you significant other, we thought that this was a really fun location. The puzzles were average, but the way they are embedded in a brilliant and funny story, plus the subtle, but you know… decorations made this quite a memorable escape for us. Suffices to say that the dragon in this game does have seven of a certain body part, but it's not the head.

Logic Arena - Disaster
There was one element we particularly liked about this room (it's not a spoiler, they say it at their webpage), which is the earthquake simulation at the very beginning. The rest of it was a solid multi-room experience with classical type puzzles and some nice surprises. The company has other rooms which we did no try.

Mind Quest - No'Zaca
A big company conveniently close to the ruin bar area. Most of their rooms have average reviews, but No'Zaca stands out, thus we decided to give it a try, and it was in fact a great experience. To out knowledge this was the first room (at least in Hungary) to use the no-lock technology, and they have some technically very clever puzzles. The rooms are on the teenier side and the decoration is a little worn-out, but we still enjoyed it. Be aware that contrary to what is customary in Hungary at this location they do not offer hints on request, it is up to the GM's discretion to give hints on a screen when she/he deems it necessary.

Pucolj Ki
A 50 minute ER operated by an environment protection foundation. I really like the cause (to educate people about recycling) and the story of the room fits great: you need to clean the room after a party and then clear out before the parents of a friend of yours get home (the Hungarian name "pucolj ki" has the double meaning of both clean and clear, I could not find how the room is called in English). The puzzles are mainly centered around one big recycling task (which waste goes to which bin), plus a few extra tasks, but if you like the theme it is worth a try and you will guaranteed have a nice chat with the operators about interesting recycling facts.

Sweet Escape
Another company with long traditions, Sweet Escape is often cited as the best value for money, as they are among the (if not the) cheapest escape rooms. Thus here do not expect anything luxurious, yet you will get fun an innovative puzzles (some using technology, some using combination locks), nice wall paintings that set the theme and very friendly staff. We tried two of their rooms (Sweet Escape and Gingerbread House) and they were both fun to play. On the down side the story is not very immersive, it's more like a series of puzzles that culminate in a meta-puzzle but no directly connected to the theme. Also they have multiple locations in one space, thus you will likely hear other teams play. But this is a great entry point (if you maybe have friends with you who haven't played escape rooms yet), you will certainly get a series of puzzles that flow well, and just enough challenge so that the victory feels great. (Btw they have a money-back guarantee, that says quite much.) A huge plus is that in some of their rooms they have the possibility to incorporate your own photos into the game, just e-mail them and ask.

 

Rooms that we thought were not the best, but still might be worth a try
Below is the collection of rooms we did not enjoy too much, but still have some element that might appeal to players, thus we would not discourage you from the either.

Brain Maze
This one sounded very interesting where a group of 4+ people is split into two groups and they solve two separate rooms in competition. I was very looking forward to their promise that the teams needed to cooperate in order to succeed, but also had the opportunity to block the others. Unfortunately (although the statement was true) it did not really hold up to the excitement it promised. The puzzles very quite mixed, but overall not very impressive and the cooperative versus competitive element was only a single-type part. So we did not end up very happy, but still the idea is unique.

BudaSteps - Murder in the bath
A treasure hunt offered by a city walk company. We liked the story here, actually it was one of the best to our taste (both believable and simple enough to follow), but the puzzles were less impressive or somehow just did not match with us.

CsoPa - The engeneer's room
The other room at the Science Park did not impress me as much as the above one. This illustrates / uses basic physics knowledge and will probably appeal to some, but overall was not too impressive for us. A fair note, that we played as adults, and the room is intended for children / families.

Horror Factory - Saw I.
The first room of this company (we mentioned above) is based on the first Saw movie. It is an okay room with only logic puzzles (no dexterity) and moderate technology, it might be worth to play both rooms if you go there, but if you only want one, we'd suggest the second (especially if you also play the Saw room at PanIQ, the two have a very similar setting).

Time Trap - Harry Potter I. & II.; Prison trap
Several room to chose from at this company, they have two room with the "magic" label that are based on Harry Potter (and a third under construction). As a huge HP fan I enjoyed both of these rooms, so if you are one, and you finished the above HP room, I'd suggest you go here as well, they offer a discount for playing both magic rooms so it's quite affordable. The I. is Burrow themed and this is the one we enjoyed more from the two, the II. is Azkaban and it is a longer game that is advertised as hard, but we found that the hardness was because many puzzles had poor logic. The prison room is at another location, and it might be good if you like tiny spaces (max 4 players) and being locked away in two different cells. It has a rather hard cooperative dexterity puzzle to start with (especially since you are all chained and in handcuffs), and a few other things to complete, but nothing extraordinary. On the plus side, this is the company that recently started a series of social media posts about ER safety, and they do make an effort to make sure players are safe.

Valley of the Kings
One of the most beautifully decorated Egypt theme rooms I've seen, this place might be worth to visit if you enjoy breathtaking decoration. However after the first few minutes we spent just gazing and amazing, the puzzles were not at all impressive. In fact there was one main puzzle based on substitution, where you had to find many many pieces of paper containing the key hidden at several mostly random location and then decipher two long sentences. There were a few other puzzles (and one mirror puzzle we quite enjoyed), but those were just a few minutes of fun.

LogIQ Rooms - Zero Level Energy; Code13
Alongside the two highly rated room we presented above LogIQ Rooms has two more games we were not so impressed with. Zero Level Energy is a bunker against a solar flare, it is a room with solid puzzles and a few great ideas. Plus the game flow is constructed so that at every certain times you need to plug in an additional energy supply or you die before the 60 minutes run out; we liked this aspect as it gave us little victories also during the game. Code 13 is the antidote and deadly virus scenario, again some good ideas, and overall we enjoyed it, but there were some bumps that got us out of the flaw.

Magic Rooms - Atlantis; Hangover; Star Wars
This company also offer beautifully decorated and modern rooms, you may see that a couple of their games made it to our favorites. These are the three that although we did enjoy there were some elements that did not work perfectly. To be fair for the Atlantis room we had some technical issues, that have been fixed afterwards, and the location was both big enough and beautiful to make it enjoyable to explore. Hangover is a great story (based on the movie), I thought it was ideal to be in a room and not remember what got me there. Overall the puzzles had many ideas, but still some missed that little something to tell us what to do, so we needed quite a few hints (which were by the way delivered by room service, so quite nicely in theme). Star Wars is another no-lock room and with nice wall paintings, maybe it's my lack of SW knowledge but the puzzles often felt arbitrary, yet if you like SW, probably you will enjoy this room just because you are in this world.

MystiqueRoom - The pharaoh's burial chamber
While we enjoyed all other games at Mystique, this Egypt themed one was not for us. The decoration was impeccable, but random search tasks and a couple of red herrings disappointed us. Another unfortunate coincidence was that we visited at a very busy time (on a day when they had 50% discount) thus we were rushed by the GM receiving unsolicited hints to finish with 20 minutes to spare.

PánIQ - Mindlabyrinth; Godfather; Invisible forest
PanIQ is a big company with a great variety of room where I'm sure most will find something for their taste. We liked very much a couple of their rooms, the above three are the ones we were not especially fond of. Mindlabyrinth is the classical type which is ok for me, and there were a few thing we enjoyed (e.g. the way we needed to progress through the rooms), but sodoku puzzles, search in the dark acivities or tv screens are not out thing. Godfather is a modern room, with mostly tech-based puzzles, and both great ideas and nice executions. Unfortunately one of the puzzles did not work when we played, so we finished quite early and thought that the challenge was quite simple. Invisible forest is a great idea, you play in a completely dark room, and if successful you regain you sight (with a cool effect in the end). Playing in dark is a great experience, what ruined it was the arbitrary nature of some puzzles, but then again some might have the brains for this.

Paralel
A room operated by a medical collage promising to put us in situations modelling real medical tasks… we all thought this would be the best! Unfortunately reality was a small room in the collage's cellar with crosswords and similar requiring high school science knowledge. To be fair they do state that the puzzles are based on outside knowledge, and all you need is indeed basic; so our complaint was not the difficulty but the lack of innovation we expected. They have a version of the game for professional medics, if you are one of them (or possibly a university student of medicine) this might be a nice way to show off.

House of Mysteries - Immortal of Hungary
The biggest among city mystery companies in the country, house of Mysteries offers so called town mysteries (like this one we tried) as well as mystery dinners and an escape room-like adventure called Hotel Crime. The big advantage is that they are present at most Hungarian towns, so if you plan to travel around the entire country and not just Budapest it is nice that you can start the game at one city and play the next episode in another. On the plus side they accept teams of two at the same price/person as bigger teams, thus if you are travelling as a couple this is cheaper than most other games. On the downside the game itself is rather simple. You get pieces of black and white photocopied papers and need to find locations at the area to count or read things and then convert numbers to letters and give answers about the person who is the protagonist of the story. So if you are up for something light, go for it, but do not expect a never before puzzling experience.

Grounded - Mysteries in Hogwarts; Shaken, not stirred
A traditional company that was among the first to open, the two rooms we played here were both on the classical side and nothing too innovative. The Hogwarts room I would discourage you from (unless you played all other Harry Potter rooms, and are dedicated to play all… like I am). The James Bond room was more fun and more challenging; we liked the idea that it starts with locking away one of the players, although in retrospect I'm happy for not being the one, since there was not much to do in that dark room while waiting for the others to open the lock. Some of the props and puzzles made happy little moments, you need some moderate knowledge of James Bond, and the place is located below a ruin bar.

Törd a fejed - Double Escape
A small company that offers two rooms at the relatively remote suburbs. I'm not entirely sure if they offer the games in English (could not find an English page), but the location is close to Gellert bath, so if you are visiting that area it might be worth to contact them. The room itself was relatively low key, but the general story had a nice twist to the classical prison game: you not only had to escape your cell, but you also had to break into the sheriff's office to find incriminating evidence. The puzzles were all padlocks, but some had clever ideas, so overall we had a good time (and the game is 75 minutes long so that's a plus).

Portal Quest - Aztek legend
A nicely decorated room (especially the first part, when we are at the jungle; then I'm not sure where we are…) with a good mix of technical and classical puzzles. Some of the puzzles were very clever (unfortunately not necessarily fitting to the theme). The only reason we did not like this room, is because somehow it did not flow well; but I realize that is very subjective opinion, so other than some arbitrary elements and lots and lots of locks, there really is nothing negative about this game.

 

Rooms that you won’t play
These are either in Hungarian only, or closed down already.
Újpalota - Captain Grant
This is an escape room at a local “house of culture” that was built with literally no monetary funds, but a lot and lot of enthusiasm and it provides great entertainment for local families at the symbolic price of less than 1 USD. I thought you should know, I’m so proud to have these kind of people in my town. 

Mind Breaking
The escape room of the drog prevention facility serves educative purposes and can be visited by high school groups for free. A truly unique initiative, the puzzles tell a story that is based on real stories and really set the mood for adolescents to talk about drog issues with the professionals there afterwords.

Arany (Karinthy School)
At a remote high school hidden in the suburbs, the enthusiasm of a literature teacher brought to life an escape rooms that is visited by the students to check their knowledge about a famous Hungarian poet in a fun way.

Street Escape
Another city treasure hunt, that I’m really sorry that is not available in English (that would move it up to the “must do” category. This one is more puzzle-heavy and you run against the clock (plus against other groups), so a really competitive event with great puzzles spread throughout checkpoints you visit in order to unfold the narrative.

Flee'n'scape
This room was available in English, but we were not so big fans of it, and it closed anyway.

Jusski - Straw knight; Bagdad thief
This is a family friendly location (actually two locations run by the same company) at a supermarket where they have escape rooms for kids aged 6-8 and up. We played two of their rooms as a couple of adults, and really liked them; actually these were the two rooms we first played, so kind of the ones that introduced us to the genera.

