2018. december 13. 14:04 - SzabadulósBlog

Karácsony

Közeleg a karácsony, amit már csak abból is lehetetlen nem észre venni, hogy úton útfélen minden cég arról próbál meggyőzni minket, hogy az ő terméke a legtökéletesebb ajándék. Nincsen ez másképp az általunk követett szabadulószobákkal sem, különböző oldalakról különböző formában, de mindig ugyanazt az üzenetet kapjuk: ajándékozzunk igazi családi élményt! Valójában ezzel mi egyet is értünk, tényleg az együtt töltött idő a legértékesebb, és egy szabadulós játék remek program, ahol fejtörőket együtt megoldva közös erővel teljesíthetünk egy küldetést logikázva, ügyeskedve, összedolgozva. Az egészben csak az a bosszantó picit, hogy túl azon, hogy esetleg ajándékkártyából létezik a legtöbb helyen karácsonyi kiadás, a többség mást nem igazán tesz azért, hogy a karácsonyhoz igazítsa a szolgáltatásait. Épp ezért döntöttünk úgy, hogy bemutatunk egy üdítő kivételt!

karacsonyi_szabadulos_jatek.png

A PLAY már szerepelt több posztunkban, és maximálasan elégedettek voltunk a hagyományos (felnőtteknek szóló) szobáikkal, most pedig még jobban örülünk, hogy karácsony alkalmával gondoltak a gyerekekre és a gyerekekes családokra is. Amiről szó van az a Karácsonyi Kaland nevezetű új játékuk, ami nem más, mint egy otthon nyomtatható (p&p) küldetés elsősorban 5-10 éves gyerekekre szabva. Tehát egy élő szabadulós játéknál jelentősen kedvezőbb áron (igazából az otthonjátszható szabadulós társasjátékok közül is inkább az olcsóbbakkal egy kategóriában; 4300 Ft-ért) kapunk egy pdf fájlt, amit nekünk kell kinyomtatnunk és összeállítanunk a mellékelt útmutató és videó-segédlet segítségével (mindez kb fél órát vesz igénybe), és már kezdődhet is a játék! A csomag tartalmaz segítséget az egyes feladatokhoz, bár valójában a gyerekekkel játszó felnőtt jó eséllyel magától is tudja, hogy mik azok az apró kis utalások, amivel segíti a gyerekeket, de nem elárulja a megoldást, hanem rávezeti őket. Illetve szintén jár még egy spotify háttérzene összeállítás és 5 oldalnyi színező a játék szereplőivel. Fontos tudni, hogy a feladatok összeállításához, teszteléséhez óvodapedagógust is bevontak, ezzel biztosítva, hogy tényleg már középső csoportos kortól megoldható és élvezhető legyen a játék, miközben fontos készségeket fejleszt. Persze ha szabad hozzátennem a személyes véleményem (szabad, mert ez az én blogom), akkor megjegyzem, hogy szerintem legalább Karácsony idejére nyugodtan felfüggeszthetjük a gyerekek készségeinek fejlesztését (épp elég már kiscsoporttól kezdve az iskolaérettségen aggódni), ami ebben a játékban a legjobb az az, hogy a gyerekkel/gyerekekkel minőségi időt tölthetünk, együtt csinálunk valamit és mind jól érezzük magunkat. Az én gyerekem még valamivel alatta van a javasolt korcsoportnak, de ő is imádta, mert új volt, érdekes és nem mellesleg sikerélmény. Hivatalosan 1 felnőtt és 1-3 gyerek kell alkossa a csapatot, speciel mi ketten voltunk felnőttek, és így is remek volt (persze kell némi önfegyelem, hogy ne ragadjon el minket a játék heve, hanem hagyjuk a gyereket érvényesülni, és ne mi akarjuk megoldani a feladatokat. Három gyereknél több tényleg nem nagyon fér oda egyszerre egy-egy feladathoz, viszont úgy van a játék összerakva, hogy szinte adja magát, hogy kisebb csoportokra oszoljunk, mert párhuzamosan megoldható minden lépés. Szóval inkább azt mondanánk, hogy minden három gyerekre jusson egy felnőtt (bizonyos pontokon igényli a játék, hogy vezessük a kicsiket, például felolvassuk a feladatot, ellenőrizzük a megoldást), de egyébként semmi akadálya, hogy több csapat játsszon egyszerre, még csak nem is kell a feladatokból több példányt nyomtatni (egy elem van, amiből mindenképp kell minden csapatnak).