 

Szólj hozzá!
2019. március 08. 12:16 - SzabadulósBlog

Indián

Dél-Amerika is egy olyan helyszín, ami kellően távoli ahhoz, hogy romantikus misztika övezze, illetve mind tudjuk, hogy ezen a környéken jobb nem belekeveredni semmibe, inkább maradjanak meg az ilyen kalandok veszélytelen szórakozásnak; például egy szabadulószobában. Három plusz egy helyszínt is tudunk ajánlani Budapesten ha valaki efféle dzsungeles-indiános küldetésre vágyik némi ősi mágiával fűszerezve. Mi jártunk a Mindquest Noo'Zaca szobájában, ahol egy Indiana Jones-szerű történet részeseiként egy kristálykoponyát kell kimenekítenünk egy templomból; a Legendák posztban már írtunk róla, hogy a LogiqRooms Napuche szobájában miként élesztettük fel a Napistent; ezen kívül a PortalQuest jóvoltából volt szerencsénk az Aztékok legendájának nyomába eredni; a plusz egy pedig a MysteryGames Maja tematikájú szobája, amiről nem tudunk véleményt mondani.

napuche_indian.jpg

Mindhárom indiános szoba kellemesen élvezhető volt, mondhatnám azt is, hogy nagyon jó, mert tényleg, igazából nem sok választja el bármelyiküket a kihagyhatatlantól, szóval a téma kedvelőinek erősen ajánlott. Ebből a felhozatalból nekünk személyes kedvencünk a Napuche, az tényleg egy olyan játékmenet volt, ahol folyamatosan pörögtünk, és rengeteg egyedi megoldás és ötletes feladat várt minket, arról nem is beszélve, hogy a történet is nagyon rendben volt. Egy sötét katonai bunkerből indultunk, majd ahogy folyamatosan megoldottuk a némiképp párhuzamos, de azért szépen egymásból következő feladatokat, akkor eljuthattunk arra a titkos helyre, ahol a végső szertartást kellett elvégeznünk. Mindeközben azt kell mondjam, hogy egyik feladatban sem találunk kifogásolnivalót, kellően nehezek voltak, hogy kihívást jelentsen, de azért még a fair kategóriába estek, egy pillanatig sem érződött megoldhatatlannak a küldetés. Szintén nagy plusz a feladatok vegyessége, volt ami keresős, volt ami pusztán logikai, jöttek szembe mindenféle lakatok, de igazán szájtátós elektronikai megoldások, sőt még egy kis mechanikusat is belecsempésztek. Szóval tényleg nem tudok semmi olyanra gondolni, ami ennek a szobának ellene szólna, annyira érdemes vigyázni, hogy egy átlag csapatnak valószínű fog kelleni egy-két apróbb segítség morzsa, ne féljünk ezt igénybe venni, mert sok a feladat, viszont a végjáték nagyon látványos, kár lenne lecsúszni róla!

noo_zaca.jpg

Noo'Zaca azért érdekes, mert ha jók az értesüléseink, akkor ők az első (de legalábbis biztos az elsők között voltak) akik lakatmentes szobát építettek, azt pedig látjuk az utóbbi időkben, hogy ez mennyire üdvözlendő tendencia; szóval mindentől függetlenül már csak ezért érdemes / érdekes a MindQuesthez ellátogatni, hogy láthassuk hol / hogy kezdődött. Véleményünk szerint a játékélményben sem fog csalódni, aki ezt a szobát választja, az egyetlen ami felróható az, hogy a fent említett elsősége látszik is rajta, azaz a díszletek és a dekoráció több helyen is erősen megkopott, ami itt azért külön zavaró, mert lakatok híján a játék nagy részében mi magunk tapogatjuk végig a falak minden négyzet centiméterét, és bizony látni, hogy korábban sokan mások hol húztak meg valamit, na akkor mi is oda nyúlunk, és lám már meg is van. Ezt leszámítva viszont tényleg nagyon ötletes a játék, minden szépen beleillik a tematikába, és igazából egy-két apró megakadáson kívül szép logikusan lehet vele haladni előre. Az furcsa volt, hogy segítséget nem mi kérhettünk, hanem a játékmester kéretlenül ad ha jónak látja, de pár enyhén frusztráló percet leszámítva igazából nem okozott különösebb gondot, épp csak nem értem. Összességében egy nagyon szépen kialakított pályáról van egyébként szó, a feladat elemek is tökéletesen illenek a dekorációba, maguk a feladatok pedig bár többnyire könnyen megoldhatók, és alapjaiban nem újak, azért akadnak köztük meglehetősen ötletesek is, és mindenképp előny, hogy a legkevésbé sem egysíkúak. Kellemes belvárosi helyszín, egy romkocsma fölött az emeleten, szóval aki esetleg a pincéktől viszolyog annak is ideális, ha jó időben érkezünk, akkor pedig egy kis beülős beszélgetésre is rögtön adott a helyszín.

aztek.jpg

PortalQuest Azték szobája szintén egy vegyes játékélmény abban az értelemben, hogy klasszikus lakatok és elektronikus megoldások is vannak a pályán, véleményem szerint kellemes elegyben. A fenti két játékhoz hasonlóan itt is szépen ki van alakítva a díszlet, különösen az első szoba dzsungele nagyon tetszett. A feladatok is érdekesek voltak, volt néhány ami a tematikából kilógott, de volt jópár ami viszont nagyon szépen beleillett, sőt a díszletnek látszó tárgyak feladatban felhasználása is sokszor ötletesre sikerült. A második szobát éreztem picit üresnek, illetve mikor átjutáskor rögtön szembejött velünk egy rács, végig tele aggatva lakatokkal, akkor picit lehangolódtunk, de azért volt bőven a feladatok között olyan ötlet és/vagy szép kivitelezés, ami kárpótolt.

Szólj hozzá!
2018. december 13. 14:04 - SzabadulósBlog

Karácsony

Közeleg a karácsony, amit már csak abból is lehetetlen nem észre venni, hogy úton útfélen minden cég arról próbál meggyőzni minket, hogy az ő terméke a legtökéletesebb ajándék. Nincsen ez másképp az általunk követett szabadulószobákkal sem, különböző oldalakról különböző formában, de mindig ugyanazt az üzenetet kapjuk: ajándékozzunk igazi családi élményt! Valójában ezzel mi egyet is értünk, tényleg az együtt töltött idő a legértékesebb, és egy szabadulós játék remek program, ahol fejtörőket együtt megoldva közös erővel teljesíthetünk egy küldetést logikázva, ügyeskedve, összedolgozva. Az egészben csak az a bosszantó picit, hogy túl azon, hogy esetleg ajándékkártyából létezik a legtöbb helyen karácsonyi kiadás, a többség mást nem igazán tesz azért, hogy a karácsonyhoz igazítsa a szolgáltatásait. Épp ezért döntöttünk úgy, hogy bemutatunk egy üdítő kivételt!

karacsonyi_szabadulos_jatek.png

A PLAY már szerepelt több posztunkban, és maximálasan elégedettek voltunk a hagyományos (felnőtteknek szóló) szobáikkal, most pedig még jobban örülünk, hogy karácsony alkalmával gondoltak a gyerekekre és a gyerekekes családokra is. Amiről szó van az a Karácsonyi Kaland nevezetű új játékuk, ami nem más, mint egy otthon nyomtatható (p&p) küldetés elsősorban 5-10 éves gyerekekre szabva. Tehát egy élő szabadulós játéknál jelentősen kedvezőbb áron (igazából az otthonjátszható szabadulós társasjátékok közül is inkább az olcsóbbakkal egy kategóriában; 4300 Ft-ért) kapunk egy pdf fájlt, amit nekünk kell kinyomtatnunk és összeállítanunk a mellékelt útmutató és videó-segédlet segítségével (mindez kb fél órát vesz igénybe), és már kezdődhet is a játék! A csomag tartalmaz segítséget az egyes feladatokhoz, bár valójában a gyerekekkel játszó felnőtt jó eséllyel magától is tudja, hogy mik azok az apró kis utalások, amivel segíti a gyerekeket, de nem elárulja a megoldást, hanem rávezeti őket. Illetve szintén jár még egy spotify háttérzene összeállítás és 5 oldalnyi színező a játék szereplőivel. Fontos tudni, hogy a feladatok összeállításához, teszteléséhez óvodapedagógust is bevontak, ezzel biztosítva, hogy tényleg már középső csoportos kortól megoldható és élvezhető legyen a játék, miközben fontos készségeket fejleszt. Persze ha szabad hozzátennem a személyes véleményem (szabad, mert ez az én blogom), akkor megjegyzem, hogy szerintem legalább Karácsony idejére nyugodtan felfüggeszthetjük a gyerekek készségeinek fejlesztését (épp elég már kiscsoporttól kezdve az iskolaérettségen aggódni), ami ebben a játékban a legjobb az az, hogy a gyerekkel/gyerekekkel minőségi időt tölthetünk, együtt csinálunk valamit és mind jól érezzük magunkat. Az én gyerekem még valamivel alatta van a javasolt korcsoportnak, de ő is imádta, mert új volt, érdekes és nem mellesleg sikerélmény. Hivatalosan 1 felnőtt és 1-3 gyerek kell alkossa a csapatot, speciel mi ketten voltunk felnőttek, és így is remek volt (persze kell némi önfegyelem, hogy ne ragadjon el minket a játék heve, hanem hagyjuk a gyereket érvényesülni, és ne mi akarjuk megoldani a feladatokat. Három gyereknél több tényleg nem nagyon fér oda egyszerre egy-egy feladathoz, viszont úgy van a játék összerakva, hogy szinte adja magát, hogy kisebb csoportokra oszoljunk, mert párhuzamosan megoldható minden lépés. Szóval inkább azt mondanánk, hogy minden három gyerekre jusson egy felnőtt (bizonyos pontokon igényli a játék, hogy vezessük a kicsiket, például felolvassuk a feladatot, ellenőrizzük a megoldást), de egyébként semmi akadálya, hogy több csapat játsszon egyszerre, még csak nem is kell a feladatokból több példányt nyomtatni (egy elem van, amiből mindenképp kell minden csapatnak).
Maguk a feladatok kellemesen vegyesek, már-már meglepő, hogy pár darab papírra mennyi ötletet sikerült átültetni. Van, amihez ügyesség kell, van amihez logika, van amihez megfigyelő készség. Minden feladat megoldásából nyerünk valami új információt, ami alapján folyamatosan zárjuk ki, hogy a gyanúsítottjaink közül ki lehet a tettes, míg végül fényt derítünk az igazságra (azaz nem mi, a gyerekek - bár bevallom én is a sajátomnak éreztem a győzelmet, annyira beleéltem magam). Szintén nagyon szimpatikus koncepció, hogy minden szülő annyira rakja bele saját magát az előkészületekbe amennyire akarja. Ha szeretnénk, akkor egy kész játékunk van amikor megvesszük, kivágjuk, és oda rakjuk ahova kell. Viszont rengeteg olyan pont van, ahol adja magát (meg az összeállítási segédlet adja a tippeket), hogy hogyan nyúlhatunk bele a játékba. Szeretnénk, hogy a játék kezdetekor kapott levél tényleg a postaládánkban legyen? Semmi akadálya, még akár a csengőt is megnyomhatjuk titkon, hogy tuti felfigyeljen az érintett a levél érkezésére. Igazi szaloncukrot vagy színes cukorkát vonnánk be a feladatba? Persze, miért ne! Ugyanígy előkerülhet zseblámpa, számzáras lakat, vagy kinek milyen ötlete adódik. És mivel várhatóan a karácsonyi szünetben fogjuk játszani, adja magát, hogy a csúcsdíszt tényleg elrejtsük a játék előtt egy óvatlan pillanatban. Ugyanis a történet szerint küldetésünk nem kevesebb, mint a Karácsony megmentése, hiszen valaki vagy valakik feldúlták a karácsonyfát, és elcsenték a csúcsdíszt. Szóval helyre kell állítani itt a dolgokat, különben idén nem lesznek ajándékok! Nos, nálunk most épp Kisvakond imádat van, úgyhogy a karácsonyfát elcsenő varjú majdhogynem napi szinten előkerül estimesének, minek következtében a sztori telitalálat, első pillanattól kezdve maximálisan bele tudtuk élni magunkat. Csak úgy repült az idő, ahogy haladtunk a feladatokkal, magam se gondoltam volna, hogy közel egy órát képes lesz végig figyelni a csemete (ez még a szintén Kisvakondos kedvenc társasjátékhoz képest is új rekord ;-)). Negatívumot nem is nagyon tudok mondani, talán csak, hogy ha nincs otthon vagy munkahelyen lehetőségünk nyomtatni, akkor ez a része nehézkesebb és szintén költség (15 darab egyoldalasan nyomtatott lapból áll a pakk). Viszont a végeredmény megéri, és itt nem (csak) a szép színes játékelemekre gondolok, amik egyébként tényleg igényes és egységes grafikával készültek, hanem arra a végeredményre, amikor a gyermekünk átszellemült arccal (a tietek is olyan cukin kidugja a nyelvét ha nagyon koncentrál?) keresi a megoldást, amivel visszaszerezheti a csúcsdíszt a fára. Érdemes lehet készülni rá, hogy este altatáskor sok-sok kérdés és mondandó fog elő őzönleni, kellően nagy az élmény ahhoz, hogy idő kelljen a feldolgozásához.

Szólj hozzá!
2018. december 10. 10:59 - SzabadulósBlog

Legendák

A szó 7 betűs karakterrel van leírva, ebből 3 magánhangzó (42,9%). Ez 4,65 százalékkal több mint az átlagos magyar szó esetében. Hátrafelé leírva: ADNEGEL. Morze jelekkel leírva: .-.. . --. . -. -.. .-
legenda [ë-ë v. e-e] főnév. Egy múltbeli történet, amely híres emberekről, hősi tettekről szól. Jelentős esemény(eke)t, vkinek kimagasló tetteit kiszínezve v. túlozva elbeszélő mű, ill. szóbeli hagyomány.

Hát, úgy nagyjából ennyi. Persze én már előbb találtam ennek a posztnak címet, minthogy az Értelmező Kéziszótár definícióinak utánanéztem volna, de azért nagyjából illeszkedik. Szóval most itt olyan szobákat mutatok be, amelyekben egy múltbéli történetbe cseppenünk, jelentős eseményekkel, és valamennyi valóságalappal, de azért erősen kiszínezve. A cím amúgy valójában onnan jött, hogy volt néhány legendásan jó szabadulószoba a tarsolyomban, amit nem tudtam tematikusan sehová illeszteni, így hát úgy döntöttem, hogy csinálok egy vegyes posztot ezekről a szuper szobákról. Warning! Azt hiszem blogunk eddigi legdiverzebb posztja következik, amelyben szó lesz Da Vinci-ról a PLAY jóvoltából, maya napistenről, a LogIQ Rooms Napuche pályája kapcsán, aztán Mozart nyomába eredünk a Scavenger Escape-nél, egy megfilmesített középkori történet hősei lehetünk a Mystique Vastrón pályáján, és végül mennyünk a pokolba az E-exit Heaven &Hell szobájában.

davinci.jpg

A PLAY (korábbi nevén: HorrorLegendák), ha máshonnan nem, a Labor témájú, vagy az egy picivel korábban megjelent 18+ posztunkból már ismerős lehet. Most a közepesen nehéz Da Vinci Titkai pályán a sor, de itt is elmondanánk, hogy aki több játékukra is foglal, annak adnak visszatérő kedvezményt. A játékot jól jellemzi, amit a honlapjukon írnak magukról „lineáris játékmenet egy kis csavarral”. Ezt úgy kell értelmezni, hogy szépen sorban követik egymást a feladatok, és egyszerre egy lakat kinyitásán dolgozunk (kivéve a játék legvégét, ott egy pillanatra akár párhuzamossá is válhatunk). Mindig egyértelmű, hogy melyik információval mit kell kezdeni, ami szerintem nagyon jó. A „kis csavar” pedig némiképp kapcsolódik a PLAY összes játékára jellemző élőszereplős jelleghez, azaz hogy minden játékos kap egy karakterlapot, hogy tudja magáról, ő éppen milyen szereplő a történetben, és ezen vannak plusz felhasználható információk, amik közül az egyik központi szerepet tölt be, és az egész játékon végigvonul. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy máris megvan az a bizonyos nagy feladat, amit annyira szeretünk ha a játék során végig gyűjtjük a kis darabokat egy nagy egészhez. A történet szerint egy titokzatos régészprofesszor még titokzatosabb halála kapcsán csöppenünk mi az ő dolgozószobájába, ahol egy olyan ősi rend rejtélyei után nyomozunk, amelynek többek között Leonardo da Vinci is tagja volt. A szobában kellemesen elegyednek a modern dolgok (hiszen a történet napjainkban játszódik), és a történelmi utalások (hiszen a már említett titkos rend története messze a múltba kalauzol minket vissza). A megoldandó feladatok is jó vegyesek, némi általános műveltség nem árt hozzá, de valójában mindent meg lehet találni bent a szobában. Szerintem ez egy tökéletes pálya kezdő csapatoknak is, bár hozzá kell tenni, hogy azért nem túl könnyű. A feladatok többsége olyan, hogy akár egyszerre ketten is tudnak agyalni rajta / ténykedni vele, sőt akad olyan is, amely kifejezetten azt kívánja meg, hogy két ember fizikailag két külön helyen legyen, és úgy dolgozzon össze. Ennek ellenére lehetnek olyan pillanatok (főleg népesebb csapatoknál) mikor csak várunk rá, hogy valaki végezzen a saját feladatrészével, hiszen mint fentebb írtam a feladatok egyesével lineárisan követik egymást. Viszont érdemes ilyenkor körülnézni a szobában, a szép dekoráció nem pusztán díszlet, szinte mindennek megvan a maga funkciója, ennyiben lehet előre dolgozni, ha jól megfigyeljük az apró részleteket. És azt is érdemes észben tartani, hogy akár többször is fel tudunk használni bizonyos információkat és elemeket, ez tapasztalt szabadulóknak szokatlan lehet, de amikor ott vagyunk a helyszínen akkor jól adja magát. Szóval (ismét) bátorítok mindenkit, hacsak valaki nem mindenképp a kizárólag varázslattal működő szobákat keresi, akkor a klasszikusok közül ez egy nagyon jól összerakott játék igényes környezetben és kedves-lelkes tulajdonosokkal.

napuche.jpg

A LogIQ Rooms is több posztunkban szerepelt már, és főleg a Mágikus szobájukról nagyon jó véleménnyel voltunk. Most a maja napisten feltámasztására vállalkoztunk, ugyanis a legenda szerint az 1950-es években Közép-Amerikában fosztogató kalandorok elrabolták Napuche aranyszobrát, ezzel egy olyan átkot zúdítva a világra, amely miatt hamarosan az örök sötétség vár ránk. Nos, mint láthatjátok a Nap ma is felkelt, pedig a küldetés nem volt egyszerű. Ezt már csak azért is írom ilyen gyermeki beleéléssel, mert tényleg egy szokatlanul jól kitalált történetbe csöppentünk ebben a szobában, aminek minden részlete a helyén volt, és komolyan el tudtuk hinni, hogy rajtunk múlik a világ jövője. Külön szépség a dologban, hogy a témához / történethez / helyszínhez tökéletesen illeszkedett, hogy nekünk feladatokat kelljen megoldanunk, míg bizonyos szobáknál óhatatlanul erőltetett, hogy mitől kerülnek oda logikai-ügyességi feladványok, itt a titokzatos közép-amerikai bunkerben tökéletes helyük volt. A szoba klasszikus hangulatú a berendezését tekintve, de a lakatok mellett nagyon sok kirívóan ötletes technikai megoldás is szembejött, ami sokadik szabadulás után is ámulatba ejtett. A berendezésben keveredik az ősi maja kultúra és a katonai bunker, de a történet magyarázatot ad minderre. Ami még nagyon jól el lett találva, az a játék a fénnyel. Lévén, hogy az örök sötétség ellen küzdünk, és a Napisten félbehagyott szertartását próbáljuk befejezni, nyilván központi szerepet tölt be a fény, és ez tényleg szépen meg lett oldva. A játék úgy indul, hogy a szobában teljes sötétség van (ez még önmagában nem olyan nagy poén, hogy egyszerűen meg kell keresni a villanykapcsolót), de utána a játék közben több ponton is olyan effekteket hozunk működésbe, amik a fényviszonyokban okoznak változást, azzal irányítják a csapatot, hogy merre tovább, a végén pedig a sikeres szertartásért cserébe tényleg egy nagyon látványos napfelkeltét kapunk.

scavanger_mozart.jpg

Következzék a Scavanger Mozart szoba, ők sem voltak ismeretlenek számunkra, először egy Egyiptom témájú pályával, majd pedig a Városi kaland játékukkal kápráztattak el minket; és most sem kellett csalódnunk! Ez a szobájuk már csak azért is különleges csemege, mert a Scavanger cég egy olyan szabadulószoba franchise, amely Budapestről indulva a világ számos pontjára eljutott, többek között Salzburgba is, és mint az ismeretes ez az osztrák város Mozart szülővárosa. Így talán még hitelesebb az a történet / híresztelés (vagy ha akarjuk: legenda), amely szerint Mozart halála után az egyik befejezettlen zeneművének kottáját egy műgyűjtő jogtalanul eltulajdonította. A küldetés tehát adott: magándetektívként kell behatolnunk a műgyűjtő villájába, hogy visszaszerezzük a kottát. Nehéz mit mondani erről a játékról, túl azon hogy menjetek és próbáljátok ki. Egy nagyon szépen berendezett szobarendszer vár itt minket titkos átjárókkal és furfangos feladatokkal, amelyek mind remekül illeszkednek a kor ízléséhez. A szoba nem kifejezetten könnyű, és ez leginkább annak köszönhető, hogy egyik feladathoz sincsenek írásos instrukciók, hanem kis apró jelekből kell kitalálnunk, hogy mi is a feladat – viszont amikor rájövünk a dologra, akkor onnantól kezdve már egyértelmű. A Scavanger eleve egy nagyon kellemes helyszín, pont a belvárosban, és ráadásul modern és tiszta és minden. Ez a tematika pedig tényleg egyedi, szerintem megérdemelte Mozart, hogy egy ilyen remek pályát rendezzenek be egy hozzá köthető kottalopás kapcsán. Természetesen zenei előképzettségre, vagy a zeneszerző életútjának ismeretére nincs szükség a játékhoz, bár nem árt ha van a csapatban legalább egy ember aki rendelkezik némi abszolút hallással.

vastron.jpg

A MystiqueRoom Vastrón pályája a legújabb, és így már a sokadik (hatodik? hetedik?) ennél a cégnél. A szoba ezúttal A Trónok harca című népszerű filmsorozat legendás hangulatát varázsolja elénk, bár maga a történet meglehetősen szűkszavú, nem is történet, inkább csak küldetés: foglaljuk el a Vastrónt. Elöljáróban annyit, hogy ha valaki hozzám hasonlóan egyetlen részt sem látott a Trónok harca sorozatból akkor is remek szórakozást nyújt ez a pálya, egy középkori legenda kellős közepébe csöppenünk, gyönyörű díszletekkel, és változatos feladatokkal, köztük az egyik új kedvencemmel (amit spoilerezni nem akarok, csak annyit hogy imádtam amilyen egyszerű, holott picit mögé gondolva tudja az ember, hogy mennyi de mennyi munka lehetett a készítőknek megoldani). Ami az előzményeket illeti, nagyok voltak az elvárásaim, mert bár az elsőre próbált (és állítólag legnépszerűbb) A fáraó sírja szobájuk nem igazán nyerte el a tetszésünket más egyiptomi szobákhoz képest, de a Kalózöböl már nagyon színvonalas volt Budapest másik két kiemelkedően jó kalóz szobája mellett is, a Shógun árnyéka szobájuknak pedig egy külön japán témájú posztot szenteltünk. Szóval a MystiqueRoom-nál egyáltalán nem könnyű a döntés, tényleg jobbnál jobbak a lehetőségek (és még van, amit nem próbáltunk...). A Vastrón is egyértelműen olyan szoba, amiben nem nagyon találni kifogásolnivalót. Egy nagyobbacska központi szobából indulunk, itt sem adja könnyen magát az elindulás, de nem éreztük feleslegesnek az időt, tényleg rengeteg felfedezni-való van, részletgazdag a díszlet, jó érzés volt ismerkedni a dekorációkkal és tárgyakkal, találgatva, hogy mire lesz majd szükségünk. Aztán egyszer csak felfedeztük azt, ami mellett már az első pillanatban elmentünk, addigra kezünkben volt ami ehhez a rejtett információhoz kellett, és onnantól beindult a dolog, sorra nyíltak a titkos és kevésbé titkos rekeszek, szinte szünet nélkül fedeztük fel, hogy mi hova kell. Lépcsőt mászni kell (sőt létrát is), erre érdemes készülni, még esetleg annak lehet fizikailag gondja, aki félhomályban rosszul olvas. De nekünk egyik sem volt probléma, szóval tényleg zökkenőmentesen vettük az akadályokat. Pár dolgon látszik, hogy feladat (pl. mikor az asztalon van két jól látható X, akkor az hogy úgy mondjam gyanús), de összességében minden feladat nagyon szépen illeszkedik a témához és a dekorációhoz. Egy dolog van, ami megakasztóbb, a vége felé egy együttműködős feladat, ahol nincs lehetőség beszélni egymáshoz, mármint a két hely ahol ténykedni kell úgy van elválasztva, hogy nem lehet hallani egymást (nagyobb csapatok itt előnyben, csatárláncban kiabálhatnak egyik helyről a másikra, de akik csak ketten vágnak bele a kalandba, azok mászkálhatnak le a lépcsőn, fel a létrán). Ha már a helyek eloszlásáról van szó, akkor el kell ismerni, hogy ismét nagyon ügyesen megoldották, hogy összesen négy helységből áll ez a szoba-rendszer (ebből kettő még nagyobbacska is), ráadásul az átjárók közül is igazából csak az egyik ami egyértelműen ajtó, a másik kettő szépen rejtve van, mi az egyiket észre se vettük csak amikor már kinyílt. Azt hiszem több jót nem is nagyon lehet írni egy szabadulószobáról, nyilván az ára borsos, de maga a pálya nagyon rendben van. És a végére a jó tanács: foglaljátok el a trónt, ez a küldetés, ezzel ér véget a játék, nem kell kijutni, rá kell ülni a trónra!