Maguk a feladatok kellemesen vegyesek, már-már meglepő, hogy pár darab papírra mennyi ötletet sikerült átültetni. Van, amihez ügyesség kell, van amihez logika, van amihez megfigyelő készség. Minden feladat megoldásából nyerünk valami új információt, ami alapján folyamatosan zárjuk ki, hogy a gyanúsítottjaink közül ki lehet a tettes, míg végül fényt derítünk az igazságra (azaz nem mi, a gyerekek - bár bevallom én is a sajátomnak éreztem a győzelmet, annyira beleéltem magam). Szintén nagyon szimpatikus koncepció, hogy minden szülő annyira rakja bele saját magát az előkészületekbe amennyire akarja. Ha szeretnénk, akkor egy kész játékunk van amikor megvesszük, kivágjuk, és oda rakjuk ahova kell. Viszont rengeteg olyan pont van, ahol adja magát (meg az összeállítási segédlet adja a tippeket), hogy hogyan nyúlhatunk bele a játékba. Szeretnénk, hogy a játék kezdetekor kapott levél tényleg a postaládánkban legyen? Semmi akadálya, még akár a csengőt is megnyomhatjuk titkon, hogy tuti felfigyeljen az érintett a levél érkezésére. Igazi szaloncukrot vagy színes cukorkát vonnánk be a feladatba? Persze, miért ne! Ugyanígy előkerülhet zseblámpa, számzáras lakat, vagy kinek milyen ötlete adódik. És mivel várhatóan a karácsonyi szünetben fogjuk játszani, adja magát, hogy a csúcsdíszt tényleg elrejtsük a játék előtt egy óvatlan pillanatban. Ugyanis a történet szerint küldetésünk nem kevesebb, mint a Karácsony megmentése, hiszen valaki vagy valakik feldúlták a karácsonyfát, és elcsenték a csúcsdíszt. Szóval helyre kell állítani itt a dolgokat, különben idén nem lesznek ajándékok! Nos, nálunk most épp Kisvakond imádat van, úgyhogy a karácsonyfát elcsenő varjú majdhogynem napi szinten előkerül estimesének, minek következtében a sztori telitalálat, első pillanattól kezdve maximálisan bele tudtuk élni magunkat. Csak úgy repült az idő, ahogy haladtunk a feladatokkal, magam se gondoltam volna, hogy közel egy órát képes lesz végig figyelni a csemete (ez még a szintén Kisvakondos kedvenc társasjátékhoz képest is új rekord ;-)). Negatívumot nem is nagyon tudok mondani, talán csak, hogy ha nincs otthon vagy munkahelyen lehetőségünk nyomtatni, akkor ez a része nehézkesebb és szintén költség (15 darab egyoldalasan nyomtatott lapból áll a pakk). Viszont a végeredmény megéri, és itt nem (csak) a szép színes játékelemekre gondolok, amik egyébként tényleg igényes és egységes grafikával készültek, hanem arra a végeredményre, amikor a gyermekünk átszellemült arccal (a tietek is olyan cukin kidugja a nyelvét ha nagyon koncentrál?) keresi a megoldást, amivel visszaszerezheti a csúcsdíszt a fára. Érdemes lehet készülni rá, hogy este altatáskor sok-sok kérdés és mondandó fog elő őzönleni, kellően nagy az élmény ahhoz, hogy idő kelljen a feldolgozásához.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadulos.blog.hu/api/trackback/id/tr9414452524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.