heavenhell.jpg

Az E-Exitről sokat lehet hallani, külföldi Facebook csoportokban is gyakorta felmerül a nevük ha valaki szóbahozza Budapestet, hiszen már jó ideje, ők az első helyezett a TripAdvisor-on. Nekem személy szerint az egyik legjobb szabadulós élményem kötődik a Menny és Pokol szobájukhoz, ami csak kis részben köszönhető annak, hogy sikerült a munkatársaimat egy ilyen jellegű programra elcsábítani, nagyobbrészt a szoba(k) utánozhatatlan hangulata(i) és a remek feladványok, nomeg a kedves játékmesterünk tette azzá az élményt, ami: ÉLMÉNY. Két dolog van, ami szerintem kiemeli/megkülönbözteti ezt a szobát bármi mástól, amit eddig próbáltam. Az egyik a szobarendszer kialakítása: míg vannak helyek ahol mindössze egyetlen helység alkotja a szabadulószobát, itt nem kevesebb, mint hat helyiséget látogathatunk végig, ráadásul mindegyiknek külön-külön hangulatot adtak, amely egyben érzékelteti a történet előrehaladását is, és külön pláne, hogy nem lineárisan látogatjuk végig ezeket a helyeket. A másik ami itt nagyon más az a dekoráció: több helyen lehet olvasni, hogy ez „tipikus magyar”, hogy látszik, hogy olcsó dolgokból lett összerakva stb; de én inkább azt mondanám, hogy úgy tipikus magyar, hogy hihetetlenül ötletes. Bevallom megsaccolni se tudom, hogy mennyire lehetett olcsó vagy drága, ami bent van, de az biztos, hogy nagyon egyedi hangulatot adott, a feladatok szó szerint részét képezték a dekorációnak (vagy fordítva), arról nem is beszélve, hogy rengeteg-rengeteg apró részlet volt belevive (innentől kezdve pedig a bekerülési ára a legkevésbé se érdekel). Maguk a feladatok is rendkívül változatosak voltak, és nem csak logikai jellegűek, hanem többször ügyességiek is, de még ezen belül is több síkon mozgott a dolog, volt amikor egy kis bátorságra (esetenként a csapattársakba vetett bizalomra) volt szükség, máskor egy kis ártatlan tréfát játszva mozgatott meg minket fizikailag a szoba. A klasszikus megoldások kedvelői találhatnak kulcsot vagy számkombinációt, de rengeteg-rengeteg szellemesnél szellemesebb technikai megoldás is szembejött miközben mi egyszerűen csak sodródtunk az árral, annyira berántott minket a szoba.

Szólj hozzá!
2018. november 26. 11:30 - SzabadulósBlog

Otthon játszható (2. rész): angol nyelvű szabadulós játékok

Ígéretünkhöz híven jelentkezünk az otthon játszható szabadulós játékok másik felével, az angol nyelvű játékokkal. Ráadásul ezek között több ingyenesen kipróbálható kalandot is bemutatunk, hiszen legnagyobb örömünkre sok cégnél bevett szokás, hogy közkincsé tesz demo küldetéseket, amelyek kipróbálása után mindenki eldöntheti, hogy szeretne-e beruházni egy ilyen jellegű játékra.

collage2.jpg

Elsőnek hoznám azt, amire talán kevésbé számít az ember, a jól ismert vagy kevésbé ismert, de többnyire társasjáték formátumú szabadulások mellett ugyanis az egyik nagy kedvencünk a YouEscape nevezetű online élő szabadulós játék. A dolog online része azt jelenti, hogy otthonról tudsz a csapatoddal játszani interneten keresztül (nyilván azért is vannak itt ebben a posztban), viszont nem egy számítógépes játékról van szó, a dolog tényleg elő, épp csak egy játékmester visz véghez minden kívánt akciót. Tehát a szabadulás valóban egy fizikai helyszínen játszódik, ott vannak a ládák, amit ki kell nyitni, meg a megannyi egyéb kellék, amit manipulálni kell, és játékosként ti mondjátok meg, hogy tedd ezt oda vagy állítsd be arra. Aztán történik, ami történik és gondolkozni kell tovább. Én még csak a nulladik (30 perces demo) játékon vagyok túl, de már ez is teljesen beszippantott, aki pedig befizet a teljes évadra, annak havi rendszerességgel egy 1-1,5 (néha 2) órás játék biztosítva van az általa foglalt időpontban. Hozzátenném, hogy bár a játék nyelve angol, a játékvezető (aki a YouEscape megalkotója, és a mai napig egyszemélyben vezényel le mindent) nem angol anyanyelvű, így cseppet sem béna a érzés a jó kis hunglish-unkkal nekiállni a játéknak. Illetve lévén, hogy egy Patreon oldalon keresztül zajlik a fizetés, így bármikor kötelezettségek nélkül azt mondhatjuk, hogy köszönjük, csak ennyit kértünk, jövő hónaptól nem fizetünk (amúgy 10 USD-től indulnak az árak attól függően, h akarunk-e egymagunk / saját csapattal játszani, vagy jók azok az időpontok amikor idegenekkel játszunk együtt). Amire számíthatunk az tehát egy előre berendezett szabadulószoba, amit a számítógépünk monitorján keresztül láthatunk, és ahol az általunk adott utasításokat a játékmester hajtja végre. Ezen kívül minden játékhoz vannak plusz fájlok (képek, szövegek, internetes oldalak), amelyeket felhasználva és a szobában látottakkal összekombinálva mi magunk is kell, hogy megoldjunk feladatokat. Nagyon egyedi hangulata van az egésznek, érződik rajta az a home-made feel, hogy olyan kis egyszerű hétköznapi dolgokból van összerakva az egész, és mégis meglepően komplex, messze nem arról van szó, amit egy társasjáték tud nyújtani pl logikai feladványokkal, sokkal fizikaibb valahogy az egész még akkor is ha nem mi hajtjuk végre az akciókat. Szóval tényleg nem látom okát, hogy miért ne próbálná ki bárki, aki szereti a műfajt (hacsak nem attól féltek, hogy annyira tetszeni fog, hogy nem tudtok leállni vele ;-)).

A poszt megírása óta is folyamatosan jelennek meg ilyen játékok a Kickstarteren, előre veszem a most éppen aktívakat. Egy már bejáratott holland játék készül angolul megjelenni The VOC Treasure néven a Modern Treasure hunter gondozásában; ami nagyon tetszetős (túl azon, hogy palack posta és számos fizikai megoldás van a dobozban amit küldenek), hogy valós történelmi eseményeken alapul a történet, így egy nagyon is igazi kalandba csöppenünk bele. Aztán Puzzle Tales néven fut egy nagyon ígéretes projekt; már biztos befutó, mert összegyűlt a pénz, és van fent jópár minta feladvány, szóval érdemes megnézni őket még amíg le lehet csapni a játékra. Egy másik nekünk nagyon bejövős projekt az Arca Ludum, nekik még bőven elkelne a támogatás a hátralévő szűk egy hónapban, szóval aki szeretne olyan szabadulós társast, amiben fizikai tárgyak (többek között számzáras lakatok) is vannak és a játék a játékban elvnek köszönhetően egyúttal egy újra játszható társasjátékot is kapunk, akkor érdemes checkolni. Van PnP opció is (sőt több PnP játékkal is készülnek most a KS kampányhoz), egyhez már megkaptuk az anyagot, és látszik, hogy sok szeretettel és odafigyeléssel készült, ami mindig jó jel a jövőre nézve. A két fizikai valójában készülő szabadulós játék egyébként vírus ellenszeres, illetve Hasfelmetsző Jack témájú. Aki pedig családdal/gyerekekkel is játszható szabadulós játékot keres, annak az Airmal Adventures projektje lehet jó, bár hozzá kell tenni, hogy a kalózos (Lost Journal of Flintlock Flynn) játék első scenáriója, amit volt szerencsénk kipróbálni nem mondható kifejezetten könnyűnek (úgyhogy tényleg felnőttként is remek). Ellenben gyönyörű a kivitelezés, és egészen élethűre sikerült a történet, szóval nem fognak csalódni benne a gyerekek.

Nem Kickstarter, de hasonlóan egy ember / kis csapat lelkesedéséből született szerelemprojekteket találhatunk a The Game Crafter oldalon, ami alapvetően egy olyan társasjátékos fórum, ahová tervezők feltöltik a játékaikat, és annyit készítenek el belőle, amennyit megrendelnek (print on demand). Nemrégiben az oldal tartott egy tervezői versenyt Escape Room Challenge néven, az itt győzedelmeskedő Casino Heist pedig azóta is rendelhető a honlapról, mi is kipróbáltuk. Ár-érték arányban ugyan talán nem a legjobb, mivel viszonylag magas az ára a nagyobb kiadók játékaihoz képest, de mindenképp érdekes csemege. A történet szerint egy kaszinót készülünk kirabolni, ebben egy belsős ember van a segítségünkre, aki rejtélyes képeslapokon hagyott nekünk hátra üzeneteket különböző rejtekdobozokban a feltűnés elkerülése végett. Mi pedig üzenetről üzenetre fejtjük meg a jeleket, rakjük össze a kódokat, és végül hozzájuthatunk (természetesen csak játékból) a busás pénzösszeghez. A nekünk címzett képeslapok mellett még egy pakli kártya rejt fontos információkat, játékautomatázni is kell, nomeg persze nem hiányozhatnak a póker zsetonok sem.

collage_7.jpg

Ugrunk egy nagyot az elejére az in medias res után. Történeti szempontból az első szabadulószoba társasjáték az Escape Room in a Box néven árult Werewolf experiment. Ez a magyarul nem elérhető játék a Kickstarteren gyűjtötte össze az abban az időben hatalmas újításnak számító ötlet megvalósítására az anyagi forrásokat, azonban mire ez megvalósult, addigra beelőzte őket a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő EXIT sorozat, így végül nem a vérfarkasos Escape Room in a Box volt az első megjelent játék a piacon. Ennek ellenére sikerült bekerülniük a (főként a tengerentúli) köztudatba, több fórumon is mind a mai napig kiemelkedőnek tartják ezt a játékot, leginkább azért mert a papír-alapú feladványok mellett tényleges (műanyag) lakattal lezárt dobozokat is tettek a játékba, így növelve a kézzelfoghatóságot. Nekünk nem volt (még) szerencsénk ezt a mókát kipróbálni, így csak a honlapról letölthető (a játék visszarendezésére szolgáló) nyomtatható feladványokat néztük meg, amelyek ugyan elég hagyományos rejtvényeknek tűnnek, de ha lehet hinni (és miért ne) angol bloggereknek, akkor a játék összképe jóval kreatívabb ennél, és a hagyományosnak tűnő egyszerű szókereső rejtvényeket is sokrétűen használja fel a játék, hogy egy összességében jó ár-érték arányú szórakozást nyújtson. A játékot egyébként a Kickstarter lezárulta után megvette a Mattel, így jelenleg is kapható (pl. amazonon keresztül), sőt nemrégiben megjelent a sorozat második játéka, ezúttal Flashback címen.

A kis történeti bevezető után rögtön előre hoznám Mister PnP játékait, aki számos egyéb projekt mellett időről időre szabadulószoba ihlette játékokkal is előáll, amelyek fizikai valóját 2-3 euróért lehet Kickstarteren keresztül beszerezni. Mi a Secret File sorozatot próbáltuk, ami három egymástól független kódfejtős játék, mindegyik esetben egy viszonylag egyszerű és rövid (a rendelkezésre álló idő a játékosok számától függ) játékról van szó, ahol egy kódot kell megfejteni, és ezzel megmenteni a világot a történetben részletezett aktuális katasztrófától. Remek könnyed esti kis szórakozásra lehet itt számítani, és ráadásul az úriember a rendelkezésünkre bocsájtotta a játékok PnP (nyomtatható) verzióját, szóval a fenti galériából bárki bátran töltse le, és játssza végig, az eredetit beszerezni már sajnos nem nagyon lehetséges, de a PnP verzió is egész jól visszaadja a hangulatot. A feladatok csak elsőre tűnnek nehéznek, leginkább talán a minimalista dizájn miatt, de amint bekattan az ötlet, onnantól egyértelmű, hogy mit kell csinálni.

img_9760.JPG

Aztán ugye ott vannak a magyar nyelvű posztból ismert szabadulós nagy társasjáték sorozatok; bár itt a hazai kiadások elég jól lekövetik a nemzetközit, azért ezek is először angol nyelven jelennek meg. Az EXIT sorozatból most már magyarul is nagyon széles a felhozatal (és be is mutattuk őket az előző posztban), ide csak annyit szúrnék be pluszban, hogy akinek esetleg marad olyan feladat a játék után, amit nem sikerült a segítségekkel se megfejteni, és/vagy nem tervezi játszani az adott játékot, de szívesen olvasna egy walkthrough-t, angol társasjátékos fórumokon (BGG) nagyon jó lépésről lépésre leírások vannak fent (The Abandoned Cabin, The Pharaoh's Tomb, The Secret Lab, The Forbidden Castle, The Polar Station, The Forgotten Island, Dead Man on the Orient Express, The Sunken Treasure, The Mysterious Museum). Van egyébként EXIT-ből is demo játék, épp csak nem igazán hozzáférhető, mert társasjátékos rendezvényeken osztogatták, de nem tették közzé az interneten (egy francia nyelvű kalózpéldányt sikerült találnunk, ha esetleg valaki bírja a nyelvet vagy nem átall Google Translate-tal játszani). Ez egy kb fél-háromnegyed óra hosszú küldetés (tehát mondjuk egy 'normál' EXIT fele), amely során egy színházi premiert (azaz az EXIT játékcsalád debütálását) kell lelepleznünk. A demo játék egyébként teljesen jól hozza az EXIT világát, szóval aki még most gondolkodik rajta, hogy nekivaló-e ez a sorozat annak tudjuk javasolni, hogy kezdjen ezzel, ennél csak jobbra számíthat. Jelenlegi állás szerint két EXIT játék van, ami angolul elérhető, de magyarul nem: The Sinister Mansion és The Mysterious Museum; mi bízunk benne, hogy hamarosan ezekből is készül a fordítás. Mivel a játék eredeti nyelve a német, természetesen az összes létező kaland elérhető ezen a nyelven, sőt van kettő, ami még angolul se, csak németül: Die Katakomben des Grauens és Das Haus der Ratsel.
Az Escape the Room család mindkét eddig elkészült játéka elérhető magyarul is (A csillagvizsgáló rejtélye, A szanatórium rejtélye), de a ThinkFun kiadó már bejelentette, hogy 2019-re egy nehezebb (és ijesztőbb) játékkal készülnek, melynek témája "haunted dollhouse". Akit ez utóbbi érdekel, érdemes lehet feliratkozni a hírlevelükre, mert az ígérik, hogy lesznek olyan Easter Egg-ek elrejtve a játékban, amit csak a hírlevél olvasói fognak tudni majd megtalálni, illetve rendszeresen küldenek kis információmorzsákat (pl. láthattuk már az egyik horror-baba prototípus rajzát, a legutóbbi hírlevélben pedig megtudhattuk két fontos karakter nevét: Felix & Victoria).
Az Unlock esetében meglehetően sokat nyerhetünk az angoltudással, mert bár Szabadulós kalandok (Escape adventures) néven magyarul is megjelent az első három küldetés (egyben), de angolul további csomagok érhetőek el Mystery adventures, Secret adventures és Exotic adventures nevek alatt, csomagonként három-három játékkal. A játékcsalád eredeti nyelve a francia, így a legújabb Heroic adventures névre hallgató küldetés-hármasuk pedig egyelőre csak ezen a nyelven érhető el. Ezen kívül Demo adventures címszó alatt kiadtak négy játékot, amihez a kártyákat a honlapjukról lehet letölteni, és így teljesen ingyenesen (illetve nyomtatási költségen) játszhatóak. Az elv ugyanaz, mint az összes többi Unlock játéknál, van egy pakli kártyánk számokkal és betűkkel a hátulján, és van hozzá egy telefonos applikációnk. Tárgyakat kombinálunk, gépezetekkel logikázunk, kódokat találunk ki, és minden helyes megfejtésért húzzuk fel az újabb kártyákat, amelyekkel tudunk haladni előre a küldetésben. A demók közül két könnyebb játék (5th Avenue és Doo-Arann's Dungeon) 30 perces, a két nehezebb (The elite és The Temple of RA) pedig 60 perces, tehát a négy demo játékkal gyakorlatilag ugyanannyit kapunk, mint egy teljes doboz Unlock kalanddal. A demo játékokban ugyan kevesebb kártya van, de azok ugyanolyan szépen meg vannak csinálva, és a feladatok is itt-ott furfangosan furmányosak. Mi ezen kívül egyelőre a Mystery adventures-(The House on the Hill, The Nautilus' Traps, The Tonipal's Treasure), és a Secret adventures-t (A Noside Story, Tombstone Express, The Adventurers of Oz) próbáltuk még. Egyikben sem kellett csalódni, minkét új csomag hozta az elsőre megszokott szintet, szóval akinek az tetszett, annak valószínű ez is fog. Bár hozzá kell tenni, hogy maga a sorozat minket továbbra se nyűgözött le, vannak benne jó ötletek egy-egy feladathoz, meg voltak részek ahol szépen magával ragadott a játék, és haladtunk, de mindig előjött valami, ami megakasztott. A Mystery Adventures-ben pl. a House on the Hill játékban az utolsó feladat elég frusztráló volt, tekintve hogy ez elvileg egy könnyű játék. Azt mondjuk el kell ismerni, hogy a Nautilus indulása elég izgi volt. És az App háttérzenéi továbbra is klasszul megteremtik a játékhoz a hangulatot. A Secret adventures-ben pedig nagyon örültem mikor láttam, hogy próbálnak túllépni a három pakli kártyán, és extra tokeneket meg kihajtogatós térképet raktak a csomagba. Ami általános hiba, és sajnos úgy tűnik nem szándékoznak javítani rajta az a "hint" rendszer, továbbra sincs beépített magyarázat (ha elakadunk, és nem jövünk rá az ő utalásaikból, akkor csak a megoldást kapjuk meg), illetve ha egy csapat elakad akkor az sem világos melyik kártyához érdemes aktuálisan segítséget kérni. Szóval a játékélmény lehet nagyon jó, ha valaki nagyon penge és/vagy pont fekszik neki ami az adott játékban kell, viszont ha egy csapat segítségre szorul (és valljuk be ez velünk is előfordult), akkor nagyon meg tud akadni. Úgyhogy ide is hozom a BGG-ről, ami van walkthrough, ezek direkt úgy lettek megalkotva, hogy spoilermentes, abban az értelemben, hogy játék közben csak arra nézünk rá, ami kell. A három Escape Adventure van kész eddig, plusz a Secret Adventure-ből a legnehezebb The Adventures of Oz. Illetve nemrég maga a kiadó is adott ki walkthrough-t amelyet a facebook oldalukon először franciául tettek közzé, de nem sokkal utána angolul is elérhetők lettek (arra a négy küldetéscsomagra, ami angolul is kapható már). Viszont csak franciául találtuk meg a karácsonyra megjelent demo küldetésüket, de reméljük így is sokan fognak tudni játszani vele és/vagy előbb-utóbb készül belőle fordítás.
Az Escape Room the Game magyarul az első (négy játékot tartalmazó) küldetéscsomag után kiegészítő játékokat is piacra dobott, és bár angolul ezen kívül kapható még egy két játékos kiegészítő szett, azért nem panaszkodhatunk. Talán a legizgalmasabb, hogy a játékcsalád három VR (virtuális valóság) játékot is kiadott, ezek közül a Down below nevű egy teljesen ingyenes demo játék, amit ráadásul az eredeti chrono dekóder nélkül is játszhatunk, ez esetben plusz egy okostelefonra lesz szükségünk, rajta az ER (Escape Room the game) applikációval, ami teljes egészében helyettesíti mind az időmérés, mind a válaszok ellenőrzése funkciót (speciel ez is elérhető magyarul). Amit jelen pillanatban csak angolul van meg az a játék családira optimalizált újítása Jumanji néven. Nem volt még szerencsénk hozzá, de az alapelv ugyanannak tűnik, amit megszokhattunk, chrono dekóder és mindenféle feladványok.
Ezen kívül van még a Szabadulópakli (Deckscape), amit az Időpróba játékon keresztül ismertünk meg a magyar posztban. Nekik is van még négy az első játéknál megismert mechanizmust alkalmazó játékuk (Fate of London,  Heinst in Venice, Mystery of Eldorado és Behind the Curtain), amik egyébként szép sorban jelennek meg magyarul is. A Londoni játék igazából semmi újat nem hoz, persze a feladatok meg a sztori más, de egyébként maradtak a már bevált módszernél. Nekem személy szerint ez a játék is tetszett, jó volt benne a történet fordulata, és ugyanúgy több pakli elérhető egyszerre (amit szépen illesztettek a helyszínhez, történethez). A Velencei szintén jól sikerült, és nagyon örültünk neki, hogy próbáltak reagálni a sokak által túl egyszerűnek tartott játékmechanikára, és bár az alapelv ugyanaz (a kártyákon feladatok, hátuljukon megoldások), behoztak annyi pluszt, hogy az elején karakterlapokat kapunk, és a játékosok nem láthatják, hogy mi van a másik karakterének a hátulján. Az Eldoradoi sajnos nem tartja meg ezt a fajta karakterosztást, itt viszont a rossz megoldások büntetése finomodott (véleményem szerint az előnyére), mert a már megszokott X-ek mellett Z-t is kaphatunk a rossz megoldásért, és két Z-t büntetlenül bekönyvelhetünk, azaz nem ront az időnkön és a végső teljesítményünkön. A Behind the Curtain játékban egy professzionális bűvésszel együtt dolgoztak a játékban a trükkök megalkotásán, hogy a játékosokat New York-ba kalauzolják egy csillogó bűvész show-ra; a játék visszatér a klasszikus első két paklira jellemző egyszerű mechanikára, amit pluszba kapunk az egy-két különleges kártya. A sorozat következő darabja Egyiptomban fog játszódni a cég bejelentése alapján, de többet egyelőre nem tudunk róla. Ezen kívül van egy demo játékuk is, ami egy 10-15 perces kis ízelítő (angol mellett, a játékcsalád eredeti nyelvén, olaszul is elérhető); érdemes lehet ezzel kezdeni, és kipróbálni, hogy kinek mennyire jön be a játék mechanizmus, lévén hogy elég megosztó a dolog, valaki vagy imádja az egyszerűségét, vagy nagy csalódás neki.

collage_14.jpg

Hasonlóan társasjátékként készült el az Escape Tale nevezetű idén megjelent szabadulós kaland The awakening névre hallgató első, de reményeink szerint nem utolsó része (update: októberre várható a folytatás Low Memory címen!). A koncepció hasonló, egy rejtélyt kell feltárnunk, miközben különböző helyszíneken feladványokat oldunk meg (részletekért, itt át lehet bogarászni a szabálykönyvet). A társasok közül talán ez a játék emlékeztet legerősebben a klasszikus könyvben lapozós kalandokra, mert itt ténylegesen az a mechanizmus, hogy ahogy haladunk előre mindig adott sorszámú bekezdéshez kell ugranunk, és ott elolvasunk a teendőket. Persze itt is vannak különböző kártyák és egy játéktábla-szerűség meg néhány token, nomeg egy kis webes segédlet ahová a rejtvények megoldásait írhatjuk és segítségért fordulhatunk. Szintén eltérés, hogy itt kimondottan nem időre megy a játék, bár persze fel van tüntetve a dobozon a játékidő, ami meglehetősen tág határok között mozog: 3-6 óra (azaz jelentősen hosszabb, mint a fentiek). A játékban központi szerepe van a történetnek, amely szerint egy bizonyos Sam bőrébe bújunk, akinek a lánya kómában van, annak ellenére, hogy az orvosok szerint minden értéke teljesen normális, így nincs magyarázat az állapotára. Adott tehát a küldetés, végére kell járni a rejtélynek! Amit még érdemes tudni, hogy a játék során semmilyen elemet nem kell rongálni a feladatok megoldásához. Illetve a játék mechanikájából adódóan egy játék alatt nem látja az ember az összes feladatot, tehát szemben a többi szabadulós társassal lehet (és érdemes) újrajátszani, bár valójában az mondhatnánk, hogy ez azt jelenti, hogy nem egy hanem két játék alatt fogjuk kijátszani.

Ezen kívül nagyon örömteli tendencia, hogy kis kiadók és/vagy kezdő játéktervezők is próbálkoznak a szabadulószobás társasjáték műfajjal, remek kis gyöngyszemeket lehet eldugott helyeken találni. Talán a legnagyobb a kicsik között a Doctor Esker, ami már sorozatnak tekinthető, hiszen nemrég jelent meg a második darab, és egész konkrét tervek vannak a folytatásra. Ugyan Európában elég nehézkes beszerezni, de mi játszottuk az alap kiadást (Doctor Esker's Notebook) és a második rész béta verzióját is (Son of Doctor Esker), és mindkettő nagyon jópofa könnyed, de gondolkoztató és több elemében is eredeti játék volt. Az egész csak egy pakli kártya, ezek javarésze feladvány (az azonos hátlapok jelzik, hogy mi tartozik össze), a maradék néhány pedig a megoldások ellenőrzésére szolgál oly módon, hogy kódokat kell összeilleszteni belőle, ami megmutatja, hogy merre tovább. A történet egyszerűen annyi, hogy egy jegyzetfüzet akad a kezünkbe, melyben rejtélyes kézzel írt meg kivágott beragasztott dolgokat találunk, és ezt kell kibogarászni. Elsőre nekem picit szokatlan volt, ez a filctollal gyerekrajz stílus, de nagyon hamar megszerettem, maguk a feladatok pedig tényleg ötletesen kihasználják a lehetőségeket. Ha segítség kell, az weblapos, de jól működik.

puzzle_card.jpg

Van még rengeteg játék, ami ugyan nem a fenti klasszikus társasjáték kategória, de szintén olyan célzattal lett megalkotva, hogy a saját otthonunkba szabadulószobás élményt varázsoljon. Azonban mielőtt ezekre rátérnék, szeretnék bemutatni egy egészen sajátságos kategóriát, ami akár társasjátékokkal akár bármi egyébbel kombinálhatunk, ugyanis a dolog lényege, hogy ha bármilyen alkalomból ajándékot adunk, akkor emellé a sablonos kísérőlapok helyett egy megfejtendő rejtvényt tegyünk. Az Enigmagram akár önállóan is megállja a helyét, a dolog lényege, hogy készítünk a személyes üzenetet (pl. egy videóban, de akár fénykép is lehet), ezt feltöltjük egy megadott honlapra, majd a megajándékozott közvetlenül kap egy titkos levelet, amelyben jópár rejtvény megfejtését követően megkaparintja a kódot, amivel hozzájuthat ehhez az üzenethez. A megajándékozott oldaláról tehát úgy kell a dolgot elképzelni, hogy egyszer csak hoz a postát egy nemvárt levelet barna borítékban és egy fura viaszpecséttel. Kibontjuk (ki óvatosabban, ki vehemensebben), majd benne egy írógéppel írt üzenet névre szóló megszólítással, hogy valaki egy titkos üzenetet küldött nekünk, oldjuk meg a feladatokat, és írjuk be a kódot a megadott honlapon hivatkozva az egyéni azonosítónkra. A borítékban egy másik boríték, a lezárása épp annyira trükkös, hogy picit megakassza azt aki jobban izgul, benne beszámozva feladatok kis kartonlapokon, fecniken és cetliken, masnival átkötött tekercsen satöbbi. Mindegyik feladat megoldása egy-egy számjegy, így átt össze a kód. Maguk a feladatok nem kapcsolódnak össze, nincs hozzájuk egy egységes sztori, külön-külön kell számolni, logikázni, trükközni és megfigyelni. Majd az egész végén tadám, ott vár ránk egy ismerős videóüzenete, melyben boldog születésnapot kíván, vagy éppen csak elmondja, hogy eszébe jutottunk. Hát asszem nem kell részletezni mennyire hatásos a dolog. Hasonlóan ütős ötlet, amit a Puzzle Card létrehozott, ők konkrétan a sablon üdvözlőlapokat váltják ki olyan képeslapokkal, amelyeken a megszokott macik-lufik-virágok helyett ötletesen elrejtett nyomok vannak, amik segítségével kinyithatunk egy széfet, kiszabadulhatunk egy szobából, vagy éppen megoldhatunk egy gyilkossági ügyet. Természetesen itt is van hely rá, hogy a saját személyes üdvözletünket ráírjuk, az ünnepelt pedig megkezdheti a nyomok összeszedését, hogy aztán a megadott honlapon ellenőrizhesse a megoldását. Ha valaki a rejtvények mellett a hiteles történeteket is elvárja, akkor ez a neki való opció, mert itt minden esetben egy-egy kis sztorit kell felfejtenünk, nem önmagukban állnak a feladványok. Az pedig szinte biztos garantált, hogy a jelenleg bevett mezőnyben ki fog tűnni egy ilyen üdvözlőlap. A Breaking Out The Bag még ami hasonlónak tűnik, bár ezt nem próbáltuk, de itt pedig egy lelakatolt ládikót kapunk, amibe belerejthetjük az ajándékunkat / üzenetünket, az ünnepeltnek pedig a vászonszatyorban lévő rejtvények megoldásával kell kitalálnia a lakat kombinációját.
collage_12.jpg

Ha mindez nem volna elég (és miért lenne, igaz?), akkor számos további, talán mondhatni hogy itthon kevésbé ismert, szabadulós játék közül válogathatunk internet-szerte. A Escape Team egy újabb egyszerű, de nagyszerű koncepció, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk: letöltünk egy ingyenes app-ot a telefonunkra, kinyomtatunk egy (szintén) ingyenes pdf-et (ami fekete-fehér, úh itt a nyomtatás se nagy költség), és már indulhat is a játék! Valójában csak az első két küldetés ami teljesen ingyenes (a 10 perces Training mission és a 15 perces Central mission), az utána következő 20 perces Terminal és a 30 percesek (Elevator, Rollercoaster és Subway) csak úgy játszhatóak ha az app-ban befizetünk játékonként 1 dollárt (0.99 USD), mondjuk ez azért nem akkora rablás. A feladatok ötletesek, és jópofa audió bevezető van hozzá, amit az app játszik le, és egész jól beránt a sztoriba; még plusz pont, hogy utána a segítségek is sztori-hűek maradnak szövegezésileg. Ami bosszantó, az maga a segítségrendszere: egyrészt várni kell, mert csak bizonyos idő után juthatunk hozzá az első segítséghez, majd még bizonyos idő után a másodikhoz stb, és sok esetben az első pár segítség olyan amit már eleve tudtunk, szóval a tényleg hasznos segítségre bosszantóan sokat kellhet várni. Ennek ellenére tényleg jó móka, bátran ajánljuk kipróbálásra! És van még egy nagyon szimpatikus kezdeményezése a fejlesztő csapatnak, mégpedig, hogy hamarosan készülnek megosztani a játékosközösség által készített küldetésekből egy gyűjteményt. Ez egyben azt is jelenti, hogy mi magunk hozhatunk létre ilyen küldetést akár csak otthonra a saját baráti társaságunknak, akár publikusan megosztva az egész világ számára; mindezt (egyelőre legalábbis) teljesen ingyen.

img_0790.JPG

Következő ajánlatunk a Cryptogram Puzzle Post, ami mondhatjuk, hogy szintén kilóg a sorból, de mivel kellően változatos a felhozatal ebben a műfajban, itt a kilógás a normális. Még épphogy csak kézhez kaptuk ennek a játéknak négy epizódját, de máris imádjuk a gyönyörű kivitelezést. Ennél a játék-kalandnál havonta jönnek ki az újabb és újabb epizódok, igazából évadokra van osztva a játék, de mindegyik epizód önállóan is élvezhető. A történet egy mágikus világba repít minket, és természetesen feladatról feladatra kell végig haladnunk a borítékok tartalmán. A honlapon meg lehet rendelni adott epizódokat (a készlet erejéig régebbieket is), vagy elő lehet fizetni teljes évadra, illetve lehetőség van a Patreon-on keresztül csatlakozni, ahol a támogatásért cserébe a letölthető verziókat kapjuk meg. Hamarosan jelentkezem a mi játékélményünkkel is, így elöljáróban csak az első benyomásom: ez egy kézműves termék, amit rendkívüli szeretettel állít elő a mögötte álló személy (nevezzük nevén, Jack), miközben ő maga is kisgyereket nevel. Tényleg kiemelkedő volt az a kedvesség ahogy szeretettel mesélt a projektjéről, és mi sem illusztrálja jobban a játék egyediségét minthogy kis kézzel írott cetlit kaptam mellé a csomagban.

outlawcrate.jpg

Az Escape the Crate egy előfizetős móka (speciel ők voltak az elsők, akik ilyet indítottak - az USA-ban biztos, de jó eséllyel az egész világon). A dolog lényege, hogy kéthavonta postán kapunk Amerikából egy dobozt tele mindenféle cuccal (papírokkal és a legkülönfélébb fizikai tárgyakkal), amelyeket felhasználva meg kell oldanunk az éppen aktuális rejtélyt. Küldetésünk során egy internetes honlap segít minket (melynek a címe benne van a dobozban), itt ismerhetjük meg a történetet, illetve ide kell majd a megfejtéseket beírni, hogy haladhassunk. Itt kaphatunk segítséget is, illetve a jó megfejtésekért cserébe olyan instrukciókat, hogy pl. nyissunk ki egy borítékot. Aki nem kéthónapokat várni, az a korábbi küldetések között is válogathat, még egy jó ideig kiárusítják a már nem aktuális missziókat is. Illetve van egy ingyenes online játékuk, bár speciel pont ennek a kipróbálására nem annyira bíztatok senkit, mert nem adja vissza igazán a játék lényegét és kézzelfoghatóságát. Mi a nem egészen legfrissebb Western témájú Outlaw küldetést próbáltuk, és azt kell mondjam, hogy ez a játék már első ránézésre is egy WOW élmény volt! Kinyitottam a dobozt, és elém tárult a gyönyörű színes részletgazdag belseje, lerítt róla, hogy itt aztán megannyi apró jelet és feladatot rejtettek el. Az én ízlésemnek hangyányit túl sok volt az olvasnivaló, minden megoldás után egy szöveggel teleírt honlap fogadott, amelynek csak egy pici része kapcsolódott szorosan a feladatokhoz, a többi a háttértörténet. Amikor viszont a feladatokat fogtuk meg abban nem volt hiba! Tényleg mindenféle változatos ötlet előjött, agyaltunk és kerestünk és ügyeskedtünk, meg írtunk és rajzoltunk és UV lémpáztunk. Nem mondom volt olyan pont, amikor a segítségeket meglesve jöttük rá, hogy az angol tudásunk volt kevés, de alapvetően nem nyelvi játékokra épül, inkább abban a logikai sávban marad, amit nyugodtan játszhatnak nem anyanyelvűek is. A játékhoz van visszapakolási útmutató, meg újranyomtatható pdf fájlok, szóval nyugodtan több társaság is kipróbálhatja. Mindenesetre nekem ami a legnagyobb élmény volt, az tényleg mikor kinyitom a dobozt, és egy gyönyörű színes látvány tárul elém, és szinte bizsereg a doboz belső fele annyira tele van rejtett feladványokkal. A későbbiekben is jól fenntartotta a játék az érdeklődést, borítékokat nyitogattunk, meg mindenféle dolgok kerültek elő innen-onnan, jópofa az is mikor a játék közepén dönteni kell, hogy egy csapat maradunk vagy kettéoszlunk (és nem mondom el melyik a jobb, nye-nye-nye ;-)).

mailorder_collage.jpg

Murder Mystery Box szintén postán dobozban érkező nyomoznivalót kínál (negyedévente érkezik egy-egy ügy, melyek egymástól függetlenek, vagy vehetünk különálló dobozokat is egyesével). Bár őket nem próbáltuk, ami miatt kiemelném őket, mert szintén van egy online ingyenes ízelítő, mégpedig abban az aranyos formában, hogy a honlapjukon mindenfelé elrejtettek kártyákat, és ezekre kattintva juthatunk hozzá információkhoz, amelyek elvezetnek végül egy bűntény megoldásához. Szintén rövid (konkrétan egy képeslapnyi) ízelítőt kínál a PostCurious cég, akik a Tale of Ord nevű prémium kategóriás játékot árulják északi mitológia témakörben és számos kézzelfogható komponenssel, nomeg azzal az ígérettel, hogy sem a sztori sem a feladatok nem kerülnek túlsúlyba hanem sikerül eltalálniuk az arany középutat.  Amerikában egyébként elég népszerűek ezek a postai előfizetős nyomozójátékok, szóval bőven van még miből válogatni azon felül is, amit mi nem próbáltunk: Finders Seekers, Dispatch, Deadbolt Mystery Society, Mystery Experience Company, Sleuth Kings, Hunt a Killer, Mail Order Mystery, Madmen and Heroes, The Enigma Files.
Ezen kívül még három Kickstarteres projektet emelnék ki, az egyik a The Enigma Emporium. A cég első játéka Wish You Were Here néven került piacra (időközben A Kickstarter már lezárult, így ez a játék direktben a honlapjukról rendelhető). Itt a postaládánkba öt képeslapot kapunk (illetve a Kickstarter verzió elérte azt a szintet, hogy aki arra fizetett be annak járt egy hatodik képeslap is). Bár ez elsőre nem hangzik túl soknak, de mégis az. Volt szerencsém betekinteni az öt lapba, és tömve vannak mindenféle feladványokkal, amik olyan módon vannak elrejtve, hogy egy teljesen átlagos képeslapon nekünk kell észre vennünk, hogy pontosan mit is kell csinálni. Persze ha elakadunk van neten segítség, és eleve szükség is van internet kapcsolatra, egyrészt mert a játék része, hogy különböző (saját tartalmas) honlapokra visz minket, másrészt pedig sok feladvány olyan külső információkat vár el, amelynek nem biztos, hogy a birtokában leszünk. Érdemes egyébként az Enigma Emporium facebook oldalát is látogatni, mert hetente raknak fel egy-egy feladványt, amikről szintén azt mondhatjuk, hogy tényleg nagyon ötletesek és igényesek. Az első játék után pedig az volt az ígéret, hogy jön majd a többi is, és külön jó hír, hogy a küldetésük része a játékok árát minél alacsonyabban tartani. Ennek megfelelően az idei év első felében lezárult a Blowback névre hallgató következő játék Kickstartere, ami a Wish You Were Here sztori folytatása, de speciel önállóan is játszható. Itt is öt képeslapra számíthatunk a pénzünkért nagyon hasonló felállásban, és amit próbáltak változtatni (szerintünk a dolog javára), hogy kevesebb hosszú process feladat van benne, tehát a játék nagy része még inkább az lesz, hogy kitaláljuk mit kell csinálni, maga a megcsinálás már nem lesz olyan hosszadalmas. Nekem ez a második rész is kb ugyanannyira (nagyon!) tetszett, mint az első, szépek a képeslapok, ötletesen beleolvadnak a kódok a díszletbe, és jól összeáll a sztori a végére. Itt is van a képeslapokon kívüli része is a játéknak, e-mailek honlapok stb, nekem ez hozzáadott a valóságérzethez. Ezzel egy időben jelent meg a harmadik, szintén képeslap alapú játékukat Copycat Files néven. Ez még öt képeslap, ami nagyjából független az előzőektől, bár stílusra mindenképp nagyon hasonló. Volt szerencsém megkapni a cégtől a még tesztelés alatt álló copycat képeslapokat, és ezekről is csak jót tudok mondani, az igényes kivitelezés mit sem változott, és nagyon ötletesen vannak elrejtve a nyomok a képeslapon. Az egyetlen ami némiképp hátulütő, bár nem újdonság ennél a cégnél, hogy továbbra is erősen alapoz arra, hogy internet előtt leszünk, és keresünk, tehát offline üzemmódban kizárt, hogy meg tudjuk oldani a rejtélyeket. Maga a rejtély egyébként ebben az esetben annyi, hogy a Wish You Were Here zseniális megoldásának híre ment, így megszaporodtak az FBI postaládájában a rejtélyes képeslapok; a legtöbb egyértelmű kamu volt, és kidobták, de volt néhány, ami megragadta a figyelmüket, ezeket továbbították a zseniális nyomozónak, azaz nekünk. A feladatok itt is hozzák a megszokott változatosságot, talán az egyetlen, hogy az én ízlésemnek picit túl sokszor jött elő, hogy egyszerűen annyi a megoldás, hogy számokat betűkké konvertálunk az abc-ben elfoglalt helyük alapján. De valójában ez az egyszerű formula is változatosan van elrejtve a különböző helyeken, és többnyire csak részfeladat. Szóval összességében bárkit bátorítok, hogy 15 USD-ért nyugodtan nevezzen be bármelyik játékra, garantáltan ad gondolkodnivalót a csapatnak pár napra. A képeslap sorozat negyedik tagja Parabola néven valamikor Október-November környékén fog elkészülni, és ezúttal nem lesz KS, hanem egyből a webshop-ból rendelhető. Viszont addig is, nagyon érdemes a Carte Rouge néven futó jelenlegi kampányukat csekkolni. Ez egy merőben új termék, aminek a prototípusát volt szerencsénk kipróbálni, és azt kell mondjam tényleg semmihez sem fogható. Az egész mindössze egy pakli francia kártya, azonban tele van rejtett kódokkal, amiket összerakva és megfejtve titkos üzenetekhez juthatunk. A dolog jellegéből adódóan leginkább kódfejtős élményre számíthatunk, de azt kell mondjam kifejezetten nehéz dolgunk volt vele, mert minden mindennel összefügg, és nem lehet tudni, hogy az egyik lapon megfejtendőkhöz melyik másik lapról fog jönni az infó, hogy mindezt hogyan kell. A dizájn szépsége itt is kifogástalan, szóval ha végeztünk a kódfejtéssel utána egy gyönyörű kártyapakli boldog tulajdonosai leszünk, amellyel a hagyományos értelemben is lehet játszani.
Egy másik jelenleg futó Kickstarter projekt az Argyx Games gondozásában készülő Apocalypse. Ők amivel magukra vonták a szabadulós bloggerek figyelmét az a rendkívül igényes online demo játékuk The Owl's Puzzle néven, amit mintegy ízelítőként egy youtube videó formájában osztottak meg a nagyérdeművel. Ez bárki nyugodtan csekkolhatja (egy discord szerver tartozik hozzá, ahova még be kell lépni), az pedig egyelőre mindenkinek talány, hogy az éles játék milyen lesz; bár a prelude igényessége sok jót enged remélni.
Szintén nagy reményeket fűzünk az Escape My Reality Kickstarteréhez, egyelőre csak annyit tudunk, ami a projekt leírásában is olvasható, de hamarosan kapunk tőlük is ízelítőt, és jelentkezünk részletesebb véleménnyel.
Az Airmail Adventures pedig még csak most készült indítani az első Kickstarter projektjét, de az előzetes alapján igényes kivitelezésnek tűnik, gyerek célközönséggel, kincskereső térképpel és mindenféle jóval. A téma kalózos, a cím The Lost Journal of Flintlock Flynn.
collage_tarsas_nemprobalt.jpg

Van még pár társasjáték, amit viszonylag későn fedeztem fel, de feltétlen szeretném idebiggyeszteni: MacGyver The Escape Room Game; Curio, The Lost Temple; Escape Now; Escape from the Iron Gate. A MacGyver-es játék első ránézésre ennyinek tűnik, amit a neve is ígér, borítékokban feladatok a többi szabadulós társastól már megszokott módon, de ez esetben természetesen MacGyver témában. A neten fellelhető véleményekre alapozva úgy tűnik, hogy a feladatokat sikerült jól megalkotniuk, ellenben azok nem illseztkednek a történethez, így aki csak kifejezettem a MacGyver miatt venné, annak kevésbé ajánlott. Érdekes adaléknak tűnik egyébként, hogy az öt független küldetés némiképp egymásra épül, mert átvihetünk már megszerzett tárgyakat a soronkövetkezőbe.
A Curio azt ígéri, hogy végtelenszer újra játszható a játék, ami nyilván nagy szó, hiszen az egyszer játszhatóság valahol mindig probléma. Ez úgy van megoldva, hogy a játékban 10-15 perces rövid kis menetből áll egy szabadulás, ami alatt az általunk választott számú (pl. két vagy három) modult oldjuk meg. Egy modul valójában egy feladat típust jelent, van amikor egy tárcsát kell tekergetni, van amikor kis kő-lapkákat pakolgatni, van amikor egy csík segítségével egy négyzetből kódot leolvasni. A dolog lényege pedig az, hogy egy valaki oldja meg az adott modul feladatát, míg egy másik valaki pedig a kezében lévő kártya alapján irányítja. Ezzel egyszerűen de nagyszerűen meg is van oldva a játék sokszoros újrajátszhatósága hiszen attól függően, hogy az irányító épp milyen kártyát húz más és más lesz a konkrét feladat, és így a megoldásul kapott szó. Az is látszik azonban, hogy itt mindegyik modul egy-egy process típusú feladatot takar, tehát nem a feladványok ötletességén van a hangsúly, hanem azon, hogy egy másik ember kell lekommunikálja felénk, hogy teszemazt melyik szimbólumhoz forgassam a tárcsát, hogy megkapjam az első, második, stb betűt. Lévén, hogy a játék absztrakt szimbólumokkal operál, illetve van benne egy idői nyomás is (itt is választhatunk, hogy a játék saját app-ját használjuk időmérésre, vagy a homokórát, amikor a csapat egyik tagjának mindig az időt kell figyelni), szóval azért a dolog elég összetett és vicces lehet. Az a kevés kritika, amit felleltünk neten alapvetően pozitív volt, szóval bízhatunk benne, hogy ez egy jó játék, éppcsak nem a feladatok a hangsúlyosak, hanem a kommunikáció és az együttműködés. Képzeljük csak el, ahogy épp oldjuk meg a saját feladatunkat az instrukciók alapján, amit egy másik csapattagtól kapunk, miközben mi magunk is instrukciókat adunk egy harmadik félnek... hiszen ez a titka az új időcsúcsok felállításának. Mi egyelőre még csak a doboz kibontásánál tartunk, ez alapján egy szépen és igényesen megalkotott játéknak tűnik, masszív és tartós alkatrészekkel.
Az Escape Now egy eléggé más, és teljesen új koncepció, igazából valahol ez inkább társasjáték, mint szabadulószoba, tényleg végtelenszer újra játszható, és feladatokat sem kell megoldani a klasszikus értelemben. A honlapjukról letölthető szabálykönyv alapján egész jól lehet rekonstruálni a játékot (olyannyira, hogy igazából bárki elkészítheti magának azt a 60+10 kártyát, ami kell, ha nem is lesz olyan szép a dizájn, de a mechanizmust ki lehet próbálni. Itt ugyanis az a szerintünk zseniális ötlet, hogy egy 60 kártyás pakli jelenti azt a 60 percet, ami a rendelkezésünkre áll a kiszabaduláshoz. A másik 10 kártya, pedig a megoldandó feladatok, amelyek közül random kiválasztott 8-at az előre megadott sémák valamelyike szerint elhelyezünk (ugyanaz a logika, mint egy szabadulószobában, ha valamelyik feladatot megoldod, akkor jutsz hozzá egy következőhöz, az elrendezéssel lehet állítani a játék nehézségén), a maradék kettőt pedig félretesszük (így a végére sem lehetünk benne biztosak, hogy mi maradt ki). A 60 kártyás pakli mindegyike valójában öt, a szabadulószobák sikeres teljesítéséhez nélkülözhetetlen, készség valamelyikét jelképezi (logika, ügyesség, kitartás, kommunikáció, megfigyelőképesség). Az egyes feladatkártyákon látszik, hogy milyen készségek kellenek a megoldásához, értelemszerűen ilyen lapokat kell rátenni, és akkor meg van oldva. Azonban mivel a lapok nem csak készségek, hanem ahogy fentebb írtuk a rendelkezésre álló jelképes egy óra jelképes percei is, minden lap kijátszásával fogy az időnk; bár némely ritka esetben a készség lapok között a szerencse is szerepel, amellyel lerövidíthetjük az egyes feladatok megoldását. Külön csavar a dologban, hogy a játékosok nem beszélhetnek egymással, így nagyon kell fifikázni, hogy vajon kinél milyen lap lehet, és mit érdemes nekünk lerakni. Speciel ez a nem-beszélős szabály (pontosabban, hogy csak lapeldobás fejében lehet egy-egy kérdést feltenni, amelyre mindenki egy szóval válaszolhat) elsőre furcsának tűnhet, de valójában nagyon jól szolgálja azt a célt, hogy kiküszöbölje, a kooperatív játékoknál oly gyakori hátulütőjét, hogy egy játékos dominálja a partit, mert mindenkinek megmondja, hogy mit tegyen - itt mindenki "kénytelen" egyformán részt venni a játszmában. Gondolom érződik, hogy nekünk nagyon bejött a dolog, tényleg szuperül imitálja a szabadulószobák dinamikáját még ha valahol furcsa is, hogy a megoldandó feladatok hiányoznak is belőle. Az ára is nagyon baráti, szóval tényleg megéri :)
Az Escape from the Iron Gate a TEG (The Escape Game) gondozásában jelent meg, és pl amazonról rendelhető. A dolog lényege, hogy egy börtönből kell megszökni, és annyi csavar van benne, hogy a feladványok megoldása mellett egyén klasszikus társasjáték mehcanikák is vegyülnek bele, mert a játékosok egymás ellen versengnek, és többek között egymással is kell üzletelniük a siker érdekében. Nekünk nem volt hozzá szerencsénk, de mindenképp érdekes koncepció; ugyan a vélemények vegyesek róla pl a feladványok ismétlődését vagy az amerikanizmusok túlsúlyát illetően, de a játékélményt sokan dicsérik, még ha nem is végtelenszer újra játszható.
A sorhoz kapcsolódik a jelenleg csak németül elérhető Escape Dysturbia, amit remélhetőleg néhány hónapon belül immár angolul is kipróbálhatunk. Illetve egy holland csemege a PuzzelPost. A hosszú sort egy ingyenes (és részünkről nagyon ajánlós) játékkal zárnánk: az Owl Field nevű cég olyan szabadulós játékot készített, ami hangfelvételekből áll; a Frequency névre hallgató küldetést többek között spotify-on (de akár google / apple play-en is) elérhetjük, és a kezdő történet meghallgatása után minden egyes sound track-ben egy számkódot kell megfejtenünk, majd a megfejtésül kapott szám lesz a következő meghallgatandó sound track címe.

Szólj hozzá!
2018. november 06. 11:23 - SzabadulósBlog

Labor

Ha őszinte vagyok, a laborokkal úgy vagyok, hogy „köszönöm szépen, nem”, láttam én elég labort a tanulmányaim során, és amint lehetett, olyan messze mentem a kémiától, amennyire tehettem. Ellenben a szabadulószobák világában eléggé megkerülhetetlen tematika az őrült (vagy kevésbé őrült) tudós ilyen-olyan furfangos laborja, és be kell látni, a játék mindig jobb, mint a valóság, szóval ezeket a laborból szabadulásokat már én is tudtam élvezni. Úgyhogy ennek örömére össze is hoznék egy posztot a témáról.
Jártunk Dr. Frankenstein laborjában, hogy megakadályozzuk Drakula gróf feltámasztását (mindezt a PLAY Drakula és Frankenstein szobájában). Ez a szoba ottjártunk után (2019 februárjában) egy nagyszabású átalakításon esett át, a poszt egyelőre még a korábbi szobában tapasztaltakról ír. Aztán ha lehet tovább fokoztuk a horrort a Fóbia Kísérlet szobájában, ahol az sodort miket bajba, hogy egy rejtélyes hirdetésre jelentkezünk kísérleti alanynak. A Paralel szabadulószobát igazi orvosok (orvostan hallgatók) rendezték be a saját szakkollégiumuk alagsorában, hogy egy professzor világmegváltó kutatásai után kutakodhassunk. A LogIQ Rooms jóvoltából pedig egy halálos vírus ellenszerét kell megkeresnünk, miközben még egy bűnténybe is belecsöppenünk a Code13 szobában. Illetve labor-téma népszerűségét mi sem mutatja, jobban, hogy számos (magyarul is megjelent) otthonjátszható szabadulós társasjáték szintén témába vág, többet között az EXIT játékcsaládból A titkos labor, a Szabadulópakli Időpróba, és az Escape Vírus.

drakula.jpg

A PLAY szabadulószobáival először a 18+ posztunkban találkoztunk, és a most bemutatandó szobájukba is 16 év fölötti játékosokat várnak. Bár hozzá kell tenni, hogy a Drakula és Frankenstein pálya kevésbé hátborzongató (már csak azért is, mert nem egy valós történetről van szó), és a feladatok is kellemesen könnyűek (no, nem túl könnyűek, de biztonságosan megoldhatóak a 60 perc alatt), szóval nagyobb az esély a sikerélményre. A díszlet a cégtől megszokott módon rendkívül hangulatos, ami alatt azt kell érteni, hogy az egész szoba részletgazdagon van berendezve, és még ezen belül is vannak különösen látványos elemek (köztük olyan is, amit nekünk kell működésbe hozni). Mivel ez így egy mondatban elcsépeltnek hangozhat, szeretnék még kicsit rugózni rajta: úgy képzeljük el a dolgot, hogy tényleg az utolsó részletig minden a játék kedvéért lett kialakítva, és a legbanálisabb dolgokra is gondoltak pl. nincs bent egy darab konnektor sem „don't touch” matricával. Aki olvasta a posztokat, amelyekben az előző PLAY szobákról írtunk (és/vagy járt is már bennük) annak szintén nem lehet meglepő, hogy itt is karakterlapokat kapunk a játék elején, tehát egyfajta szerepjáték részesei is vagyunk, ahol egy megadott szereplő bőrébe bújunk. Illetve számos feladatelem is visszaköszön a másik két szobából, erről is írtunk már, hogy a készítők ezzel „kedveznek” a visszatérő játékosoknak. Van viszont jócskán egyedisége is a játéknak. Rögtön az elején úgy indulunk, hogy kétfelé választják a csapatokat, és két külön cellába zárják őket (szóval ez alapján akár a Börtön poszthoz is illeszkedne ez a szoba). Szerintem ez egy nagyon jó indulást ad a játéknak, főleg mert elősegíti, hogy olyan játékosok is szerephez jussanak, akik esetleg nagyobb csapatban inkább háttérbe húzódnak, ráadásul felerősíti az egymásrautaltságot, hiszen csak a másik cellában lévő információk felhasználásával szabadulhatunk ki a sajátunkból. Illetve ami miatt még én örültem ennek a megoldásnak, mert bár a másik két PLAY pályához hasonlóan ez a játék is csak egy szoba, a cellából kijutással (ha nem is teljesen, de) egy kicsit megvan a másik szobába átjutás élménye. Ezen kívül itt is sorolhatom a szokásos pozitívumokat: az időmérésben egy pici ötlet amitől illik a szobába és nem elcsépelt, a feladatok jelölése szépen egyértelműen, hogy ne kavarodjunk el, és a dekorációnak látszó (és tényleg dekoratív) tárgyak játékelemként beépítése. További sajátos és nagyon szimpatikus megoldás, hogy a szoba nehézsége illeszkedik a csapat méretéhez. Ezt úgy kell elképzelni, hogy itt is megvan az a bizonyos „nagy” feladat, amihez több helyről kell a darabkákat gyűjteni, de az hogy pontosan hány feladványt kell megoldani, hogy összeálljon a kép, az attól függ, hogy hány főből áll a csapat. Ennek köszönhető, amit már az elején is írtam, hogy ez egy olyan szoba, ami sikerélményt nyújt; szóval akinek ez a fontos (és nemmellesleg mindezt igényes díszletek között szeretné elérni, jól összerakott feladatok megoldásával), annak tökéletes választás lehet erre a pályára foglalni.

fobia_collage.jpg

A nemrég nyitott Fóbia cég Kísérlet szobája egy egymásra épülő pályarendszer első állomása. Egy szórólap csábításának engedve jelentkezünk egy kísérletre, de hamar kiderül hogy egy horror sztori kellős közepébe csöppenünk, ahol a kisfiát elvesztett tudós bármi áron vissza akarja őt hozni az életbe. Hátborzongató háttérsztori, kísérteties aláfestő zene (ördögi kacajokkal tarkítva), horrorisztikus díszlet - ez mind megalapozza, hogy olyan kellemesen borzongva meneteljünk végig a szobán. Tegyük azonban hozzá, hogy tíz éves volt az eddigi legfiatalabb játékos, szóval tényleges ijesztegetésre nem kell számítani, nem dőlnek ki élőszereplős zombiek a szekrényekből, de azért van pár olyan megoldás, ami a félősebbeket megugrasztja. Bátorságpróba, türelemjáték és sok-sok logikai feladvány, melyek megoldásához nemegyszer nélkülözhetetlen, hogy a csapattagok összedolgozzanak. A küldetés teljesítésével pedig ugyan nyílik az ajtó, de fenn áll a veszélye, hogy valójában a Zártosztályra kerülünk. (Sajnos/szerencsére, minket ez a sors elkerült, mivel a Zártosztály pálya még nincs kész, de ennek a játéknak a szerves folytatása lesz, és az alapján amit itt tapasztaltuk, mi már libabőrrel a hátunkon várjuk!)
A Fóbia a Blahától pár perc sétára ideális belvárosi helyszínen található, bár már az utcakép is némileg horrorisztikus a környéken, és maga a szabadulószoba is egy pincehelységben van, erre érdemes számítani (igen, pinceszag van). De ha nem kisestélyiben jövünk, akkor azért alapvetően egy normálisan rendben és tisztán tartott szobában tehetjük próbára magunkat, természetesen horrorosan lepukkant környezetben. De az az igazság, hogy látszik, hogy ezt a "lepukkant" hangulatot is nagy gonddal alakították ki, pl. tényleges orvosi eszközök és kellékek szolgálnak díszletként. Illetve a feladatok is úgy vannak kialakítva, hogy a klasszikus lakatok és zárak mellett túlsúlyban vannak az elektronikai trükkök, és ezek közül is egy meglehetősen változatos palettát vonultatnak fel. Mint fentebb írtuk, a szoba úgy van kialakítva, hogy akár egy tíz éves is meg tudja oldani, de ettől még ne gondoljuk, hogy egyszerű a dolog! Jól kitöltik a feladványok a 60 percet, és figyelni kell a részletekre, mert bár mindenhez bent van a kellő mennyiségű rávezetés, sokszor több helyről kell a részinformációkat összekombinálni.

collage_6.jpg

A Paralel szabadulószobát a Tudományos posztban már bemutattuk, így itt csak a főbb dolgokat emelném ki. Az első és legfontosabb, hogy a jelen posztban bemutatott laborokkal szemben ezen a pályán kimondottan szükségünk lesz természettudományos ismeretekre. Nyilván nem egyetemi tudást várnak el (kivéve ha a speciálisan orvosoknak kialakított verziót kérjük), de mondjuk a középiskolás biosz-kémia halovány emlékei jól jönnek. Amit szintén érdemes tudni, hogy ők a dekorációra nem fektettek különösebb hangsúlyt - ami persze részben a témából is adódik, hiszen egy professzor laborjában/dolgozószobájában mégis mit várnánk, de ezzel együtt azért teljesen más egy olyan szobába belépni, ahol a kialakított látványvilág már elsőre beszippant, mint egy olyan hétköznapi helyszínre, mint a Paralel is. Ennek ellenére mi élveztük a játékot, van nemegy jópofa a feladataik között, és tagadhatatlan, hogy tartogat meglepetéseket a szoba, szóval senkit nem akarok lebeszélni egy kis hamisítatlan orvosi játékról, de ne a csúcsköltségvetésből készült kialakításra készüljünk. Az viszont egy egyedi megoldás, hogy a játék tényleg paralel fut, nemcsak abban az értelemben, hogy több párhuzamos feladat érhető el egyszerre, hanem abban az értelemben is, hogy bizonyos feladatokat kihagyhatunk, mert más úton is eljuthatunk a végső megoldáshoz.

code13.jpg

A LogIQ Rooms neve is bőven ismerős volt már mikor a Code13 szobájukba látogattunk vírusellenszert keresni. Szokás szerint egy részletgazdag kerettörténetet kaptunk, ami még az én kekec lelkemnek is meggyőző volt, és választ adott olyan gyakori kérdésekre, minthogy miért pont mi, és miért csak 60 percre, nomeg úgy egyébként is mit keresnek itt ezek a feladatok. Szóval kellően fellelkesülve vágtunk bele, hogy egy bizonyos Dr. Stein (csak nekem jut róla eszembe a híres „Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” mondat?) laboratóriumában megkeressük a halálos tüdővírus ellenszerét még mielőtt kiér a hatóság, hogy kivizsgálja a vegyész/orvos professzor eltűnésének körülményeit. Innentől kezdve a játék az aminek hangzik, egy viszonylag régimódi pálya számzárakkal, lakatokkal és elektromosan működő feladványokkal. Ez utóbbiak többsége úgy lett megvalósítva, hogy elég erősen látszik a megvalósítás, de el kell ismerni volt egy olyan is, ami a személyes kedvencemmé nőtte ki magát, és semmit nem sejtettem előre. A rejtések között is van egy, ami nagyon tetszett, egy kellően homályos (és számunkra csak utólag értelmet nyerő) utalás volt hozzá segítségként, és csak a hely többszöri átkutatása után találtuk meg az aprócska, ámde kulcsfontosságú kis valamit. Összességében azt kell mondjam, hogy a maga retro nemében ez egy jó kis pálya, látszik hogy fordítottak gondot a dekoráció kialakítására, illetve itt is örömteli, hogy több elemről is csak a játék során derül ki, hogy pusztán díszlet, vagy valamelyik feladat része. A feladatok logikusan követik egymást, kellő arányban van egymásra épülés és párhuzamosság, nekünk egy pont volt mikor kicsit elveszettnek éreztük magunkat (nem volt igazán egyértelmű, hogy egy nagyobb gyűjtögetős feladathoz már megvan-e minden, vagy még van más feladat, amit nem vettünk észre), de egy kis külső segítség hamar átlendített ezen, és végül sikerélménnyel távoztunk. Szóval ha valaki egy klasszikus hangulatú labor / dolgozószoba játékot szeretne, ami ugyan nem vár el külső ismereteket, de nem is ejt csorbát a természet tudományán, annak ez kellemes szórakozás lehet.

Szólj hozzá!